Mortlach
(uttal)

"Besök" på destilleriet
 

 

Mortlach som betyder "den skålformade dalen" grundades av James Findlater och Alexander Gordon 1823. Platsen valdes med omsorg invid floden Dullan då vattnet och närliggande källor ansågs hålla mycket god kvalité. Mortlach blev det första destilleriet med licens i whiskymeckat Dufftown. Mortlach tidiga historia var turbulent och anläggningen hade även andra funktioner som kyrka och ölbryggeri. Under en tid gjordes en populär whisky som kallades "The Real John Gordon". 1923 såldes destilleriet till blandfirman John Walker & Sons Ltd. Under världskrigens hårda år tillhörde Mortlach de få som lyckades hålla igång produktionen. Whiskyn är även omtalad då den anses vara destillerad en extra gång, trippeldestillerad. Det stämmer inte riktigt utan liksom Springbank rör det sig mer om två och en halv gång om man ser till processen. Diageo äger nu Mortlach och ger ut två officiella utgåvor, en 16-åring och en 24-åring. 1996 genomfördes en omfattande restaurering av anläggningen där en stor del av driften datoriserades. Systembolaget tog nyligen in 16-åringen som snabbt blev populär.

Allmänt: En av skottlands få destillerier som destillerar mer än två gånger. Finns i flertalet olika utgåvor hos oberoende buteljerare.
Karaktär: Fyllig med undanskymda sherrytoner och peppar. Lång eftersmak.

Mortlach tar sitt vatten från källor vid Conval Hills. Kornet mältades på anläggningen fram till 1968 då ansågs det inte längre lönsamt att göra det själv. Kornet tar de från ett av Diageos centrala mälterier och är rökt till cirka fem ppm vilket ger whiskyn en anstrykning av rök som framför allt märks i utgåvor som inte lagrats i sherryfat. Mäskkaret tar 12 ton och är i rostfritt stål. De sex jäskaren i lärkträ rymmer 60.000 liter vardera. De har sex spritpannor av boiling-ball modell som samtliga är ånguppvärmda med rör på insidan. Storleken varierar mellan 8.000 och 15.000 liter. Mortlach destillerar ytterliggare en sekvens mellan mäskpanna och spritpanna vilket gör att de utger sig för att destillera två och en halv gång, ungefär samma som Springbank Distillery. Whiskyn lagras på en mängd olika fat varav huvuddelen går till blendedindustrin. Produktionskapaciteten uppgår till tre miljoner liter per år.

Mortlach Distillery
Dufftown
Keith
Banffshire
AB55 4AQ
Skottland
Tel: +44 (0) 1340 820318



Besökare: Besökare tas emot efter överenskommelse.
Ägare: Diageo

Sandy Collie, jobbade 57 år på Mortlach

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005