Glenfiddich
(uttal)

 

Glenfiddich betyder "hjortdalen". För £120 köpte William Grant begagnad utrustning från Cardow Distillery och grundade 1886 ett destilleri. Han hade då redan jobbat nästan 20 år på Mortlach Distillery. Glenfiddich ligger vid floden Fiddichs dalgång i området Spey.

William byggde och drev destilleriet med sina söner och döttrar som ett rent familjeföretag. 1892 hade William jobbat upp ett större kapital och kunde utvidga genom att starta ett nytt destilleri i närheten, Balvenie. I början på 1900-talet expanderade man framför allt genom att starta butik i Glasgow samt att exportera till USA och Canada. Första världskriget passerade inte obemärkt för Glenfiddich utan tvingade dem att stänga 1917 – 1919. Efter kriget, under förbudstiden, var det kärva tider för det flesta destillerier och faktum var att enbart sex destillerier var igång under den tiden i Skottland, Glenfiddich och Balvenie var bland dem. Under depressionen och andra världskriget producerade man kontinuerligt och fastställde sin position som en av Skottlands ledande whiskyproducenter. 1957 lanserade man Glenfiddich i den ovanliga triangulära flaskan som snabbt blev en succé. I mitten på sextiotalet var de bland de första att etablera sig i England och Wales. De senaste åren har man marknadsfört sig effektivt och har stora marknader i USA och Asien. Glenfiddich är nu världens mest sålda single malt. Än idag befinner sig också destilleriet i ättens Grants ägor.

Glenfiddich tar sitt vatten från källan Robbie Dhu. De köper sitt mältade korn lättrökt från centrala leverantörer. Kornet mals i två kvarnar av typen Porteus Mills. De två mäskkaren är av koppar och tar cirka 10 ton. De har 24 jäskar i Douglasfuru som vardera rymmer 50.000 liter. Destilleriet har hela 30 kopparpannor. Mäskapnnorna rymmer 9.000 liter och spritpannorna 4.500 liter. Mäskpannorna är av lanternmodell och spritpannorna av boiling ball modell som samtliga värms upp med direkteldad gaslåga. Destilleringen i mäskpannorna tar cirka sex timmar och i spritpannorna nio timmar och ger ett destillat på mellan 66 och 70%. Den vanligaste fattypen är begagnade bourbonfat och var tionde fat är sherryfat. Lagringen sker på plats vilket även buteljeringen gör. Det finns uppskattningsvis 250.000 fat på området. Ett eget tunnbinderi ligger invid destilleriet där framförallt underhåll av faten görs. Årskapaciteten uppgår till 10 miljoner liter.

The Glenfiddich Distillery
Dufftown
Banffshire
AB55 4DH
Skottland

Tel: +44 (0) 1340 820 373

Manager: Grant Sayers

Besökare: Öppet året runt. Vardagar samt lördag mellan 9.30 - 16.30. Från påsk till oktober även söndagar 9:30 - 16.30. Gratis inträde. Filmvisning på 20 minuter före turen. Guidade turer avgår regelbundet. Destilleriet har många besökare och de brukar dela upp besökare i grupper av cirka 10 st, delvis lite beroende på nationalitet. Turer som omfattar hela processen på Glenfiddich avslutas med en provsmakning av Glenfiddich 12 år. Butiken på plats har ett stort sortiment.

Ägare: William Grants & Sons Ltd

Hemsida: http://www.glenfiddich.com/

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005