Craigellachie
(uttal)

Besök på destilleriet

Craigellachie Distillery grundades 1891 av några lokala affärsmän. Av dem var Peter Mackie den mest drivande och 15 år senare ägde han destilleriet själv. Destilleriet fick sitt namn från byn med samma namn som i sin tur fått namnet från en närbelägen klippspets. Platsen där destilleriet ligger är mycket naturskönt då floderna Spey och Fiddich flyter samman där. Sju år efter byggnaderna stod klara startade destilleringen. All produktion hamnade i olika blendedsorter och framför allt White Horse. 1930 övertogs företaget av Distillers Limited Company (DCL) som senare ombildades till White Horse Blended. 1964 renoverades och revs stora delar av destilleriet med följden att pannorna ökades från två till fyra. Den första anblicken av destilleriet ger en modern bild då flertalet byggnader kommer från renoveringen 1964, endast en kölna och ett lagerhus står kvar från ursprungsbyggnaderna. 1995 upphörde man att fylla faten på plats och de skeppades till olika fyllningsanläggningar med följden att flertalet lagerhus revs. Destilleriet köptes 1998 av bolaget Bacardi PLC och drivs på licens av John Dewars & Sons.

Allmänt: Mest känt för hotellet med en omfattande whiskybar.
Karaktär: Mediumfyllig, malt, rök och aningen söt.

Destilleriet tar sitt vatten från borrade vattentäkter från Conval Hills. Lättrökt korn tas från Glen Esk Maltings. De har ett modernt och komplext mäskkar i rostfritt stål som rymmer nästan 10 ton. Åtta jäskar i lärkträ som vardera rymmer 60.000 liter. Alla pannor är lökformade och lika stora (rymmer 22.000 liter), vilket är lite ovanligt. Pannorna är internt uppvärmda med ångrör. Halsarna är raka och långa med svagt sluttande lyne arms vilket ger en kraftfull whisky. Craigellachie Distillery producerar 2.8 miljoner liter årligen.

I Craigellachie ligger även ett av de mer berömda hotellen i Skottland, Craigellachie Hotel
Craigellachie hotell tillhör med sina 550 whiskysorter de populäraste hotellen i Speyside och även Skottland. Många hävdar att hotellet och dess bar är lika viktigt att besöka som destillerierna. Hotellbaren som heter Quaich Bar har vunnit flertalet priser och utmärkelser de senaste åren. Craigellachie hotell har sedan början på 2000-talet även släppt egna buteljeringar. Den senaste är Compass Box ”Double Single” och buteljerades i endast 600 exemplar. Det är blended bestående av en 12-årig maltwhisky från högländerna och en 15-årig grainwhisky från det nu nedlagda Cambus Distillery.
Maten som delvis är präglad av whisky tillhör det absolut bästa som går att uppbringa i Skottland. Whiskytidskriften Whisky Magazine utsåg hotellet till bästa whiskyhotellet 2004 med formuleringen ”Undisputed winner” Hotellet som ligger i byn med samma namn utgör en utmärkt utgångspunkt för utflykter runt om i whiskymeckat Speyside. Från Glasgow tar det mellan tre och fyra timmar med bil. Väl värt ett besök!
Alldeles längs vägen A95, mitt i Speydistriktet, ligger Craigellachie Hotel. Med Dufftown inom fem minuter med bil, floden Spey inom ett stenkast samt Macallans kontor beläget på kullen andra sidan Spey, kan man lugnt påstå att läget förpliktigar. Och hotellet håller hög standard och vill man spendera minst £100/natt på boendet är detta ett bra val. Tycker man om whisky inhyser detta hotell något med verkligen oslagbar standard, den legendariska The Quaich Bar.

När man stiger in i baren slås man över två saker; Det första är att rummet, för det ser mer ut som ett gemytligt klubbrum än en bar, inte är speciellt stort. Fyra bord, några fåtöljer och en soffa, det är allt. Fast det är inte för möblemanget man besöker denna bar utan det som finns på väggarna, ”det andra”. Här ser man berömda konstverk men inte i form av tavlor utan av whisky. Single Malt. I massor. Antalet sorter som kan erbjudas är hundratals (ca 550) och merparten av dem trängs på hyllorna som omger rummet, prydligt uppradade i bokstavsordning.
Det ser onekligen lite trångt på hyllorna och en av bartendrarna försöker förtvivlat hitta plats till ett par nykomlingar och lyckas till slut efter en stunds pusslande. Hyllorna täcker hela rummet, bortsett från en litet gallerförsett skåp som är insänkt i väggen. Där förvarar man ett antal flaskor som inte går att komma åt utan att vara medlem i Friends of Craigellachie, kostnad £500.. I övrigt är det fritt fram att hålla i och titta på godbitarna. Vill du komma åt de närmast taket rekommenderas dock att du kontaktar någon i baren så de kan plocka ned dem med hjälp den lilla stegen, det kan bli dyrt att försöka på egen hand...
Det är inte gratis att ta en ”dram” (drygt 2 cl) på Quaich Bar. Fast med det utbudet klandrar jag dem inte, det är näst intill komplett. Som besökare kan du beställa allt från en ”huswhisky” för ett par - tre pund per dram till sorter som man får betala summor som skulle knäcka en normal månadsbudget om man skulle beställa mer än ett glas. För säkerhets skull, titta i whiskylistan eller baksidan av flaskan för prisuppgift.
Fast oavsett om du kommer hit för att smaka den där speciella whiskyn du sökt efter (i mitt fall en Talisker 20 lagrad på bourbonfat) eller om du är nybörjare på whisky, uppskattar nog alla ett besök på denna fantastiska bar. Tveka inte att fråga personalen om tips och hur whiskyn smakar. Även om man inte kan uttala vissa sorter med korrekt skotsk uttal, för det kan ingen med rötter utanför skottlands gränser, är personalen väldigt tillmötesgående och gör allt för att man ska känna sig välkommen.
Klockan har passerat 19 när gardinerna dras för och levande ljus tänds för att ytterligare förhöja stämningen. Detta är förvisso helt onödigt för undertecknad. Jag befinner mig i en whiskyälskares himmelrike och koncentrerar mig på vad jag ska välja härnäst, något som borde vara enkelt men beslutet blir trots detta ångestladdat. Det är inte valet i sig som är det svåra, tvärtom. Det är i stort sätt bara att låta fingret slumpvis stanna på någon rad i den flersidiga menyn, beställa whiskyn och njuta. Nä, det svåra är insikten att när man väl har börjat ge sig hän på The Quaich Bar, innebär det att man förr eller senare måste sluta vilket känns otroligt onödigt. För vem vet när man besöker himmelriket nästa gång…?

Craigellachie Distillery, Craigellachie, Aberlour, Banffshire, AB38 9ST
Skottland

Tel: +44 (0) 1340 872970

Besökare: Ring för information

Ägare: Bacardi PLC
 

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005