Caperdonich Distillery

Destilleriet byggdes av James Grants bolag J & J Grant i Rothes 1897-98. Det var avsett att utgöra en andra produktionsenhet till systerdestilleriet Glen Grant och döptes därför till Glen Grant Number 2 Distillery. De två destillerierna ligger grannar med varandra och var i äldre tid förenade med en pipeline, lokalt kallad "Whisky pipe". Detta av två skäl: dels för att det då räckte med en licens för bägge destillerierna, dels för att spriten från Glen Grant Number 2 enkelt skulle kunna transporteras till destilleriet på andra sidan gatan för fatfyllnining. Arrangemanget uppmuntrades för övrigt av skattemyndigheten Customs & Excise. Det berättas att man fick ha ständiga vakter vid rörledningen eftersom den nästan varje natt utsattes för tappningsförsök av lokalbefolkningen.
Destilleriet Glen Grant Number 2 stängdes i och med branschkrisen 1902 men öppnades igen 1965 av bolaget Glenlivet Distilleries Limited efter viss renovering och med nytt namn - Caperdonich Distillery. Det hade dock fortfarande kvar hela den gamla originalutrustningen intakt. Namnbytet, förestavat av Customs & Excise, berodde på att två destillerier eller två whiskysorter då lagligen inte längre fick bära samrna namn. Produktionen det första året uppgick till 350.000 gallon ren alkohol. År 1967 utökades kapaciteten genom installation av ytterligare två ångvärmda pannor samtidigt som tunnrummet utrustades med modern processautomatik.

År 1977 hamnade destilleriet i kanadensiska händer genom att The Seagram Company of Canada förvärvade destilleribolaget, och det drevs därefter av The Chivas & Glenlivet Group, Northern Operations med säte i Keith. År 2000 köptes en del av vin- och spritdivisionen i The Seagram Company Limited av det franska bolaget Pernod-Ricard S. A, som därigenom blev nya ägare av Caperdonich. Destilleriet lades tillsammans med destillerierna Allt-á-Bhainne, Benriach och Braeval i malpåse under hösten 2002 för att Pernod-Ricard ville undvika överproduktion. Efter beslut om nedläggning på grund av överkapacitet utannonserades Caperdonich till salu sommaren 2003. Pagodtaket på den gamla kölnan har nu tagits ner och 2010 såldes destilleriet till Forsyth’s i Rothes, en tillverkare av kopparpannor. Själva pannorna såldes till The Belgian Owl Distillery i Liège.


Pannorna på väg till Belgien.

Destilleringsmaltet som användes vid destilleriet de sista åren före stängningen var helt orökt, tillverkat av kornsorterna Prisma och Optic och köptes från olika försäljningsmälterier. I kvarnrummet maldes det i en traditionell Porterskvarn och mäskades i en mäsktunna av gjutjärn med imhuv av koppar. Jäsningen, som skedde i åtta rostfria jäskar, tog 46-48 timmar och skedde med en blandning av destillerijästsorterna Mauri och Quest M samt öljäst av märket Newton's. Alla fyra pannorna, som ännu står i pannrummet, har påfallande höga halsar. Mäskpannorna, som är något roströda i fårgen, är invändigt utrustade med rostfria värmeelement (steam pans) och spritpannorna med rostfria ångrörslingor (steam coils). Mäskpannornas halsar är vid basen liksom vid granndestilleriet Glen Grant utvidgade på ett speciellt vis, rnedan spritpannorna har stora traditionella kokbollar. Mellan lynearmarna och tubkondensatorerna sitter purifyers för att öka refluxen och göra spriten lättare i karaktären.
Den färdiga maltspriten kördes i tankbilar till centralanläggningen Keith Bonds för fatfyllning och lagring. Eftersom maltwhiskyn Caperdonich endast användes som blandningsråvara av ägarbolaget fylldes spriten enligt blandningsavdelningens instruktioner på en rad olika typer av ekfat. Destilleriets processautomatik gjorde det möjligt för två operatörer att ensamma tillverka 2,5 miljoner liter alkohol per år.
På mycket garnla kartor finns en vattenkälla på den plats där destilleriet ligger med det högskotska namnet Tobardomhnaich, vilket betyder "sabbatskällan". Lokalt är detta urgamla och en gång heliga vattendrag känt under namnet Caperdonich Well - den enligt legenden aldrig sinande källa som är ett flöde till Glen Grant Burn. Det är efter den lokala benärnningen sorn destilleriet har uppkallats, och det var också ur den källan det (liksom ännu granndestilleriet Glen Grant) hämtade allt sitt vatten.
Maltwhiskyn från Caperdonich har bland annat varit ingrediens i whiskyblandningarna 100 Pipers, Chivas Regal och Strathythan. Maltwhiskyn är fruktigare än den från granndestilleriet Glen Grant. I destillerikaraktären är Caperdonich blommig och medelfyllig med hög koncentration av smakämnen. Caperdonich förekomrner ännu sparsamt som single rnalt hos de oberoende buteljerarna Gordon & MacPhail och Cadenhead's och har även tappats av Scotch Malt Whisky Society. Whiskyn finns nurnera också i Chivas Brothers nyligen lanserade serie "Cask Strength Edition" med fatstark, ofiltrerad single malt från några av bolagets destillerier.