Brora
(uttal)

Historia: 1819 uppfördes det som kom att bli Brora Distillery på gården Clynelish (från början Clynelish Distillery) av första hertigen av Sunderland. Han var mannen bakom "Highland Clearances". Han bestämde att marken skulle användas som betesmark och tvingade brutalt de som bodde i området att flytta. Efter diverse ägarbyten så kom destilleriet i en blandningsfirmas ägo, James Ainslie & Heilbron från Glasgow 1896. De gick i konkurs 1912 och då köptes bolaget av en fransman, James Risk, tillsammans med Distillers Company och bolaget Clynelish Distillery Company bildades. 1925 sålde Risk sin andel till D.C. 1966-1967 byggdes det ett till modernt destilleri några hundra meter bort. Det kallades även det för Clynelish.

Whiskyn från det nya kallades för ”Clynelish A” och respektive ”Clynelish B” från det gamla. Mot marknaden kommunicerades endast Clynelish som varumärke. 1968 stängde man det gamla destilleriet. Men på grund av en kraftig efterfrågeökning från blandningsindustrin av rökig whisky beslutade man att åter sätta det gamla destilleriet i produktion fast denna gång med en mycket kraftigare och rökigare whisky som önskat resultat (malten hade 40ppm). Enligt namnreglerna för whisky får inte två destillerier som tillverkar olika whisky bära samma namn. Därav valde man namnet Brora. Några fat kom i oberoende buteljerares ägo och det var på så sätt som Brora kom ut som single malt. Brora stängdes 17 mars 1983.

Destilleribyggnaderna förvaltas idag av Historic Scotland.

Allmänt: En riktig raritet som kostar därefter. Systembolaget har för närvarande sex flaskor i sitt sortiment. Whiskyn är åtråvärd då den är uppskattad av kännare samt att det inte kommer att göras någon fler Brora, tyvärr! Att detta kommer att bli ett samlarobjekt är helt klart.
Karaktär: Rök, sälta, frukt, fyllig

 

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005