Benromach
(uttal)

Namnet Benromach kommer från några mindre berg i närhetenav destilleriet, Romach Hills. Destilleriet ligger i utkanten av den gamla marknads och handelsbyn Forres. 1898 grundades destilleriet av sprithandlaren FW Brickham och Duncan McCallum som även drev Glen Nevis Distillery. Uppdraget med gick till Charles Doig som var den ledande destilleriarkitekten på den tiden. Sämre tider för whiskyindustrin gjorde dock att en planerad uppstart dröjde ända till hösten 1909. Efter fem års produktion stängde destilleriet på grund av första världskriget. Efter kriget förvärvades destilleriet av ett privat företag etablerat i Edinburgh, Benromach Distillery Ltd. Destilleriet hamnade i malpåse mellan 1925 och 1937. Efter några ägarbyten och kortare stopp under andra världskriget köptes företaget av Scottish Malt Distillers (SMD). 1966 genomfördes en större renovering som bl.a. medförde ett nytt pannrum. Två år senare övergavs den egna mältningen och byggdes om till lagerhus. Ytterliggare en större renovering gjordes 1974 där nya lokaler för mäskkar och jäskar byggdes.

Efter några ägarbyten i mitten av 90-talet och 10 år i malpåse köpte Skottlands största oberoende buteljerare, Gordon & McPhail, destilleriet 1993. Efter en omfattande renovering och utbyggnad installerades två helt nya pannor istället för de befintliga. Under en högtidlig ceremoni återinvigdes destilleriet 1998 av Prins Charles och produktionen startade igen. Det första fatet signerades av Prinsen och går att beskåda vid besök på destilleriet. 1999 invigdes ett modernt besökscentra, Malt Whisky Centre. 2000 ingick Benromach Distillery i turistrutten Malt Whisky Trail. Den första buteljering som lanserades mars 2004 heter Benromach 'Traditional' (5 ½ år) och är 80% bourbon och 20% sherrylagrad. Ägarna ger dock ut flertalet äldre utgåvor som destillerats av de gamla ägarna.

Allmänt: Gordon & MacPhail har nu lanserat nyproducerad whisky, Benromach Traditional.
Karaktär: Medelfyllig med frukt och malttoner. Lång och mild rökig eftersmak.

Tillverkning
Vattnet som används kommer från de närliggande Chapeltonkällorna tre kilometer från destilleriet. Kornet, av märket Chariot, köps lätt rökt från Moray Firth Maltings men de köper även från andra mälterier. Mäskkaret tar 1.5 ton och är av rostfritt stål. De har fyra jäskar av skotskt lärkträ som vardera rymmer 11.000 liter. Benromach har en mäskpanna som rymmer 7.500 liter och en spritpanna på 5.000 liter. Båda är dubbelt lökformade med korta och breda halsar vilket enligt Benromach skall ge en fylligare och rikare whisky. Pannorna är uppvärmda med interna ångrör. Whiskyn lagras i använda bourbonfat men även enstaka sherryfat används. Faten förvaras på plats i traditionella lagerhus. Buteljeringen sker i Gordon & McPhails anläggning i Elgin. Produktionen ligger mellan 150.000 och 200.000 liter per år.

Benromach Distillery & Malt Whisky Centre
Invererne Road
Forres
Morayshire
IV36 3EB
Skottland

Tel: +44 (0) 1309 675968

Besökare: Öppet oktober - mars mån-fre 10-16. April - september mån-lör 9.30-17. Juni - augusti sön 12-16. Guidade turer var 20:e minut, sista turen startar en timme före stängning. Kostnaden för en tur är £3 som man får igen £2.50 vid köp av whisky i deras butik. Sortimentet är omfattande med glas, kläder, whisky från destilleriet men även många andra buteljeringar från Gordon & McPhail. Besökscentrat som kallas Malt Whisky Center har fått ett flertal utmärkelser. Du kan köpa en egen buteljering direkt från ett fat för £50.

Ägare: Gordon & MacPhail

Distillery Manager: Keith Cruickshank

http://www.benromach.com

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005