Arran
(uttal)

Besök på destilleriet
 

Arran grundades 1995 av Harold Currie som tidigare jobbat som bland annat chef på Chivas Brothers. Det nya destilleriet invigdes i augusti 1995 och besöktes då av mer än 1.000 personer. Kapitalet för att starta upp destilleriet (£1.2 miljoner) kom framför allt från utförsäljning av 2.500 andelar á £450 styck som föll ut i whisky 1998-2001. Destilleriet ligger på norra delen av ön med samma namn som whiskyn. Under 1800-talet fanns det på ön över 50 illegala destilleriet som hade ett mycket gott rykte. Det var dock mycket dyrt och besvärligt att frakta whiskyn mellan ön och fastlandet vilket gjorde att destillerierna försvann. Isle of Arran kallas ofta ett Skottland i miniatyr för sin vackra geografiska mångfald. Platsen för destilleriet valdes med omsorg och det var först efter åttonde förslaget som man valde byn Lochranza där tillgången på processvatten var som bäst.

Besökscentrat invigdes 1997 av Englands drottning. Besökscentrat har tilldelats pris av Skottlands turistbyrå som "highly commended". Arran distillery har varit mycket produktivt under de nio år som de varit igång och gett ut flertalet olika utgåvor. Destilleriet är också ensamma om att få ge ut whisky med nationalskalden Robert Burns namn, Robert Burns Malt samt Robert Burns Blended. Dessa kan du köpa via Arrans hemsida.

Det mjuka processvattnet som man valde efter ett flertal analyser kommer från källan Loch Na Davie som ligger bredvid destilleriet. Vattnet rinner över röd granit och genom torv vilket lämpar sig bra för whiskytillverkning. Kornet som används kommer från Morays centrala mälteri och är lätt rökt efter Arrans specifikationer. De använder sig av ett mäskkar i rostfritt stål och fyra jäskar av lärkträ. De har två spritpannor som är av lökmodell med långa slanka halsar och de är internt uppvärmda med ånga. Mäskpannan är på 7.100 liter och spritpannan på 4.300 liter. Utrymme finns för att enkelt installera ytterligare att par pannor om behovet skulle uppstå. Arran använder sig av sherryfat i stor utsträckning men även bourbonfat. En ny utgåva avslutad i calvadosfat har fått stor uppmärksamhet för sin komplexa och goda smak. Whiskyn lagras delvis på plats i två traditionella lagerhus med jordgolv samt lagerhus på Springbank. Produktionen uppgår till cirka 750.000 liter per år

 

Arran Distillery
Lochranza
Isle of Arran
KA27 8HJ
Skottland

Hemsida: http://www.arranwhisky.com/

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005