Ardbeg
(uttal)

Besök på destilleriet

Bröderna McDougall byggde tillsammans med några lokala bönder destilleriet vid den sydöstra stranden på Islay några kilometer från byn Port Ellen redan 1798. Ardbeg sålde inte i kommersiellt syfte förrän 1815 vilket även blivit det officiella året då Ardbeg grundades. I mitten på 1800-talet drevs destilleriet framgångsrikt av två systrar, de hade faktiskt upp emot 60 anställda. Detta kan jämföras med de 10 man har anställda idag. På slutet av 1800-talet hade de en årsproduktion som översteg en miljoner liter! Fram till 1959 ingick destilleriet i familjen McDougalls ägo. 1973 köptes destilleriet av en fond för £300 000 och ingick sedermera i Allied Distillers bland många andra destillerier. 1981 lades destilleriet ned då de ansåg att de hade tillräckligt med whisky för många år framåt. Dessutom ägde Allied Distillers även Laphroaig som producerar en liknande whisky. 18 jobb försvann i samband med nedläggningen. De beslöt dock att öppna destilleriet igen 1989 men det drevs bara på halvfart fram till 1996, då beslöt Allied Distillers sig för att sälja Ardbeg och intresset lät inte vänta på sig.

Glenmorangie PLC köpte Ardbeg för sju miljoner pund varav £300 000 var för varumärket Ardbeg. Glenmorangie spenderade snabbt en hel del pengar (£1,4 miljoner) för att få igång destilleriet. De nya ägarna förstod vikten av att bibehålla och lyfta fram den hantverkstradition de hade haft i Ardbeg för smaken av whiskyn. År 2000 startade destilleriet Ardbeg Committee där man kan bli medlem gratis. Ardbeg förser medlemmar med bland annat aktuell information och specialerbjudanden. De har nu medlemmar i över 90 länder. Nyligen lanserade de den första utgåvan sedan Glenmorangie PLC tog över. Very Young Ardbeg 6 år som inte lämnat någon besviken.

Vattnet som man använder sig av kommer från sjön Loch Uigeadail vilket också fått ge namn åt Ardbegs senaste utgåva. Vattnet där är mjukt och mycket torvsmakande. Ardbeg mältade allt sitt eget korn fram till 1973 då började de att köpa 30 % av sitt korn från Port Ellen Maltings. I samband med återöppnandet 1989 började man med att köpa allt sitt färdigmältade korn därifrån, vilket man gör även idag. Det kornet anses vara det mest torvrökta i hela Skottland. Bruichladdich hävdar dock att man gör en whisky som kommer att bli rökigare än Ardbegs whisky. 

Mäskkaren som tar 4,5 ton är i rostfritt stål. Jäskaren som är sex till antalet är tillverkade i furu och lärkträ. Ardbeg har två traditionellt lökformade pannor på 21 000 liter (mäskpannan) respektive 17 000 liter (spritpannan). Spritpannan har en så kallad puryfier längst ut vilket man hävdar skall redestillera spriten en extra gång. Fram till 1974 lagrade man whiskyn på plats i lagerhus precis nere vid havet vilket vissa hävdade gav whiskyn en stänk av tång och sälta. Nu lagrar man faten i fyra traditionella lagerhus på plats. Buteljerar gör man i Broxburn utanför Edinburgh. 
Ardbeg producerade 550.000 liter 1999. Det har nästan dubblats då de 2003 producerade cirka 1.000.000 liter.

Ardbeg Distillery
Port Ellen
Islay
Argyll PA42 7EA

Hemsida: http://www.ardbeg.com/
 

 

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005