Aberlour
(uttal)

Besök på destilleriet

Aberlour Distillery grundades 1879 av en kornhandlare, James Fleming i byn Aberlour vid bäcken Lour cirka 300m från floden Spey. Aberlour betyder ”den tjattrande flodens mun”. Redan före 1879 låg ett destilleri på samma plats som brann ner. När Fleming byggde upp destilleriet startade han och grundlade det som skulle bli Aberlour Distillery. Han hade fått erfarenhet av whiskyproduktion från Dailuaine Distillery som han drev på licens under några år. Ekonomin var inga problem för Fleming som visat sig vara en duktig affärsman. Produktion startade i november 1880 och var mycket uppmärksammad i tidningarna. Produktionen var från början 300.000 liter årligen. Något som väckte särskild uppmärksamhet var att vattenkraften drev hela destilleriet. Det var så ända till 1960! 1892 såldes destilleriet till Robert Thorne & Sons då Fleming som passerat 60 började känna sig gammal. Thorne största insats som ny ägare var att effektivisera driften. När Fleming dog lämnade han pengar till samhället för att bygga ett sjukhus samt en bro, tidigare hade ett barn drunknat i floden.

1898 drabbades destilleriet av en omfattande brand. En gnista hade antänt mältningsanläggningen. Elden spreds sig snabbt och drabbade även husen med jäskaren, mäskkaret och spritpannorna. Skadorna uppsteg till £6.000 vilket på den tiden var en ansenlig summa. Destilleriet var dock försäkrat och efter endast sex månader var produktionen igång igen. 

Under världskrigen upplevde destilleriet, som alla andra destillerier, en tuff tid och var stängt under långa perioder. 1945 köptes Aberlour av Campbells Distillers Limited som i sin tur övertogs av Pernod Ricard 1974. Destilleriet upplevde nu en kraftig uppgång med bland annat export till Europa och USA. I mitten på 60-talet översteg produktionen en miljoner liter årligen och Aberlour producerade whisky nio månader av året. Ian Mitchell Distillery Manager sedan 1966 hade stora visioner för destilleriet och förstod snabbt att utbudet inte riktigt klarade efterfrågan. Således genomfördes 1973 en omfattande renovering och utbyggnad för £6 miljoner som bland annat medförde fyra helt nya kopparpannor. Whiskyn blev under 80 och 90-talet allt populärare och utmärkte sig bland annat med flertalet priser och utmärkelser. 2002 öppnade de destilleriet för besökare med ett nytt och modernt besökscentra.

Aberlour Distillery ligger i utkanten av orten med samma namn. När man kommer med bil är det inte svårt att missa Aberlours granitbyggnader som står alldeles invid huvudvägen. Turen började med att deltagarna samlades i det trånga besökscentrat som består av en reception och en butik. Den guidade turen kostar £7.5 vilket vi betalar före turen. Att Aberlour var populärt i Sverige visste vi men att 11 av 15 personer i turen var svenskar kom som en överraskning. Guiden tog oss till en av byggnaderna på produktionsområdet som de inrett med trevlig interiör för presentation och provning. Under de guidade turerna används dock inte rummet till provning utan endast presentation. Under 20 minuter berättar guiden om whiskyns historia och produktion. Informationen är detaljrik och spännande och sträcker sig från grundandet 1879 till det faktum att Aberlour är den mest säljande maltwhiskyn i Frankrike. Här nämns även Mackmyra som ett spännande projekt. 
Vi fortsätter sedan till produktionsanläggningen. Först passerar vi den moderna kvarnen. Här ser man hur 40 kg mältat korn åt gången tippas ner i kvarnen. Detta för att hålla koll på hur mycket de använder. Vi passerar en liten glugg där man ser kylvattnet återvända tillbaka till floden. Guiden berättar att 40 av 80 destillerier i Skottland använder vattnet från floden Spey. Det är väldigt viktigt att temperaturen på det återvändande vattnet regleras noggrant för att inte påverka miljön. 

Turen går vidare och vi hamnar nu i anslutning till mäskkaret och jäskaren. Mäskkaret är blankpolerat och rymmer 12 ton och är en imponerande syn. Här erbjuds vi den unika upplevelsen att smaka på Aberlours vört och mäsk. Vörten saknar alkoholstyrka och smakar som söt välling. Mäsken har en alkoholstyrka på 8% och påminner en del om belgisk veteöl. Efter en stunds smakande går turen vidare till pannrummet. 
Att komma in i Aberlours pannrum är som att kliva in i en bastu. Att driftpersonalen jobbar i denna miljö hela dagarna är svårt att förstå. Om de inte jobbade på just denna arbetsplats skulle man befara uttorkning.. Guiden förklarar ingående hur processen med destillering går till och visar hur spriten flödar i deras spritskåp (spirit safe). De fyra pannorna är nyligen renoverade och under renoveringen visade det sig att en av pannorna på ett ställe endast var 2.2 millimeter tjock.

Efter 40-50 minuter kommer vi nu till avslutningen på turen, provsmakningen. Aberlour är kända för att ha en bra och omfattande provning med möjlighet att buteljera en egen flaska och vi blir inte besvikna. Rummet är smakfullt inrett med bl.a. en glasvägg där man ser fat staplade. Sex bord står förberedda med sex olika smakprover från olika utgåvor. Vi får nöjet att under ledning prova råsprit, Aberlour sherry cask 13 år, Aberlour bourbon cask 13 år, Aberlour 10 år, Aberlour 16 år samt Aberlour A’bunadh. Den 16-åriga lanserades för några månader sedan och är en trevlig upplevelse. Omdömena i gruppen varierar men Aberlour 13 år sherry cask. får mest positiva kommentarer. Provningen avslutas med möjlighet till att buteljera och sätta etikett på en egen flaska. Valet står mellan smakprov två och tre på provningen, 13-årig Aberlour antingen lagrad på sherryfat eller bourbonfat. Kostnaden på £50 avskräcker inte lätt förfriskade deltagare och Aberlour säljer åtta flaskor av den whisky som också vann gruppens omröstning, sherry cask. Guiden lotsar sedan gruppen till besökscentrat där alla deltagare får en liten bok om Aberlour.

Turen tar totalt 1 timme och 20 minuter och lämnar inte mycket mer att önska. 
Vattnet tar de från lokala underjordiska källor vid Ben Rinnes, lokalt kallad ”Saint Drosdans Well”. Vattnet anses vara mycket mjukt med en ph på 7 och bidra till smaken. Kylvattnet de använder kommer från floden Spey som ligger invid destilleriet. Temperaturen på vattnet man släpper ut igen i floden mäts kontinuerligt då det är viktigt att inte höja temperaturen så miljön påverkas. Kornet tas från närliggande centrala mälterier och röks under 3 ppm. 90% av kornet de använder kommer från Skottland. 
De har ett mäskkar i rostfritt stål som rymmer 12 ton. De sex jäskaren av trä tar 60.000 liter vardera. Jäskaren fylls med åtta 25 kilos påsar med jäst och efter jäsningen som tar 48 timmar återstår mäsk med en alkoholstyrka på 8,5%. Den pumpas sedan över till en av de två mäskpannorna.

Mäskpannorna är lökformade, tar 14.900 liter och uppvärms av interna ångrör. Efter första destilleringen i mäskpannorna har de nu ”low wine” som innehåller 23% alkohol. De två spritpannorna som är något mindre men i samma modell uppvärms på samma sätt. På Aberlour väntar man i cirka 20 minuter innan man tar tillvara den sprit som kommer, detta varar i 2 timmar. Råspriten som nu håller en styrka på 70% blandas ut med vattnet från källorna så det hamnar på 63,5%. Whiskyn lagras på plats i sex lagerhus som totalt rymmer cirka 25.000 fat. Destilleriet använder sig av bourbon och sherryfat. Buteljeringen sker i Killwinning, Ayrshire. Destilleriet producerar cirka tre miljoner liter per år.

Aberlour Distillery
Aberlour-on-Spey,
Banffshire, AB38 9PJ 
Skottland

Tel: +44 (0) 1340 881249
email: beatrice.warner@chivas.com

 

 

Manager: Alan Winchester 

Besökare: Öppet April till första veckan i november måndag - lördag 10.00 - 17.00 söndag 13.30 - 17.00. 

Ett nytt och modernt besökscentra startades 2002. Aberlour har två guidade turer dagligen som kostar £7,50. Turen omfattar hela destilleriet och tar uppemot två timmar. Du har även möjlighet att buteljera en egen flaska för £50. Butik med fullt sortiment. Ingen servering av mat. 

Ägare: Chivas Brothers Ltd / Pernod Ricard

Hemsida: http://www.aberlour.co.uk/

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005