Valpkullen efter Cynhinfa Flint
undan Searover Willing Guinness föddes den 4 mars 2008.
Kullen består av två hanar och sex tikar.

Följ dom åtta valparna från födsel till leverans här i dagboken!

Kullen kommer att gå under benämningen "Glen2-kullen"

 
   
5 maj
 

Åsa Eckerrot med barnen Frida och Lovisa var och hämtade sin Thorsvi Glenburgie/Vänster Bak/Mocca idag. Labradortiken Musse var såklart också med.

 
4 maj
 

Familjen Johansson/Gustafsson var här och hämtade sin valp Thorsvi Glengoyne/Vänster/Cech. Med var naturligtvis också Palle (Thorsvi Teaninich) som lovade att lära Cech allt han kan. Några fler bilder blev också.

 
 
Bilder på valparna
3 maj
 
Idag var det "arbetskamrat-dag" på Storsten, både Pratap och Fredrik kom med sina familjer för att titta på dom återstående tre valparna.

 

Bilder på valparna
30 april
 
Idag var det dags för två till att lämna boet. Nu börjar det kännas tomt, bara tre kvar...


Stora delar av familjen Troedsson hämtar sin Thorsvi Glenallachie/Ryggen/Alliz. Mamma Katarina i mitten flankerad av ungdomarna Johanna och Joel. I bilen väntar schäfertiken Skrållan som rapporteras ha tagit hand om lilla Alliz på på ett mycket trevligt sätt när de kom hem. Resan var inte så lång knappt ett par mil.Ellis och Mats Larsson med lilla Thorsvi Glenlossie/Huvudet/Extra. De ser glada ut över sin valp. Återstår att höra vad labradortiken Benelli tycker om nyförvärvet. 
29 april
 
Fyllda åtta veckor och flygfärdiga dvs leveransklara. Tre valpar flyttade till sina nya hem idag. Alla tre fixade bilresan fint och verkar trivas i sina nya hem rapporteras det.
Blandade känslor såklart när de åker iväg. Lite sorgset men samtidigt känner jag att de verkligen behöver sina nya ägare som kan ägna sig helhjärtat åt sin nya lilla valp. Lycka till allihop!


Försten ut var Thorsvi Glenfiddich/Höger/ Treo.
Matte Kicki Evö, hemmahörande i Falerum, har sedan tidigare Thorsvi Glen Grant (Whirre).Sen var det dags för Gerd Mortensen, Västerås, att hämta sin Thorsvi Glenkinchie/Svansen/Silke. Barnbarnet Erik ser ganska nöjd ut över den nya familjemedlemmen. I hushållet finns sedan tidigare schäferhanen Sirius.På kvällningen kom Vicky och Michael och plockade upp Thorsvi Glenmorangie/Nacken/Maggie. Självklart ville Doris (Thorsvi Bunnahabhain) också vara med på bilden även om hon ser lite skeptisk ut inför sin nya kompis.

 

28 april
55 dygn
Imorgon blir valparna åtta veckor och de börjar flytta till sina nya hem. Det ska faktiskt bli ganska skönt för även om det är fantastiskt roligt med valpar så tar de mycket tid och kraft i anspråk.
De är nu avmaskade, kloklippta och svanstippen är putsad så de är i det närmaste flygfärdiga. Valpfoder, visselpipor och valppärmar ska plockas fram. En halv vetbed (med kissdoft!) åker också med varje valp.
Guinness ska få svältkost några dagar och totalt valpförbud. Hon ger gärna en mjölkslurk till valparna fortfarande och det har de inget emot. Om Guinness hade varit människa hade hon antagligen ammat sina ungar till treårsåldern.

 

Bilder på valparna
26 april
53 dygn
Mycket utomhus i det fina vårvädret, dessutom en lång biltur där alla sov utom våran egen valp! Dessvärre har dom hittat ett favorit ställe att leka på, ovanpå jordkällaren. Det är nästan två meters fallhöjd därifrån så imorgon bitti blir det till att bygga något sorts skydd. Ett uppsamlingsnät kanske?

 

Brottningsmatch i jordhögen, härligt!
25 april
52 dygn
Idag har valparna varit i den stora staden Enköping och blivit besiktigade av en veterinär. Det skötte dom (både valparna och veterinären) med den äran, men chipmärkningen var lite otäck (tyckte både valparna och veterinären). Alla befanns i alla fall vara friska och fina och bägge pojkarna hade sakerna på rätt ställe. Besöket tog dock på krafterna så eftermiddagen var väldigt lugn.

 

Bilder på valparna
24 april
51 dygn
Valparna dricker vatten ur en båt ...

 

Ska vattnet vara inuti båten?
23 april
50 dygn
Vart har veckorna tagit vägen? Valparna blev sju veckor igår! På fredag bär det iväg till veterinären för besiktning, vaccinering och ID-märkning. Tisdag nästa vecka flyttar de första.
Igår gjorde jag ett litet valptest med dem. Inga direkta överraskningar. Valpen som jag tänkt behålla själv, Rumpan, betedde sig lika bakvänt som för några dagar sedan. I den s.k. nyfikenhetsbanan släntrade hon fram till ett av föremålen, nosade lite förstrött och gick sen och satte sig hos mig och gäspade. När jag sen testade hennes föremålsintresse, som det faktiskt inte är något som helst fel på, kastade jag den lilla dummyn så hon blev tvungen att passera flera av föremålen och det hade hon inga problem med. Generellt sett har den här kullen större föremålsintresse och mer kamplust är Guinness förra kull. Så de här valparna ska man nog inte dra igång för tidigt.
Idag har vi varit ute på en biltur. Efter några inledande serenader och spyor somnade alla fridfullt. De fick ligga kvar och sova en stund i bilen när vi kom hem.
Jag bävar lite för fredagens veterinärbesök, vi ska dit på morgonen och då är valparna Väldigt Pigga. De kommer antagligen att riva hela kliniken...Min plan är att gå upp i grisottan och ta med valparna ut på en liten upptäcktsfärd i skogen så att de är helt utmattade när vi ska åka. 
Bilder på valparna
21 april
48 dygn
Valparna njutar av sitt tämligen bekymmerslösa liv. Leka, äta, sova och undersöka allt utomhus är fullt tillräckliga aktiviteter för valparna. Social träning får de i stora mängder tack vare en strid ström av besökare och av våra egna hundar. Idag fick de träffa både Speys och Kiwi ute på tomten. Speys tog det hela med stor fattning och höll en ganska överlägsen attityd dock med en mycket vänligt viftande svans. Kiwi som är väldigt barnslig ville förstås leka men skillnaden i storlek gör att "rusa runt på tomten" är en direkt olämplig lek.
Imorgon ska vi försöka klämma in en biltur på programmet. 
Bilder på valparna
18 april
45 dygn
Fortsatt tur med vädret så jag låter helt enkelt ytterdörren stå öppen så valparna kan gå in och ut som de vill. Men var inte oroliga, jag håller ett vakande öga och öra öppet. Jag ser också till att de med jämna mellanrum sover några timmar i köket.
Idag tog jag in dem vardagsrummet en i taget i ca 10 minuter och observerade vad de tog sig för. Ett enkelt test där man ändå kan se en del skillnader i valparnas beteenden. Dagens stolpskott var valpen Rumpan som valde att uppvisa alla möjliga underliga kamp- och lekbeteenden mot de föremål hon träffade på. Att gå fram och undersöka dem var det inte tal om. Det hade hon inte tid med under sin irrfärd genom vardagsrummet. Såklart är det den valpen jag tänkt behålla själv, suck. Får väl hoppas att det var dålig dagsform...och inte ett tecken på bristande koncentrationsförmåga och rationalitet.
För övrigt är jag nog rätt klar över vilken valp som ska till vem, det känns som om allt fallit på plats till det bästa. 
Bilder på valparna
15 april
42 dygn
Sex veckor idag. De två kommande veckorna blir jobbiga vet jag av tidigare erfarenhet. Men det är kärt besvär. Valparna tar ganska mycket tid i anspråk och man känner sig alltmer otillräcklig. Så det är alltså inte ett dugg svårt att skiljas från valparna när det är dags för leverans. Det är någon slags fiffig automatik i det där.
Det har varit behagligt väder ett par dagar så valparna har fått vara utomhus någon halvtimme per dag.
Igår avmaskades de för tredje gången och idag var det dags för kloklippning som görs en gång i veckan. De är lätta att hantera så fastän de är åtta så går det fort och lätt att fixa klorna. Passade också på att förbättra tippexmärkningen vilket resulterade att hanen Höger numera även är märkt på örat.


 
Bilder på valparna
13 april
40 dygn
Någon plusgrad ute och snöblandat regn. Inget bra väder för utomhusaktivitet. Istället får de vara i hallen och badrummet en stund vilket är fullt tillräcklig aktivitet för små valpar. Efter ca en halvtimmes undersökande är de helt slut och somnar sött i köket. Guinness börjar ledsna på sina ungar och morrar så det låter som åskan går när de försöker dia.


 
Bilder på valparna
11 april
38 dygn
Valparna växer och frodas. De börjar utveckla personlighetsdrag på individnivå. Det är så spännande och intressant att bara sitta och titta på dem när de är vakna. Igår insåg jag också hur dumt det är att ha en tikarna omärkt när de är såpass många, tikvalpen Utan blir helt anonym jämfört med sina märkta syskon. Så numera har hon också fått en tippexdutt och kallas Vänster Bak, förkortat VB. Vips, så ser man henne och upptäcker en jättetrevlig och framåt valp.
Idag fick valparna vara utomhus för första gången. Lite tveksamt tog de sig ut genom dörren men övervann snabbt alla tveksamheter och drullade nerför trappstegen ut på gruset. Efter en kvart ansåg vi att de fått nog av frisk luft och upplevelser. Tillbaka i köket svimmade alla på golvet helt överväldigade av dagens stora upplevelse.


 
Bilder på valparna
9 april
36 dygn
I morse var det ett himla liv på en av valparna i hagen. Sen lyckades han klättra ur hagen och stod och gapade bakom dörren. De andra sov sött och välartat så jag tog helt enkelt ut valpen i köket där de andra hundarna var. Han spankulerade oförskräckt omkring och bekantade sig med flocken. Till slut somnade han bredvid Joy.
När valparna har fått sin frukost i köket utbryter Stora Morgonbuset. Tidningar släpas runt, mattor och vetbeds flyttas, allmän villervalla råder någon halvtimme innan alla tuppar av i biabädden.
Till kvällen kommer vi att stänga till valphagen helt så det inte blir några fler rymningar. Det innebär också att det inte blir några nattmål eftersom Guinness får börja sova med de vuxna hundarna igen. Tror hon kommer att uppskatta det.

Kolla in filmen där Hugo Katt lyckas skrämma vettet ur en valp genom att hoppa upp på köksbordet!

 
Bilder på valparna

 

 

 

 

 

 

 

Katten va farlig

 

7 april
34 dygn
Snart fem veckor gamla. Aktivitetsnivån är märkbart höjd. De är vakna i längre perioder även om sömnbehovet är stort. De får komma ut i köket på mornarna och sen tillbringa dagen där. Vid fem-sex tiden blir de förpassade tillbaka till sin hage i valprummet. Jag tycker att de på så sätt både blir vana vid vardagsljud i ett hem men samtidigt lär sig att koppla av när stimulansnivån blir lägre.


 
Bilder på valparna
5 april
32 dygn
Två filmer

 

 

Valparna diar stående
Valparna äter
4 april
31 dygn
Sen ett par dagar tillbaka får valparna vara i köket under dagen. De uppskattar sin nya värld och tar ut svängarna mer och mer. Utvecklingen går i rasande fart och det händer saker mest hela tiden när de är vakna. Det är fortfarande mest motorik och grundbeteenden som utvecklas. Alldeles för tidigt att säga något om deras kommande personligheter.
De äter sitt torrfoder med god aptit och stort intresse så från idag börjar vi använda visselpipa i samband med måltiderna. Vi börjar också öka matmängden samtidigt som Guinness fodergiva gradvis minskas, avvänjningen är påbörjad och den får ta ganska lång tid. Guinness har börjat tala om för valparna att mjölkbaren är stängd ibland. Det har några lite svårt att förstå och då lägger Guinness lugnt och mjukt sitt gap över valpens nos och då blir det glasklart för valpen vad mamma menar.


 
Bilder på valparna
1 april
28 dygn
Fyra veckor gamla och de börjar bli vansinnigt gulliga. De uppskattar mänskligt sällskap och provar även att använda sina tänder...aaj!
Guinness tar hand om dem precis så mycket de behöver, inte ett uns till. Från idag får de torrfoder fyra gånger om dagen, men diar såklart fortfarande väldigt mycket. Igår avmaskades de igen, betydligt enklare nu när de äter fast föda.
Strax ska klotången fram för veckans klippning.


 
Bilder på valparna
29 mars
25 dygn
En av hanarna lyckades klättra ut valphagen igår så nu har vi fått höja ingången lite. Nackdelen är att det blir svårare för Guinness att ta sig in eftersom hon måste hoppa istället för att kliva. Hon måttar väldigt noga innan hon hoppar för att undvika att sätta en framtass på någon valp.
Valparna börjar uppskatta människor, de kommer gärna fram med viftande svansar. Lekarna blir allt mer målmedvetna och de har riktigt bra kroppskontroll. Föremålsintresset kan anas så jag har lagt in några leksaker till dem. Problemet är att Guinness också gillar leksaker så hon går in och hämtar dem för eget bruk.
När jag städar valphagen kryllar valparna runt i rummet och undersöker om givningarna. Om några dagar ska de få komma ut i köket.


 
Bilder på valparna
27 mars
23 dygn
Nu har de blivande valpköparna börjat komma för en första valptitt. Man ser hur valparnas intresse för människor ökar för var dag som går. Den så viktiga socialiseringsperioden är påbörjad och sträcker sig till ca 12 veckors ålder.
Tänderna har börjat komma och man kan ana att det kliar lite i käkarna.
Idag får de torrfoder tre gånger. Än så länge får det äta i par men snart ska jag börja med gemensam matskål "puppybar". Fast jag har två stycken så de kommer inte att behöva trängas så förtvivlat.
Idag blev det inte så många bilder, det hanns inte riktigt med.
Guinness håller valphagen ren och snygg och ger valparna di med jämna mellanrum. Övrig tid ägnar hon sig åt annat. Typ tigga mat.


 
Bilder på valparna
25 mars
21 dygn
Tre veckor gamla. De kan se och höra och är riktigt duktiga på att ta sig fram. Kissa och bajsa alldeles på egen hand kan de också. De försöker göra ifrån sig på tidningarna och inte på vetbeddarna där de sover. Funkar inte alltid, men ändå.
Idag har de fått torrfoder två gånger och även fått prova att äta ur en liten skål. Det är inte så lätt som det låter.
De leker med varandra när de är vakna (inte så ofta) och det är lätt hänt att man blir sittande vid valphagen och bara tittar.


 
Bilder på valparna
24 mars
20 dygn
En liten film när valparna diar.


 
Film på valparna
23 mars
19 dygn
Nu händer det saker för var timme. Valparnas motorik förbättras hela tiden och de börjar leka så smått med varandra. En av dem vågade sig till och med på några galoppsprång innan hon drullade omkull. De små svansarna har börjat vifta, hur gulligt som helst.
Trots mycket noggrann passning av grinden in till valprummet så lyckades Valsa smita in. (hon låg i bakhåll, smet in och gömde sig under sängen) Berusad av lycka svansade hon runt bland valparna inne i hagen innan jag avbröt det roliga och lyfte ut henne. Tur för henne att Guinness inte vaktar valparna speciellt mycket längre.
Ikväll fick valparna smaka på lite uppblött torrfoder för första gången. Premiären utföll till stor belåtenhet. Alla var mycket intresserade och slafsade/lapade i sig med god aptit. Tekniken går dock att förbättra avsevärt...


 
Bilder på valparna
21 mars
17 dygn
Efter att ha plockat upp ett antal "ur-valplådan-drullande" valpar under natten satte vi upp valphagen idag. Valparna fann sig snabbt tillrätta och på bara ett par timmar har de full koll och sover i ena delen och använder tidningsdelen som toalett.
Man kan se antydningar till kontaktförsök mellan valparna, även om det mesta verkat väldigt slumpmässigt.


 
Bilder på valparna
20 mars
16 dygn
Så var det dags att ta sig ur valplådan. Försten ur var tikvalpen Rumpan som driven av matlust lyckades klänga upp på kanten och tippa ut. Det är intressant att se hur det går till, det var på precis samma sätt som Guinness förra kull. Valparna vaknar till och är hungriga och för lite liv så Guinness går till lådan. Men istället för att gå in i lådan lägger hon sig utanför. Om valparna ser eller hör henne låter jag vara osagt men helt klart så förnimmer de var hon är. Sen ligger hon kvar och låter valparna försöka hitta henne bäst de kan. Fascinerande!
Så nu blir det till att sätta upp valphagen och montera ner valplådan.


 
Bilder på valparna
19 mars
15 dygn
De blir allt mer stadiga på benen och kan gå korta sträckor innan de ohjälpligt drullar omkull. Valparna har hunnit bli drygt två veckor gamla och befinner sig nu i början av den s.k. övergångsfasen (cirka dygn 13-20) vilket innebär att de utvecklas från "grönsak" till en liten hund. Sinnena och motoriken utvecklas men de är än så länge inga sociala varelser. Den processen påbörjas vid ca tre veckors ålder.
Igår var det dags för kloklippning igen, denna gång åkte även bakklorna med.
Guinness sköter om sina småttingar på ett utmärkt sätt, det är rent och snyggt i valplådan. Mest för sakens skull byter jag vetbed och några tidningar då och då.


 
Bilder på valparna
17 mars
13 dygn
Oj, vad de hunnit växa under de dygn jag varit bortrest. Dessutom har alla öppnat ögonen.
Idag var det dags för första avmaskningen, det är inte helt enkelt att få i valparna den rosa vätskan när de bara är vana vid att dia sin mamma. Nåväl, jag tror att alla fick det de skulle även om jag inte vann något popularitetspris från valparna sida.


 
Bilder på valparna
15 mars
11 dygn
Idag har valparna börjat öppna ögonen och se sig om i världen. Dom orkar redan resa på sig och "går" ganska bra på alla fyra.

 
Bilder på valparna
13 mars
9 dygn
Valparna försöker ta sig upp på alla fyra. De tar sig fram på ett besynnerligt raglande sätt, helt utan kontroll och balans. Det påminner ganska mycket om Monty Pythonklassikern "100meter för folk utan lokalsinne".
De har hunnit fördubbla sin födelsevikt, inte så konstigt med tanke på att all vaken tid ägnas åt att äta. Guinness lämnar valplådan oftare och oftare men har hela tiden koll på valparna. Hon är förtjust i att bära, så allt som oftast hamnar någon leksak i valplådan. Av säkerhetsskäl har jag slängt alla gamla märgben för att undvika att någon valp får skallskador när mamsen droppar ett sånt i huvudet på dem.


 
Bilder på valparna
11 mars
7 dygn
I morse var det dags för premiärklippning av klorna. Det gick alldeles utmärkt, jag passade på när valparna var precis nyätna och ändå går in i total paltkoma. Det är otroligt vad snabbt klorna växer, om man inte klipper redan nu kommer valparna att rispa Guinness juver. Bakklorna brukar jag låta vara ytterligare en vecka, jag inbillar mig att de har nytta av dem nu när de snart börjar försöka använda sina bakben.
Guinness håller valparna rena och snygga. Finns inte ett spår av några "lämningar" i lådan. Det är bara att njuta så länge det varar, det blir mer städjobb längre fram.
Igår fick Guinness följa med ut på ett par korta skogsrundor, hon såg ut att njuta i fulla drag.


 
Bilder på valparna
9 mars
5 dygn
Vet inte riktigt vad jag ska skriva om, det händer just ingenting. Valparna äter och sover och går upp i vikt precis som de ska. De blir duktigare och duktigare på att ta sig fram, de kan kravla med ganska avsevärd fart. Guinness är pigg och glad och lämnar valplådan då och då för att få lite sällskap av oss och de andra hundarna.
Jo, det var det här med märkningen, hanarna är märkta på höger respektive vänster bog. Tikarna; huvudet, nacken, ryggen, rumpan, svansen och en omärkt.


 
Bilder på valparna
7 mars
3 dygn
Guinness och hennes små valpar mår jättebra. Valparna har ökat i vikt precis lagom mycket, det kan vara lite knepigt att reglera mjölktillgången de första dygnen. Det gäller tyvärr att hålla tiken på minimal fodergiva för att det inte ska bli för mycket av det goda och därigenom ge valparna belastningsdiarré. Guinness är hungrig och verkar ibland fundera på att ta sitt pick och pack och flytta. När hon är ute på tomten för att rasta sig kollar hon in sina gamla valplegor lekstugan, båten och diverse skrymslen under stenar. Vi får väl hoppas att hon bestämmer sig för att bo kvar inne. Hon verkar dock rätt så nöjd med valplådan och tillbringar all sin tid hos valparna förutom de korta rastningarna. Ibland ger hon ifrån sig ett långdraget gnäll som betyder att jag ska komma störtande och sitta bredvid valplådan och beundra henne och valparna. Eftersom jag är en väldresserad matte ställer jag självklart upp på det.


 
Bilder på valparna
5 mars
1 dygn
Valpningen gick bra, Guinness jobbade på lugnt och metodiskt och visade att hon nu är en Rutinerad Mor.
Första valpen kom vid 2-tiden på natten och sen var det ett uppehåll innan det hände något mer. Jag hann bli smått nervös men eftersom Guinness var helt lugn och inte hade några värkar att tala om så var det ju bara att vänta. Efter ca 1.5 timme tyckte valp nummer två att det var dags att göra entré vilket säkert uppskattades av ettan som vid det laget var extremt noggrant ompysslad och tvättad. Sen kom valparna med jämna mellanrum utan några som helst problem. Sju av dem kom med huvudet först och bara en med rumpan först. Vid sjutiden på morgonen var det hela klart. Många tikar blev det ju vilket oftast är en fördel, men den här gången blev det faktiskt två valpköpare som helst velat ha en hane som fick "nöja sig" med en tik för att inte bli helt utan valp. Bra med flexibla människor! En av tikarna blir kvar här hos oss och en ska bo ho hos fodervärd (Vicky som har Bunnahabhain).
Det är lugnt i valplådan, både Guinness och valparna förefaller må utmärkt. Guinness putsar och fixar och valparna antingen äter eller sover. Precis som det ska vara alltså.
Jörgen var snabbt klar med namnsättningen.
(klicka på namnet så får du höra hur det ska uttalas)

Hanarna
Glenfiddich
Glengoyne

Tikarna
Glenallachie
Glenburgie
Glenkinchie
Glenlivet
Glenlossie
Glenmorangie
 
Bilder på valparna
   
     
 

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005