Valpkullen efter SJCh Duvkullans Volvo 
undan Thorsvi Cardhu föddes den 4 mars 2006
Följ dom sju valparna från födsel till leverans här i dagboken!

 
18maj
Igår var Linn här och hämtade sin Ville. Det blev tomt, även om Speys gör sitt bästa för att hålla oss sysselsatta. Linn har precis ringt och rapporterat att allt går bra och att Ville är världens gulligaste valp.
Nu stänger vi dagboken för den här kullen, deras framtida förehavanden kommer att dyka upp antingen under Skvaller eller Aktuellt.

 

16maj
I morgon ska Ville flytta hem till Linn i Uppsala och då stänger vi dagboken. Ville och Speys har precis hur kul som helst tillsammans, de kommer säkert att sakna varandras sällskap. Vi kommer också att sakna Ville, det går fort att fästa sig vid de små liven men samtidigt ska det bli skönt att bara ha en valp att bry sig om. Igår var det dags att montera ner valphagen som de sovit i på nätterna, de klättrar/hoppar ur den så det är helt meningslöst att försöka ha dem där. Istället fick de sova i köket och det utföll till stor belåtenhet.
Vi får ganska täta rapporter om kullsyskonen och allt verkar frid och fröjd. Klicka på kamerasymbolen!

 

Bilder på valparna
6maj
De fem valpar som har flyttat hemifrån verkar trivas alldeles utmärkt i sina nya hem. Det har ramlat in en del bilder som jag inte hunnit lägga in ännu, men de kommer.
Idag var de två kvarvarande valparna, Speys och Ville, med oss hela dagen när vi hade kurs. Ligga i bur i bilen, höra skott, träffa andra människor, träffa andra hundar, trampa runt i kaffemuggar, trampa runt i vattenskålar, försöka stjäla smörgåsar mm mm klarades av utan några som helst problem.
Just nu sover de...
De två är annars helt införlivade i vår flock av vuxna hundar. Joy och Karma bryr sig inte om dem alls, Hockey och Java är så där lagom engagerade, Guinness pendlar mellan maktutövning och lek. Mamma Lystra, ja hon lägger fortfarande upp mat åt dem...och hämtar hem diverse äckel från skogen åt dem...

 

1maj
Idag var det dags för ytterligare två valpar att flytta till sina nya hem.


Hela familjen Bergman med sin Nova. Lite extra kul att deras gamla Tilda är ganska nära släkt med vår Karma.


Lite senare på dagen kom Kicki för att ta med sig Whirre hem till Falerum.

Nu börjar det bli tomt, bara två valpar kvar. Ville kommer att stanna kvar ett par veckor till och Speys bli ju kvar permanent.
För den som är intresserad av att veta mer om Greta kan jag rekommendera ett besök på kennel Amamus hemsida där Greta och hennes kompis Garbo har en egen blogg.

 

30 april
Igår var det dags för de första tre valparna att flytta. Pelle, Anna, Lacke och Hannes var här för att hämta  Kuben och Glen. Greta passade på att lifta eftersom Thord var på helgkurs på bekvämt avstånd från Alfta.
(klicka på kameran för att se bilder från hemresan)


Pelle Forslund och Kuben
(så här kan man tydligen också hålla i en valp)


Lacke och Hannes Karlström med Glen


Anna Forslund får agera ombud för Thord och ta med Greta.


Nu har husse Thord precis plockat upp Greta hemma hos Pelle och i skrivande stund är de på väg hem till Gällö.

Bilder på valparna
28 april
55 dygn
Imorgon är valparna åtta veckor och de första tre ska då lämna oss. Lystra sov hos mig i sängen i natt och innan vi somnade pratade vi igenom kullen, vi är helt överens om att det har varit väldigt roligt och att allt har gått förvånansvärt enkelt. Lystra har varit en utomordentligt bra mamma, vilket hon verkligen vill understryka. Bägge börjar vi dock känna en viss otillräcklighet och det är dags att valparna får egna hussar och mattar som kan ta över efter oss.
Igår kväll blev de veterinärbesiktigade, vaccinerade och chipmärkta. De har också blivit avmaskade en fjärde gång. Bilåkning går som en dans, de har provat både Opel och Toyota och det fungerar bra att både leka och sova i bilen. Ingen har mått illa.  
Så nu har vi gjort det vi kan i förberedelser och det är bara att hålla tummarna för att de fortsätter att utvecklas i positiv riktning. 
Det är lite blandade känslor just nu...

Bilder på valparna
25 april
52 dygn
Valpar som är i den här åldern tar tid så några  djuplodande inlägg i dagboken är inte att tänka på. De får vara utomhus på gemensamma expeditioner ett par gånger om dagen men har även fått prova på att gå på skogspromenad på egen hand tillsammans med mig. 
På eftermiddagen idag fick Lystra helt plötsligt för sig att valparna skulle ha en rejäl mjölkslurk, de hade precis ätit ett stadigt torrfodermål så resultatet blev att sju valpar, som mest liknade fotbollar, vacklade omkring på köksgolvet och rapade mycket högljutt. 

Bilder på valparna
23 april
50 dygn
Igår fyllde valparna sju veckor. De är väldigt pigga och glada. Det bästa de vet är att äta och näst efter det att få vara utomhus och krylla omkring som de vill. Häromdagen bestämde sig Lystra för att nu får det vara slut med diandet och fräste till rejält när valparna kom störtande för att få "morgonslurken". Så nu är det bara torrfoder som gäller. 
De får umgås med de vuxna hundarna och det fungerar utmärkt. Mamma Lystra leker lite halvhjärtat med dem ibland. Guinness går runt och är helt maktberusad och njuter när valparna lägger sig på rygg inför hennes morrningar.
Nu är det också helt bestämt vilken valp som hamnar var och jag tror att det har blivit rätt, det känns så i alla fall.


Bilder på valparna
20 april
47 dygn
Kicki från Falerum som ska ha en av hanvalparna var här på besök igår. Hon har gjort s.k. valptest på flera kullar förut och det var vi ju inte sena att utnyttja. Så istället för att få sitta och gulla med valparna fick hon jobba på och låta alla sju valparna genomgå det lilla testet. Det inleddes med att valpen lämnades ensam i ett okänt rum och sen mättes tiden för första gnäll respektive första skrik. En självständig valp är tyst längre än en som är mer kontakt- beroende. Därefter gick Kicki in till valpen för att kontrollera om den tog kontakt med henne och på vilket sätt. Ett föremål rullades iväg och vi fick se hur stor vilja att följa, greppa och bära valparna hade. Nästa moment bestod av att valpen på nytt släpptes in i rummet som nu innehöll sju föremål av lite olika karaktär. Här tittar man på hur nyfiken valpen är, dvs hur många av föremålen iakttar den, respektive tar kontakt med. Som avslutning testades kamplusten med hjälp av ett litet fårskinn.
Det var intressant att se att mina hemsnickrade observationer stämde tämligen väl överens med vad valparna visade under testet. Alla är kontaktvilliga, nyfikna och både greppar och bär. Sen kunde vi se en del skillnader i självständighet och kamplust. 
Mycket intressant, fortsättningsvis kommer jag att komplettera mina egna valpövningar med det här testet.
För övrigt kan rapporteras att alla mår utmärkt och bli tämligen odrägliga när de inte får vara utomhus ett tag. Idag har det snöat så det var bara köket som gällde.


Bilder på valparna
18 april
 
Åsa och Stefan Simonsson som var här i helgen och hälsade på har skickat några fina bilder så nu finns valparnas sexveckorsdag dokumenterad.
Tack för det! 


Bilder på valparna
17 april
44 dygn 
Dryga sex veckor fyllda och snart redo för livet utanför Storsten. Det äter sitt torrfoder med god aptit och snuttar lite på mamma då och då. Dessemellan blir hon förbannad på dem och det accepterar de utan större problem.
De gillar att krylla runt utomhus och upptäcka världen, dessutom går ju stora delar av den att äta och det är ju toppen ...hmmm...
Påsken har gått i valpköparnas tecken och det har varit hur trevligt som helst tycker både vi och valparna. På långfredagens förmiddag kom Christian med fru Anna och barnen Filip, Erik och Maja. De har bestämt att deras valp ska kallas Nova så nu har alla valparna fått sina tilltalsnamn.
Senare samma dag kom Pelle och Maritha samt Lacke och Lillemor från Alfta, i släptåg hade de Thord och Marith från Gällö.
Valparna betittades och beundrades och njöt mycket själviskt av att stå i centrum. En massa bilder blev det men tyvärr glömde jag att fota själv, så de enda bilderna som finns är de som togs idag.
En del favoriter utkristalliserade sig och vi är nu en liten bit på väg i frågan om vilken valp som är vems.
En av tikarna ska stanna här hos oss och  vi ska bestämma oss för vilken under kommande vecka.
Idag har valparna fått stifta bekantskap med Joy, Karma och Guinness. Joy såg först ut som hon tänkte "Är det verkligen meningen att jag ska uppfostra alla sabla valpar på den här kenneln???" Men sen blev hon nöjd, Lystra har redan lärt dem vad en morrning betyder.


Bilder på valparna
11 april
38 dygn 
Nu har jag flyttat tillbaka till sovrummet och direkt blev det total förvirring. På morgonen när Jörgen kom ner i hallen befann sig en av valparna där, ytterligare två hade tagit sig ur hagen och var på drift i valprummet. En sömndrucken Jörgen lyckades med konststycket att släppa ut ALLA valparna i hallen till de andra hundarnas stora bestörtning. Den enda som tog det riktigt lugnt var Lystra som liksom bara ruskade på huvudet och somnade om. 
Två av valparna får mat i separata skålar nu och resterande fem får samsas om puppybaren, det blir inte riktigt lika trång då. Det finns inget som helst system i vilka som äter var, det får bli som det blir.
Lystra har börjat lägga upp mat åt valparna, i klar- text betyder det att hon kräks upp sin egen mat åt valparna. Det innebär att valparna ibland ser ut som små bowlingklot när jag först gett dem torrfoder, sen har Lystra givit dem di och som efterrätt lagt upp sin egen matranson åt dem.
Igår var vädret kallt och ruggigt men idag  fick de vara ute en knapp halvtimme och utforska världen.
Det är kul med valpar!


Bilder på valparna
9 april
36 dygn 
Fem veckor fyllda och sanslöst gulliga, tycker i alla fall jag. Min pappa hävdar att det här är vår hittills finaste kull, lite osäker på hur han gör den bedömningen, men han har säkert rätt.
Att köttfärsen har försvunnit ur maten har de nog inte ens märkt, det är nästan krig runt puppybaren så jag funderar på att börja med separata skålar istället. Men alla verkar kriga lika bra eftersom de ökar i vikt på ungefär samma sätt.
Idag fick de chansen att vara utomhus en stund. Jag släppte ut dem i hallen och öppnade ytterdörren och efter en stund vågade de sig över tröskeln. Efteråt var de totalt utmattade i ett par timmar.
Lystra håller fortfarande rent efter valparna, lite äckligt men väldigt bekvämt för oss. Hon är en väldigt bra mamma och är gärna hos dem även om hon njuter i fulla drag när hon får gå på skogspromenad med sina vuxna kompisar.


Bilder på valparna
6 april
33 dygn 
De vakna stunderna är fortfarande ganska korta men desto mer intensiva. När de for omkring som små tornados i köket och till slut lyckades välta en köksstol började jag fundera över hur de kommer att vara om tre veckor...men förhoppningsvis har våren kommit då så de kan vara utomhus lite grann.
Igår åkte en av hanarna (Huvudet) på däng ganska rejält, han bet och slet i Lystras svans och struntade i hennes morrningar. Då fann hon det för gott att ta i ordentligt och valpen försvann skrikande från platsen. Idag sågs han sittande bredvid Lystra och milt snusa mamma i örat...
Nu får de fyra mål fast föda per dag och vi har även introducerat visselpipa vid måltiderna. Maten består av en blandning av köttfärs, torrfoder och äggulor. Sista dagen för det imorgon och sen är det slut på sötebrödsdagarna, från lördag är det bara torrfoder som gäller. Men det går nog bra för det är ett matfriskt gäng.


Bilder på valparna
4 april
31 dygn 
När jag lyfte ut valparna ur hagen i  morse satte de av i full fart mot köket helt för egen maskin.
Där har de ägnat dagen åt att äta, sova och några klassiska lekar typ "riva tidning", "bita jättehårt i tå" och "skvimpa vatten" 
De har fått besök också, Kicki och Lasse från Falerum var här och inspekterade och fotograferade.
Lystra har börjat fostra valparna, det går inte att dia hur som helst längre. Hon lägger sig precis platt på mage så spenarna döljs och sen morrar hon lågt och dovt åt valparna. De fattar budskapet direkt och låtsas vara strängt upptagna med något annat. En stund senare söker hon upp valparna och informerar dem om att det är "happy hour" i baren.
Vi har ett bra samarbete Lystra och jag, samtidigt som hon ökar avvänjningstakten ökar jag valparnas utfodring. Dessutom är hon en riktigt schysst kompis, hon städar fortfarande helt och hållet efter valparna. Så jag är fortfarande kvar i valprummet på nätterna...


Bilder på valparna
2 april
29 dygn 
Fyra veckor fyllda och då är det dags att flytta in i köket på dagarna. Första minuterna var det jätteläskigt med den stora nya världen. Sen kom mamma till undsättning och gav dem en stärkande slurk mjölk och då släppte alla betänkligheter. Glatt och nyfiket undersökte de köket. Till kvällen kommer de att kånkas tillbaka till valphagen och då vet jag hur det kommer att låta...VI VILL INTE VARA HÄR!!!
Vi klipper klorna på dem varje helg och de är faktiskt väldigt samarbetsvilliga i det avseendet, de verkar inte bry sig det minsta. Men det gäller ju att vara lite smart och passa på när de precis ska till att somna.
De får lite torrfoder i köttfärsen som kommer att fasas ut under de närmaste dagarna. Tre gånger om dagen är det mat än så länge men ganska snart handlar det om fyra mål per dag. De äter med mycket god aptit.
Enda nackdelen med valparna är att man kan fastna totalt hos dem och bara sitta och titta eller gosa. Det blir inte så mycket annat gjort då...


Bilder på valparna
30 mars
26 dygn 
Jag har fått en helt ny innebörd för valparna, är numera upphöjd till Köttfärstanten. Så fort jag kommer in i valprummet skriker de som galna. 
Idag blev de avmaskade för andra gången, med hjälp av köttfärs såklart. Även Lystra avmaskades och kontrollvägning visade att hon inte tappat någon vikt alls vilket annars är vanligt nu när mjölk- produktionen är som störst. Tacka för det, hon äter 2 liter mycket energitätt foder per dag.
Jag har även försökt sätta stopp för rymningarna ur hagen genom att fästa en pappskiva på hagens insida. Då halkade de bara när de försökte klättra ut. Det fungerade utmärkt...i flera timmar....Så nu är hagen helt stängd och jag får agera dörrvakt åt Lystra.
Nytt för idag var att maten serverades i gemensam skål, s.k. puppybar. Det gick bra det med.
Det börjar klarna vad valparna ska kallas för:
Glen Elgin = Kuben
Glen Garioch = Glen
Glen Grant = Whirre
Glen Ord = Ville
Glen Moray = ????
Glen Scotia = Greta
Glen Spey = Speya

Bilder på valparna
28 mars
24 dygn 
Två köttfärsmål serveras idag. Eftersom jag inte vill bli biten mer än nödvändigt introducerades små matskålar som jag tillfälligt lånat av katterna. Valparna klarade av det riktigt galant troligen mest beroende på att portionerna fortfarande är så små.
När jag har valprummet under bevakning låter jag grinden stå öppen så att de andra hundarna kan gå in och titta på valparna. Lystra tycker att det är helt okey så länge ingen försöker hoppa in i hagen.
Tikvalpen Rumpan har lyckats klättra ur hagen två gånger, det är inte så bra för jag vill helst inte stänga igen hagen helt ännu får då kan inte Lystra komma och gå som hon vill. Vi får väl se hur det hela utvecklar sig.
Inatt sov Lystra sängen hos mig en stund, det är första gången hon lämnar hagen på natten såvitt jag vet. Det finns egentligen ingen anledning att jag ska sova i valprummet längre men de är så gulliga att ligga och titta på innan man somnar. Men snart kommer valparnas bajsproduktion att tillta och då blir det liksom enklare att flytta tillbaka till sovrummet...

Bilder på valparna
26 mars
22 dygn 
Tre veckor gamla redan, tiden går fort.
Några av de blivande valpägarna har hittat på namn till sina telningar; Kuben, Whirre, Greta och Speya är klara än så länge. Vem som är vem bestäms dock inte förrän senare.
När jag byter vetbeds och tidningar i hagen så får valparna krylla omkring i rummet som de vill. Mycket nyfikna på världen irrar de runt ganska planlöst. Ibland kommer någon för långt bort och när den vilsekomne inte hittar tillbaka så går larmet och hönsmamman, dvs jag, kommer till undsättning. Lystra däremot, är mycket coolare och tycker att valparna måste lära sig av sina misstag och det har hon ju helt rätt i...
Idag har de fått prova fast föda för första gången. Lite köttfärs med äggula stod på menyn. Mums, sa valparna och riktigt glufsade i sig den lilla miniportionen. Hanvalpen Höger blev så till sig att han "högg" mig i handen. Att tänderna har börjat komma kände jag klart och tydligt.

Bilder på valparna
23 mars
19 dygn 
Valparna verkar tycka att hagen är helt okey. Resterna av valplådan åkte ut i morse och de har anammat min idé med en sovdel (med vetbeds) och en toalettdel (med tidningar).
Lystra är inte hos dem så mycket på dagarna, hon går dit när hon anser att de ska äta eller när hon ska städa.På nätterna däremot sover hon i hagen men kommer upp till mig i sängen på morgonen för lite mys-pys innan vi går upp.
Igår var det en hel vargflock i hagen. Helt plötsligt satt alla sju bredvid varandra och ylade mot en imaginär måne. Spröda toner och väldigt gulligt men jag förstår fortfarande inte varför de gjorde det. Tyvärr hann jag inte få fram kameran.

Bilder på valparna
21 mars
17 dygn 
Det tog bara en dag innan det var dags för "Flykten ur valplådan". Ganska intressant att se hur det hela gick till; Lystra la sig i biabädden utanför valplådan och nosade på valparna som direkt började kravla och klänga för att ta sig över kanten och fram till mamma. Lite läskigt tyckte de nog att det var, för det var ett himla liv på dem.
Så det var bara att göra om lite i valprummet. Bort med två sektioner av lådan och upp med den sista sektionen av hagen. Resterna av lådan får stå kvar ett par dygn så att valparna känner igen sig lite i sin nya stora våning. Normalt sett har vi tidningar i en del av hagen men det var alldeles för halt underlag för småttingarna. Lösningen blev att täcka tidning- arna med ett lakan. Tur att det finns tvättmaskin...

Bilder på valparna
19 mars
15 dygn 
De blir mer och mer stadiga på benen och kan krylla runt rent häpnadsväckande snabbt när Lystra kommer och lägger sig hos dem.
Idag försökte sig någon på ett litet "krumsprång" och någon viftade på svansen för första gången. Så smått börjar de också ta kontakt med varandra. De verkar titta mot ljuset så jag plockade bort lakanet som tjänat som valplådans tak för att göra deras värld lite större. Ett par av dem försöker ta sig upp på sargen i lådan vilket hittills misslyckats totalt men nu dröjer det nog inte så många dagar innan det är dags för paradnumret "drulla över kanten och ner på golvet".
Idag var det dags för kloklippning igen, vilket gick förvånansvärt enkelt. 
Lystra mår jättebra och är en mycket duktig mamma så än så länge är kullen mycket lättskött. Jobbet startar när valparna börjar få fast föda om någon vecka för då kommer Lystra att överlämna sitt ansvar för städningen till mig.

Bilder på valparna
16 mars
12 dygn 
Dagarna rullar på med aktiviteterna äta, sova och växa för valparnas del. De har så smått börjat upptäcka att de har röstresurser vilket de använder till att uttrycka Stort Missnöje om de inte hittar fram till maten fort nog. 
Alla har öppnat ögonen och de verkar också börja reagera på en del ljud. När de ligger och sover tillsammans i en enda hög kravlar plötsligt någon iväg en bit för att kissa eller bajsa. Helt fascinerande att de har koll på sånt redan nu.
Som kull betraktat är de ganska tidiga i sin utveckling, jag för alltid lite dagliga anteckningar över kullarna och det är kul att jämföra.
Idag blev de avmaskade för första gången, det var väl inte sådär jättepopulärt men det mesta av medlet hamnade faktiskt i valparna och inte på min tröja... 

Bilder på valparna
14 mars
10 dygn 
Kloklippningen gick utmärkt. Vi hann klippa på två valpar innan Lystra fick för sig att det var tvunget att mata. Så då var det bara att vänta tills det var klart innan vi kunde fortsätta med resten av gänget.
Några av dem har börjat öppna ögonen och kan också ta sig upp på alla fyra några korta sekunder innan de dråsar omkull.
Mormor Java lyckades nästla sig in i valprummet idag på förmiddagen och fick bokstavligt talat släpas ut därifrån. Lystra såg mest förvånad ut när Java började tränga sig ner i valplådan. Vad valparna tyckte förtäljer inte historien.

Bilder på valparna
12 mars
8 dygn 
Lystra lämnar valplådan allt oftare och valparna sover sött. När hon kommer tillbaka blir det ett fasligt kravlande för att komma först till maten. De tar sig fram förvånansvärt snabbt och försöker även använda bakbenen. I takt med att valparna växer blir även deras klor längre så ikväll är det dags för första kloklippningen.

Bilder på valparna
9 mars
5 dygn 
Det händer inte så mycket just nu och det är ju bra. Valparna sover, äter och växer. Lystra mår jättebra och njuter av att få komma ut på ett par korta skogsrundor per dag. När valparna sover som tyngst lämnar hon valplådan en stund för att få lite sällskap av oss andra.

Bilder på valparna
7 mars
3 dygn 
Igår kontrollvägde jag valparna för att vara säker på att alla ökar som de ska och det gör de. Annat man håller koll på är att de sover en aktiv sömn, dvs att de ligger och smårycker vilket ser ganska lustigt ut.
Lystra mår fint och mjölktillgången verkar anpassad och bra. Hon har aningen förhöjd temperatur vilket är helt normalt efter en valpning. Hon tar hand om valparna på ett bra och välbalanserat sätt.
På tal om temperatur så blev det ett himla liv på valparna inatt, mamma Lystra hade lagt sig utanför valplådan en stund och då blev det för kallt för valparna eftersom huset var ganska kallt pga -20 ute. Tillbaka med Lystra i lådan och på med extraelementet, sen lade sig lugnet igen och jag somnade om. Som ni märker så kretsar mina tankar just nu ganska mycket kring olika typer av temperatur. 
Jo tack, jag mår bra och har troligen normaltemp!

Bilder på valparna
5 mars
1 dygn 
Igår föddes valparna. Valpningen gick väldigt lätt och smidigt och när allt var klart kunde vi räkna in fyra hanar och tre tikar. Alla svarta. Första valpen kom strax före sju på morgonen och den sista strax före elva på förmiddagen.
Lystra visste precis hur hon skulle ta hand om de små vartefter de föddes och vi kunde titta på i lugn och ro. När valpningen var över tittade Lystra på mig med mycket pigg blick ungefär som för att säga "Det var det, vad ska vi göra nu?"
Första natten har varit lugn, Lystra pysslar med valparna som omväxlande äter och sover.
Namnen då? Singelmaltar så klart!
Hanarna ska heta:
Glen Elgin
Glen Garioch

Glen Grant
Glen Ord
Tikarna får namnen:
Glen Moray
Glen Scotia
Glen Spey
Klicka på namnen för att träna på uttalet!
Bilder på valparna
 

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005