Valpkullen efter SJ(j)Ch Duvkullans Cello
undan Askrikes Vatted Malt at Thorsvi föddes den 21 april 2005
Följ dom sex valparna här i dagboken! 


 
24 juni
Benny kom hem ordentligt och har hunnit bekanta sig med sin nya hundflock och hushållets två katter. Labradorhanen Harry blev lite förtvivlad och anser att Benny ska lämnas tillbaka snarast möjligt. Vad katterna anser förtäljer inte historien men Benny ser i alla fall till att de får motion...

Nu stänger vi dagboken för den här kullen.


 

23 juni
Chelsea har bekantat sig med hela sin nya familj med blandat resultat; curlyvalpen Alliz är mycket förtjust över sin nya lilla kamrat, labradorhanen Billy är deprimerad över ytterligare en valp i familjen och har slagit läger i övervåningen, de övriga tar det med jämnmod...

Nu är det helt valptomt:


Peter och Kian hämtade sin Benny. Visst ser de ganska nöjda ut alla tre?
Vi avvaktar "leveransrapporten" imorgon innan vi stänger valpdagboken för den här kullen.
Lycka till!


 

21 juni
Lille Karlsson har funnit sig mycket väl tillrätta hemma hos sin familj på Ekerö. Att busa med Arvid hör till de stora nöjena, både för Karlsson och Arvid, rapporterar matte Louise.

Nu är det bara gula tiken Benny som är kvar för idag åkte syrran Chelsea:


Hela familjen Bergquist var med och hämtade Chelsea. Lisen, Lotta och Ulf. I bilen väntade labradorerna Asta, Elodea och Billy samt curlyn Alliz. 
Speciellt kul var det att träffa Lisen som jag inte sett på ganska många år. Jag kände mig som en gammal tant när jag utbrast i klassikern "men vad stor du har blivit"...suck...
Lycka till!


 

19 juni
Catch har utan problem kommit hem till Spetsamåla trots att bilresan var lång rapporterar matte Jenny.

Idag var det dags för Thorsvi Auchroisk "Karlsson" att flytta hemifrån:


Louise och Kim med nye familjemedlemmen Karlsson. Hemma väntar barnen Tuva och Arvid. Det är familjens första hund men de har pluggat på mycket i förväg och är väl förberedda så vi är helt övertygade om att hundägandet kommer att gå som en dans.
Lycka till!


Nu är det bara vi kvar...systrarna Chelsea och Benny håller ihop.
Chelsea ska flytta på tisdag och Benny på torsdag nästa vecka. Skönt att inte alla försvinner på en gång!

 

18 juni
Skalman och Malte rapporterar att deras nya hem är kanonbra. Resan hem gick bra för bägge. Skalman som skulle flyga kopplade bara in sovklockan så var det lilla äventyret helt problemfritt. 

Idag var det dags för nästa:


Thorsvi Aberlour "Catch" tillsammans med matte Jenny och husse Johan. Snart bär det av hem till Spetsamåla i Blekinge. Förutom Jenny och Johan består flocken dessutom av gråhunden Malten och tyska jaktterriern Tex.
Lycka till!

 

17 juni
Så var det dags! Valparna börjar flytta till sina nya hem.


Först iväg var Thorsvi Auchentoshan som kommer att kallas Malte. Husse Lillebror och matte Gerd ser riktigt nöjda ut.
Lycka till!


"Du och jag matte" tycker Thorsvi Ardberg som kommer att kallas Skalman. Han ser fram emot mycket kul tillsammans med matte Cecilia. Hemma i Mönlycke väntar resten av familjen.
Lycka till!

 

16 juni
56 dygn
Valparna är åtta veckor! Det är inte klokt vad fort tiden går. Även om kullens uppväxt varit lite mer dramatisk än normalt så känns allting väldigt bra just nu. 
Det härliga sommarvädret de senaste dagarna har gjort att valparna har fått vara ute precis hur mycket som de har velat. De har fått gå helt fritt och det har utnyttjats till fullo. Ganska gulligt när de kommer inrusande för att kissa och bajsa inomhus för att sen forsa ut på gräsmattan igen.
Vi har åkt lite mer bil och det fungerar bra. 
Veterinärbesiktningen gick bra även om det kändes lite i nacken på en del när microchippet skulle på plats.
Imorgon kommer två av valparna att flytta till sina nya hem, vad tomt det kommer att bli!

  

Bilder på valparna
13 juni
53 dygn
Under helgen har det varit en del folk och hälsat på valparna, vilket de uppskattar väldigt mycket. 
Deras lekar börjar bli ganska högljudda och rätt så vilda. Dragkamp, tafatt och brottning är populärast men även "riva tidning i småbitar" är en höjdare. Det tycker inte städpersonalen dock...
Jag klipper klor på dem en gång i veckan och det går riktigt bra, det handlar bara om att passa på när de ska till att sova en stund. Då och då väger vi dem, nu funkar det inte med lilla brevvågen längre, nu är det syltkastrull och hushållsvåg som gäller. Igår vägde de två största knappt 5.5 kg och den minsta dryga 4.5 kg. Precis som de ska alltså. Imorgon är det dags för veterinärbesiktning, vaccination och idmärkning.

  

Bilder på valparna
10 juni
50 dygn
Gårdagens underbara väder gjorde att valparna fick vara ute och skrota en hel del. De fick också prova på att äta tuggpinne (den malda varianten), alla pinnarna gick åt men det är oklart om alla åt varsin. Ingen blev dålig i magen i alla fall.
Idag har de varit ute på minipromenad på tomten en i taget. Vi uppsökte diverse intressanta föremål; rabarbern, lekstugan, brunnen och en stor plåttunna. 
På eftermiddagen när det ösregnade packades hela gänget in i bilen för premiärtur. Det var lite tjo och tjim några minuter sen somnade alla sött medan jag "lärde känna min hembyggd" i 45 minuter puttrandes runt på småvägarna.

  

Bilder på valparna
8 juni
48 dygn
Nu är alla avmaskade för tredje gången. En enkel match när valparna är så här matglada, bara att blanda i medlet i en köttfärsklick. Klorna klipps en gång i veckan och det går riktigt bra, det gäller att passa på när valparna är trötta då är de mycket lätta att hantera. Utomhus är det full fart, de blir modigare och modigare för var dag och vågar sig ut på allt längre upptäcktsfärder. Igår fick de vara i vardagsrummet en i taget en liten stund, det är alltid lika intressant att iaktta hur valpar beter sig när de får chansen att undersöka ett nytt rum helt på egen hand.

  

Bilder på valparna
6 juni
46 dygn
Regn, regn och åter regn gör att vi inte satt upp någon utomhushage. Istället får vara valparna vara ute en stund några gånger per dag om det inte regnar för mycket. Jörgen har gjort en "ramp" nedför verandatrappen så att valparna kan ta sig in och ut utan att slå halvt ihjäl sig på trappstegen. Rampen var lite läbbig i början men nu är den mer som en "Gröna Lund attraktion". Alla blivande valpköpare har varit på besök och det är klart vem som ska ha vilken valp. Vi njuter i fulla drag av valparna och det känns lite trist att de kommer att ha flyttat om bara ett par veckor. 
Hockey är helt återställd och går normala promenader tillsammans med de andra vuxna hundarna.

  

Bilder på valparna
1 juni
41 dygn
I det närmaste sex veckor gamla äter valparna torrfoder fyra gånger om dagen och inget mer. Flaskmålet sent på kvällen frös inne när de helt enkelt somnade och inte verkade speciellt mjölksugna.  Så det var väl dags. Skönt att kunna lägga sig tidigt tycker slaven.
De har varit utomhus några vändor och det har utfallit till stor belåtenhet. Jättekul och spännande tycker valparna och kryllar omkring för att undersöka och smaka på allt.

  

Bilder på valparna
30 maj
39 dygn
Vädret har ju inte varit något vidare så valparnas utomhusdebut är uppskjuten. De har varit ute en sväng på verandan och tittat lite på VÄRLDEN. Den kunde dock vänta tyckte de och lekte glatt och obekymrat vidare i köket. Köttfärs ingår inte längre i menyn, nu är det bara torrfoder och majsvälling (den senare försvinner också om ett par dagar) som serveras. Aptiten är mycket god!

   

Bilder på valparna
27 maj
36 dygn
Allt rullar på nästan som vanligt, valparna får fortfarande ett flaskmål sent på kvällen i övrigt är allt precis som vilken kull som helst. De leker och brottas, ibland provar de även hur hårt man kan bita i ett syskon innan det börjar gallskrika...
Upptäckarlusten är stor, det är hur spännande som helst att undersöka tvättstugan och hallen. Köket är avklarat för där har de ju bott på dagtid i nästan en vecka. Om vädret blir bra i helgen ska de få prova på utomhusvistelse.  

   

Bilder på valparna
25 maj
34 dygn
Valparna försöker terrorisera Hockey allt vad de orkar. Eftersom hon har haft ett så långt avbrott i sin mammaroll tog vi hjälp av supernannyn Joy för att avlasta henne lite. Hon är mycket välbalanserad men bestämd och det såg ut som hon njöt i fulla drag när hon ganska snabbt fick valparna dit hon ville. Språkkänslan hos valparna är det sannerligen inget fel på...  

   

Bilder på valparna
23 maj
32 dygn
Nu får de vara i köket på dagarna. Väldigt spännande och mycket nytt att upptäcka. Extra roligt är det när det dyker upp nya människor som man både kan smaka på och gosa med. Valparna är väldigt sociala och frimodiga. Hockey är också med i köket och har nu talat om för valparna att de inte får någon mjölk av henne. Valparna förstår precis vad som gäller, mamma har varit väldigt tydlig på den punkten.

   

Bilder på valparna
22 maj
31 dygn
Här kan man läsa mer om destillerierna (skotsk maltwhisky):
Auchentoshan
Ardbeg
Aberlour
Auchroisk
Allt-A-Bhainne
Arran

   

21 maj
30 dygn
Liten skotsk uttalslektion (klicka på resp namn):
Auchentoshan
Ardbeg
Aberlour
Auchroisk
Allt-A-Bhainne
Arran
  
19 maj
28 dygn
Nu har de hunnit bli fyra veckor och är som små riktiga hundar. De äter fyra mål per dag bestående av mjölkersättning, köttfärs och torrfoder. Maten serveras i två valpskålar, tre valpar per skål. De slabbar och grisar ner sig och någon använder skålen som rundbana och krälar runt i maten. Gulligt! Sent på kvällen får de ett rent mjölkmål serverat i nappflaska, sen sover de sött hela natten.
Vi har satt in stora valphagen så de har bra utrymme att både leka och slappa. När hagen städas kryllar valparna runt i sovrummet och hallen och upptäcker allt vad de bara orkar. Sen får man leta efter dem när de har slocknat på olika ställen. Hockey är med och försöker hålla ordning på dem men det är inte det lättaste. Efter en stund ger hon upp och hoppar upp i sängen där hon har bra överblick. 
Bilder på valparna
15 maj
24 dygn
Hockey mår riktigt bra! Hon har ingen feber, äter med god aptit och det som ätits kommer så att säga ut på ett bra sätt. Hon blir mer och mer intresserad av att ta hand om sina valpar men tyvärr måste vi begränsa kontakterna eftersom hon inte får ge dem di. Men både mor och valpar tar det hela med jämnmod.
Valparna blir mer och mer aktiva under de ganska korta stunder de är vakna. I morse tog sig en av dem över lådkanten och lite senare var det strömhopp över den låga gallerdelen. Dags att sätta in den stora valphagen som de inte kan ta sig ur.
Sammanfattningsvis ser allt riktigt ljust och trevligt ut för stunden, det är bara slaven som börjar bli lite trött...
Bilder på valparna
13 maj
22 dygn
Fyllda tre veckor har valparna tre mammor och en slav (den senare är jag som inte gör annat än att mata valpar) De tre mammorna är Joy, Java och Hockey som ägnar sig så där lagom halvhjärtat åt de små liven. Den som är mest intresserad är Java. Joy nappade mest på det där med att ligga i sängen och sen blev det inte så mycket mer. Hockey hälsar vänligt på de små då och då men är för trött för att göra så mycket mer. Ganska bra faktiskt eftersom hon ändå inte kan/får ge dem mjölk. Igår var det kloklippning på programmet för slavens armar börjar bli rätt så rispiga. 
Idag fick de prova på att äta några mål ur skål. "Maten" består av mestadels mjölkersättning och en liten klutt köttfärs. Det blev ganska grisigt kan jag säga...men de gjorde så gott de kunde.
De korta stunder de är vakna leker de lite med varandra och beter sig som valpar brukar göra.
Bilder på valparna
11 maj
20 dygn
Dagens glada nyhet är att Hockey troligen får komma hem imorgon och fortsätta sin konvalescens på hemmaplan. Det känns helt underbart. Tack alla ni som hållit tummar och tassar för henne! Det verkar ju gå vägen.
Valparna utvecklas i rasande fart, de är faktiskt lite tidigare med de mesta jämfört med våra tidigare kullar. Slump?
Tänderna har börjat bryta fram. Igår blev de avmaskade för första gången, löjligt enkelt med valpar som flaskmatas. Bara att hälla maskmedlet i flaskan också sa det SLURP. Idag var de ute på äventyr när valphagen fick nya tidningar och vetbed. Tanken var att de skulle ligga i en biabädd bredvid, och det gjorde de. I tio sekunder...sen var de över hela sovrummet och kryllade runt. 
Bilder på valparna
9 maj
18 dygn
Hockey är fortfarande kvar på djursjukhuset. Hon är relativt stabil och hennes värden blir sakta bättre. Man vågar dock inte blåsa faran över ännu så det är bara att fortsätta hålla tummarna. Det börjar kännas jobbigt att oroa sig från morgon till kväll...
Valparna mår toppen, de har börjat uppvisa lekbeteenden och är riktigt roliga att titta på. Jag har inlett förhandlingar med Joy om att vara lite extramamma. Dealen är att hon ska ta hand om uppfostran och lite putsning tills Hockey förhoppningsvis kommer hem igen och blir så stark att hon orkar ta hand om ungarna. Som motprestation har jag lovat Joy att hon ska få sova i sängen. Så länge valparna behöver mjölk lär jag få stå för matandet. Vi har i alla fall inga sysselsättningsproblem...
Bilder på valparna
7 maj
16 dygn
Aldrig får man vara riktigt glad...
För att göra en lång historia kort så ligger Hockey på djursjukhuset sen i onsdags (4/5) efter att det uppdagats att ett s.k. dopptyg (kompressvariant) blivit kvar efter kejsarsnittet. Hockey är illa däran och vi vet inte ännu om eller när hon kommer hem. Medan vi avvaktar utgången går all tid åt att sköta om valparna. Flaskmatning och magmassage är det som gäller. Valparna mår bra, de äter gärna ur flaska och har även fått prova lite köttfärs. De går upp i vikt precis som de ska. 
Som alla säkert förstår är inte vår motivation på topp just nu så dagboken blir lite knapphändigt uppdaterad. 
Snälla alla, håll tummarna för Hockey!
Bilder på valparna
3 maj
12 dygn
Valparna har öppnat ögonen. Så här i början är ögonen blå.
De börjar använda sina ben mer och mer och kan nu ta sig fram på ett ganska besynnerligt raglande sätt. Men det går ganska fort för dem att flytta sig, speciellt när de känner att mamma har lagt sig i valplådan och det är mat på gång. Hockey pysslar om sina små telningar efter alla konstens regler. Vi har tagit bort stygnen efter snittet och läkningen ser ut att ha fungerat bra.
Bilder på valparna
29 april
8 dygn
Hockey och valparna mår bra. Igår fick valparna klorna klippta för första gången. Högljudda protester så klart, det förstår ju inte alls vad det är som händer. De vare sig ser eller hör bara känner att de tappar balansen när de lyfts upp. Men man är tvungen att börja klippa så här tidigt, annars rispar de sönder tikens juver.
Matlusten är det inget fel på och Hockey har bra med mjölk så viktuppgången är stadig utan att vara överdriven. Hockey har insett att hon inte behöver ligga i valplådan hela tiden och kommer för att få lite mänskligt sällskap och kel då och då.
Bilder på valparna
27 april Valparna har hunnit bli 6 dygn vid det här laget. Det är fyra svarta hanar, en svart tik och en gul tik. Hanarna är märkta med tippex på Huvudet, Nacken, Ryggen och Rumpan. Det är också deras arbetsnamn tillsvidare. Tikarna tror vi oss kunna skilja på utan märkning...
De ägnar all sin tid åt att äta och sova. Det är lugnt och tyst i valplådan precis som det ska vara. 
Mamma Hockey har haft några jobbiga dygn efter valpningen som slutade med kejsarsnitt. Ont och lite feber, men nu verkar allt gå åt rätt håll. Hon putsar och fejar så både valparna och valplådan är i det närmaste kliniskt rena. 

Hanarna skall heta Auchentoshan, Ardbeg, Aberlour och Auchroisk. Tikarna får namnen Allt-A-Bhainne (gula) och Arran (svarta). Maltwhisky som vanligt alltså.
Bilder på valparna

 Klicka här för att skicka mail till oss

Uppdaterad senast 
2017-05-28

Webmaster Jörgen Norrblom


Okt 2000