Valpkullen efter SNJCh Streamlight's Brave Opal
undan Manymills Little Grebe föddes den 11 april 2004
Följ dom 7 valparna här i dagboken! 

 
11 juni
61 dygn

 

Oj vad tomt det känns! De tre kvarvarande valparna levererades under dagen. Nåja, nio vuxna hundar är ju inte fy skam...


Hela familjen Karlsson & Markström hämtar sin Smilla (Thorsvi Balblair)
Vicky och Michael med Thorsvi Bunnahabhain som till vardags kommer att kallas Doris

 

10 juni
60 dygn

 

Delar av familjen Ormegard, Oscar och Kjell, hämtar nya familjemedlemmen Kajsa som heter Thorsvi Brackla i stamtavlan.

 

 

9 juni
59 dygn

 

Ytterligare en valp har åkt hem, Thorsvi Balvenie, "Speja" for tillsammans med Adde och Sofia.

 

6 juni
56 dygn

 

Så kom den då till slut, dagen då de första valparna skulle resa till sina nya hem ...


Thorsvi Bowmore eller Hugo som han kommer att kallas till vardags tillsammans med Fia och Christian.


Försten iväg, Thorsvi Balmenach "Dallas" som bara ska flytta ett par mil hem till Åsa och Kristian.
 

 

4 juni
54 dygn

 

Nu är valparna veterinärbesiktigade, vaccinerade och id-märkta efter konstens alla regler. Lars E Lundborg från Din Veterinär i Enköping gjorde hembesök och konstaterade att alla sju är friska som nötkärnor.
 

 

3 juni
53 dygn

 

Valparna börjar bli stora och klara för sina nya hem. Java har ledsnat totalt på dem och struntar helt enkelt i dem. Lillan i vuxenflocken, Guinness, är den som uppskattar valparna mest. Hon är gärna med när valparna tumlar runt på tomten, de tumlar lite extra när hon puttar omkull dem...
Ett mer seriöst inslag i valphanterandet var den obligatoriska bilturen som gick av stapeln för några dagar sen. Lite smågny i början men inom kort sov alla sött. Ingen mådde illa och det är ju skönt.
Idag har de fått stifta bekantskap med ett apporteringsobjekt i form av en skrattmås. Några av dem bar måsen enligt alla konstens regler medan några såg det hela mer som ett uppiggande mellanmål...vilket är helt normalt för valpar i den här åldern.
I morgon är det dags för veterinärbesikting och på söndag flyttar de två första hemifrån.

 

Bilder på valparna
28 maj
47 dygn

 

En strid ström av valpköpare och andra besökare gör att valparna  älskar människor och är mycket tillgängliga. Vi försöker förbereda dem för livet så gott vi kan genom att utsätta dem för allehanda vardagliga ting. Dammsugning behärskar de, likaså diskmaskin. Idag har de varit ute en kort stund en i taget tillsammans med matte och undersökt delar av världen (dvs tomten).
Inomhus leker de och busar, häromdagen var favoritleksaken en påse med paprika som någon av dem norpat ur kylskåpet i ett obevakat ögonblick...

 

Bilder på valparna
22 maj
41 dygn

 

Några nya bilder att titta på. Java är inte så intresserad av att bli diad längre, däremot lägger hon gärna upp mat åt valparna. Aptiten är fortsatt stor och bordsskicket bedrövligt. Att stå med bägge bakbenen i någon annans matskål är helt ok, även för den som äter ur skålen. Man kan också ligga över en matskål och äta ur en annan.
Idag fick dom vara i tvättstugan och det var ju helt otroligt spännande med stor vattenskål, mattor, fodertunnor, tvättmaskin och ett skåp som man kunde krypa under. Allting undersöktes mycket noga.

 

Bilder på valparna
18 maj
37 dygn

 

Drygt fem veckor gamla och helt underbara. Joy fick komma in till valparna en sväng och hon var inte lika imponerad utan talade snabbt om för dem att det bästa de kunde göra var att gå och lägga sig. Vilket de också gjorde...
Mamma Java har påbörjat sitt eget sätt att avvänja valparna. När hon ska ge valparna di passar hon på att istället kräkas upp sin egen mat som valparna då äter upp. Ett ursprungligt beteende som i det vilda naturligtvis är mycket praktiskt. Inte riktigt lika fiffigt i vår domesticerade värld eftersom det blir lite knepigt att veta hur mycket valparna egentligen äter. Ibland ser de ut som små fotbollar! Men alla verkar må utmärkt så vi gör ingen affär av det. Idag var Java ute på skogspromenad på egen hand och kom hem med en gammal rådjursklöv som hon ville ge till valparna. Den smusslades dock undan lite diskret av oss människor.
Idag var det premiär för utevistelse, ett par timmar i en hage ute på gräsmattan. Spännande med gräset och alla nya ljud.

 

Bilder på valparna
14 maj
33 dygn

 

Valparna tillbringar nu hela dagarna i köket, där dom leker, sover, äter, kissar och bajsar. Det börjar gå våldsamt till i lekarna, ibland undrar man varför en valp skriker så hjärtskärande. Men då är det bara en bror eller syster som bitit sig fast nånstans.

 

Bilder på valparna
11 maj
30 dygn

 

Nu är valparna som riktiga små hundar. Deras värld har blivit mycket större, valplådan i sovrummet är utbytt mot en rejäl hage och idag fick de för första gången vara i köket på dagen. Mamma Java har börjat tala om för dem att de inte får dia hur som helst och när som helst. Än så länge är hennes påtalanden ganska halvhjärtade och valparna är inte speciellt imponerade. De skulle bara veta hur det kommer att låta om en vecka eller två...
Vi ger dem mat tre gånger om dagen just nu men kommer att gå över till fyra mål inom ett par dagar. Alla sju äter med mycket god aptit och ett gräsligt bordsskick. Några av dem verkar tro att man får i sig maten snabbare om man försöker få i sig den via tassarna förutom munnen.

 

Bilder på valparna
6 maj
25 dygn

 

Full rulle i hagen när valparna är vakna. De leker och busar med varandra och är sanslöst gulliga i sina klumpiga rörelser. När jag städar valphagen passar valparna på att undersöka sovrummet och provkissar lite här och där. Mamma Java tar det hela med ro och har börjat låta de andra hundarna gå in och hälsa på valparna. Småttingarna får nu lite torrfoder blandat med köttfärs ett par gånger om dagen, deras bordsskick är inte av det elegantare slaget. Sätter man sig inne i valphagen kommer hela gänget fram för att undersöka om det möjligen är någon slags mat på gång.
 
Bilder på valparna
2 maj
21 dygn

 

Nu är valparna tre veckor fyllda. De korta stunder de är vakna leker de med varandra och verkar uppskatta att de har lite mer utrymme. Köttfärsen utföll till stor belåtenhet även om mammas mjölk naturligtvis fortfarande är det godaste som finns.
Några av dem har börjat vifta lite på svansen och söker kontakt när vi människor kommer och pratar med dem.
 
29 april
18 dygn

 

Valparna är uppe och går. Man kan se tendenser till lekbeteenden om än väldigt klumpiga. De har börjat intressera sig för världen utanför valplådan och några av dem har lyckats ramla över kanten ner på golvet redan. Det är dags att bygga om lite, en av valplådesektionerna kommer att tas bort och ersättas med en hage.
Den utlovade köttfärsen frös inne då Java har väl mycket mjölk så valparna är lite lösa i sina små magar. Troligen får de dock fira Valborg med lite köttfärs.
 
Bilder på valparna
27 april
16 dygn

 

Valparna vaknar till när jag dammsuger sargen på valplådan, alltså har de börjat höra.  De har också upptäckt att de har stämband och utstöter då och då "skräckinjagande ljud". Klorna har blivit klippta en gång till och denna gång var det två av valparna som uttryckte sitt starka ogillande...
Imorgon ska de få prova på att äta lite köttfärs för första gången. Det brukar vara väldigt uppskattat.
 
Bilder på valparna
25 april
14 dygn

 

Alla valparna har öppnat ögonen nu. De tultar omkring i valplådan de korta stunder de är vakna. Hanvalpen "Höger" gick helt stadigt flera decimeter, satte sig att bajsa, klev sen i bajset för att slutligen dråsa omkull i den lilla högen...ganska charmigt när man bara är två veckor gammal.
Mamma Java mår utmärkt och sköter om sina små efter konstens alla regler. Idag fick hon gå ut på en kortare skogspromenad och verkade mycket tillfreds med livet där hon skumpade runt bland blå- och vitsippor.
 
22 april
11 dygn

 

Jodå, kloklippningen gick bra. Jörgen höll valpen, Anita klippte och Java övervakade. Totalt 126 små klor.
Idag har det börjat hända saker med valparna. Några har börjat öppna ögonen, det glimmar lite i ögonvrån på flera av dem. De har också börjat ta sig fram på ett ganska lustigt raglande sätt. Nu kommer de att vara uppe på benen ganska snart även om det är väldigt ostadigt.

 

Bilder på valparna
20 april
9 dygn

 

Nu är valparna en dryg vecka gamla och alla har fördubblat sin födelsevikt precis som de ska. Aktiviteten är fortfarande låg, än så länge är sysselsättningen att äta och sova. Man kan dock se små antydningar till att de försöker börja använda benen lite när de ska ta sig fram. De är oerhört lättskötta för vår del än så länge eftersom Java gör allt. Men snart får vi vår beskärda del, redan ikväll blir det en arbetsinsats då det är dags för första kloklippningen. Hej och hå...

 

Bilder på valparna
17 april Valparnas namn kommer som sagt från skotska maltwhiskydestillerier, så här ska dom uttalas plus länk till hemsida:
Balblair http://www.uisge.com/ud/balblair.html
Balmenach http://www.uisge.com/wt/d/balmenach.html
Balvenie http://www.thebalvenie.com/index.html
Bowmore http://www.morrisonbowmore.co.uk/bowmore_html/
Brackla http://www.uisge.com/wt/d/royalbrackla.html
Bruichladdich http://www.bruichladdich.com/
Bunnahabhain http://www.uisge.com/ud/bunnahabhain.html

 

16 april Helt lugnt i valplådan, valparnas enda aktiviteter är att sova, äta och växa. Java är duktig på att ta hand om sina små, precis lagom mycket. Hon har börjat lämna valparna då och då och söker vårt sällskap istället.
Vi har märkt valparna med Tippex för att vi ska kunna se skillnad på dem. Märkningen blir samtidigt valparnas "arbetsnamn". Tikarna är; Huvudet, Nacken, Ryggen och Rumpan. Hanarna är; Vänster, Höger och Svansen.

 
Bilder på valparna
13 april De små äter och sover och blir ompysslade av mamma Java. Alla har ökat i vikt precis som de ska, ja inte Java förstås som är hungrig men som får hålla igen lite i ett par dagar så att det inte blir för mycket mjölk för de små valpmagarna.
Några bilder blev det inte idag.

 
11 april Valparna föddes mellan 06:15 och 10:20. Det blev 7 stycken, 4 tikar och 3 hanar, alla svarta.
Valpningen var helt okomplicerad där Java skötte det mesta på egen hand med oss som påhejande åskådare.

Hanarna skall heta Bowmore, Bruichladdich och Balmenach. Tikarna får namnen Balvenie, Bunnahabhain, Brackla och Balblair. Maltwhisky som vanligt alltså.

 
Bilder på valparna

 Klicka här för att skicka mail till oss

Uppdaterad senast 
2017-05-28

Webmaster Jörgen Norrblom


Okt 2000