Valpkullen efter Streamlight's Brave Opal
undan Manymill's Little Grebe föddes den 14 november 2002
Följ dom 4 valparna här i dagboken! 

 
16 januari 
63 dygn
Igår åkte Tindra till sitt nya hem hos familjen Grankvist. Nu är alla valparna levererade och därför avslutas dagboken. Vi tackar alla som läst för den här gången och välkomnar er tillbaka till nästa kull.
  
 
Bilder på valparna
14 januari 
61 dygn
Idag fyller valparna två månader. Det är full fart mest hela tiden och det märks verkligen att de är "flygfärdiga". Temperaturen ute är riktigt behaglig och valparna njuter av att få vara ute i snön korta stunder.  Vi har fått en rapport om Ares första dag i Småland och allt har fungerat utan problem. I morgon är det dags för Tindra att flytta till sitt nya hem i Bromma. 
  
 
Bilder på valparna
12 januari 
59 dygn
Nu är både Harry och Ares levererade även om Harry kommer att bo här några dagar i veckan i väntan på att han blir tillräckligt stor för att börja på hunddagis. Man kanske kan säga att han går på "veckis" hos oss?
Ares hade klarat den långa bilresan hem till Småland alldeles utmärkt, mestadels sovande.
  
 
Bilder på valparna
9 januari 
56 dygn
Nu är valparna 8 veckor och kommer inom kort att flytta till sina nya hem. Veterinären ordnade med besiktning, vaccination och id-märkning igår, allt gick bra.
Idag fick mamma Java flytta hem till matte Lena igen, svårt att säga vem av dom som var gladast.
Glada var också valparna när dom fick tumla runt i snön en stund.
  
 
Bilder på valparna
6 januari 
53 dygn
Det enda vettiga att göra med valparna i 20-gradig kyla var att träna bilåkning, så det har vi gjort i två dagar. Varsin 20-minuterssväng per dag blev det och alla tyckte det var ok, ingen blev åksjuk eller speciellt upprörd. Första dagen var dock Tindra väldigt högljudd, men bättrade sig avsevärt dagen efter. 
  
 
Bilder på valparna
4 januari 
51 dygn
Den envisa kylan håller i sig så valparna får ägna sig åt inomhusaktiviteter. De har inga som helst problem att sysselsätta sig med diverse upptåg. Dessutom lättar en strid ström av besökare upp deras tillvaro. Jättekul tycker både vi och valparna.
  
 
Bilder på valparna
2 januari 
49 dygn
Lekarna är livliga, fartfyllda och högljudda. Valparna är ganska hänsynslösa mot varandra, drar i svansar och öron, tills kamraten skriker hjärtskärande. Släpper gör dom inte i alla fall. Men dom är fortfarande söta när dom sover och det gör dom ju fortfarande ganska ofta. Alldeles för kallt ute, tyvärr, så idag fick dom vara inne hela dagen.
  
 
Bilder på valparna
1 januari 
48 dygn
Idag var det "bara" fem grader kallt så valparna fick vara ute fem minuter var. Snön är intressant och de blir väldigt förvånade när de stoppar ner hela huvudet i någon driva och får näsan full med snö. Tyvärr var inte kameran med ute. Kloklippningsdags igen, de är riktigt duktiga och finner sig i sitt öde utan att knota allt för mycket. Dessutom blev de avmaskade men det var de lyckligt omedvetna om, det slinker ner med maten.
  
 
Bilder på valparna
31 december
47 dygn

Valparna önskar alla dagboksläsare 
GOTT NYTT ÅR!
  

Bilder på valparna
29 december
45 dygn
Snöyra och ganska många minusgrader gör att valparna inte får komma ut något idag. Istället ägnar de sig åt att röja runt i köket. Ibland får de sällskap av hundtanterna Joy, Ricki och Karma som dock inte är intresserade av något röjande. Sovkartongen har tagit slut så de har fått en ny som de satte tänderna i direkt.
  
 
Bilder på valparna
28 december
44 dygn
Valparna växer och frodas. Förutom torrfoder fyra gånger per dag ger mamma Java fortfarande mjölkslurkar då och då. Vi har börjat begränsa hennes tillträde till valparna för att få bort mjölkproduktionen. Joy får rycka in som valpuppfostrerska och det är hon bra på.
För första gången får valparna prova på att vara utomhus en kort stund, mycket spännande men ack så kallt.
  
 
Bilder på valparna
25 december
41 dygn
Idag har valparna fått vara en liten stund i vardagsrummet. En i taget tillsammans med matte. Väldigt spännande. Kul att dra i julgranen, tugga på mattkanten och allt annat som en valp tycker är roligt.  
 
Bilder på valparna
23 december
39 dygn
På morgonen är det full galopp genom hallen in i köket där frukosten serveras, numera enbart torrfoder. Idag har valparna dammsugit, först var det lite läskigt men sen klängde sig alla fast på munstycket. Diskmaskin kan dom sedan tidigare och idag upptäckte dom kylskåpets alla läckerheter efter ett inbrottsförsök när husse vände ryggen till. 
 
Bilder på valparna
20 december
36 dygn
Dom små har hunnit fylla fem veckor och är sanslöst gulliga. Som riktiga små hundar fast klumpigare. Java har börjat göra halvhjärtade försök att säga ifrån när dom vill dia.
Till vår stora glädje uppsöker dom tidningshörnan i köket för att "pudra näsan". Vi blir inte riktigt lika glada när dom släpar runt samma tidningar i hela köket...
 
Bilder på valparna
18 december
34 dygn
Valparna blir bättre och bättre på att äta fast föda även om bordsskicket är helt bedrövligt. På dagarna är de i köket och rumsterar om, nätterna tillbringar de i hagen i sovrummet. Idag var det avmaskningsdags igen, Welpan utblandat i ren köttfärs slank ner hur lätt som helst. Valparna tycker att människor är jättekul och spännande både att gosa med och att smaka på, aj vad vassa tänderna är. 
 
Bilder på valparna
16 december
32 dygn
Från idag får valparna vara i köket på dagarna. Det var mycket att undersöka; braskamin, diskmaskin, bordsben, tofflor, mattor mm. Ingen tillstymmelse till rumsrenhet ännu, "olyckor" händer överallt hela tiden, precis som det ska vara i den här åldern. Inget större intresse för riktig mat ännu, mammas mjölk är fortfarande det bästa. Husses tår är inte dumma dom heller. På tal om husse så får han sköta om allt, eftersom matte är förkyld och ligger i sängen med dom andra hundarna. 
 
Bilder på valparna
15 december
31 dygn
Idag undersöktes sovrummet grundligt medan valphagen städades. Köttfärs och torrfoder tre gånger per dag slinker ner utan problem. Det innebär också större mängder "avfall" ...
Eftersom Jörgen är hemma igen, så finns det bilder att titta på.
 
Bilder på valparna
12 december
28 dygn
Valphagens inventarier har utökats med en liten biabädd som de gärna kurar ner sig i. Dessutom ger den ett härligt tuggmotstånd. Ett par leksaker har också införskaffats men de la Java snabbt beslag på. De vakna stunderna blir längre och längre och leken mer och mer intensiv. De börjar även intressera sig för världen utanför hagen så snart är det dags för dem att få börja vara i köket en del.
 
10 december
26 dygn
Köttfärs med äggula serveras två gånger per dag, inte för att de behöver extra mat ännu men det är dags att börja lära sig att äta fast föda. Det går riktigt bra även om bordsskicket lämnar en hel del övrigt att önska. De har fått en strumpa att leka med och de gör tafatta försök att leka dragkamp. De har även fått en liten vattenskål som de faktiskt inte använder som pool...ännu...
 
8 december
24 dygn
Nu är valplådan utbyggd med en hage och valparna tumlar omkring. Tänderna har börjat komma. Jörgen är i England så det blir tyvärr inga bilder pga bristande kamerakompetens!
 
5 december
21 dygn
Idag fyller valparna tre veckor, och det är nu allting börjar hända. De har upptäckt varandra, leker och viftar på svansen. Aktiviteten i valplådan har ökat markant. Nu är det bara en tidsfråga innan första rymningen ur lådan är ett faktum, då är det dags att bygga ut med en hage. Igår blev de avmaskade vilket inte uppskattades till fullo av spottande och fräsande valpar.
 
Bilder på valparna
3 december
19 dygn
Valparna äter, sover och växer. De är väldigt tysta vilket innebär att de får bra med mjölk och känner sig tillfreds med livet. Man kan se antydningar till lekbeteenden och ibland ger de ifrån sig skräckinjagande ljud. Gulligt.
 
Bilder på valparna
1 december
17 dygn
Nu kan alla fyra ta sig fram på ett ganska besynnerligt raglande sätt, man kan nog inte riktigt kalla det "gång" ännu.
De fick prova på lite fast föda för första gången, en ytte-pytte liten klick köttfärs med äggula. Utföll till stor belåtenhet! Sen blev de ordentligt putsade av mamma Java som uppskattade köttfärsresterna som valparna hade i ansiktet.
 
Bilder på valparna
28 november
14 dygn
Alla valparna har öppnat ögonen, men använder dom inte ännu. Klorna växer fort och dom används också, så Javas juver börjar se lite "repiga" ut. Kloklippning genomfördes utan några större problem, lite protester hör ju till... Valparna fortsätter växa och alla har nu gott och väl tredubblat sin vikt till ca 1,5 kg.
 
Bilder på valparna
26 november
12 dygn
Idag har en av valparna, ena hanen, öppnat ögonen. De gör tappra försök att använda alla fyra benen när de ska ta sig fram men än så länge har de föga framgång. De väl tilltagna magarna är nog lite i vägen. Störst just nu är en av tikarna som kärleksfullt kallas Feta Damen. Hon har lyckats med konststycket att tredubbla sin födelsevikt. Java måste ha dynamit i mjölken.
 
Bilder på valparna
23-24 november Det händer inte så mycket än så länge och det är ju så det ska vara. Java har börjat lämna valplådan då och då för att vara lite med oss och de andra hundarna. Valparna snusar lugnt och tryggt och vaknar till liv så snart Java är tillbaka och då är det matdags igen. De har så smått börjat försöka använda bakbenen när de kravlar fram så det dröjer nog inte många dagar innan de börjar "tulta" fram.
 
Bilder på valparna
20-22 november Nu har valparna "fyllt" 1 vecka och med god marginal fördubblat sin vikt, dom väger drygt 1 kg nu.
 
Bilder på valparna
19 november Bara sova och äta än så länge, 4 fläskvalpar.
 
Bilder på valparna
18 november Lugnt och fint i valplådan, mamma Java tar hand om sina små precis som hon ska. Dom växer och frodas.
 
17 november Första bilderna.
 
Bilder på valparna
16 november Hanarna skall heta Thorsvi Cragganmore resp Craigellachie och tikarna Cardhu resp Caol Ila, maltwhisky som vanligt alltså. Om du klickar på namnen så kan du höra hur dom uttalas.
 
15 november Första vägningen: hanarna 460 resp 450 g, tikarna 450 resp 430 g.
 
14 november Valparna föddes mellan 12:30 och 17:30. Det blev 4 stycken, 2 tikar och 2 hanar, alla svarta.
 

 Klicka här för att skicka mail till oss

Uppdaterad senast 
2017-05-28

Webmaster Jörgen Norrblom


Okt 2000