Valpkullen
efter SJCH Moormans Belsassar Bilder på Assar
undan Colhook Ode To Joy
föddes den 17 mars 2001.
Resultatet efter kejsarsnitt blev en enda valp.
Följ Thorsvi Single Malt här i Dagboken

11/5
dygn 55
Bilder


På kvällen hämtade familjen Silfverbrand sin valp. Lite tomt blev det men vi vet ju att Runa får det hur bra som helst.
Lycka till Barbara, Henrik, Michaela och Lovisa!

10/5
dygn 54
Bilder
Nu har Runa passerat även 5 kilosgränsen, hon har ökat sin vikt mer än 10 gånger på 8 veckor. Ute i gräsmattan finns det maskrosor och dom smakar tydligen bra.
9/5
dygn 53
Bilder
Det vackra vårvädret fortsätter! Runa undersöker omgivningarna och skogen är det mest spännande med mycket dofter.
8/5
dygn 52
Bilder
Härligt väder så Runa får vara ute på tomten så mycket som möjligt. Hon tycker verkligen att det är roligt och vill aldrig gå in igen.
7/5
dygn 51
Bilder
Idag var det dags för första veterinärbesöket. Runa skulle besiktigas, vaccineras och id-märkas. Hon skötte sig jättebra hos veterinären och somnade lugnt i bilen på vägen hem.
6/5
dygn 5
0Bilder
Kallt ute igen, så det blev mest inomhusaktiviteter. Runa har många leksaker, men ibland hittar hon egna också, se bilderna.
5/5
dygn 49
Bilder
Tack vare det fina vädret idag kunde Runa vara ute mycket, det är nog det bästa som finns (efter mat förstås). Kloklippning är däremot pest.
4/5
dygn 48
Bilder
Regn och rusk ute så Runa får vara inomhus nästan hela dagen. Hon sysselsätter sig med katten Hugge som är mycket välvilligt inställd.
3/5
dygn 47
Bilder
Många nya saker idag. 
En hage på verandan att vara i; inte kul. Skogspromenad; jättekul.
Åka bil; somnade.

2/5
dygn 46
Bilder
Första natten utan mamma Joy i närheten. Runa vaknar ett par gånger och gnäller lite men nöjer sig med att människorna finns på plats och somnar om. 
1/5
dygn 45
Bilder
Avmaskningsdags igen. Matglad som hon är slank det ner tillsammans med maten utan problem. Leker en hel del med storasyster Viska som har vilodag pga vattensvans.
30/4
dygn 44
Bilder
Idag har Runa varit ute flera gånger, det är lika kul och spännande varje gång. Nya saker upptäcks hela tiden. Vi har gjort ett nytt "nattbo" åt henne som hon verkar trivas i, i alla fall sov hon ganska lugnt hela natten.
29/4
dygn 43
Bilder
På kvällen tog vi undan valphagen i sovrummet så Runa fick sova var hon ville. Hon ville upp i sängen, men efter en stund accepterade hon att hålla sig på golvet och somnade sött. Mamma Joy däremot parkerade sig i sängen och vägrade att gå ner.
28/4
dygn 42
Bilder
Ricki ställer upp som barnvakt när Joy vill ägna sig åt annat. Fast barnvaktandet verkar gå ut på att ligga och sova tillsammans med valpen. Katten Hugge ställer dock upp som lekpappa. Tyvärr har vi inte lyckats fånga det på bild ännu.
27/4
dygn 41
Bilder
Runa provsmakar det mesta utomhus; jord, gräs, sand, grus, stenar, löv, kvistar mm. Men inget verkar smaka speciellt bra. En bil som passerade tomten skrämde henne lite, men det gick fort över.
26/4
dygn 4
0Bilder
Lekarna tuffar till sig, Potato har fått några blessyrer (hål i "pälsen"). Dagens höjdpunkt är att få vara ute. Full fart nerför en liten slänt var mer än Runa klarade av, hon rullade ner. Men var snabbt uppe på benen igen för ett nytt försök.
25/4
dygn 39
Bilder
Ett litet besök utomhus i det vackra vårvädret piggade upp, det finns massor av saker att upptäcka; brunnar, löv, presenningar, träd, gräs och så vidare. Allt måste utforskas.
24/4
dygn 38
Bilder
Nu har Runa bestämt sig för att golvet under bordet i vardagsrummet är toaletten. Kissa går bra att göra i köket, oftast på tidningarna som vi lagt ut, men bajsa gör man så långt bort som möjligt. Idag sov hon en stund i hallen tillsammans med dom andra labradorerna och annan stund i vardagsrummet med katterna.
23/4
dygn 37
Bilder
Utveckling är just nu inriktad på att undersöka omgivningen, både möbler och katter får en grundlig genomgång. Vikten ökar jämnt och stadigt, idag passerades 3 kg.
22/4
dygn 36
Bilder
Världen blir ännu större, första gången utomhus. Kul att springa omkring och gräset smakade gott.
21/4
dygn 35
Bilder
Helt plötsligt var Runa försvunnen! Återfanns i vardagsrummet lugnt sovande. Världen börjar bli större.
20/4
dygn 34
Bilder
Runa försöker leka med Fritte och Karma genom att bl a bita dom i svansen. Fritte tycker det är ganska kul men Karma är mera tveksam. Kloklippningen gick så där ...
19/4
dygn 33
Bilder
Nu är det slut på sötebrödsdagarna. Ingen mer köttfärs i maten, bara torrfoder och en skvätt majsvälling. Runa slafsar i sig med mycket god aptit i alla fall.
18/4
dygn 32
Bilder
Utvecklingen går fascinerande snabbt. Runa kommer "rusande" när man ropar på henne eller använder pipan. Hon har också lärt sig att gamla Wimsey ska man närma sig med stor försiktighet, annars blir han vresig. På kvällen ger hon sig ut på egen upptäcktsfärd från köket till vardagsrummet. 
17/4
dygn 31
Bilder
Idag ökades antalet mål per dag till fyra, det gick ner utan problem. Hon till och med avbröt sitt diande när hon hörde visselpipan.
16/4
dygn 3
0Bilder
Runa reagerar väldigt positivt på visselpipan, som vi använder när hon ska få mat. Ännu har hon lite svårt att direkt förstå var ljudet kommer ifrån, men det tar bara några sekunder innan hon är på rätt ställe.
 
15/4
dygn 29
Bilder
Joy ställer upp som lekkamrat åt Runa. Det intressant att se hur välbalanserad Joy är i sin lek/träning, en bra mamma. Runa är inte lika välbalanserad utan smackar på allt vad hon kan tills mamma säger ifrån. Men det är ju så det ska vara.
 
14/4
dygn 28
Bilder
Runa börjar lystra så smått på sitt namn. Från idag börjar vi använda visselpipa i samband med maten för att befästa inkallningssignalen. Joy påbörjar uppfostran och talar om för Runa vid ett tillfälle att hon inte får dia just då. En kort stund senare är det dock fritt fram. Runa accepterar mammas vilja.
 
13/4
dygn 27
Bilder
Kloklippningsdags igen, Runa har inget emot det. Tre mål mat serverades idag, det har hon heller inget emot. Och naturligtvis har hon inget emot att vara med i TV-soffan på kvällen heller.
 
12/4
dygn 26
Bilder
En stor dag i Runas liv. Hon tar sig ur valphagen. Så från och med i dag får hon vara i köket på dagarna.
 
11/4
dygn 25
Bilder
Kombinationen av starkare käkar och mera tänder gör att det känns ordentligt när Runa biter tag. Joy morrar åt henne för första gången när hon hugger tag i en spene. Runa förstår signalen direkt och lägger sig på rygg.
 
10/4
dygn 24
Bilder
Köttfärs var mycket bättre än torrfoder tycker Runa och slafsade i sig två små portioner under dagen. För övrigt skuttar hon runt i valphagen och leker lite med Hälge, Potato och Jörgen. På nätterna sover hon mestadels ensam, Joy går dit korta stunder och kollar läget.
 
9/4
dygn 23
Bilder
Runa är inte speciellt intresserad av att äta valpfodret, ska kanske prova med köttfärs istället. Däremot tycker hon att det är kul att bita i fingrar och tår (och näsor!).
 
8/4
dygn 22
Bilder
Full rulle idag, Runa galopperar runt i valphagen och utstöter skräckinjagande läten. Tänderna har börjat bryta fram.
7/4
dygn 21
Bilder
Idag hade Runa en sovdag. När hon vaknar så piper hon lite efter Joy som kommer och matar och tvättar. Man ser tydligt att Runa undviker att kissa på vetbedden, letar sig istället ut en bit på tidningarna. Tredje Axilurdosen går ner, fast idag under vilt sprattlande och fräsande.
6/4
dygn 20
Bilder
Runa funderar på hur vi planerar egentligen. Att både bli utsatt för Axilur och kloklippning på samma dag kan inte vara rätt. Som kompensation byggde vi ut valphagen. 
5/4
dygn 19
Bilder
Idag var det avmaskningsdags. Flytande Axilur i mungipan gick ner utan knot. Java var inne och hälsade på och passade på att stjäla Potato, illdådet upptäcktes snabbt och Potato kunde återbördas till sin syster. På kvällen ringde valpens fodervärdsfamilj dit hon ska flytta när hon blir åtta veckor. Valpen ska kallas för Runa, ett jättefint namn tycker vi.
4/4
dygn 18
Bilder
Vi har öppnat mellan sovrummet, där valplådan står, och övriga huset. Joy kan gå in och ut som hon vill och vara med sina flockkamrater. De andra är mycket artiga och respekterar Joys vilja att de inte ska gå in till valpen. När Joy är ute på rastning passar dock Karma på att gå in och undersöka Singlan.
3/4
dygn 17
Bilder
Aktiviteten ökar för varje dag. Potato får sig regelbundna omgångar. Singlan kommer gärna fram och undersöker mänskliga gäster i valplådan. Hon har börjat vifta på svansen och idag får hon också prova på lite fast föda som hon visar stort intresse för.
2/4
dygn 16
Bilder
Singlan börjar intressera sig för omvärlden, idag tog hon sig an Potato och gav honom lite stryk. Första större kissfläcken och första bajskorvarna som inte Joy tog hand om kom till synes. Nu har hon tredubblat sin födelsevikt, till 1.370 gram.
1/4
dygn 15
Bilder
Idag kom första antydan till skall, Singlan utstötte några ljud som inte var gnäll utan mer "gruffande". 
31/3
dygn 14
Bilder
Livet består just nu bara av att sova och äta, sova och äta, sova och äta (se bilderna).
30/3
dygn 13
Bilder
Singlans ögon är nu öppna och hon går ganska bra, vingligt men målmedvetet. Matte ville klippa klorna men Singlan hade inte riktigt samma åsikt denna gång.
29/3
dygn 12
Bilder
Singlans ena öga börjar öppna sig, en liten glimt kan anas. Hon försöker också gå och det går(!) bättre och bättre. Joy sov i sängen stora delar av natten men Singlan verkar inte ha något emot att sova ensam.
28/3
dygn 11
Bilder
Joy har tröttnat på att alltid ligga i valplådan utan söker vårt sällskap då och då. Singlan lyckas "gå" några steg.
27/3
dygn 10
Bilder
Singlan försöker ställa sig upp på alla fyra, det är väldigt vingligt men en liten stund står hon. Har fördubblat sin födelsevikt, från 440 till 900 gram. Vi tog bort stygnen på Joy och såret har läkt fint.
26/3
dygn 9
Bilder
Allting går sin gilla gång, Singlan ökar i vikt i lagom takt (ungefär samma som i Joys förra kull). Nu väntar vi på att hon ska börja gå och att ögonen skall öppnas.
25/3
dygn 8

Bilder
Nätterna är lugna och tysta, bägge mår fint. Något bajs syns aldrig till, Joy är så noga med tvätten. Singlan ser stark ut och har visat antydan till tultande steg.
24/3
dygn 7
Bilder
Idag var det dags att klippa klorna på den lilla för första gången. Det är inte klokt vad långa de små klorna hinner bli på bara en vecka.
23/3
dygn 6
Bilder
Joy hoppar ur valplådan när jag går upp på morgonen. Singlan lossnar från ett juver med ett ljudligt "plopp". Senare under dagen upptäcker Singlan att Joy har mer än ett juver. Minst tre har hon hittat nu.
22/3
dygn 5
Bilder
Allt går sin gilla gång och det är ju skönt. Singlan äter (dagsnotering 640g) och sover. Joy sover och drömmer om mat. Fast nu har vi ökat fodermängden lite så hon är nöjdare med livet. Idag lämnade hon valplådan en kort stund och hoppade upp i sängen istället, därifrån har hon bra uppsikt över sin dotter.
21/3
dygn 4
Bilder
Mor och dotter mår bra. Singlan har gått upp till 580g och ökar i vikt precis som hon ska. Vare sig för mycket eller för lite. Vi har fått ordning på Joys juver och hon verkar klart lättad.
På förekommen anledning vill vi också passa på att meddela att Potato redan är tingad...
20/3
dygn 3
Bilder
Idag väger Singlan (arbetsnamn) 520g och mår alldeles utmärkt. Hon äter liggande på mage, på sidan och på rygg. Aldrig någon som puttar undan henne. Ibland somnar hon med en spene i munnen utan att släppa taget bara för att vakna en liten stund senare och ta nya tag. Hon kommer troligen att bli smällfet...
Det enda bekymret vi har är Joys bakre juver som inte är helt okey.
Själva börjar vi också må bättre. Upplevelsen med de döda valparna tog oss hårdare än vad vi först förstod. Tack till alla som ringt, mailat och brytt sig om!
19/3
dygn 2
Bilder
Valpen har gått upp till 470g och mår bra! Joys juver, speciellt de bakre, är mycket spända eftersom valpen föredrar de främre. Vi mjölkar försiktigt ut lite grann för att lätta på trycket. För att få ner mjölkproduktionen har vi dragit ner fodermängden till ett minimum. Förutom att hon är vrålhungrig så mår hon dock bra.
Valpen har fått en kullkompis idag. Han heter Potato och är ett mjukisdjur.
18/3
dygn 1
Bilder
Vi väger valpen på morgonen och hon är inte alls så liten som vi först tyckte, 440g. Hon är fortfarande gnällig och kravlar omkring. Joy tar modersrollen på stort allvar som vanligt och tvättar och donar. Under dagen blir valpen lugnare och lugnare. Dessutom diar hon som hon ska och sover en aktiv sömn. Helt plötsligt ser det ljust ut.
Joy mår bra, har ingen feber men juvren är lite spända.
17/3Bilder Joy har förvärkar enligt alla konstens regler. Vattnet går vid 16-tiden och värkarbetet drar igång men ingen valp kommer ut. Strömsholms djursjukhus nästa. Sent på kvällen snittas Joy och man plockar ut fem tikar och en hane. Tillsammans med personalen jobbar vi som dårar för att få igång valparna men tyvärr lyckas det bara med en av tikarna. En förskräcklig upplevelse som vi helst vill slippa i framtiden. På hemvägen strax utanför Dingtuna kommer vi på att den lilla naturligtvis ska heta Single Malt, vad annars?
Vi kommer hem vid tre-tiden på natten, den lilla valpen gnäller och verkar inte vara riktigt kry. Joy har klarat det hela bra, hon är tapper och tålig.

 Klicka här för att skicka mail till oss

Uppdaterad senast 
2017-05-28

Webmaster Jörgen Norrblom


Okt 2000