Kennelns nittonde kull, efter Cynhinfa Hamik och
SEJ(j)CH Thorsvi St Magdalene föddes den 1 maj 2014.
Det blev fyra hanar och tre tikar, alla svarta. Valparna är tingade.
Följ dem gärna från  födsel till leverans här i dagboken!
Kullen kommer att gå under benämningen "C2-kullen"
Klicka här om du vill läsa mer om kombinationen!

 

 
     

  28/7
 
Lilleman blev också stor!
Thorsvi Caledonian som numera kallas Tore flyttade hem till Lena med familj idag. Med på bilden är "lillmatte" Klara. 

 

  2/7
 

Sara och Claes med sin Wille (Thorsvi Convalmore)

 


Världens gladaste Ishtar på väg hem med Harlie
(Thorsvi Clynelish)

 

 

  1/7
 

Igår kväll kom Peter och Kian för att ta hem lilla Harriet
(Thorsvi Caperdonich)

 

 

  29/6
 

Idag flyttade ytterligare två valpar hem, här Feint (Thorsvi Craigduff)
med husse Stefan och matte Helena.


Och här Vargen (Thorsvi Coleburn) med matte Cecilia, lillmatte Lisa och husse Anders.

 

  26/6
56 dygn

Första valpen flyttar hem! Sara hämtade Wilja (Thorsvi Clydesdale)
och Malva, Dimma var också med på ett hörn.

 

  23/6
53 dygn
Nu är de i det närmaste flyttklara.
Det är klart vilken valp som ska till vem och de blivande ägarna förefaller nöjda. På onsdag är det dags för veterinärbesiktning, vaccinering och ID-märkning. Dagen efter åker första valpen, som dessutom tar sin mamma Malva med sig hem till Sara.
Idag har vi varit ute på en biltur och det tyckte valparna var helt okey. Efter lite inledande gnölande sov de sig igenom det mesta av turen.
Mamma Malva bestämde sig idag för att det definitivt är slutdiat, hon har hållt slurkandet till ett minimum de senaste dagarna men idag blev det alltså tvärstopp. Bra tajming!
 

Bilder på valparna

  12/6
42 dygn
Så är de helt plötsligt sex veckor gamla.
"Full rulle, vetebulle" är valparnas valspråk, speciellt när de är utomhus. Vädret har varit gynnsamt så de har varit ute någon timme efter varje mål mat. Sen sover de sött i valphagen.
Malva har börjat fostra valparna med varlig men bestämd hand. Hon morrar bestämt när de inte får dia, vilket valparna accepterar direkt. Därefter leker hon gärna med dem och pysslar om dem. Lika fascinerande varje gång att se samspelet mellan tiken och valparna.
Igår avmaskades familjen för tredje gången, valparna kommer att avmaskas ytterligare en gång innan de flyttar men för Malvas del räcker det nu. 

Bilder på valparna

  5/6
35 dygn
Fem veckor och nu är det full rulle under de vakna stunderna.
Idag fick de vara utomhus en stund för första gången vilket uppskattades även om världen verkar väldigt stor.
De får torrfoder fyra gånger om dagen. Maten serveras i separata skålar vilket fungerar riktigt bra. Valphagen är utbyggd så de har gott om utrymme.
Vi har bestämt oss för att spara den lille hanen tills vi ser att allt är ok med honom. Han har lagt in veto att kallas för Lilleman och går istället under arbetsnamnet Calle eftersom han heter Thorsvi Caledonian i stamtavlan.
Malva mår bara fint och tar hand om sina valpar efter konstens alla regler. 

Bilder på valparna

  28/5
27 dygn
Oj vad tiden går fort, valpdagboken har inte hunnits med som den borde.
Valparna blir fyra veckor imorgon och är som riktiga små hundar. De leker en del med varandra och börjar så smått bli sociala varelser som uppskattar oss tvåbeningar.
De äter uppblött torrfoder tre gånger per dag numera. Till att börja med fick de små smakmål bestående av köttfärs men äter nu lite mer på riktigt. Malvas mjölk är dock fortfarande nummer ett. Om någon dag börjar vi minska hennes mat och öka valparnas fodergiva så att de skall vara helt avvanda när det är dags att flytta.
Idag var det dags för andra avmaskningen, så väldigt mycket enklare denna gång. Banminthen mosades helt enkelt in i en liten köttbulle till var och en. Glufs! 

Bilder på valparna

  19/5
18 dygn
Motoriken blir allt bättre. De börjar hitta varandra så smått i vad som ser ut som medvetna kontakter. En och annan svansviftning kan man också se, hur gulligt som helst.
Vid den här åldern brukar de börja ta sig ur valplådan med tikens hjälp och den här kullen är inget undantag. Dags att ta bort valplådan och sätta upp hagen istället.
Hörseln har börjat fungera och i samband med det börjar de också prova sina stämband genom att helt plötsligt ge ifrån sig ett "skräckinjagande ljud". Reaktionen brukar bli stor förvåning innan de har förstått hur det hela hänger ihop.
LIlleman då? Jodå han fungerar precis som sina större syskon. 

Bilder på valparna

  15/5
14 dygn
Två veckor gamla.
Alla utom Lilleman har öppnat bägge ögonen, han har nöjt sig med en liten glimt i det ena än så länge. Idag har han uppnått vikten 500 gram vilket är ungefär hälften av vad syskonen väger. Men än hänger han med och verkar utvecklas normalt.
Igår var det dags för första avmaskningen av fyra, inget vidare var valparnas omdöme. Idag var det kloklippning som stod på agendan. Tror inte jag ligger på valparnas topplista just nu...
De är nu inne i den s.k. övergångsfasen, under den närmaste veckan kommer de att förvandlas från halvfabrikat till relativt sociala varelser.
De kan använda alla fyra benen, även om de än så länge raglar omkring som små fyllon. Kissa och bajsa på egen hand klarar de också. 

Bilder på valparna

  12/5
11 dygn
Alla har dubblat sin födelsevikt sedan några dagar, även Lilleman. Nu väger han mer än vad syskonen gjorde när de föddes.
Valparna börjar hitta sina bakben och försöker ta sig upp på alla fyra med blandad framgång. Inom några dygn kommer de att öppna ögonen.
Malva ser till att ungarna är rena och mätta, hon ligger hos dem hela nätterna men lämnar dem allt oftare på dagarna för att få lite egen tid. Men så fort någon behöver tvätt eller mat är hon där.
De vita fläckarna man kan se på bilderna är Tippex. Tikarna är märkta Nacken, Ryggen och Rumpan. Hanarna Vänster fram, Vänster bak, Höger fram och Höger bak. Det är Lilleman som är Höger bak, egentligen helt onödigt att märka honom, men det kändes uppgivet att inte göra det. Klart grabben ska ha Tippex! 

Bilder på valparna

  8/5
7 dygn
En vecka gamla idag.
Både Malva och valparna mår utmärkt. Den lille hanen hänger med fint. Kärt barn har många namn, vad sägs om Lillkillen, Lilleman, Yoda eller varför inte det lite pampigare Cock of the North. (det senare är någon slags whisky)
Malva sköter om valparna på bästa sätt, vårt jobb när det gäller valparna ät inte speciellt betungande än så länge. En liten insats fick jag dock göra idag då det vara dags för valparnas första kloklippning. Medan jag klippte klor passade Malva på att slicka magarna ordentligt vilket fick till följd att flera av dem kissade i mitt knä. Men just nu är valpkiss bara gulligt. 

Bilder på valparna

  6/5
5 dygn
Malva hade låg temp redan på Valborgsmässoafton så matte Sara kom hit på kvällen för att inte missa valpningen. Men sen dröjde det nästan ett helt dygn innan valpningen kom igång. Malva hade ett relativt lugnt öppningsskede, vi satt och tittade på TV när vattnet för första valpen kom i Saras knä där Malva hade placerat sig. Vi flyttade in i valprummet där första valpen föddes vid 21-tiden. Efter en okomplicerad valpning som  avslutades strax före tolvslaget kunde vi räkna in sju svarta valpar fördelat på fyra hanar och tre tikar. Malva skötte valpningen på ett utmärkt sätt tillsammans med Sara, själv satt jag och tittade på och förde lite anteckningar.
En av hanarna är mycket mindre än sina syskon men diar som han ska och klarar sig helt på egen hand utan stödmatning. Han går upp i vikt precis som han ska men såklart håller vi ett extra öga på honom.
Det är lugnt och tyst i valplådan och Malva tar hand om sina valpar på bästa sätt.
Hanarna kommer att få namnen Caperdonich, Coleburn, Convalmore och Craigduff. Tikarna kommer att heta Caledonian, Clydesdale och Clynelish. 

 

Bilder på valparna