Kennelns artonde kull, efter Portlick Ralph och Thorsvi Blackwood föddes den 16 februari 2014.
Det blev fyra hanar och två tikar, en av hanarna är gul.
Följ dom sex valparna från födsel till leverans här i dagboken!
Kullen kommer att gå under benämningen "Irish-kullen"
Klicka här om du vill läsa mer om kombinationen!

 

 
  28/4
 
Sisten iväg var lille Valter, Thorsvi Irish Bushmill, som vi hunnit lära känna lite extra eftersom han blev ensam kvar en vecka till. En jättemysig valp som idag hämtades av familjen Reuterling. Henrika, Tora och Vera var det som kom, pappa Johan var bortrest.Lycka till allihop med era valpar!
 

 

  19/4
 
Igår var det dags för ytterligare två valpar att förenas med sina ägare.
Först ut var familjen Vanourek som hämtade sin lille Morrison, Thorsvi Irish Tyrconnell. Det var en glad familj som begav sig hemåt Fjärdhundra.
Mamma Kristina, pappa Greg och döttrarna Alex och Anja.


 

På eftermiddagen kom Sussan för att träffa Thorsvi Irish Midleton, Gilla, för första gången. De blir kvar här några dagar innan de börjar sin långa bilresa hem till Abisko på tisdag.Hanvalpen, Thorsvi Irish Busmill, blir kvar en dryg vecka innan han åker hem till sin familj. Det ska bli mysigt att få rå om lille Valter lite till.

 


 

  17/4
 
Till att börja med kom Agnetha och hämtade valparnas mamma, fina lilla Kiwi. Dumt nog glömde jag att ta en bild!
På eftermiddagen kom Linda och hennes labradorhane Lupus för att ta med nye flockmedlemmen Furix, Thorsvi Irish Cooley, hem till Västerås.


 

  16/4
 
På förmiddagen kom Mille från Eskilstuna för att hämta sin lilla Kira, Thorsvi Irish Connemara.
Rita och Åke kom senare på dagen och tog med sig Wiggo, Thorsvi Irish Yellow Spot, hem till Klockrike.

 

 

 

  14/4
57 dygn
Besiktigade utan anmärkning, vaccinerade och chippade.
Flyttklara med andra ord.

 

 

 

  11/4
54 dygn
Nu är det bestämt vilken valp som ska till vem och de blivande ägarna förefaller nöjda.
Bilåkning har vi hunnit med och det tyckte valparna var helt okey. De såg lite undrande ut inledningsvis men tog det hela med ro och somnade.
På söndag, när de blir åtta veckor, kommer de att besiktigas, vaccineras och ID-märkas. En avmaskning till ska vi klämma in imorgon.
Efter påsk kommer fem av de sex valparna att vara installerade i sina nya hem.
Kiwi mår bra och kommer att flytta hem till Agnetha på skärtorsdag. Hon är en så fantastiskt trevlig och mysig hund, vi kommer att sakna henne här hemma men är glada för att vi träffas regelbundet.
 

 

 

Bilder på valparna

  5/4
48 dygn
I det närmaste sju veckor och helt underbara!
Vädret är gynnsamt och de är ute flera gånger per dag. Då får de chansen att umgås med den övriga hundflocken och träna hundspråk vilket de klarar med bravur. Vid det här laget är de dessutom väldigt kattvana.
Kullen som sådan är beteendemässigt mycket jämn men jag börjar bli klar över vilken valp som ska till vem.
 

 

 

Bilder på valparna

  30/3
42 dygn
Sex veckor
Igår fick valparna vara ute för första gången. Inledningsvis helt överväldigade, men blev snabbt mycket världsvana.
De är nyfikna och framåt och undersöker allt med stort intresse.
 

 

 

Bilder på valparna

  23/3
35 dygn
Tiden rusar iväg och valparna är redan fem veckor.
De äter valpfoder fyra gånger per dag med god aptit, diar fortfarande när Kiwi låter dem göra det. Nu drar vi ner på Kiwis matportioner i samma takt som valparnas portioner ökas.
Dagarna fylls av lek och bus men mycket tid ägnas också åt den viktiga sömnen, det tar på krafterna att växa.
Kiwi fostrar sina valpar på ett vänligt men bestämt sätt och valparna svarar fint på hennes signaler.
Några gånger per dag får valparna komma ur hagen och springa fritt i valprummet, hallen och köket. Vi väntar några dagar till med första utomhusvistelsen och hoppas att det ska bli lite varmare ute.
De blivande valpägarna har börjat komma på besök och valparna tycker att det är kul med nya människor att sätta tänderna i.
Det är fortfarande en av hanvalparna som inte är tingad.
Han kanske blir kvar?
 

 

 

Bilder på valparna

  17/3
29 dygn
Fyllda fyra veckor och riktiga små hundar.
De äter fast föda tre gånger per dag i form av köttfärs blandat med mixat valpfoder. Färsen kommer att fasas ut snart och då är det enbart valpfoder som gäller. Men såklart är det mammas mjölk som fortfarande smäller högst.
Klorna klipps en gång i veckan och häromdagen var det dags för avmaskning nummer två.
Kiwi mår bra, igår hörde jag henne morra åt valparna för första gången.
 

 

 

Bilder på valparna

  13/3
25 dygn
Nu är det full rulle under de vakna stunderna. De leker med varandra och tar gärna kontakt med mig. Tänderna har brutit fram och används...
De har börjat smaka på fast föda, än så länge består menyn av köttfärs med äggulor och lite solrosolja. Men mammas mjölk är såklart fortfarande viktigast.
 

 

 

Bilder på valparna

  8/3
20 dygn
I det närmaste tre veckor gamla och på god väg att bli sociala små varelser. De har vuxit ur valplådan och bor numera i en hage. Man kan se små lekinviter mellan valparna och de har börjat vifta på svansen.
Sanslöst gulliga helt enkelt!
 

 

 

Bilder på valparna

  3/3
15 dygn
Alla har öppnat ögonen och kan ta sig fram gående även om det blir lite vingligt ibland. De avmaskades första gången i helgen, förhoppningsvis fick de i sig det de skulle även om det spottades och frästes en hel del.
Nu dröjer det inte många dagar förrän valparna börjar ta sig ur valplådan och vill ha en större värld. Snart blir det full rulle med andra ord.
Kiwi mår bra och sköter om sina valpar på bästa sätt. Hon sover hos dem större delen av natten men hälsade på hos mig i sängen någon timme inatt.
 

 

 

Bilder på valparna

  25/2
9 dygn
Fortsatt lugnt i valplägret.  Det händer inte speciellt mycket, och det ska man vara glad för. Kiwi lämnar valparna allt längre stunder på dagarna men sover hos dem i valplådan hela nätterna. Kommer upp en stund på morgonen till mig i sängen och hälsar godmorgon.
 

 

 

Bilder på valparna

  20/2
4 dygn
Allt är bara bra med både Kiwi och valparna som ägnar sina dagar, och nätter, åt att äta och sova. Det är lugnt och tyst i valplådan utom när mjölken inte rinner till direkt, då är det ett väldigt gnölande.
Alla har gått upp i vikt ganska mycket, Kiwi har bra med mjölk. Hon är ganska hungrig men vi måste vara lite försiktiga med hennes matransoner så att det inte blir för mycket av det goda för valparna med diarré som följd. Eller att valparna inte orkar få i sig all mjölk med mjölkstockning som följd. Lagom är bäst med andra ord.

 

 

Bilder på valparna

  18/2
2 dygn
Lite mer om namnen:

Bushmill
Kanske världens äldsta (1608) whiskeydestilleri, ligger i Nordirland.
http://www.bushmills.com

Tyrconnell
En singelmalt döpt efter en galopphäst på 1870-talet, görs av Cooley.
http://www.tyrconnellwhiskey.com

Cooley
Ett ungt (1987) destilleri som gör bl a Kilbeggan, Connemara, Tyrconnell och Locke's.
http://www.kilbeggandistillingcompany.com/about-us/cooley-distillery

Connemara
En rökig singelmalt från Cooley.
http://www.connemarawhiskey.com

Midleton
Irlands största destilleri gör bl a Jameson, Tullamore, Redbreast, Power's och Yellow Spot. Under namnet Midleton tillverkas en pot still whiskey, som till skillnad från en singelmalt även innehåller omältat korn.
http://www.jamesonwhiskey.com

Yellow Spot
Också en pot still whiskey från Midleton.
http://mitchellandson.com

 

  17/2
1 dygn
Valparna föddes på natten/morgonen. Kiwi tappade matlusten några dagar före valpningen och tempen fladdrade lite upp och ner för att till slut går ner till strax under 37 på lördag eftermiddag. Den låga tempen indikerar att tiken är i det s.k. öppningsskedet. Själva valpningen startar när tempen är uppe på normal nivå igen. Vi lyckades sova ett par timmar på lördag natt innan jag vaknade vid tvåtiden av Kiwis hässjningar. En knapp timme senare kom första valpen. Kiwi är en bra valptik, hon vet precis vad hon ska göra. Lugnt och fint utan några större åthävor. Sista valpen kom vid åttatiden på morgonen. Då kunde vi räkna in en fin kull bestående av sex valpar fördelat på fyra hanar och två tikar. En av hanarna är gul vilket inte är den vanligaste färgen på kennel Thorsvi. Av totalt 112 valpar är det 7 som är gula.
Valparnas födelsevikter låg i intervallet 420-520 gram, välväxta krabater alltså. Deras pappa Ralph kommer från Irland varför temat blir irländsk whisky denna gång. För att hela kullen ska få samma begynnelsebokstav har de fått prefixet Irish.
Tikarna får namnen;
Irish Connemara och Irish Midleton.
Hanarna får namnen;
Irish Bushmill, Irish Cooley, Irish Tyrconnell och Irish Yellow Spot.
Jag hade gärna velat använda namnet Paddy, men Jörgen la in veto eftersom han har en mindre bra minnesbild av en kväll med just Paddy...dessutom är det inte en maltwhisky.
Kullen kommer naturligtvis att gå under benämningen Irish-kullen.

Valparna har klarat sitt första dygn utan problem och alla förefaller må utmärkt och diar precis som de ska. Kiwi mår också bra, något förhöjd temp vilket är helt normalt efter en valpning. Jag är noga med att hålla koll på tikens temp och juver speciellt under första veckan efter valpningen. När det gäller valparnas skötsel tar Kiwi hand om den helt och hållet.


 

 

Bilder på valparna