Valpkullen efter Lakedown Tarw Du och Thorsvi Glen Spey föddes den 5/7 -12.
Kullen består av två hanar och fem tikar. Alla svarta.
Följ dom sju valparna från födsel till leverans här i dagboken!
Kullen kommer att gå under benämningen "D-kullen"
Klicka här om du vill läsa mer om kombinationen!

 

 

 
  4/9
 
Igår hämtades de två kvarvarande valparna av sina nya ägare. Lycka till!
Vi har fått positiva rapporter från de sex valpägarna, alla valpar förefaller ha funnit sig väl tillrätta.
Kvar på kenneln blir lilla Juli, Thorsvi Dailuaine.
Nu stänger vi Dagboken för denna gång, välkomna tillbaka!Jenny och Saga, Thorsvi Drumguish, verkar gilla varandra.
 


Linn med sin Nikko, Thorsvi Dalmore 

  30/8
 
Men vart tog tiden vägen?
Idag blev valparna åtta veckor och inte mindre än fyra av dem flyttade till sina nya hem.
Lycka till med era nya telningar!


Eva med sin Mrs, Thorsvi Dufftown

 


Lena och Karo, Thorsvi Dallas Dhu

 


Helén, Otto och Marcus med lilla Dolly, Thorsvi Dalwhinnie
När Henrik och Joanna hämtade sin fina Isa, Thorsvi Deanston, hade det börjat mörkna ute.
 


 

  26/8
52 dygn
Bilåkning stod på programmet idag.
Det brukar vara lite gap o skrik en stund men det här gänget tittade sig omkring en stund och somnade ganska omgående. Det bådar gott!
Det blev dock inga bilder eftersom jag var upptagen med att köra bilen. En dryg timme körde jag omkring med dem, både på småvägar och på E18.
 


 

  25/8
51 dygn
Nu börjar det jag brukar kalla "den otillräckliga veckan", dvs sista veckan innan valparna flyttar till sina nya hem. Valparna är tidskrävande på alla tänkbara sätt och jag känner mig helt otillräcklig. Missförstå mig inte, valparna är helt underbara men det är så mycket man vill hinna med. Ge var och en enskild tid, åka bil mm mm.
Igår ringde jag runt till alla de blivande valpköparna för att berätta vilken valp som ska till vem. Alla föreföll nöjda och det känns bra.
En av tikarna, lilla Juli, blir kvar här på kenneln. Vi får väl se om jag lyckats välja rätt den här gången, verkar som om jag är bättre på att välja rätt valp åt andra än åt mig själv.
 


 

Bilder på valparna

  22/8
48 dygn
Hjälp, tiden bara rusar iväg och uppdateringarna i Valpdagboken blir eftersatta. Valparna mår toppen, de är härliga! Sociala och livliga med en glupande aptit både på livet och mat. Imorgon blir de sju veckor och det börjar bli dags att bestämma vilken valp som ska vart. Inte helt enkelt eftersom de är relativt lika både till sätt och utseende. Ett litet valptest blir det imorgon som tillsammans med mina egna tankar och observationer får bli beslutsunderlag. Eller så lägger man lappar i en hatt och drar en lott! Funkar nog minst lika bra faktiskt.
Speys mår också bra, hon är tillbaka på normalutfodring och sina vanliga promenader. Släpper sin omvårdnad om valparna mer och mer. De har fått träffa några av de vuxna hundarna, framförallt Lystra och Guinness som är rutinerade "valpmorsor" och fostrar milt men bestämt. Unga Kinni har också visat sig vara en mycket snäll och förstående äldre kamrat.
 


 

Bilder på valparna

  13/8
39 dygn
Fint väder!
Valparna tillbringade dryga fyra timmar i utomhushagen. En premiär som utföll till största belåtenhet.
 


 

Bilder på valparna

  11/8
37 dygn
Valparna har hunnit bli fem veckor och är hur gulliga som helst.
De är sociala och nyfikna och uppskattar alla sina besökare.
Torrfoder serveras fyra gånger per dag och aptiten är fortsatt på topp. De äter fortfarande i en gemensam skål men om några dagar ska vi gå över till separata skålar. Vi har börjat använda visselpipa i samband med maten för att befästa inkallningssignalen.
Speys fostrar valparna med fast hand, hon har bestämda regler runt diandet vilket valparna respekterar utan att knota.
Några timmar varje dag är valparna i köket för att vänja sig vid vid hemmets vardagsljud men de är också en hel del i sin valphage för att inte överbelasta sina små hjärnor med alla intryck.
Igår fick de vara utomhus en stund för första gången. Spännande och kul, var det allmäna omdömet.
 


 

Bilder på valparna

  30/7
25 dygn
Både Speys och valparna mår utmärkt.
Valparna leker när de är vakna men sover fortfarande större delen av tiden. Tänderna har brutit fram och det känns när man sitter i valphagen och någon av dem bestämmer sig för att smaka på en tvåbening. Aj!
De små börjar sakta men säkert bli sociala varelser, om några dagar börjar de blivande valpköparna komma på besök.
De lugna veckorna är över för vår del!
 


 

Bilder på valparna

  26/7
21 dygn
Torrfoder är toppen tycker de tre veckor gamla valparna. Vi har handmatat dem ett par gånger men idag var det premiär på att äta ur en gemensam skål, den s.k. puppybaren. Ni som ska ha valp ur den här kullen behöver inte bli oroliga när ni ser filmen, bordsskicket kommer att vara perfekt när de levereras. Det är det inte nu...
Måltiden består av en deciliter torrfoder som blötlags och därefter mixats och blandats med ytterligare vatten så att konsistensen blir som en tjock välling.
 


 

Film på valparna
 

       
  24/7
19 dygn
Utvecklingen går snabbt nu. De har hittat varandra och är tämligen bedårande när de leker. Hörseln är på plats och de har börjat använda ljud på ett medvetet sätt. De provar på det mesta; gnäll, yl, skall och "skräckinjagande läten".  Som väl är rösttränar de bara korta stunder, i övrigt är det ett tyst gäng.
Valplådan har blivit för liten så i morse åkte den ut och Hagen sattes upp istället.
Idag ska de få smaka lite fast föda för första gången. Vi gör på lite olika sätt för olika kullar beroende på vilken tid på året de föds. Det här gänget kommer att få torrfoder, jag vågar inte använda rå köttfärs så här i rötmånadstid. De får börja med mamma Speys högenergifoder för att om ett par veckor fasas över på valpfoder.
 
 


 

Bilder på valparna
 

  19/7
14 dygn
Två veckor idag.
Alla har öppnat ögonen och de börjar så smått ta sig upp på alla fyra benen. Igår avmaskades de för första gången, spott och fräs var den allmänna reaktionen. Idag var det dags för livets andra kloklippning. Det går ganska bra även om de inte är direkt samarbetsvilliga.
På de hela taget går allt bra och valparna är än så länge väldigt lättskötta för oss eftersom det är Speys som gör mesta jobbet. Deras aktivitetsnivå är minst sagt låg, när de inte äter så sover de. Precis som det ska vara.
Om sex veckor kommer det att vara på ett helt annat sätt...
 
 


 

Bilder på valparna
 

  16/7
11 dygn
Allt är fortsatt bra på alla sätt och vis.
Valparna har vuxit en hel del, födelsevikten är fördubblad. Motoriken utvecklas allt mer, nu kan de ta sig fram på ett vinglande/raglande sätt. Snart är de uppe på benen helt och hållet.
Ögonen är på väg att öppnas, det glimmar lite i ögonvrån på flera av dem.
Om ett par dagar är det dags för första avmaskningen.
Speys mår bra och lämnar valparna längre och längre stunder även om hon sköter dem oklanderligt. Hon håller dem mätta och rena så det är lugnt och tyst i valplådan.
 
Klicka på filmkameran till höger för en liten film.


 

Bilder på valparna
 

Film på valparna

  10/7
5 dygn
Här händer det inte så mycket vilket är precis vad man önskar just nu.
Speys mår utmärkt, hennes temp är nere på normalvärde, juvren och mjölktillgången fungerar utmärkt. Valparna är lugna och tysta. De ägnar sig åt att äta och sova. Frid och fröjd alltså, bara att hoppas att det håller i sig.
Nu är det också klart med alla kommande hem för valparna, även där känns allt bra.
 


 

Bilder på valparna
 
  7/7
2 dygn
Efter en evighetslång väntan föddes valparna på dygn 65, på dagtid vilket inte hör till vanligheterna. Första valpen föddes vid 11-tiden och den sista kom strax före 17.
Vi blev lite förvånade över att de var såpass många eftersom ultraljudet bara visade 2-3 valpar. Det beror nog helt enkelt på att hon parades relativt tidigt i löpet och ultraljudet följdaktligen gjordes i tidigaste laget.
Valpningen var helt okomplicerad och alla kom igång med diandet precis som de ska.
De är märkta med Tippex för att vi ska kunna skilja dem åt. Tikarna är märkta på Huvudet, Nacken, Ryggen, Rumpan och Svansen. Hanarna är märkta på Vänster respektive Höger bog.

I stamtavlan kommer hanarna att heta Dalmore och Dallas Dhu.
Tikarna Dailuaine, Dalwhinnie, Deanston, Drumguish och Dufftown.


 

Bilder på valparna
 
    Klicka på flaskan för större bild och på namnet för uttal.

Klicka för större flaska!Dailuaine
Dallas Dhu
Dalmore
Dalwhinnie
Deanston
Drumguish
Dufftown