Valpkullen efter SJ(a)Ch DKJCH FTW Bierspool Blackbill Of Lakedown och Thorsvi Blackwood föddes den 14/12 -10.
Kullen består av en hane och fyra tikar. Alla är svarta.
Följ dom fem valparna från födsel till leverans här i dagboken!
Kullen kommer att gå under benämningen "Black-kullen"
Klicka här om du vill läsa mer om kombinationen!

 

 
   
12/2
 
Sista paret ut!


Gårdagens snöoväder gjorde att Agnetha fick skjuta upp sin valphämtning till idag.
Till vänster står hon med sin Black Nikka och mamma Kiwi (Blackwood) som också fick åka med hem till Bromma. Tindra (Caol Ila) satte sig bakom alla och syns knappt.
Gerd med barnbarnet Erik kom samtidigt för att ta hem lilla Aqua (Black Velvet).
Silke (Glenkinchie) följde också med och hämtade valpen såklart. Resan hem till Västerås rapporteras ha fungerat utmärkt. 


 
9/2
 
Dagens leverans


Yaga (Black Barrel) ska ge sig iväg till Haninge tillsammans med Ellis och Mats.
I bilen väntar Extra (Glenlossie) och Benelli.
Vi har redan fått rapport om att hemresan gick bra och att Yaga snabbt funnit sig tillrätta hemma. Även de två som åkte igår, Virvla och Spike, trivs utmärkt i sina nya hem.

Bara två kvar här hemma, de gör just nu sitt bästa för att röja runt och låta som om de vore fem. På fredag åker Höger "Yin-Nikka-Yatzy-Tjorven-Korven-Qlura-Vovven mm mm" och på lördag är det Aquas tur att flytta.
 


 
8/2
 
Flygfärdiga!


Virvla (Black Bottle) var den som åkte först. Tillsammans med matte Eva åkte
hon hem till Rimbo.

 


På eftermiddagen kom Johanna, Katarina och Alliz (Glenallachie) och tog med
sig Spike (Black Grouse) hem till Unsta.
Spike har en egen blogg. Klicka här!

  
7/2
55 dygn
Inför dagens veterinärbesök tog jag med valparna på en "skogspromenad". Vi hittade en ganska stor fläck barmark där de glatt stiftade bekantskap med naturen under snön. Hur kul och spännande som helst. Därefter var det dags för biltur till veterinären i Enköping, första gången valparna åkte bil utan att ha mamma Kiwi med som stöd. Det gick alldeles utmärkt.
Besöket avlöpte utan problem så nu är alla besiktigade, chippade och vaccinerade. Det tog nog lite på krafterna för de sov tungt på hemvägen.
Åtta veckor imorgon och två av dem kommer att flytta till sina nya hem då. Hur kan åtta veckor gå så otroligt fort?
 
Bilder på valparna

 
4/2
52 dygn
På dygn 49 gjorde Gerd ett valptest. Resultatet av testet sammantaget med min uppfattning om kullen samt de blivande ägarnas tankar gör att det nu är bestämt vilken valp som är vems.
De får sin fjärde avmaskningskur nu i dagarna och på måndag är det dags för veterinärbesök där de ska besiktigas, vaccineras och chippas.
Igår tog jag med dem på en timmes biltur igen (denna gång utan hamburgare). De lekte och pysslade lite inledningsvis men somnade ganska snabbt och vaknade inte förrän vi var hemma igen.
 
Bilder på valparna

 
31/1
48 dygn
Valparna får vara ute några gånger per dag. Inga långa stunder, men de verkar njuta i fulla drag så fort de kommer ut. Allt ska undersökas även om deras radie än så länge är ganska begränsad. För varje gång de är ute utökar de dock sin radie med några meter.
Idag har de provat att åka bil. Kiwi fick följa med och valparna passade på att ta sig en liten styrketår som så småningom gjorde att de somnade. Enköping blev målet för resan och valparna kan nu uppdatera sina CV med att de åkt drive thru både på Mc Donalds och Max. (bilföraren och passageraren kunde inte enas varför det blev till att besöka två hamburgermackar)
 
Bilder på valparna

 
28/1
45 dygn
Det har varit kallt i några dagar så fortsatta utomhusaktiviteter blev uppskjutna. Idag var det lite mildare igen så det blev en stund ute i snön.
Vi har försökt oss på att ta porträttbilder. Någon fotomodellskarriär tror jag inte är aktuellt för någon av dem. Men de har säkert andra kvaliteter.
Alla fem mår utmärkt och är glada och aktiva. De vakna stunderna blir allt längre och aktivitetsnivån allt högre. Vi närmar oss den tidpunkt när man som uppfödare börjar känna sig helt otillräcklig och valparna verkligen behöver komma till sina nya hem.
Men ett tag till får vi njuta av dem innan de är flygfärdiga.
.
 
Bilder på valparna

 
25/1
42 dygn
Sex veckor. Det firades med en kort utomhusvistelse. Oerhört spännande och gav helt klart mersmak tyckte valparna. Kiwi blev också väldigt glad över att få med sig valparna ut och satte igång att leka med dem.
Kameran är inte lika förtjust över kombinationen svarta valpar och vit snö så bildkvaliteten är inte den bästa men man ser i alla fall vad de förställer.
 
Bilder på valparna

 
24/1
41 dygn
Många besökare under helgen, kanonbra träning för valparna. Idag var Kiwis matte Agnetha här på uppskattat besök. Kiwi såg lite snopen ut när hon blev kvarlämnad.
Utöver alla tvåbeningar som valparna får träffa har även några av hushållets fyrbeningar stiftat bekantskap med dem. Lystra talade snabbt och enkelt om för valparna att hon kräver ett respektfullt bemötande vilket accepterades tämligen omgående. Nu har valparna bra koll på att alla svarta labradortikar inte är deras mamma. Att taxen Valsa inte är deras morsa var väl kanske enklare för dem att förstå, men de vill gärna leka ganska häftigt med henne som då tar sin tillflykt upp i köksssoffan.
Idag avmaskades både Kiwi och valparna för tredje gången. En omgång till ska det bli innan valparna levereras. 
Bilder på valparna

 
20/1
37 dygn
Det har inte hänt så mycket sen senaste uppdateringen. Eller rättare sagt, när valparna är vakna händer det saker i princip hela tiden. Kiwi leker lite varsamt med dem på ett fostrande sätt. Dova morrningar hörs ibland som valparna verkar uppfatta på rätt sätt. 
Bilder på valparna

 
18/1
35 dygn
Fem veckor!...och hur gulliga som helst.
Från och med idag serveras det torrfoder fyra gånger per dag. Aptiten är det inget fel på, så nu introduceras inkallningssignal med visselpipa i samband med maten. När valparna flyttar är de helt hjärntvättade på den signalen.
Fick till en riktigt bra "lekplats" till valparna i hallen. Se bilderna!
Eftersom de fyllde vecka var det även dags för kloklippning vilket går väldigt enkelt, man passar på när valparna är trötta och vill sova. Då ligger de stilla och fint i knäet och låter sig manikureras.
Kiwi är med valparna hela dagarna men slipper dem på nätterna. Hon ger dem en kvällsslurk när vi går och lägger oss och går gärna in till dem på morgonen när hon ätit sin frukost. Hon lägger inte upp mat, de får nöja sig med mjölk och det torrfoder jag serverar. Sedan ett par dagar tillbaka går Kiwi med på den dagliga långpromenaden och verkar tycka det är hur härligt som helst. 
Bilder på valparna

 
16/1
33 dygn
Många besökare här under helgen vilket uppskattas av både valparna och oss.
Ju fler människor valparna får träffa desto bättre. Häromdagen klagade jag på att valparna bara träffar en massa tanter. Detta hjälptes i viss mån upp av Gerd tog med sitt barnbarn Erik i lördags och att stora delar av familjen Troedsson var här idag en sväng. Tror jag ska ringa runt bland våra manliga valpköpare och bjuda in dem på en fika. Små barm skulle vi behöva också!
Imorgon ska jag ta en sväng till Coop Bygg och kolla om de har några saker som valpar kan finna intressanta. Problemet med vintervalpar är ju att de inte kan vara utomhus i samma omfattning som vår/sommarvalpar. Jag får väl helt enkelt bygga någon slags hinderbana åt dem.
Valparna trivs bra i köket men finner sig snabbt tillrätta Hagen när vi flyttar dit dem. Lugnt och tyst. 
Bilder på valparna

 
13/1
30 dygn
Valparna har funnit sig vät tillrätta i köket. De får vara där på dagtid men förpassas tillbaka till Hagen framåt tidig kväll. De var förhållandevis orädda första gången de fick komma in i sin nya stora värld. Kanske mest beroende på att jag nyttjade träningskompisarna som var här. Alla tog varsin valp med sig från Hagen och in i köket. I ett huj var de mycket världsvana och undersökte allt med stor nyfikenhet. (Valparna alltså, kompisarna är vana att vara i köket...)
 
Bilder på valparna

 
11/1
28 dygn
Fyra veckor gamla redan.
Avmaskade för andra gången igår, med maskmedlet utblandat i köttfärs slank det ner i ett huj. Agendan för dagen var att få tre mål mat. Dessutom är köttfärsen utblandad med torrfoder. Småttingarna verkar tycka det är helt okey. Även kloklippning stod på dagens schema. De är relativt enkla att manikurera, dessutom är de ju bara fem så allt man gör med dem går ganska snabbt.
Egentligen skulle de fått komma ut en sväng i köket idag men det får vänta tills imorgon. De har insett att det finns en värld utanför Hagen och vill gärna komma ut. Rumpan har redan lyckats ta sig ut en gång.
Filmsnutten visar en förbannad valp (Ryggen) som verkligen vill ta sig ut men inte får sin vilja igenom. Låg volym rekommenderas! 
Bilder på valparna

Film på valparna
9/1
26 dygn
Valparna börjar bli sociala varelser. De leker med varandra och kommer glatt fram med viftande svansar (och vassa tänder) när någon tvåbening gästar valphagen.
Nu får de äta köttfärs blandat med äggulor och solroslja ett par gånger per dag. Maten serveras i små djupa tallrikar och valparna har ett förvånansvärt bra bordsskick. Inom några dagar kommer köttfärsen att blandas med torrfoder för att sen fasas ut helt ganska snabbt. 
Bilder på valparna

Film på valparna
5/1
22 dygn
Köttfärsen var så klart till stor belåtenhet. Igår var det även dags för tredje kloklippningen, inte lika bra som köttfärs förstås men ganska ok.
Kiwi och valparna mår utmärkt och allt går sin gilla gång. Kiwi gör ju fortfarande mesta delen av jobbet med valparna även om man kan märka att hennes intresse svalnar lite för var dag. Hon styr helt själv över när hon vill vara hos valparna och inte. På nätterna sover hon i samma rum som dem men jag tror att hon mestadels ligger i sängen och inte i hagen.
Valparna är tysta och nöjda, utom när de ägnar sig år röstövningar vilket de gör oftare och oftare...
De har en hel del kontakt med varandra när de är vakna. Ett par leksaker har flyttat in i hagen och även de undersöks med stort intresse.


 
Bilder på valparna
3/1
20 dygn
Hittade vår "gamla" kamera som man kan ta undermåliga små filmsnuttar med. Kanske finns någon som tycker det är intressant?
Valparna och Kiwi har funnit sig väl tillrätta i Hagen. Småttingarna försöker inrätta sitt liv så gott de kan. De började med att bestämma att den ena vetbedden är för att sova på, den andra användes som toa. Idag har de kommit på att de finns en helt utrymme med bara tidningar. Kanske det är bättre som toa?
Jag sitter i valphagen då och då när valparna är vakna eftersom de börjar bli mottagliga för social kontakt. Små tänder har börjat bryta fram i underkäkarna.
Imorgon kommer det att hända spännande grejjer. Dags att prova köttfärs!


 
Film på valparna
1/1
18 dygn
Jag hade fel! Det var Vänster som drullade ur valplådan först. Det gjorde hon redan igår på nyårsaftons förmiddag. Idag var det dags att sätta upp Valphagen för att ge familjen en större boyta.
Nu går utvecklingen i rasande fart. Det händer något varje dag. Deras motorik går stadigt framåt. De har börjat vifta på svansen allihop och kontaktbeteenden inom den lilla flocken börjar komma. Igår hade de en gemensam röstövning för första gången. Antagligen för att de börjar höra varandra. Några har även provat på att morra lite. Nu har vi 5-6 roliga veckor framöver innan de är flygfärdiga.


 
Bilder på valparna
29/12
15 dygn
Avmaskade och kloklippta. Tur att de inte har förmåga att skapa minnesbilder ännu. I så fall skulle de tveklöst hata mig. Att en av dem bajsade i mitt knä och en annan kissade på samma ställe i samband med kloklippningen får man väl bara tolka som naturliga behov som plötsligt gjorde sig påminda.
Alla har öppnat ögonen och motoriken blir bättre för var dag. Tiken "rumpan" är den som är tidigast i utvecklingen. Idag viftade hon hon på svansen i samband med att hon slickade på min hand. Gulligt! Jag är beredd att satsa en peng på att hon är den som kommer att ta sig ur valplådan först.


 
Bilder på valparna
26/12
12 dygn
Tiden rusar iväg, valparna har hunnit fira sin första jul vilket de såklart är lyckligt omedvetna om. De försöker använda alla fyra benen, än så länge ser det ganska patetiskt ut. Ögonen borde öppnas vilken dag som helst. Nu ikväll kunde man ana en liten glimt vilket också kom med på bild.
Kiwi har mycket mjölk och valparna har ju ätit med frisk aptit vilket såklart lett till att några blivit väldigt lösa i sina magar. Nu är de helt klart på bättringsvägen. Mjölkmängden får man försöka reglera via tikens fodergiva vilket inte är helt enkelt när är en relativt liten kull. Kiwi är hungrig!
Imorgon är det dags för första avmaskningen av fyra. Stackarna, de har ingen aning om vad som väntar.


 
Bilder på valparna
21/12
7 dygn
En vecka gamla idag. Det händer inte så mycket så det är svårt att hitta något att skriva om. Noterbart är att tiken Höger vid gårdagens vägning lyckats fördubbla sin födelsevikt på sex dygn. Bra jobbat! De andra ligger inte långt efter.
Idag var det dags för första kloklippningen vilket inte uppskattades alls. De små liven förstår ju inte vad som händer och blir ganska oroliga när de lyfts upp. Fast klippandet måste göras redan nu eftersom klorna växer som ogräs.
Kiwi mår bra, hon får gå en kortare skogspromenad dagligen vilket hon verkar uppskatta även om den mesta tiden går åt till att leta skit att stoppa i sig. Blää!


 
Bilder på valparna
18/12
4 dygn
Äta, sova. äta, sova o.s.v. Det är allt valparna gör. De verkar må väldigt bra, det är tyst i valplådan och de ökar i vikt i rasande fart. Märkligt nog verkar magarna klara sig fint trots det stora födointaget.
Kiwi pysslar om sina ungar efter alla konstens regler. Idag har hon börjat lämna valplådan kortare stunder för att pyssla med annat.
Valparna är märkta med Tippex. Hanen är märkt på huvudet medan tikarna har sina vita fläckar på höger bog, vänster bog, ryggen och rumpan.


 
Bilder på valparna
16/12
2 dygn
Valparna hade lite bråttom att komma ut och föddes alltså redan på dygn 59 (14/12). Valpningen skedde för ovanlighetens skull på dagtid. Första valpen kom vid 11:30 och den sista ca 16:30. När allt var klart hade vi en fin kull bestående av fem mycket välmående valpar, en hane och fyra tikar. Kiwi har skött sig perfekt, på sitt lugna men målmedvetna sätt tog hon god tid på sig mellan valparna men när hon väl bestämde sig för att krysta ut en valp tog det bara några minuter. Mellan valparna pysslade hon med dem som var födda och försäkrade sig om att valplådan var ren och snygg.
Födelsevikterna låg i spannet 420-470 gram och de har ökat ganska mycket i vikt redan efter två dygn. Kiwi har gott om mjölk så vi får nog hålla igen lite på hennes fodergiva de närmaste dagarna.
Jörgen är klar med namnsättningen. Eftersom föräldrarna heter Blackbill och Blackwood kommer valparna också att ha Black i sina namn. Whiskyanknytning är det såklart.
Hanen kommer att heta Black Grouse och tikarna Black Barrel, Black Bottle, Black Nikka och Black Velvet.
 
Bilder på valparna
  Namnen visade sig spreta åt alla håll; grain, blend, single malt, Japan, Kanada och Skottland så klart.
 
   
Black Grouse

Kusin till den mer välkända Famous Grouse, tillverkad för att passa den svenska smaken (rök!).
I Systemets normalsortiment (finns också på burk blandad med koffeinfri Cola!).
Tillverkas på destilleriet Glenturret utanför Crieff, några mil från Perth.
http://www.famousgrouse.com/behind-the-label/products/the-black-grouse

 

 
   
Black Barrel

En single grainwhisky som tillverkades 1995 och några år framåt och kommer från destilleriet Girvan söder om Glasgow.
En flaska Black Barrel blir troligen svår att få tag på ... men jag har åtminstone hittat en bild.
http://whiskyforeveryone.blogspot.com/2010/06/distillery-visit-girvan.html
 

 
   
Black Bottle

Sägenomspunnen blend som innehåller alla maltwhiskysorter från ön Islay (utom möjligen Kilchoman).
Finns på Systemet i beställningssortimentet.
http://www.blackbottle.com/
 
   
Black Nikka

Japansk, finns som både single malt och blended.
Tillverkas på Yoichi Distillery i staden med samma namn på ön Hokkaido.
Systemet har två varianter av single malten, en i normalsortimentet och en i beställningssortimentet.
http://www.nikka.com/eng/
 
   
Black Velvet

Kanadensisk blend.
Så hette också vår första labrador, Laban "på riktigt" (Dipper's Black Velvet).
Finns på Systemet.
http://www.blackvelvetwhisky.com/