Valpkullen efter Harperrig Tweed och SJ(j)CH Searover Willing Guinness föddes den 21/4 -10.
Kullen består av tre hanar och tre tikar. Alla är svarta.
Följ dom sex valparna från födsel till leverans här i dagboken!
Kullen kommer att gå under benämningen "A2-kullen"
Klicka här om du vill läsa mer om kombinationen!

 

 
   
26/6
 
Idag åkte sista valpen så nu är det bra tomt här hemma!
Acke har vi lärt känna lite bättre än de andra eftersom han stannade några dagar extra. En trygg och kavat kille som jag hoppas och tror ska ge sina ägare många roliga stunder.


Här är Acke, som i stamtavlan heter Thorsvi Ardmore, på väg hem med familjen Weinius.
Lycka till!
 


 

19/6
 
Packade in Leia/Ardlair i bilen tillsammans med Mondi och Carron. Leia somnade ganska snabbt, jag fick faktiskt väcka henne innan vi kom till Norrköping för att rasta henne. Sen somnade hon sött igen och vaknade till när vi anlände Västervik och hennes nya hem hos familjen Kinnander.


Prinsessan Leia med familj. Lycka till!

Kvarvarande valpen Acke/Ardmore får nöja sig med oss och hundflocken. Idag var han med på Wij när jag hade en träning. Under själva träningen fick han dock vara i bilen med mamma Guinness som sällskap. En del skotträning blev det för honom om än på långt avstånd. När det var dags för fika passade jag på att ta med Acke för lite social träning. Han charmade såklart alla och klängde i ryggsäckar, fick smaka lite bulle o.s.v.
På nätterna sover Acke ensam i valphagen men någon av oss tvåbeningar sover också i valprummet så han slipper vara helt ensam.


 

17/6
 
Fjärde valpen packade ihop sina pinaler och flyttade idag.
Bara två valpar kvar, det börjar bli tomt. På lördag tar jag med mig tiken Ardlair, Leia, och lämnar av i Västervik på väg ner till Unghundsderbyt. Sista valpen, hanen Ardmore/Acke, blir kvar drygt en vecka. Skönt med gradvis avtrappning!


Thorsvi Aultmore som kallas Reko på väg hem till Västerås med familjen Gavelin.
Lycka till!

 
16/6
 
Så har de åtta veckorna flugit sin kos och det har blivit dags för valpleveranser.
Idag var det tre valpar som hämtades av såväl nya som gamla valpköpare.
Lycka till allihop!


Mats och Ellis Larsson med sin Easy, Thorsvi Annandale.Hela familjen Karlstrand/Ulvestad hämtade Thorsvi Ayrshire som kallas Speja.Thorsvi Aberfeldy, Lakrits, ser ut att trivas förträffligt i matte Eva Heljestens famn.
Han ser faktiskt lite mallig ut.


 
14/6
54 dygn
Veterinärbesök inbokat hos Din Veterinär i Enköping kl 10:00. Valparna började sin dag som vanligt, dvs att efter intagande av frukosten löpa amok på tomten, i köket, i hallen, i valprummet och så vidare. När de började bli trötta efter cirka 1.5 timmes aktivitet tog jag med dem ut i skogen ytterligare en halvtimme. Sen var det lätt att lyfta in de dödströtta valparna i bilen och åka till Enköping, de slocknade efter ungefär 30 sekunder och vaknade yrvaket när de kånkades in hos veterinären. De blev besiktigade, vaccinerade och ID märkta. Allt gick väldigt fort eftersom valparna var så trötta, de orkade inte ens protestera när de blev chippade. De som inte var på undersökningsbordet sov sött på golvet. Mycket trevliga valpar, står det på besiktningsintygen. Vi håller med!
 

 
 

Bilder på valparna
11/6
51 dygn
Nu är det bestämt vilken valp som ska till vem. De blivande ägarna verkar nöjda och jag hoppas att det fortsätter så.

Huvudet, Thorsvi Ardmore "Acke", flyttar till Anita Weinius på Lidingö.
Nacken, Thorsvi Aberfeldy "Lakrits", flyttar till Eva Heljesten i Vallentuna
Ryggen, Thorsvi Aultmore "Reko", flyttar till Marina Gavelin i Västerås
Rumpan, Thorsvi Ayrshire "Speja", flyttar till Cia Karlstrand i Uppsala
Höger, Thorsvi Ardlair "Leia", flyttar till Lina Kinnander i Västervik
Vänster, Thorsvi Annandale "Easy", flyttar till Ellis Larsson i Haninge

Sju veckor gamla valpar tar väldigt mycket tid i anspråk så hemsideuppdateringarna blir lite sparsamma. De härliga bilderna under kamerasymbolen togs av Eva Heljesten den 3/6 och föreställer hanen Huvudet som har lite för bråttom att ta sig ut.
På måndag är det dags för besiktning, IDmärkning och vaccination och på onsdag börjar flytten "hemifrån".  

 
 

Bilder på valparna
9/6
49 dygn
En händelserik dag i valparnas liv.
Dags för Valptest som jag alltid försöker göra när valparna är precis 7 veckor gamla. Det man "mäter" är valparnas självständighet, kontaktvilja, föremålsintresse, kamplust, nyfikenhet, lekfullhet, rädslor mm mm. Det låter ju väldigt vetenskapligt och heltäckande, men det visar nog mer hur varje valp beter sig just idag. En del skillnader går dock att se, vilket tillsammans med andra observationer får ligga till grund för beslutet om vilken valp som ska till vem. Så nu är det dags att lägga pannan i djupa veck.
Dagens andra stora begivenhet var premiär för bilåkning. Tidigare har jag alltid tagit med mig enbart valparna på en första biltur men den här gången kom jag på den ljusa idén att ta med mamma Guinness också. Succé, såklart. Valparna var lugna och trygga eftersom morsan var med och somnade sött efter ett par minuter. Jag puttrade runt här ute på landet någon timme innan det var dags att väcka flocken igen när vi kommit hem.  

 
 

Bilder på valparna
7/6
47 dygn
Idag har valparna fått träffa alla de andra hundarna för första gången. De vuxna visade lite olika reaktioner. Lystra; tittade med avsmak på valparna och gick och la sig i hundhuset. Speys; låtsades som de inte fanns men morrade dovt och fladdrade lite med läpparna när nån ville ha kontakt, budskapet gick fram och hon fick vara ifred. Carron; gillade verkligen valparna och ville gärna leka med dem. Mondi; också en valpälskare men visar mer vårdbeteende än lekbeteende. Valsa; blev bästa kompis med hanen Ryggen som hon glatt lekte med en stund. Ganska spännande att se hur välutvecklat språksystemet är hos valpar redan vid så här ung ålder.
Tyvärr var jag för lat för att ta fram kameran så det blev inga bilder. 

 
 

3/6
43 dygn
Valparna blev sex veckor igår och nu är det dags att börja göra diverse "tester" för att försöka utröna deras personligheter. Det kan vara ganska stor skillnad på de observationer man gör när valparna är i flock jämfört när man tar dem en och en. Idag fick de göra "ensam i vardagsrummet" som går till så att jag tar med mig en valp i taget in i vardagsrummet där de aldrig varit förut. Jag sitter på golvet, helt passiv och iakttar vad valpen hittar på. Hur ser kroppshållningen ut? Hur stor del av rummet vågar den undersöka? Hur ofta tar den kontakt med mig? o.s.v. Varje valp får 10 minuter. Låter ju oerhört ovetenskapligt men säger faktiskt en del. Först när valparna blir sju veckor gör jag valptest på riktigt. Sen kan man alltid diskutera värdet av tester. Det kanske bara säger hur valpen är just i den stunden? Vad vet jag, men jag tycker det är spännande.
Eva H som ska ha en hanarna var här på besök idag. Kika in på hennes blogg där det finns fina bilder!

 
 

Bilder på valparna
1/6
41 dygn
Full rulle är det som gäller när valparna är vakna. De får vara utomhus en stund varje dag, nu har de börjat ta ut svängarna lite mer och ger sig iväg på kortare expeditioner.
Tycker fortfarande att de är för små för att ha dem i valphage utomhus. Jag vill inte att de ska bli kalla om sina "små" magar.
Idag har vägning, avmaskning (3:e gången) och kloklippning (6:e gången) stått på programmet. Sådär lagom kul tyckte valparna som helt klart föredrar andra aktiviteter även om de snällt fanns sig i mina förehavanden.
Bilderna under kamerasymbolen har jag snott från Åsa Eckerrot som var här igår tillsammans med döttrarna Lovisa och Frida. Vi har gjort det till en tradition att de kommer hit och inspekterar våra valpar. Tror att även den här kullen fick godkänt av tjejerna.
 

 

Bilder på valparna
28/5
37 dygn
Valparna äter, kissar, bajsar, leker och sover. Allt går sin gilla gång. De har varit utomhus ett par gånger, spännande och lite läskigt. Vi får hoppas på bra väder framöver så de kan vara ute så mycket som möjligt.
För att vänja dem vid allehanda ljud står TVn på i köket för jämnan. Jag slamrar mer än vanligt i skåp och lådor. Då och då får de lyssna på en CD innehållande fyrverkerier, skott och åska. Vete tusan om det gör någon egentlig nytta med de verkar inte heller ta någon skada.
 

 

Bilder på valparna
24/5
33 dygn
Snart fem veckor gamla och sanslöst gulliga. På dagarna får de vara i köket och följer med mig i samlad tropp från valphagen på mornarna. Framemot sen eftermiddag/tidig kväll går transporten i motsatt riktning. De äter fyra mål mat per dag bestående av samma foder som Guinness äter. Om några dagar blir det en gradvis övergång till valpfoder anpassat till storvuxna raser.
De börjar bli riktigt sociala och uppskattar att få besökare att smaka på. De leker en hel del med varandra och med leksaker. Aktivitetsnivån är stundtals hög men sen slocknar de totalt och sover sött innan det blir full rulle igen.
Guinness mår bra och går med på den dagliga långpromenaden med de andra hundarna. Hon är mestadels i köket med valparna under dagarna och sover i valprummet på nätterna där hon kan gå in i hagen när hon själv vill.
 

 

Bilder på valparna
17/5
26 dygn
Idag åt valparna tre mål torrfoder ur varsin skål, mycket civiliserat (se bilderna). Ny vägning också, dom har på knappt fyra veckor sexfaldigat sin födelsevikt.
 

 

Bilder på valparna
16/5
25 dygn
Tiden bara rusar iväg och dagboken har blivit lite eftersatt. Det händer jättemycket med valparna. De leker med varandra och kommer svansviftande fram när man sätter sig i valphagen. Sociala små varelser alltså. De blivande valpägarna har börjat komma på besök och utöver dem ett antal av våra kompisar så valparna får en gedigen social träning.
De får torrfoder några gånger per dag, från och med idag äter de mycket civiliserat ur varsin skål. Fortfarande är såklart mamma Guinness mjölk den huvudsakliga födan.
När valphagen städas kryllar valparna omkring i rummet på upptäcktsfärd, i morse var det några av dem som vågade sig ända ut i hallen.
Tyvärr har inte tiden givit utrymme för fotografering så mitt hopp står till blivande valpägarna Eva och Rolfs kamera. Klicka här för att hitta Evas blogg!

 
10/5
19 dygn
Idag var det "Urdrullningsdagen", dvs när de första valparna drullar ur valplådan och det blir dags att ta undan den och sätta upp Hagen. Guinness lägger sig helt enkelt utanför valplådan och försöker locka ut de hungriga ungarna. Tyvärr fick jag inte med själva "ögonblicket" på bild, men de tappra försöken kom med.
Valparnas motorik utvecklas för varje timme, de blir allt stadigare på benen och har även börjar vifta på svansen. Sanslöst gulligt!
  
Bilder på valparna
8/5
17 dygn
Antydan till social kontakt mellan valparna. De kommer snart att komma in i socialiseringsfasen då allt det roliga börjar. De börjar så smått att höra vilket också får till följd att de upptäcker sin röst och rätt som det är ger ifrån sig ett "skräckinjagande vrål". Men mesta tiden ägnas fortfarande åt att äta och sova. De är duktiga på att äta, ärligt talat är de ganska feta...
 
Bilder på valparna
6/5
15 dygn
Ögonen har öppnats och dom kan nästan gå nu, även om det fortfarande är ganska ostadigt.

Film på valparna
Filmsnutt (lite längre denna gång). Här kan man se hur duktiga dom är på att ta sig fram. Guinness har inte tappat färgen på nosen, hon har varit ute och grävt en ny lya!
 
Bilder på valparna
3/5
12 dygn
Valparna har börjat öppna ögonen men tyvärr fick jag inte med några ögonglimtar på bild. De har också börjat ta sig upp på benen så smått, även om det bara handlar om några mycket vingliga steg innan de dråsar omkull. Den helt övervägande tiden ägnar de åt att sova.
Imorgon är det dags för första avmaskningen. (av fyra).
 
Bilder på valparna
1/5
10 dygn
Det händer inte speciellt mycket. Valparna sover, äter och växer. Guinness ser till att de är mätta och rena men har i övrigt börjat lämna dem allt längre stunder. Ett av stygnen har släppt och det såg läkt och fint ut där det suttit. Ska plocka bort resterande stygn imorgon.

Film på valparna
Filmsnutt
 
Bilder på valparna
29/4
8 dygn
Alla hade fördubblat sin födelsevikt redan igår, god aptit och gott om mjölk alltså.
Första kloklippningen är också avklarad, valparna var måttligt samarbetsvilliga. När de är så här små är det helt normalt, de förstår inte vad som händer och blir helt enkelt ganska sprattliga för att komma undan.
Guinness mår jättebra!
 
Bilder på valparna
27/4
6 dygn
Lugnt och tyst i valplådan. De små invånarna äter och sover. De blir bättre och bättre på att ta sig fram och kan nu kravla framåt, det dröjer ytterligare en tid innan de kan använda sina ben till att gå med.
Guinness mår utmärkt och snittsåret ser fint ut. Hon lämnar valplådan kortare stunder för att sova en stund för sig själv eller vara med i köket för att få lite sällskap.
Kort sagt är allt bra!
 
Bilder på valparna
25/4
4 dygn
Så var det klart med stamtavlenamnen.

Hanarna  Aberfeldy  Ardmore  Aultmore
Tikarna  Ayrshire  Annandale  Ardlair

I övrigt händer just ingenting vilket är precis som man vill att det ska vara.

Film på valparnaEn liten film.
 

Kort om destillerierna:
Aberfeldy - Grundat 1896 och still going strong. Det mesta av produktionen hamnar i blendedwhiskyn Dewar's White Label, men finns också som single malt i flera varianter bl a på Systembolaget.
Ardmore - Ännu en gammal goding, grundat 1898 där det mesta (tyvärr) av den rökiga malten hamnar i Teacher's blend. Men kan hittas i Systembolagets beställningssortiment.
Aultmore - Den tredje gamlingen i samlingen, grundat 1896 och även här hamnar det mesta i blended whisky, återigen Dewar's. Finns i Systemets beställningssortiment.
Ayrshire - Kallas också Ladyburn. Byggdes inuti graindestilleriet Girvan 1966 och stängdes 1975. Finns fortfarande att få tag i på Internet.
Annandale - Nedlagt 1919, men ett nytt är på gång i Dumfriesshire. Man kommer att använda det som finns kvar av dom gamla byggnaderna och göra en rökig whisky.
Ardlair - Orökig whisky från destilleriet Ardmore, säljs än så länge bara till blendedindustrin, men man kan ju alltid hoppas ...
 

Bilder på valparna
24/4
3 dygn
De sex små guldklimparna har ökat rejält i vikt och är mycket välmående. Mamma Guinness mår också riktigt bra. Hon verkar inte ha speciellt ont av snittet, såret ser fint ut och hennes temp närmar sig normalvärde. 
Igår ringde jag runt till de blivande valpägarna, en uppgift som tillhör de roligare. Det är inte alls lika kul att kontakta dem som blir utan valp.
De vita fläckarna man kan se på valparna är som vanligt Tippex. Det blir lättare att identifiera dem på det sättet. Hanarna är märkta på Huvudet, Nacken och Ryggen.Tikarna är märkta på Rumpan, Höger och Vänster. Det blir också deras arbetsnamn. I stamtavlan kommer de att få namn med begynnelsebokstaven A. Återkommer inom kort med namnen.

 
Bilder på valparna
21/4 Tidigt på morgonen var Guinness lite hässjig och hade låg temp. Valpning sen eftermiddag/kväll trodde jag. Vid 6-tiden kom en rejält grön flytning som man absolut inte vill se i valpningens öppningsskede. Den visar att en eller flera moderkakor har lossnat för tidigt och valparna är illa ute. Iväg till Strömsholm där man som väl var hade relativt få patienter men mycket personal. Snabbt ultraljud visade att valparna levde men att flera av dem hade låg hjärtfrekvens. Det gjordes ett försök att "snabbspola" öppningsskedet och få igång valpningen på medicinsk väg. Funkade inte och klockan 10 hämtades Guinness till operationsavd för att snittas. Ett par timmar senare var hon och sex valpar (3 + 3) tillbaka helskinnade. Två tikar var tyvärr döda men jag känner att sex levande valpar och en relativt välmående tik var en mycket lyckad utgång och sänder en tacksamhetens tanke till Strömsholms duktiga och trevliga personal.
Hemma igen vid 18-tiden började Guinness omgående pyssla om de små som diade efter bästa förmåga.
 
Bilder på valparna