Valpkullen efter SJ(j)Ch Garronpoint Arron och Thorsvi Glen Spey föddes den 7/6 -09.
Kullen består av fem hanar och två tikar. Alla är svarta.
Följ dom sju valparna från födsel till leverans här i dagboken!
Kullen kommer att gå under benämningen "S-kullen"
Klicka här om du vill läsa mer om kombinationen!

 

 
5/8
 
Nu har nästan alla valparna flyttat. Kvar är bara lilla Carron som ska stanna här hos oss.
Idag hämtade Helen och Thomas sin lille Thorsvi Strathmill som kommer att kallas Sigge.


Lycka till med nya familjemedlemmen!


Den här lilla grodan blir kvar på kenneln. Thorsvi Speyburn som alltså kommer att
kallas Carron.

Nu stänger vi Valpdagboken för den här gången och om några dagar hittar du den bara under tidigare kullar. Tack alla ni som följt kullen och välkomna tillbaka 2010.

 

 

3/8
 
Idag gav sig ytterligare två valpar iväg.
Lycka till!


Nu bär det iväg till Umeå. Lollo med sin Chippen som heter Thorsvi Strathisla
i stamtavlan.
 


Thorsvi Scapa, Elling, tittar beundrande på husse Per. Fast matte Lina duger bra hon också.
 

 

2/8
56 dygn
Åtta veckor gamla och leveransklara. Tre av dem flyttade till sina nya hem idag.
Lycka till allihop!


Claes och Sara med sin lilla Malva som heter Thorsvi St Magdalene i stamtavlan.
 


Thorsvi Springbank alias Yoshi med matte Benita och hennes dotter Evelina.
 


Hela familjen kom för att ta hem Spencer, Thorsvi Speyside.
Peter, Victor, Felix och Ann-Maj.

 

31/7
54 dygn
Igår var vi borta några timmar på kvällen och hade Thorsviträning. När vi kom hem hade de små gullungarna rivit ned bordduken och följaktligen allt som låg på köksbordet. Kaos! Vi måste nog ringa Telia och fråga varför de skickar så svårtydda fakturor...och mina läsglasögon har bara ett glas numera.
Efter frukost och sedvanligt morgonbus i köket brukar valparna sova en bra stund. Men idag tog jag ut dem på "skogspromenad" när de skulle till att somna. Följaktligen var det ett gäng mycket trötta och samarbetsvilliga valpar som kördes till veterinären i Enköping. Allt gick fort och lätt så nu är de besiktigade, vaccinerade och chipmärkta. Vi passade på att göra ett ärende i Sala efteråt så valparna fick ett par timmars extra bilåkning. De sov som stockar.
Imorgon ska jag fixa till valppärmarna och lite annat inför de stundande valpleveranserna som börjar på söndag. Fattar inte vart de här åtta veckorna har tagit vägen?


 

Bilder på valparna
30/7
53 dygn
Igår var Åsa och hennes döttrar Lovisa och Frida på traditionellt valpbesök. Åsa hade med kameran och tog jättefina bilder. Klicka här! (foto:Åsa Eckerrot)
Imorgon är det dags för besiktning, vaccination och ID-märkning hos veterinären i Enköping.


 

28/7
51 dygn
Tiden går fort, valparna är nu dryga sju veckor gamla och i princip flygfärdiga. Det är nu bestämt vilken valp som ska till vem. Jag gjorde ett litet valptest i måndags där man kunde se smärre skillnader i deras beteenden. Idag har det regnat mycket så aktiviteten blev bilåkning. Valparna hade några relativt tystlåtna åsikter innan de somnade. Ingen mådde illa och alla verkade tycka att bilåkning är rätt okey.
Speys vill inte vara med valparna mer än någon stund på eftermiddagarna, en liten mjölkslurk bjuder hon på innan det är dags för fostran i olika former. Idag lekte hon med dem genom att ligga på rygg och "brottas" med dem. Men ve den som försökte ta tillfället i akt för att dia.
 

 

Bilder på valparna
24/7
47 dygn
Vädret har varit riktigt hyfsat så valparna har kunnat vara utomhus en hel del. Både i lekstugehagen och fritt på tomten. Upptäckarlusten är stor. Speciellt intressant är de utgrävningar som några av de stora hundarna gjort. Jorden sprätter runt dem och sen kommer det fram gråbruna små valptrynen ur groparna. Vi har flera gamla äppelträd på tomten och hur jag än plockar upp finns det relativt god tillgång till äppelkart. Ingen idealisk kost för en liten valpmage kanske men de verkar klara det bra.
Vi har ställt in en bur i köket för att valparna ska vänja sig. Den står såklart öppen så valparna kan gå in och ut som de vill. Igår hade Speys någon slags uppfostringsövning med buren som hjälp. Hon gick och la sig i buren och lät sen några valpar följa med henne in medan några andra nekades tillträde via dova morrningar och mycket garnityr.
I morse lade Speys upp mat till valparna, hon har alltså påbörjat avvänjningen på allvar. Ett par av valparna var med på noterna och såg ut som små fotbollar.
 

 

Bilder på valparna
21/7
44 dygn
Drygt sex veckor gamla och valpköparbesöken duggar tätt. Trevligt tycker både vi och valparna. Speys är fortfarande mycket engagerad i sina valpar och tillbringar gärna tid tillsammans med dem. Hon matar, städar, vårdar, fostrar och har även börjat leka lite med dem. Hennes matranson är nu nästan nere på normalgiva igen och tanken är att mjölken ska börja sina i takt med att valparnas torrfoderintag ökas. Jag brukar inte svälta tiken helt eller ge henne totalt valpförbud, tycker att det brukar lösa sig bra ändå.
Guinness träffade valparna igår och de konstaterade snabbt att det inte var deras mamma men att hon ändå hade ganska intressanta spenar. Efter en stunds förvåning över valparnas beteende bestämde sig Guinness att diande var definitivt "no-no" och valparna spratt iväg åt alla håll.
Man börjar kunna skönja lite personlighetsdrag hos valparna och idag tog jag in dem en i taget i vardagsrummet för att kolla hur de betedde sig utan flockens stöd på en helt ny plats. Ett enkelt test som har visat sig säga relativt mycket. De är genomgående nyfikna och ganska orädda med en stor kontaktvilja. En trevlig kull känns det som.

 

 

Bilder på valparna
17/7
40 dygn
Aktivitetsnivån ökar för varje dag även om de nog sover mer än de är vakna. Inomhus har de uppfunnit en del intressanta lekar, de flesta är dock repriser från tidigare kullar. T.ex. riva tidning, slita ner kökshanddukar, bada i vattenskålen mm. De får vara ute en stund varje dag och från nästa vecka kommer de att få vara i en utomhushage om vädret är okey.
Speys har börjat tala om för valparna att det inte är tillåtet att dia när som helst och att det är absolut förbjudet att dra henne i svansen. Valparna har funnit sig i de nya reglerna. Igår fick de träffa sin mormor Lystra som kollade att de förstod vad en morrning betyder, när det var avklarat kollade hon att de var rena och propra. Speys verkade tycka att det var skönt med lite assistans så att hon kunde ägna sig helhjärtat åt att tigga bullar istället.
De blivande valpköparna är nu inne på andra besöksrundan så valparna får mycket sociala kontakter. Det funderas mycket på namn, vi är för en gångs skull klara i god tid med namn på vår valp. Hon ska kallas Carron som är en skotsk flod precis som Spey och dessutom heter ju pappa Arron. Fyndigt va!

 

 

Bilder på valparna
13/7
36 dygn
Kian och Peter har tagit väl hand om valparna under helgen när vi varit på kennelträff. De hade skrivit en lapp om att Svansen tagit sig ur valphagen för egen maskin på söndagsmorgonen när de skulle in i köket. Av den anledningen höll jag lite extra koll på kvällen när de flyttades tillbaka till Hagen. Det tog inte många minuter tills dess en vilt skrikande Svansen hade kravlat ur Hagen och stod vid grinden till hallen och ville ut. Snabbt infördes en ny rutin; Hagen stängdes helt och hållet vilket också gör det omöjligt för Speys att ta sig in och ut. Hon fick alltså sova med de andra hundarna och "slipper" valparna nattetid. En rutin hon verkade uppskatta helt och fullt.
Idag fick valparna komma ut i det fria för första gången. På darrande ben och med Speys som stöd tog de sig över tröskeln. Nyfikenheten tog snabbt överhand och de undersökte allt de kom över. Nu tar sig inte femveckorsvalpar speciellt långt så efter en halvtimme var de tämligen slut och sov flera timmar i köket.

 

 

Bilder på valparna
9/7
32 dygn
Valparna springer nu för egen maskin från valprummet till köket på mornarna när jag släpper ut dem. Mycket världsvana alltså. De utvecklar sina sociala talanger för var dag som går tack vare att de blivande ägarna har börjat komma på besök.
Idag serverades torrfodret i separata skålar och alla visade prov på enastående bordsskick och höll sig i varsin skål, åtminstone till en början.
De har också provat att äta vaniljmunk, det var dock inte min idé. Jag vinkade av valpköpare och Speys snodde de två kvarvarande vaniljmunkarna från köksbordet under tiden. Uppenbarligen har hon slängt åt valparna den ena för de var ivrigt sysselsatta med den när jag kom tillbaka in i köket. Själv hade hon strösocker i mungiporna och doftade vanilj så jag antar att hon tog den andra själv. En rättvis och bra mamma!

 

 

Bilder på valparna
7/7
30 dygn
Drygt fyra veckor gamla. Kökspremiären utföll till största belåtenhet. Mycket att utforska. De stod på rad och stirrade häpet på diskmaskinen när den brummade igång. Speys har varit hos dem för det mesta, det verkar som om hon tycker att de behöver lite stöd och trygghet de första dagarna i "den nya världen". Från och med idag får valparna torrfoder fyra gånger per dag och vi börjar samtidigt dra ner Speys fodermängd. Ska bli intressant att se om hon kommer att lägga upp mat åt valparna när hon tycker att det är avvänjningsdags på riktigt. Både hennes mamma Lystra och mormor Java gjorde det med sina valpar medan Guinness som är av en annan linje aldrig ägnat sig åt sånt. Idag fick Speys gå med på den dagliga långpromenaden vilket var ganska många veckor sen sist. Hon njöt i fulla drag och for omkring och kollade upp allehanda ting.

 

 

Bilder på valparna
3/7
26 dygn
Från och med idag får valparna torrfoder tre gånger om dagen. De har kommit igång fint med ätandet och måltiderna intas i den gemensamma puppybaren. Än så länge bor de kvar i valphagen men om några dagar ska de få komma ut i köket. Vi håller även på att göra i ordning en utehage i anslutning till en liten lekstuga. Tror det kommer att bli en uppskattad plats framöver om det fina vädret håller i sig.
De tar ut svängarna mer och mer när jag plockar ut dem ur Hagen för att städa. Idag var det full rulle ut i hallen och de var nästan på väg över tröskeln vid ytterdörren men där svek modet och de nöjde sig med hallen.
De börjar bli riktigt sociala och viftar på svansen när man sätter sig hos dem i hagen. Klänger, klättrar, smakar och biter. Nästa vecka börjar det bli dags för de blivande valpköparna att komma och titta på de små liven. (och bli smakade på...)

 

 

Bilder på valparna
30/6
23 dygn
Drygt tre veckor gamla och börjar bli små hundar. Motoriken blir allt bättre, de kan till och med galoppera. Brottningslekarna har börjat. De får torrfoder två gånger om dagen. Matintresset är inte på topp, antagligen pga av värmen. Men Speys har gott om mjölk och valparna ökar i vikt precis som de ska.

 

 

27/6
20 dygn
Valparna trivs bra i Hagen, de börjar ta ut svängarna allt mer. Små lekinviter som är hur gulliga som helst. Igår fick de smaka på fast föda för första gången, reaktionerna varierade från "Det bästa jag någonsin smakat" till "Ja, finns det inget annat får det väl duga".
Jag hoppas på att det inte blir så mycket varmare än vad det är just nu. (dryga 25 grader) Valparna verkar lite påverkade av värmen, de söker svalka genom att lägga sig platt på mage på tidningarna och undvika vetbeddarna.
Speys mår bra, mjölktillgången är god utan överdrifter. Hon har börjat gå med på lite skogspromenader och njuter i fulla drag. Dock känner hon fortfarande ett stort ansvar för sina små telningar och håller dem mätta och rena. Duktig mamma.

 

 

Bilder på valparna
22/6
15 dygn
Alla ögon är öppna och aktivitetsnivån ökar så sakteliga. De är hyfsat duktiga på att använda alla fyra benen och kryllar omkring med faslig fart när Speys kliver in i valplådan. Hon å sin sida börjar tycka att valparna kan klara sig på egen hand allt längre stunder. De har börjat använda sina än så länge späda röster. Gnäll, tjut, morrningar och små skall. Gulligt än så länge...
För en stund sedan var det ett fasligt liv i valprummet och när jag gick dit för att kolla vad som hänt hittade jag hanvalpen Svansen i biabädden som står en dryg meter från valplådan. Så nu blir det till att sätta upp Hagen eftersom "den stora flykten ur valplådan" är inledd.
 

 

Bilder på valparna
19/6
12 dygn
Ber om ursäkt för den lusiga uppdateringstakten.
Nästan alla valparna har öppnat ögonen, två av dem har än så länge bara små glipor i ögonvrårna men har nog fina blåa ögon imorgon. De kommer upp på benen lite grann ibland och raglar iväg några steg innan de dråsar omkull.
Diarré på småvalpar är aldrig kul och tyvärr drabbades gänget av det. Vi låter det vara osagt om det berodde på för mycket mjölk eller möjligen pga av någon parasit. För att vara säkra på att det inte var det senare blev valparna avmaskade med Axilur ovanligt tidigt. Vi kollade med veterinären först som i sin tur kollade med tillverkaren att det skulle fungera. Hur som helst är de små magarna helt klart på bättringsvägen igen. Vi har ju såklart hållit väldigt noggrann koll på dem för det går fort för en liten valp att blir uttorkad. Alla har dubblat sin födelsevikt och är pigga och starka.
Speys mår bra och tar fortsatt mycket väl hand om sina valpar.
 

 

Bilder på valparna
13/6
6 dygn
Allt går sin gilla gång och det finns det inte så mycket att skriva om. Det är tyst och lugnt i valplådan, alltså är både mattillgången och temperaturen bra. Speys lämnar lådan korta stunder och lägger sig i sängen istället, valparna sover tryggt under tiden. De försöker använda sina bakben mer och mer när de ska ta sig fram och förefaller relativt starka för sin späda ålder.

 

Bilder på valparna
11/6
4 dygn
Valparna har hunnit bli fyra dygn. De gör såklart inget annat än äter och sover, precis som det ska vara i den här åldern. Speys mår utmärkt och tar hand om sina ungar på ett riktigt proffsigt sätt. Hon har bra med mjölk så valparnas viktökning är precis som den ska vara. Det är lugnt och tyst i valplådan. Enstaka missnöjesljud kan höras när Speys sätter igång att tvätta valparna. Belåtna små suckar ger de ifrån sig när mjölken rinner till.
Själva valpningen gick väldigt smidig. Första valpen såg dagens ljus på söndagsmorgon den 7/6 vid 05:20. Sen kom de i jämn ström fram till 8:00 då den sjunde och sista valpen kom ut. Speys hade ett bra värkarbete och var inte speciellt sliten efter valpningen. Hon visste direkt hur hon skulle ta hand om de små och skötte i princip hela valpningen utan min inblandning. Lite var jag ju tvungen att lägga mig i, bland annat för att kolla vilket kön det var. Kändes lite svettigt när de fem första valparna var hanar. Jag vill ju så gärna spara en tik ur den här kombinationen. Men Speys (eller slumpen?) tyckte att det var lämpligt att hålla mig på halster tills de två sista valparna kom, som alltså var de två tikarna.
Jörgen var snabb med namnsättningen. Hanarna kommer att heta;
Scapa
Speyside
Springbank
Strathisla
Strathmill

Tikarna får namnen;
Speyburn
St Magdalene


Klicka på flaskan för uttal:

ScapaSpeyburnSpeysideSpringbankSt MagdaleneStrathislaStrathmill

 

Bilder på valparna