31/12  
 
 

Året lider mot sitt slut. Tanken var att skriva ihop någon slags resumé över 2008 men det blir inte av idag i alla fall. Inte heller valpdagboken blir uppdaterad idag. Valparna och Speja mår toppen!
När som helst kommer Kian och Peter hit för vårt numera traditionella nyårsfirande. Vi inleder med långpromenad följt av champagne med tilltugg. Framåt kvällen lagar vi god mat tillsammans. Med lite tur orkar vi hålla oss vakna över tolvslaget.
Alla hemsidebesökare önskas Gott Nytt År!

 

27/12  
 
 

Valsa har varit ute på jakt i dagarna två. Igår var Jörgen ute ensam med henne och passade på att släppa där han vet att det inte finns så mycket djur, med syfte att träna sök. Hon gjorde ett par fina jobb på två olika ställen och letade reda på Jörgen när hon inte hittade något bättre. Tredje släppet ledde till ett fint drev på ca 40 minuter innan Jörgen blåste av henne. En mycket bra träningsdag.
Idag var det dags att jaga med gubbarna på hemmaplan. Ett fint drev där det var ytterst nära att en av skyttarna kommit till. Get med dubbelkid, men geten är så oerhört klok och rutinerad att hon höll sin lilla familj så tight att det var omöjligt att skjuta. Drevtiden blev ganska lång (1 timme o 40 minuter) innan Jörgen avbröt. Gubbarna var lyriska över Valsas drev, det är alltid lika roligt att få beröm för sin hund.
Ovan nämnda get har vi jagat på många gånger tidigare och hon är minst sagt rutinerad. Vanligtvis ställer hon av sina kid och ser sen till att dra hunden till sig och förlägger sina bukter väl utom håll för sina barn. Vilken morsa!
Valsa är nöjd och slumrar sött i en fåtölj med magen full av hundmat, lax och korv. Bara det bästa är gott nog åt en Drevdrottning.

 

23/12  
 
 

Ville (T. Glen Ord) är en sjutusan till apportör. Idag har han apporterat en julskinka på inte mindre än 4 kg som stod ute på svalning. Efter tre varv runt huset lämnades skinkan perfekt i hand. Vilken jycke!
Vad skönt att familjen Abrahamsson kommer att ha julskinka på bordet även i år...

 

21/12  
 
 

Igår kväll när vi väntade på att Spejas valpar skulle anlända hände något alldeles väldigt extraroligt. Telefonen ringde och det var Gretas husse Thord!
Det var en så underbar känsla att Thord pratar så himla bra efter sin stroke. Så nu kan vi ringa till varandra och prata om Gretas bravader!

 

18/12  
 
 

Vet inte riktigt vad jag ska hitta på att skriva om, men vädret funkar ju alltid när fantasin tryter. Bra väder idag, solen kunde anas. Härligt. Passade på att gå en riktigt lång promenad med hundgänget exklusive Speja. När valpningen väl startar kommer ju de andra jyckarna på undantag och blir förvisade till hundgården.
Speja mår bra, hon bojkottade lunchen vilket är helt normalt så här i slutfasen av dräktigheten. Så nu i eftermiddags fick hon en blandning av fiskbullar, ris, burkmat och en äggula. Det var gott tyckte hon. Sen strandade hon belåtet i hallen.
Sofias blogg kan man slå vad om när valparna kommer att födas och hur många de är.



 

16/12  
 
 

Just nu ägnas dagarna åt lite julpyssel och ganska mycket städning för att försöka få huset i julstämning. Utöver det väntar vi på Spejas valpar som beräknas anlända om någon vecka. Än så länge är allt lugnt, Speja äter med god aptit och verkar helt tillfreds med livet som blivande mamma.

Drevdrottning Valsa tackar för alla grattismail och andra hyllningar som ramlat in. Lille Olof Simonsson har skickat en hälsning från sina fina taxar.


Valsa tar det lugnt i väntan på nästa drev. Just nu hjälper hon Speja att hålla valplådan varm eller så planerar hon för en egen kull. Svårt att veta.



 

12/12  
 
 

Drevdrottning Valsa brukar alltid ta det lugnt dagen efter en tuff dag på jobbet. Idag tror jag dock hon satte personligt rekord. 10:30 dök det upp en yrvaken tax som tyckte det var lämpligt att ta en kortare "morgonpromenad". Nu har hon återgått till vila i kökssoffan. Valsa och Jörgen hade möte igår kväll och enades om att det är bäst att smida medan järnet är varmt. Sagt och gjort, idag postades anmälningar till två ordinarie drevprov i januari. Gävle- och Linköpingstrakten. Nu håller vi tummarna för att det inte dråsar ner för mycket snö.

Stämningen tätnar kring Gyllene Anden. Ett par av deltagarna mailbombar varandra där man försöker baissa den egna hunden för att kunna slå ur underläge, någon pratar i sömnen och har i princip redan vunnit, en jokerdeltagare är anmäld vi får se om vederbörande dyker upp, domare Jörgen smider djävulska planer, en av deltagarna vill helst bara grilla korv. Ja, hur ska det sluta???


 

9/12  
 
 

Deltagare Gyllene Anden;
Pär med Acke
Agnetha med Kiwi
Lotta med Chelsea
Per med Milton
Peter med Cobber
Jennie med Maja
Börje med Java
Susanna med Bonus
Peter med Harry
Lillebror med Malte
Fia med Hugo
X med Y
 

8/12  
 
 

Terminsavslutning för G2-kullens (Flint-Guinness) grundkurs igår. Vi har träffats fem gånger under senhösten och jobbat med grunderna; kontakt, sitt, fot, inkallning samt den nog så viktiga passiviteten. Utöver det signalerna för stopp och närsök samt diverse dirigeringstecken. Låter kanske mastigt men tanken är att alla ska jobba på i lugn och ro hemmavid och inte kunna allt på en gång. Om vädret tillåter drar vi igång igen i februari och håller på ända in i juni. Eftersom det var avslutning bestämde vi oss för att inte apportera utan provade istället på  blodspår, utöver de obligatoriska lydnadsövningarna. Genomgående jobbade alla med mycket låg näsa och stor koncentration. Bra!
Avslutningsvis sattes hundarna på linje medan förarna skickades ut att leta chokladtomtar som Jörgen gömt. Ellis visade sig ha en sökbegåvning utöver det vanliga och hade hittat två tomtar innan någon annan hittat en enda. Hundarna var jätteduktiga och satt stilla och fint och iakttog hussar och mattar.
Vi försökte ta några kort med den lilla långsamma och ganska kassa kameran. Det gick väl inget vidare kan man säga. Men den som vill kika på dåliga bilder kan göra det här!
Tack snälla ni för den fina julkassen med diverse smaskigt innehåll både för hund och människa.

 

6/12  
 
 

Jörgen och jag gick ut med Valsa i morse för att jaga. Regn och ett par ynkliga plusgrader. Tydligen tyckte djuren också att vädret var trist för hur Valsa än sökte fanns det inga slag. Jörgen gick med Valsa medan jag satt på en stubbe och funderade på om det här är meningen med livet. Efter en knapp timmes funderande som inte ledde någonstans, blev bara blöt och kall, dök Jörgen upp med en kopplad Valsa. Vi fanns för gott att avsluta den helt misslyckade jakten och gav oss hemåt. Sen ägnade vi stor del av dagen åt idrott...på TV alltså.
Det blev en hundpromenad också innan det mörknade. Speja är pigg som en mört och verkar inte ett dugg bekymrad över sin tilltagande rondör.
Väl hemma igen blev det glögg enligt Åsas recept och pepparkakor som Sofia bakat. Vad skulle man göra utan sina valpköpare????? Men Sofia, nu är pepparkakorna slut...

Greta har funnit sig väl tillrätta hemma i Gällö. Läs gärna på Amamus hemsida. Jag blev alldeles varm i magen och lite tårögd. Tänk att den otäcka och plötsliga händelsen på sensommaren trots allt ser ut att sluta så bra.

 

5/12  
 
 

Nu är valplådan på plats. Jörgen och Valsa skruvade ihop den med gemensamma krafter och Speja blev nöjd med resultatet.





 

4/12  
 
 

Igår kväll kom Marith med dotter Maud för att hämta Greta. De åkte hem till Gällö för en liten stund sedan efter att vi gått en långpromenad med Greta och hennes gamla kompisar Garbo, Kråka och Atte. Det är blandade känslor, känns jättebra att Thords rehabilitering går bra och att han längtar mycket efter Greta men samtidigt lite sorgligt att hon lämnar oss. Greta är en stor personlighet som det är svårt att inte tycka om. Det har varit jättekul att ha henne här.
Borta bra, men hemma bäst tycker nog Greta. Tror vi får ta och planera in några dagars Jämtlandsträning till sommaren!

 

2/12  
 
 

Vilka har vågat anmäla sig till Gyllene Anden?
Hittills: Pär med Acke, Agnetha med Kiwi, Lotta med Chelsea, Per med Milton samt Peter med Cobber.
Kom igen nu ni andra! Var har ni er fighting spirit?
 
Som framgår på Aktuellt-sidan var jag på Strömsholm idag. Jag kände mig faktiskt lite mallig och stolt över de fyra hundarna som lugnt och stilla satt och väntade och följde med lika lugnt genom korridorerna på djursjukhuset. Vi fick faktiskt flera uppskattande kommentarer. Ibland blir man glad åt lite. Den välartade lilla flocken bestod av Guinness, Kiwi, Greta och Speys. Okey då, lite förhöjd aktivitet blev det när den välmenande veterinären plockade fram Froliclådan...

 

30/11  
 
 

Härlig fasanjakt igår trots lite trist väder. Jag apporterar inte så jättemycket på de här jakterna utan är mer med och hjälper till med andra sysslor såsom att stoppa mm. På förmiddagen hade jag med mig Speys som mer betedde sig som en känguru än en labrador. Resultat; totalt nerlerad förare. Såg ut som jag legat och rullat mig på den leriga höstsådden.
På eftermiddagen var det den dräktiga Spejas tur att följa med och lufta sig lite. Stod som stoppare. I drevet hittar man en påskjuten men mycket pigg höna. Duktiga lilla spaniel-Maja gör ett bra försök att få tag på runnern, men lyckas inte. Du måste komma med labradoren ropar spanielföraren. Vad säger man då? Ja inte sjutton; nä tyvärr hon är dräktig och har dessutom aldrig varit på fasanjakt förut. Tvärtom håller man färgen och säger; javisst! Läser vinden innan jag skickar iväg Speja och håller tummarna för att hon ska få vittring på hönan och dessutom förstå att hon ska apportera den trots att den rör sig. Efter tio sekunder är Speja tillbaka med den mycket pigga men skadade hönan. Puh! Härligt med en rutinerad hund säger spanielföraren uppskattande. Eller hur..tänker jag men tackar såklart blygsamt för berömmet. På dagens avslutande såt apporterade Speja en hel del faktiskt. Såväl dött som skadat vilt som om hon aldrig gjort annat. Sökte mycket effektivt, hängde med utmärkt på markeringarna och var hur styrbar som helst när det behövdes. Lugn och stadig under skyttet. Jätteduktig helt enkel, kul!
Jörgen tog med Joy (13.5 år) på slutet och hon satte nytt personligt rekord i viltbyten. På ett och samma skick bytte hon vilt inte mindre än sex gånger! Gaggig men lycklig kan man väl säga. Dessutom nästan döv vilket gjorde att hon slapp höra Jörgens idoga inkallningsförsök.

 

27/11  
 
 

Sista träningen för i år hos Helena. Ganska mycket snö, märkligt att det kan skilja så mycket. Här hemma är det i princip barmark. Speys blev väldigt upplivad av snön och ville mest leka snökrig/mula sig själv. Okoncentrerad och splittrad. Ja ja, ska jag vara helt ärlig har det väl varit lite si och så med hennes träning ett tag...Då var det roligare att titta på Kiwi och Agnetha, vilken utveckling!!
Speja är inte bara dräktig rent kroppsligt utan även i huvudet kunde vi konstatera när hon skumpade omkring i ganska maklig takt och helt klart med tankarna på annat. Efter träningen lämnade Sofia   henne till mig så att hon får gott om tid att boa in sig innan det är dags för valpning dagen före julafton.
Det blir ju intressant att ha en Speys och en Speja hemma, speciellt som de bägge kallas Spejsen ganska ofta. Speja har varit här hemma förut så hon knallade in och hälsade på andra hundarna helt obekymrad. De andra, speciellt Greta, var däremot väldigt bekymrade över att Speja fick LUNCH. Vilken oerhörd orättvisa!

Saffran (Tullibardine) har inte riktigt utvecklats till den apportör Agnetha och jag hade hoppats på. Efter stor vånda från Agnethas sida har Saffran fått vara på prov några veckor hos Göran Hagrup i Mariestad. Där bor sedan tidigare Viska (Tamdhu), Hockeys syster Skuttan och en gammal taxdam vid namn Bollan. Provperioden utföll till belåtenhet för alla så nu kommer Saffran att stanna i Mariestad och framförallt ägna sig åt klövviltsjakt och eftersök. En omplacering är alltid jobbig, men inte för hunden utan för människan! Vi känner en känsla av svek medan hunden glatt och obekymrat tar för sig av sitt nya liv. I alla fall när det gäller labradorer, möjligt att det är på ett annat sätt med mer utpräglade enmansraser.

Nu stundar advents-, lucia- och juletider. Vill passa på att uppmana våra valpköpare att skicka in bilder på detta tema så jag har något att pryda hemsidan med framöver. Tack på förhand!
 

25/11  
 
 

Fint besök på tomten idag. Det var ingen mindre än Skogens Konung som obekymrat klev över vårt 1.20m höga staket för att hämta några äpplen under snötäcket. Konung förresten, den här grabben är nog bara Prins än så länge att döma av hornen. Han ville i alla fall gärna vara med på bild.



 

23/11  
 
 

Rådjursjakt på hemmamarken i lördags. Valsa drev som tusan i två timmar. Idag är hon öm i fötterna. Det sköts ett smaldjur som tyvärr inte var drevdjuret, men Valsa brydde sig inte ett dugg utan drev glatt vidare. Så småningom fick husse ta fram hornet och tuta på Valsa som aningen motvilligt avbröt verksamheten. Inte konstigt att hon är trött idag. Tänk er själva; att på små dvärgben pinna omkring i två timmar och samtidigt skälla i princip hela tiden. Dessutom vara koncentrerad och följa rådjurets spår. Det är inte så himla lätt att vara drivande hund, inte konstigt att det krävs en viss envishet.

Idag var det dags för tredje kurstillfället för Glen2-kullen. Att vädret var av vinterkaraktär struntade vi i. Bara att klä på sig rejält. Hundarna verkade inte misstycka utan jobbade på med de uppgifter de fick.  Som vanligt var alla ekipagen jätteduktiga!

Utöver aktiviteter på dagtid har vi lyckats vara sociala även på kvällstid den här helgen. Trevlig och rolig fredagskväll tillsammans med många goda vänner hemma hos Kian och Peter. Igår kväll familjemiddag hemma hos brorsan. Nu ikväll är vi inte så pigga, måste vara åldern...


 

20/11  
 
 

Har fixat lite med sidan Tidigare kullar.  Tabellerna är lite ändrade layoutmässigt och stamtavla för varje kull är inlagd.

Idag har jag varit och hjälpt till på en kombinerad klövvilts- och fasanjakt. Underbart väder! Guinness, Greta och Lystra fick hänga med och motionera sig under ett av klövviltsdreven och en av jägargubbarna tittade storögt på Greta när hon valde att ta en uppfriskande simtur i en liten å. "Känner hon inte att det är kallt i vattnet" frågade han. Vad svarar man på sånt?

Jill har fixat till en bild på Drevdrottning Valsa. Kolla texten på takboxen!



 

18/11  
 
 

Fasanjakt idag i miserabelt väder, snöblandat regn. Fasanerna flög åt alla håll utom dit vi ville ha dem. Det fåtal som flög rätt bommade skyttarna. Bagen blev inte större än en handfull. Trots detta hade vi en trevlig dag, stämningen var god och vi kunde inte göra annat än skratta åt eländet.
Väl hemma tog jag ut hela hundgänget på en skogspromenad innan det blev mörkt. Sen på med torra kläder och tände braskaminen. En kopp starkt, sött te med ett par rostade mackor intogs i kökssoffan. Vardagslyx!


 

16/11  
 
 

Har haft ett gäng Tollare på kurs hela helgen. Det var deltagare från Sverige, Norge och Finland. Tjejerna från Norge hade bilat från Trondheim, en nätt liten resa på ca 12 timmar enkel resa. Mycket motiverade förare som givit sig sjutton på att lägga ner ett seriöst arbete på sina hundar. Jyckarna var både duktiga och trevliga. Igår hade vi traditionell kurs med hela gruppen medan vi idag jobbade med en hund i taget vilket gjorde att vi kunde diskutera varje hunds förtjänster och förbättringsområden mycket ingående. Kul helg även om vädret var lite ruggigt.

Igår kväll åkte Värmlänningarna hem. Värmlänningarna? Jo det är Ingelas och Bertils tre hundar som tillbringat veckan här medan husse och matte slappade på Kanarieöarna.


Installationen kallas: "Tre Värmlänningar och en tax"

 

12/11  
 
 

I måndags var jag på en tur till Mariestad för att bland annat hälsa på Viska (Thorsvi Tamdhu). Jättekul att träffa den numera grånade damen som var i mycket fin form för sin ålder. Husse Göran berättade stolt att Viska gör oerhört mycket nytta på klövviltsjakterna både som "fösare" och spårhund.


Väl hemma blev jag jättesjuk och har varit helt däckad i någon slags magåkomma. Jag kände mig i och för sig lite hängig redan i söndags men brukar faktiskt ha plåtmage. Känner mig fortfarande helt matt i kroppen och rätt så svajig i magen. Som snabbantning har kuren dock varit helt outstanding. Extra trist är att jag skulle ha gått kurs både idag och imorgon för Kenth och Niina Svartberg. Kursen skulle handla om inlärning, personlighet och relation. Det låter spännande tycker jag. Himla trist att inte kunna vara med och dessutom hade jag betalat en rund slant för de bägge kursdagarna.

Sofia rapporterar att Speja har dålig matlust. Kan vara ett dräktighetstecken eftersom det är vanligt att tikarna får lite aptitbrist ca tre veckor efter parning.
 

Fick precis ett trevligt telefonsamtal från Villes (Glen Ord) matte Linn. De har tränat tävlingslydnad nu i höst och har verkligen hittat sin nisch. Både Ville och Linn njuter av jobba ihop och ha kul. Tävlingsdebuten är inte långt borta.

 

9/11  
 
 

Igår var det fasanjakt. Fåglarna flög riktigt fint trots rejält gråväder. Vi hade besök av Tullverket under jakten! Näe, de var inte ett dugg intresserade av hampan utan av att se hur labradorerna arbetade.  Det var Bennys (Allt-a-Bhainne) förare Kajsa och hennes kollega Stefan som ville se hur hundarna betedde sig inom det arbetsområde de egentligen är framavlade för. Benny fick däremot inte vara med, Kajsa gjorde bedömningen att det skulle kunna bli rörigt för Benny och det tror jag var rätt tänkt. Stefan och Kajsa fick minsann inte stå som passiva åskådare utan fick tvärtom göra skäl för lunchen genom att både dreva och stoppa. Det gjorde de med bravur och tyckte att det här med fasanjakt var hur kul som helst. Bra människor!

Idag fick jag chansen att träffa Benny då både Kajsa och Stefan dök upp på Glen-2 kullens (Guinness andra kull) grundkurs. Kul att få träffa henne igen, hon är i praktform! Jörgen tog några bilder så snart dyker hon upp som omslagsflicka här på hemsidan.
Det var andra kurstillfället och ekipagen är verkligen jätteduktiga. Så kul att se hur ambitiöst det jobbas med hundarna. Fotgående och stadga går som en dans. Hundarna är mycket lättlärda och känns väldigt "enkla" till sin natur. Genomgående bra av- och påknapp. Ser bra ut helt enkelt!

Guinness första kull, de s.k. B2:orna börjar synas ute på jakter. Igår var Cobber, Kiwi och Lisa i farten på fasanjakten och idag ringde Stefan från Skåne och berättade att Edda skött sig utmärkt på jakt idag.

Vi väntar otåligt på att Speja (Balvenie) ska börja uppvisa dräktighetstecken. Tänk att det är så svårt att tåla sig trots att man vet att det är alldeles för tidigt att se något än. Men man kan ju alltid hålla tummarna...

 

 

7/11  
 
 


Är man champion så är man...

 

 

6/11  
 
 

Guinness och jag vill passa på att tacka för alla gratulationer vi fått via mail, sms och telefon.
Det har till och med kommit fina presenter till Guinness i form av godis från Maria och en hjärtformad cerisrosa plyschkudde med texten "Girl Power" från Lisa och Sofia. Guinness bara ääälskar sin kudde och fnattar lyckligt omkring med den i munnen.

 

 

4/11  
 
 

Igår var Agnetha och jag på Gryt för att göra ett FART2-test på Kiwi. Hon testades första gången när hon var dryga sju månader så det var väldigt spännande att se utvecklingen i de moment hon gjort tidigare och framförallt hennes reaktion på Släden som hon inte utsatts för tidigare. Kiwi visade väldigt fina egenskaper redan som sjumånaders hund och vi blev verkligen inte besvikna på det vi fick se. Tvärtom, hon är en riktigt bra hund. Kul!
Kolla bilder!


Valsa är i slutet av sitt löp så idag var det träningsdags igen. Säsongens i särklass hittills bästa drev fick jag lyssna till. Efter en dryg timme verkade hon ledsna så jag började kalla in, hon svarade lite sporadiskt men helt plötsligt blev det fullt drev igen. Jag tror att hon sprang på ett nytt djur på vägen tillbaka. Jag gensköt helt enkelt drevet (man får mycket motion...)och blåste av Valsa när hon passerade. Inga problem. Nu ikväll sitter Husse och fyller i anmälningar till drevprov.
 

 

3/11  
 
 

Det var värt resan kan man väl lugnt säga. Vi är inte direkt bortskämda med champions. Senast det begav sig var Karma som blev champion -99. Taxen Fritte blev ju förstås champion -00, men han var ju ingen retriever.
Provdagarna bjöd på fantastiskt väder för t.ex. fasanjakt eller en tur på fjället. Strålande sol, snö och ganska många minusgrader. Inte direkt drömmen när hundarna ska arbeta i vatten. Det blev kallt!
På lördagen blev det en tvåa eftersom Guinness försökte göra en "fiffig lösning" på en vattenmarkering. Den blev så himla fiffig att hon helt enkelt tappade bort den och jag fick styra ganska rejält.
På söndagen däremot satte hon inte en fot fel och visade bland annat upp en helt bländande markeringsförmåga. Provet var anpassat efter rådande väderförhållande och vattenarbetet bestod i att hundarna skulle ta sig över en liten å ett antal gånger. Det hade Guinness inga som helst problem med vare sig på ut- eller inväg. Hon tog till och med några uppfriskande simtag i ån under söket.
Vilken känsla det var att bli uppropad allra sist på prisutdelningen och få höra att Guinness blivit champion.
Hemresan kommer att gå hur lätt som helst tänkte jag ända tills vi hamnade i en monsterkö strax norr om Jönköping. Ca två timmar senare hade vi sniglat oss fram till Ödeshög där det släppte. Resan tog sex timmar och var rent ut sagt jobbig. Men hem kom vi!

 

31/10  
 
 

Kolla in bilden och fundera på vad som saknas. Rätt svar: Det ska stå en förare på hundens högra sida. Den mycket avslöjande bilden visar hur Guinness satt efter sitt "rumpskruvande" på Jaktmästerskapet förra helgen. Jag har visat henne bilden och hon sa bara "Ständigt denna papparazzi Raneryd" och såg mycket förnärmad ut. "Jag ville ju bara ha en bra position så jag skulle se fåglarna ordentligt". Då kunde jag inte låta bli: "Är du blind eller?" Då svarade hon inte.


Man kan skymta Jörgens gamebag i höger bildkant. Den är ganska långt från hunden...

Nä, nog med förtal nu sticker vi till Jönköping!

 

30/10  
 
 

Vinterdäck på! Imorgon åker jag och Guinness ner till Småland för att starta på dubbelprovet i Jönköping i helgen. Saknas "bara" en etta för championatet så det är värt att försöka trots att det ser ut som det ska komma snö och även bli några kallgrader. Hoppas det inte blir så mycket vattenarbete för hundstackarn. 

Valsa höglöper och är mer än lovligt pilsk. Hon gör idoga försök att få någon av labradorerna att hänga med i hennes tankegångar. Just nu är det Speys som antagit utmaningen att para en tax och krälar omkring på golvet.

Idag blir det träning hos Helena i Vänge tillsammans med Agnetha, Sofia och Vicky. Ska bli kul! Tänkte ta med mig Speys, om hon nu har tid pga sina taxlekar vill säga.

 

27/10  
 
 

Oj, vilken rolig helg vi har haft!
Vi har varit i Östergötland på LRK:s Öppna Jaktmästerskap. Vi bodde mycket trevligt på Medhamra Säteri där vi delade stuga med Jill & Peter samt Kristina & Åke. Som grannar hade vi Inga, Tina och Anna.  Många glada skratt blev det åt både stort och smått. Tack snälla alla för trevligt sällskap!
Hundarna då? Jo på lördagen var det kvalificering i form av ett mocktrial där jag startade både Speys och Guinness. Bägge gjorde riktigt fina insatser och jag inbillar mig att vi gick vidare med god marginal till söndagens A-prov. Eftersom jag inte ansåg mig kunna starta två hundar tog Jörgen över spakarna på Guinness medan jag tog hand om Speys.
Speys klarade sin första apport på ett acceptabelt sätt men ville inte gå i vattnet på apport nummer två och blev rejält olydig i sina försök att undvika vattnet. Belastade med ett gravt fel alltså. När så skyttet drog igång igen började det brinna mellan öronen på lilla Speys så jag valde att koppla och lämna linjen. Hon är fortfarande ung och man måste tänka på framtiden.
Guinness började med två helt okey apporter men var väldigt orolig runt Jörgens fötter. Ingen knallning men väldigt nära...På sin tredje apport tyckte hon att Jörgen kunde gå och varmköra bilen eller nåt medan hon letade after anden. Vansinnigt olydig! Så de hamnade i gruppen med hundar som var belastade och bara skulle få ett par apporter till för att kunna prissättas. Men se då valde Guinness att sakta hasa sig fram på rumpan för att se bättre så till slut satt hon två meter framför Jörgen. Inte okey! Bägge hundarna nollade alltså. Vi har dock valt att sortera in söndagens insatser i facket "nyttiga erfarenheter" och istället glädja oss över deras fina insatser i kvalificeringen.
Själva arrangemanget var av högsta klass. Bra jobbat LRK!

 

23/10  
 
 

I söndags var det så dags för Glen2:orna att börja kursa. Det blev mycket prat men även lite praktiska övningar. Så här i början handlar det bara om kontakt, lydnad, passivitet och stadga. Vilket inte är så "bara", utan tvärtom grunden för att få en duktig apportör så småningom. Det straffar sig alltid om man slarvar med grunderna, förr eller senare. Alla var jätteduktiga, mycket följsamma och trevliga. Ska bli kul att följa gänget framöver.

Direkt efter kursen bar det av till Ornö för genomgång av jaktprovet jag skulle döma dagen efter. Vi hann även lyssna på ett härligt taxdrev som slutade med nedlagt byte. Kvällens utsökta middag kom alltså att handla ganska mycket om drevjakt med tax. Trevligt!
Provet blev mycket lyckat, inte så konstigt med det arrangörsgänget...jag tror jag ska försöka nästla mig in som funkis nästa år.
Många duktiga hundar, inte mindre än sju ettor.

Tisdag morgon upp tidigt för att packa väskan och ta med Speja på resa till Skåne. Tog vägen förbi Strömsholm för ett nytt progesteronprov som visade att hon var på väg in i höglöp. Bra timing alltså!
Tillbringade ett par trevliga dagar i Skåne och vill passa på att tacka Mirjam&Anders och Åsa&Stefan för deras gästfrihet. Jag hann med ett besök på TEBA också där jag bland annat inhandlade en rulle vetbeds. Inte helt lätt att pressa in i bilen, men det gick till slut.
Det blev två bra parningar, tisdag och torsdag så nu vore det väl själva tusan om hon inte blir dräktig. Bara att hålla tummarna!

Hemma nu i kväll efter Skåneresan. Imorgon packas det igen och på eftermiddagen åker vi till Vadstena för att vara med på LRK:s Jaktmästerskap. Guinness hade ju ont i en tass efter senaste jakten men verkar helt obesvärad nu. Speys och Guinness är laddade som två små troll eftersom de stått still i flera dagar nu. Måste försöka hinna ut och kolla stoppsignalen imorgon innan vi åker!

 

18/10  
 
 

Edda (Brora) har begått sin jaktpremiär idag berättar familjen Simonsson. Uppmärksam under skyttet och apporterade både änder och fasaner utan problem. En premiär med mersmak.

Ikväll fick jag ytterligare ett trevligt telefonsamtal. Denna gång från Chrille som har Nova (Glen Moray). Nova har varit med en hel del på jakt och kan numera räknas som En Rutinerad Apportör. Chrille är speciellt nöjd med hennes viltfinnarförmåga men också att hon är en så trevlig familjemedlem i vardagen. Nog så viktigt!

Har dömt praktiskt jaktprov idag. Goldentiken Bäveråsens Zicoria "Kulan" ståtar numera med en championtitel. Grattis matte Ankie!

När vi kom hem efter dagens jakt visade sig Guinness vara rejält halt på vänster fram. Hon har väldigt ont i tassen men jag kan inte hitta någon skada mer än att tassen är varm och lite svullen. Antingen har det gått in något i tassen eller så har hon stukat sig. Vi får hoppas på ett snabbt tillfrisknande inför LRK:s jaktmästerskap till helgen.

Imorgon dags för uppstart av Glen2-kullens grundkurs och sen bär det iväg till Ornö.

 

17/10  
 
 

Planen verkar hålla! Spejas progesteronnivå är låg. Tar ett nytt prov på tisdag morgon på vägen ner till Skåne.

 

16/10  
 
 

Idag ringde Pär som har Acke (Benromach). Samtalet kom direkt från skogen och kunde berätta att det skjutits älg för Acke. Pär hade "bandat" med Acke som jobbat jättefint. (banda= hunden förs i långt koppel eller lina och ska lugnt o fint hitta älgspåren och följa upp) Att husse Pär är stolt och mycket nöjd med sin Acke går inte att ta fel på. När det gäller apporteringsträningen säger Pär att han "snart kan dirigera Acke till Malmö". Jojo...bra gjort för en Örebroare.

Även om det är apporteringen som jag tycker är våra hundars viktigaste syssla kan jag inte låta blir att glädjas när de även visar sig funka på klövvilt på ett eller annat sätt. Häromdagen pratade jag med Göran som har Viska (Tamdhu). Hon har på senare år utvecklats till en alldeles förträfflig stöthund på hjort och är även en mycket skicklig eftersökshund. "min bästa hund hittills" rapporterar en stolt husse. Fast nu börjar Viska bli till åren (snart 10) och vi ska hitta en ny hund till Göran.

Idag var jag och tränade hos Helena L tillsammans med Sofia R och Agnetha. Hundarna Speys, Speja och Kiwi var riktigt duktiga. Jag har tagit med mig Speja hem eftersom hon snart ska paras. Labradoren är en fantastisk hund. In med en ny hund (dessutom i löp) och alla välkomnar nykomlingen lugnt och trevligt. Ja inte bara labradorerna, även lilla Valsa uppförde sig som vanligt på ett utomordentligt sätt.
Nu återstår att se om Spejas löputveckling sammanfaller med mina planer. Vi provade idag med en rutinerad avelshane och Speja slog ner rumpan i backen med ett mycket ampert ansiktsuttryck. Hanen verkade inte heller speciellt intresserad, inte mer än vad artigheten krävde i alla fall. Tar ett progesteronprov imorgon på Strömsholm och hoppas att hon ligger lågt. Helst jättelågt...Ska döma praktiskt prov på lördag och B-prov på måndag. Jag kan alltså inte åka till Skåne förrän tisdag vilket jag hoppas samanfaller med höglöp. Vi får väl se om det funkar eller om vi måste aktivera "Plan B".

 

13/10  
 
 

LRK/Ö hade ett WT i helgen. Bonus och Cobber startade. Bonus fick ihop 83 (20,19,29,15) fina poäng medan Cobbers poängsumma blev 60 (18,15,7,20).
Både Susanna och Peter berättar att de var nöjda med hundarna och att arrangemanget varit bra.
Jill hade med sig kameran och tog som vanligt helt underbara bilder. Kolla här!

Idag har jag varit på möte med vårt jaktlag. Lyssnat på gubbarna som diskuterade älgjakten som ju är i full gång. De börjar jaga på vår mark på onsdag, så då får man ju hålla sig från skogen några dagar. Vare sig Jörgen eller jag deltar i älgjakten till jaktlagets totala oförståelse. Men så snart älgjakten är klar börjar rådjursjakten och då ska Valsa få komma igång rejält. Nytt för den här säsongen är att vi investerat i en pejl. Vi vill ju inte tappa bort vår lilla guldklimp. Vi ska bara försöka fatta hur den funkar...pejlen alltså, taxen anser vi oss förstå relativt bra.

 

10/10  
 
 

Andjakt både igår och idag. Har dömt KKL bägge dagarna men även hunnit med att lufta några egna hundar. Speys fick sitta med under gårdagens jakt och titta på medan KKL:arna apporterade. "Det är bra för din utveckling", sa jag kallsinnigt. Speys sa som väl var inte så mycket men verkade ganska avundsjuk på de andra innan hon resignerade.
Även idag fick hon vara åskådare ett bra tag men fick jobba en del också. Hennes viltfinnarförmåga går inte av för hackor, tror hon kommer att bli riktigt bra.
Idag fick Greta hänga med en del. Hon vill så det värker men sitter snyggt och prydligt vid min sida under skyttet. När man väl skickar henne har hon hunnit glömma vad hon egentligen ville göra. "Jag får så många tankar samtidigt i huvudet, tankarna krockar helt enkel", säger Greta. Idag råkade hon ut för en dykande and för första gången, vilket visade sig vara ett mysterium för henne. Tacka sjutton för det! Några bra markeringar blev det i alla fall. Jag har nästan alltid med Guinness som backup till Greta. Det är ett verkligt privilegium att kunna testa en oerfaren hund och sen plocka fram Erfarenheten om det skulle skita sig. Guinness är en himla bra apportör, rutinerad och klok.
Lystra har jobbat en hel del, både igår och idag. Hon är duktig, speciellt glädjande är att hennes artros-tår håller hur bra som helst. Hon får inget smärtstillande  utan står enbart på glukosaminpreparatet Aktiv Hund.
Gamla Joy var med en stund på sluttampen idag och fick röja runt i någon slags tät vattenvegetation till sin egen stora förtjusning. "It's not the having, it's the getting" resonerar Joy och maler på oavsett om hon hittar något eller ej. Ja huvudsaken är ju att hon har kul. Det är henne väl unnt så här på ålderns höst, dryga 13 år nu...
Valsa satt och surade i bilen. Dåligt med rådjur på andjakterna.

 

6/10  
 
 

Var i Värmland i helgen och dömde Väse-provet. Elit- och öppenklass stod på programmet. Tyvärr var vädergudarna på sitt allra sämsta humör och försåg oss med ganska mycket regn och blåst på lördagen. Men det var inget emot den storm som tog hand om oss direkt på söndag morgon, och mera regn förstås. Det blev till att ändra hela provupplägget i arla morgonstund, att skicka ut någon i en båt var inte att tänka på. Efter ett par timmar mojnade det och då ändrade vi provupplägget IGEN. Allt för att få ett tillräckligt bra bedömningsunderlag på hundarna. Öppenklassen kom på så sätt att ha tre olika provupplägg under ett och samma prov. Det känns väldigt bra att ha den möjligheten tack vare att B-proven bygger på egenskapsbedömning och inte är en tävling.
Trots det eländiga vädret var det en kul och bra helg tack vare de trevliga värmlänningarna. En speciell eloge vill jag ge till alla funktionärer som fick slita ont. Ni var så tappra!

Garronpointbröderna Arron och Mole sköter sig bra. Arron fick cert i helgen och kan därmed titulera sig jaktchampion medan Mole har fixat sin andra etta i öppen klass.
På samma jakt som Speys gjorde sin KKL klarade Streamlights Anns Larry sitt praktiska prov och blev champion. Larry är efter Ropehall Lad som ju är pappa till vår B2-kull som ser riktigt lovande ut hittills.

Valsa har hunnit med ett par vändor till i skogen. Försökte sig på att driva hare i fredags och blev helt bortfintad av den slipade haren. Jag stod så jag kunde se hur haren rörde sig, springa tillbaka i sina egna spår och sen göra ett rejält avhopp var receptet för att grundlura en liten tax. När Valsa kom för fjärde gången på samma löpa passade jag på att träna inkallning och det funkade!
 

 

1/10  
 
 

1:a oktober; premiär för drivande hundar!
Packade ryggsäcken med fika och tog med mig Valsa ut i skogen i morse. Det var en lycklig liten tax som snodde omkring och försökte hitta någon intressant vittring att engagera sig i. Ganska mycket intressant att äta hittade hon i alla fall. Jag rörde mig i sakta mak genom skogen i nästan en timme medan Valsa irrade omkring alldeles berusad av lycka över att få vara lös. Vi tog en fika tillsammans och bestämde sen att det fick räcka. På vägen tillbaka hemåt gick vi såklart på det där alldeles färska spåret och Valsa blev helt vild. Jag kunde inte låta bli att släppa igen och hon drog in i en grantätning där det blev upptag inom tio sekunder, hon måste ha kommit direkt på drevdjuret att döma av skallet och med den fart drevet försvann bort från mig. Det gick undan...
Jag flyttade mig upp till en höjd för att höra bättre och hörde henne ca 10 minuter innan hon var ur hörhåll. Så det var bara att gå tillbaka dit jag hade släppt henne, när jag kom tillbaka så var hon redan där och såg ut som hon undrade vart jag tagit vägen. "Skulle du inte driva längre än så?" undrade jag. "Nä, det gick alldeles för fort och förresten skulle ju du träna Speys och Greta" sa Valsa.
En bra start på säsongen tycker jag. Kul att jämföra med när vi släppte henne första gången förra året då hon blev rädd för en kremla och vägrade lämna mina fötter.

Malte (Auchentoshan) har blivit blodgivare. Matte Gerd rapporterar mailvägen:
"Idag har jag varit med Malte på Ultuna djursjukhus.
Det var nämligen hans första besök som blodgivare. Först togs en massa blodprov, sedan blev han omsorgsfullt undersökt av en veterinär. Efteråt sa veterinären att det var riktigt roligt att få undersöka en så frisk och sund hund. Lagom tjock, muskulös och vältränad. Allt var bara perfekt. Sedan kom hon som hade hand om blodgivningen med resultaten av blodanalysen. Det var en hel A4 sida med olika prov, alla var mycket bra. Han låg sedan helt stilla under blodgivningen och hon tyckte han var mycket samarbetsvillig och lugn, den perfekta blodgivaren. Om tre månader är det dags igen. Han fick godis och 7,5 kg hundmat (Eukanuba) och gratis vaccination som tack. Nu får vi hoppas att hans blod kan rädda någon sjuk hund."
Ett jättebra initiativ tycker jag och minns med tacksamhet att det fanns blod den där gången när Hockey nästan strök med i sviterna efter ett kejsarsnitt.

Sofia rapporterar att Speja (Balvenie) verkar vara på G med sitt löp. Spännande, vi ska ju para henne och hoppas på en fin kulle tillsammans med Garronpoint Mole "Trolle".
 

 

28/9  
 
 

RM blev en riktig höjdare för vår del. Guinness var  duktig i lördagens grundomgång men jag blev trots det förvånad att vi gick vidare till söndagens semifinal. Det var ju så många duktiga ekipage med i startfältet. Semifinalen var en walkup med två markeringar och en dirigering per hund. Guinness och jag gjorde vårt allra bästa och jag var supernöjd med vårt arbete. Tre hundar gick vidare till final där Ankie (Justlike Queen Elisabeth) och matte Kerstin var solklara vinnare. Vilket härligt ekipage!
Domarna gick med "öppna böcker", dvs grundomgångens poäng hängde med hela tiden. Dessa poäng hade inte tillkännagivits så vi svävade i total ovisshet. När prisutdelningen påbörjades och Lenas Tanni blev femma tog jag för givet att Guinness och jag hamnar sexa-sjua. Döm om min förvåning och mycket stora glädje när det visade sig att Guinness placerats på fjärdeplats!
När vi så småningom fick reda på poängen så var Guinness faktiskt femma efter grundomgången och plockade alltså en placering genom sin fina semifinal. Hon går bra just nu. Det är bara att hoppas att formen håller i sig till dubbelprovet i Jönköping 1-2 november. Skulle smaka med den där tredje ettan...
 

 

26/9  
 
 

Nu packar vi för att åka upp till Hofors och starta Guinness på RM i helgen. Det ska bli himla kul att träffa alla vänner och bekanta från olika delar av Sverige.
 

 

24/9  
 
 

Var hos Lena B-K på walkupträning igår med Guinness. Det gick riktigt bra. Vi höll till hemma hos Lotta och Tommy Borg eftersom Rosöga är mygginvaderat. Åh, så fint de bor...
Hann också med lite linjetagsträning med Greta här hemma. Hon har ett härligt fokus inför skicken men hinner ändå med att lyssna på vilket ord jag egentligen säger. Idag blir det träning för Speys del och eventuellt även Guinness som ska apportera några kalla änder inför RM nu i helgen. Det är ju faktiskt rätt länge sedan hon apporterade kallvilt.



Fika inför andjakt. Agnetha, Anita, Vicky och Sofia.
Foto: Lena Bratsberg

 

21/9  
 
 

En jättetrevlig provhelg på Brunnshom blev det. Enda smolken i bägaren var att Kiwi (Blackwood) började löpa på torsdagkvällen och därför blev det ingen start för henne och Agnetha. Kiwi har även kommit med på Nyköpingsprovet nästa helg men kan ju såklart inte starta där heller. Det går nya tåg till våren.
Flera av Glen2-kullens ägare fanns på plats, både som funktionärer och som åskådare. Känns riktigt bra med så engagerade valpköpare, det bådar gott inför valparnas framtida träning.
Själv minglade jag mest omkring och pratade med folk och tittade på duktiga hundar, de fanns det gott om! Passade också på att ta med Greta flera timmar på ökl-rutan där hon fick öva sig på att inte göra någonting. Jobbigt!, tyckte Greta som tillslut blev jättetrött och satt och halvsov. På prisutdelningen slocknade hon helt och la sig helt enkelt och sov.
På lördagskvällen åt vi kräftor här hemma tillsammans med provledningen och trevliga domarna Pelle F och Alf N. Gott!!
En mycket lyckad helg, men ikväll kommer vi garanterat att somna tidigt och helt ovaggade.

 

17/9  
 
 

På dagens långpromenad gjorde Valsa helt plötsligt ett jätteskutt rätt upp i luften. En huggorm! Lyckades hålla de andra hundarna borta som var väldigt nyfikna på den irriterat väsande ormen och inte alls insåg det allvarliga i situationen. Jag kunde inte hitta något bett på Valsa men bar henne hem för säkerhets skull. Även en liten taxfröken blir väldigt tung efter en stund kan jag meddela. Nu har det gått ett par timmar sen den misstänkta ormattacken men Valsa ser ut som vanligt och beter sig helt normalt. Så vi hade nog en himla tur helt enkelt!

Har glömt att berätta att Edda (Brora) och husse Stefan varit på workingtest nere i skåne. Det var fyra stationer och Edda fick riktigt bra poäng på tre av dem. Den fjärde stationen var ett sök och Edda är urduktig och mycket noga när det gäller närsök. Kruxet var att det här söket låg ca 50meter ut, så det blev inte så många poäng. Stefan konstaterar dock att Edda är duktig på det de tränat. Bra!

Brunnsholmsprovet till helgen. Jag är ju numera i princip helt frikopplad från provet men lite måste man ju vara med. Mitt uppdrag blir att fixa mat till fre- och lördag kväll.

 

15/9  
 
 

Helgen på Eskilstunaprovet var verkligen kanontrevlig. Hvarsta erbjuder helt fantastiska marker, det är såå vackert. På lördagen dömde jag nybörjarklass och hade faktiskt alla hundar till pris vilket inte hör till vanligheterna. En sammansvetsad funktionärsstab representerande LRK/Sörmland gjorde att dagen förflöt lugnt men ändå i ett effektivt tempo.
Söndagen bjöd på elitklass där min domarkollega Reine Hansson och jag började med fyra hundar på en liten trampjakt för att sedan dela upp oss i par och växla mellan vatten- och sökarbete. Det tog sin rundliga tid men vad gör det när solen skiner och både hundar och människor är både duktiga och trevliga. En champion blev det också; Justlike Queen Elisabeth med matte Kerstin Andersson vid spakarna. Grattis!
En mycket ambitiös och rutinerad provledningsgrupp låg bakom ett helt igenom välarrangerat prov. Speciellt tack till Robert som rastade Valsa på söndagen, hon hade ju varit på utställning på Hvarsta med kennelmatte Eva på lördagen (se under aktuellt).

Idag på förmiddagen var jag hos Peggy för lite gruppträning med Greta (Glen Scotia). Det gick faktiskt över förväntan, jag hade nog mest tänkt att hålla mig i bakgrunden men vi var så få deltagare så jag valde att vara med istället. Greta skötte sig riktigt bra. Det är mycket krut i hunden men hon håller sig på mattan. Kul hund!, sa Peggy.
Eftermiddagen har ägnats åt gräsklippning, ingen favoritsysselsättning men ack så nödvändigt...

 

8/9  
 
 

Det regnade i Småland...nästan hela tiden. Det är inte klokt vad blött allting blir när det regnar. Förutom blötan var det hur trevligt och roligt som helst. Fina provupplägg och helt fantastiska funktionärer. Nämnas bör brandmannen Jocke som helt på egen hand skötte de uppgifter som det normalt går åt 3-4 funkisar till. Sprang fram och tillbaka på maden med en väska full av dummies på ryggen. Själv tyckte jag att det var jobbigt att gå "sakta framåt" med bara mig själv att släpa på...
Självklart blev det väldigt svårt för elithundarna att hitta granulatdummies i en vattensjuk mad som dessutom fylldes på av regn hela tiden. Man tar ju såklart hänsyn till vittringsförhållandena när man dömer så jag tror inte någon fick sämre pris än förtjänat. Hoppas i alla fall det, elitklassen var svårdömd!
Vi blev mycket väl omhändertagna av värdparet Johan och Lotta, tillika provledare och kommissarie.
Tack för det!

Våra kamrater, Peter och Kian, var också i Småland och startade sina småpojkar Higgins och Kånny i nkl för Bosse Ferm. Bägge fick ettor, bra jobbat!!

Veckan som kommer består av ett par andjakter, ett domaruppdrag i KKL samt Eskilstunaprovet till helgen. Samtidigt med retrieverprovet på Biby har taxklubben utställning hemma hos Valsas uppfödare Eva på Hvarsta. Så innan provet börjar ska jag lämna Valsa hos Eva som får sköta själva uppvisandet medan jag dömer jaktprov. Valsa är trimmad enligt alla konstens regler. Jag har till och med suttit och plockat hårstrån med pincett enligt uppfödarens instruktioner. Bäst man gör som man blir tillsagd.

 

5/9  
 
 

Hösten är verkligen en härlig tid. Domaruppdrag, egna provstarter och jakter. Vad kan man mer önska? Möjligen att dygnet hade fler timmar så man hann med lite mer städning kanske...
Vi har verkligen haft medvind vad gäller provresultat, både egna och flera av våra valpköpare. Det känns helt underbart när träningen ger resultat. Inte lika roligt när det tokar till sig såklart men det är sånt som också händer ibland hur bra man än tränat sin hund. Jag har nollat så många gånger genom åren att jag vet precis hur det känns och hur lätt hänt det är. Inget att skämmas för, vänd det till en positiv erfarenhet istället. Ååh, nu låter jag som Sickan Carlsson igen...

Idag bär det iväg ner till Småland för domaruppdrag i helgen. Jörgen åker med för en gångs skull, det är inte ofta vi får till planeringen på det sättet. Trevligt!

 

26/8  
 
 

Jag har varit i Kiruna några dagar för att döma och kursa. En mycket positiv upplevelse, knotten/myggen hade man ju dock kunnat klara sig utan. Har aldrig varit så långt norrut tidigare så bara det var en upplevelse. Vacker natur, bra provupplägg och en helt underbar organisationsstab med Sussan och Annelie i spetsen. Jag blev oerhört väl omhändertagen och trivdes som fisken i vattnet. En hel del nya ansikten att lära känna men även förvånansvärt många "gamla bekantingar" från Kalix och Norge.
Gårdagen ägnades åt kurs, det blev mest grundträning och många intressanta och givande diskussioner. Det blir ju gärna det när deltagarna känner varandra väl och är trygga ihop. Jag tror att alla var nöjda med dagen även om vi alla var lite slitna efter provhelgen.
Klockan ringde 04:15 i morse och planet lyfte från Kiruna 06:00.  Funderar på om det skulle kunna gå att få till någon slags semester i norr nästa år. Nu vill jag se Abisko!!

I slutet av förra veckan ringde Jenny som har Catch (Aberlour). Hund och husse Johan hade varit ute på and- och gåsjakt och Catch hade skött sig med den äran. Catch har utvecklats till en riktigt duktig apportör och det gör ju ett uppfödarhjärta varmt.

Greta verkar trivas förträffligt och kommer mycket bra överens med resten av flocken. Även hon har fått vara med på andjakt men än så länge bara i passivt läge. Hon är lydig och det märks att grunden sitter där den ska. Ska bli kul att få medverka i hennes fortsatta träning. Hon är en halv gång större än syrran Speys och även en halv gång "mera hund" i sitt sätt att vara. Häftig jycke!

 

20/8  
 
 

Hundflocken är temporärt utökad med ytterligare en medlem. Det är Greta (Glen Scotia) som kommer att bo här tillsvidare eftersom hennes husse Thord fått en stroke. På kennel Amamus hemsida kommer Marith då och då att lägga in rapporter om Thords tillfrisknande och rehabilitering. Vi håller alla tummar vi har för att Thord ska bli så bra som bara är möjligt.
Greta har snabbt funnit sig tillrätta trots att vi bara varit hemma några timmar. Månne känner hon igen sig?

 

18/8  
 
 

Vädret är börjar ge föraningar om höst och det passar ju bra eftersom det är andpremiär på torsdag.
Härligt!

Ser ni hur pigg och glad Lystra ser ut på bilden på framsidan? Hon är i så fin form att vi nästan övervägde att anmäla henne till jaktprov. Men vi besinnade oss och nöjer oss med att hon är pigg, glad, Rimadylfri (hon har artros i sina tår) och ser fram emot höstens jakter med henne istället.
En annan som  är i kanonform just nu är Guinness. Färdiglöpt imorgon är det väl dock bara en tidsfråga innan hon går in i "puppy-mode" och tycker att jaktprovsdummys är larv. Hon är anmäld till Garpenberg men sen dömer jag och har annat för mig så det får väl bli start i Småland 1-2 november. Brrr....då är det kallt i vattnet.
Såklart har jag anmält henne till RM men det är ju långt ifrån säkert att vi kommer med.
Speys går också riktigt bra men är väl inte riktigt klar för ökl om man har höga krav. Men några avstämningsstarter har jag nog tänkt att göra ändå. Går det så går det, man kan ju ha tur med vinden...anlagen och inställningen är det då inget fel på.

Så har Pappa piggat på sig igen. Efter ett par veckors sjukhusvistelse är han hemma igen. (hemma i Spånga alltså, inte här!)  För någon vecka sen började han gorma om att det serverades för mycket broccoli på sjukan. Då förstod vi att han var på bättringsvägen...
Välkommen hem Pappa!

 

16/8  
 
 

Vi har varit i Värmland några dagar hos Ingela och Bertil (Thorsvi Banff) för trevlig samvaro och bra hundträning. Vädret var inte det bästa så kameran fick vara i bilen för det mesta men några bilder blev det sista dagen då regnet höll sig borta. Tack snälla Ingela och Bertil för er stora gästfrihet!

Ackes (Benromach) husse Pär ringde häromdagen för att berätta att Acke skött sig utmärkt när han fick följa med husse och skyddsjaga skarv. Kul!


 

12/8  
 
 

Igår var vi på Gryt hos Håkan och Karina för några timmars träning. Jag tränade på att använda kameran eftersom både Speys och Guinness  höglöper. Jörgen dammade av Lystra som skötte sig riktigt bra när hon väl insåg att det är helt ok att springa iväg när husse skickar. Inledningsvis visade hon prov på "extremt god stadga". Agnetha hade med sig lilla Kiwi som väl aldrig gått så länge på linje men höll ihop riktigt bra även om hon såklart blev trött på sluttampen. Övriga deltagare var Sofia med Baggi och Inger med Quail. Ni får gärna titta på mina bilder men kom ihåg att jag är amatör!


 

9/8  
 
 

Ännu fler fina bilder från kennelträffen. Åsa Simonsson har redigerat bilderna som Bertil Andersson tog med familjens Simonssons kamera. Kolla här!

 

8/8  
 
 

080808 idag börjar OS på riktigt! Det är helt otroligt vilka omfattande TV-sändningar det bjuds på. Jag tror dock jag ska hålla mig till sammandragen för annars kommer man ju att fastna i fåtöljen helt o hållet.

Speja, Thorsvi Balvenie har fått en egen blogg.

Jill har lagt ut bilder från kennelträffen. Kolla här!

 

6/8  
 
 

Sommarens sista Thorsviträning hade vi igår kväll. Sex ekipage på plats;
Susanna med Bonus
Agnetha med Kiwi
Lillebror med Malte
Sofia med Speja
Fia med Hugo
Katarina med Alliz
Vi hade lagt upp det som linjearbete med fyra dirigeringsområden som jag preppat i förväg. De fem vuxna hundarna gick på linjen medan lilla Alliz (5 månader) gick en liten bit bakom och enbart jobbade med kontakt. Alliz var lugn som en filbunke eftersom hon inte har några som helst förväntningar när det skjuts eller kastas. Hon undrade nog varför de vuxna blev så ivriga. Katarina jobbar jättefint med sin lilla valp.
Lillbror förde hund så vi andra bara gapade av hänförelse. Speja trodde att det var stora saker på G så Sofia blåste henne på konfekten och jobbade bara stadga o följsamhet. Prins Hugo trodde att han skulle få göra som han ville men när Fia satte tummen i ögat på honom så skärpte han till sig. Unghundarna Bonus och Kiwi var riktigt trevliga att se (som vanligt). Agnetha och Kiwi har verkligen funnit varandra och jobbar ihop som de aldrig gjort annat.
Vi avslutningsfikat började den mentala krigföringen inför Thorsvis Gyllene And. Uj uj uj vilken tävling det kommer att bli! Fast den är ju inte förrän i december...

En lite försenat grattis vill vi passa på att skicka till Garronpointbröderna Arron och Mole som fått varsin etta i elit- respektive öppenklass på Hunnebergsprovet.

Var hos Jenny H häromdagen för att köra ett öppenprovupplägg med Speys. Vi gick i par med Anna och Tassa. Jag var nöjd med Speys förutom vid en landdirigering där hon fick vittring på ett annat vilt och viljornas kamp utbröt. Efter sju år och åtta bedrövelser avgick jag med "segern" trodde jag. Men på den avslutande landmarkeringen brakade Speys helt sonika förbi de vilten för att ge sig ut och försöka hämta in det "förbjudna". Bra tåga får man väl säga!
 

3/8  
 
 

Det var riktigt kul att döma på Tollarspecialen. Inte mindre än 20 hundar till start i Mästarklassen vilket är rekord. Lotta Bergquist och jag delade på domaruppdraget på så sätt att jag dömde hundarna på torra land och sen tog Lotta över vid vattnet. I toppen hade vi två tyska hundar som höll hög kvalitet. Jag var ju tvungen att kolla om de på något sätt skiljde sig härstamningsmässigt från våra svenska tollare, men så var absolut inte fallet. Tvärtom. Alltså ligger troligtvis skillnaden i hantering/träning. Nåt att fundera över för svenska tollarägare kanske?
Heder åt arrangörerna som drar runt detta jättearrangemang med nästan 400 hundar. Jaktprov, workingtest, lydnadsprov, agility och så klart en avslutande utställning. Fanns något för alla att vara med på. Pratade med några som till och med nöjde sig med att bara vara där och mingla. Stämningen verkade vara utmärkt.
Jag saknar verkligen Labradormästerskapet som verkar ha gått i graven...

 

1/8  
 
 

Jörgen köade på Systembolaget i morse för att få tag på sin 50-årspresent. En 50-årig Glen Grant. Vad kan passa bättre i present för en äkta singlemalt-nörd.
Läs mer om den buteljerade 50-åringen på whiskysidan. Undrar om man får smaka...?

I eftermiddag åker jag ut till Gålö där jag ska döma Tollarspecialens Mästarklass imorgon. Väderprognosen visar mulet och kanske regn. Skönt för både två-och fyrbeningar efter värmeböljan.

Igår var Karina och Håkan här och hjälpte oss att sätta upp vår FART-bana. Snart börjar vi testa inom ramen för pilotfasen av Labradorklubbens FART-projekt. Spännande!

 

30/7  
 
 

Igår kväll var det dags för Thorsviträning på Wij. Det verkar som om de flesta är på semester eller tycker att det för varmt att träna. Susanna och Agnetha körde viltsök med unghundarna Bonus och Kiwi medan vi andra höll oss i vattnet. Småvalparna Maggie och Silke var också med för att se o lära. En trevlig och mycket avslappnad kväll i underbart väder.

Jaktprovsanmälningar är postade och vips börjar damerna löpa...
Hade planerat att starta både Guinness och Speys i Hofors. Nu blir det inte så eftersom Guinness började löpa senare än vad jag trott och Speys mycket tidigare. Inte mycket att göra åt, bara att rätta in sig i ledet.
Vi kommer inte att para Speys på det här löpet utan väntar till nästa istället så det bli vårvalpar.

 

27/7  
 
 

För en gångs skull en helg utan en massa inplanerade hundaktiviteter. Vi har grejat lite med vår "armada" bestående av fyra små plastbåtar. I denna värme är det ju simning som gäller för hundarna som motion och då är det ju perfekt att kunna ge sig ut att ro. För övrigt har vi snyltat hos Peter&Kian som har pool. Lek o plask, samt lite gott att äta och dricka. Dessutom passade vi på att prova deras nyinköpta kajak. Dock inte i den lilla poolen...
En härlig helg i riktig högsommarvärme.
En del är ju ute och startar på jaktprov trots värmen, ett stort GRATTIS vill vi skicka till Eva Edler som med sin Searover Flaming Tigger fixade en elitetta idag i Härnösand.

 

22/7  
 
 

Sofia hade bokat in träning på Gryt igår eftermiddag och jag fick möjlighet att följa med och köra Speys. Nyttig och rolig träning hela tiden på gränsen för hundarnas förmåga. Det går alltid att tänja på gränsen bara man kan lösa upp det som inte funkar.
Regnet hängde i luften men höll sig borta precis till var klara då det brakade loss modell högtryckstvätt, snacka om att vi hade tur. Bilder blev det också.



 

14/7  
 
 

Efter att ha klättrat på stege hoppar Jörgen runt på kryckor med ett trasigt knä. Drullade ner såklart!
Men det var ändå tur i oturen att han inte gjorde det precis innan semestern utan väntade tills vi kommit hem. Bra att ha ett sjukhus med akutmottagning på bekvämt avstånd. Lämnade in honom vid tre i lördags och fick hämta hem honom ett par timmar senare. Kostade 300 pix, bra mycket billigare än om det varit en hund!

Semestern ja, helt underbar! Skottland är fint.
Peter, Kian, Jörgen och jag packade in oss i bilen och gav oss iväg till Amsterdam där vi tog färjan till Newcastle. Vi bodde ett par dygn i norra England, närmare bestämt i Bamburgh innan vi reste vidare till Edinburgh. Där passade vi bland annat på att fira Jörgens 50-årsdag. Sen reste vi vidare till Drumnadrochit i närheten av bland annat Loch Ness och Urquhart. Eftersom Skottland är synonymt med singlemaltwhisky tillbringade vi några dygn i Speyside där vi bodde i Dufftown som fick bli bas för ett antal destilleribesök. Sista målet på resan blev Perth där vi bland annat hann med en dag på Scottish Game Fair. Vi har haft en riktig toppensemester som blir svår att överträffa.
Bilder Bamburgh
Bilder Edinburgh
Bilder Drumnadrochit
Bilder Dufftown
Bilder Perth

Nu laddar vi och planerar inför kennelträffen som vi ska ha på Fliken kommande helg. Ska bli hur kul som helst!

Har precis skickat in jaktprovsanmälningar för Speys och Guinness, både B- och Aprov. Hundträning är högprioriterat just nu kan man väl lugnt säga. Lilla Kiwi kommer i kläm tidsmässigt så Agnetha G kommer att förbarma sig över henne i höst. De fattade tycke för varandra under vår semester.



 

15/6  
 
 

Tiden bara flyger iväg, men så är det ju när man har roligt. En kort resumé av veckan som gått:

Måndag; funktionärsträff på Hall för de som jobbade med Södertäljeprovet. Inga, Tina och Anna hade ordnat med god mat och genomtänkt träning. En härlig kväll!

Tisdag; vattenträningsdag på Wij. Det blåste så jag höll på att ramla ur båten. Man ska nog faktiskt ha flytväst. Efter ett par timmars roende hade mina armar fått nog och vi övergick till apportkastare istället. Tack alla tappra kursdeltagare som trotsade vinden...

Onsdag; skulle vi träna på kvällen, Jörgen, Kian och jag. Regnet vräkte ner. Jörgen satte sig helt sonika i bilen medan Kian och jag tog en promenad istället och undrade om vi var riktigt kloka när vattnet bara forsade runt oss. Men hundarna hade kul!

Torsdag; träning hos Helena L. Sista gången för den här terminen. Jag tycker om att träna hos Helena, hon är lugn och genomtänkt i sina övningar och har alltid ett ord att skicka med på vägen. Det är Speys jag har haft med på våra träningar och jag är riktigt nöjd med hennes utveckling. På kvällen dags för sista gången på en vattenträningskurs. Duktiga hundar! Stort tack för presenten som kommer väl till pass på mer än ett sätt.

Fredag-lördag; kursdagar med ett härligt gäng goldenägare från västsverige. Jag hade inte möjlighet att åka till dem så därför kom de hit istället. Två bra dagar med duktiga ekipage. På lördagen var Jörgen med och hjälpte till också. Gänget var inte så vana vid att jobba så mycket med skott, så de fick mer än nog när Jörgen gick loss med både bumper, apportkastare och bössa!

Söndag; Sofia L hade tagit initiativet till en träningsdag upplagt som B-prov i nybörjar- respektive öppenklass. Alla hade tagit med sig några vilt var och turades om att vara funktionärer. Sofia hade gjort fina provupplägg och höll ordning på oss. Jag startade Kiwi i nkl och Speys i ökl och var supernöjd med bägge hundarna. Tack Sofia för en kanondag!!

För övrigt tittar vi på fotboll...



 

9/6  
 
 

Kursandet i Umeå, närmare bestämt på Angsjöns camping utanför Bjurholm,  avlöpte på ett bra sätt. En jättetrevlig grupp som verkligen förstod vikten av bra grundträning. Många bra diskussioner hade vi och dessutom hur trevligt som helst. Tack ska ni ha allihopa!



 

5/6  
 
 

Imorgon är det dags för Unghundsderbyt på Limmerhult. Fyra stycken ur vår B2-kull ska vara med; Kiwi, Edda, Cobber och Bonus. Lisa är ju tyvärr skadad och får stanna hemma i Värmland.
Personligen har jag lite kluvna känslor gällande derbyt som företeelse. Fördelen är att man får en mönstring av landets unghundar, nackdelen är om tävlingsgalna förare pressar sina hundar för mycket. Då tänker jag inte bara på själva tävlingsdagen utan minst lika mycket på träningen. Man ska inte träna för ett unghundsderby, man ska träna för livet.
Av yttersta vikt är också arrangörerna gör ett klokt upplägg, dvs rakt och enkelt där de unga hundarnas medfödda egenskaper kan bedömas. Grundtanken bör vara att även en 9-10 månaders hund ska kunna få poäng på varje station utan att pressas. Tycker jag alltså. Efter denna moralkaka vill jag passa på att önska våra fyra deltagare lycka till och hoppas att ni får en härlig och rolig dag! Den lär i alla fall bli varm..
Det blir Jörgen som kör Kiwi för själv ska jag norrut. Kursdags i Umeå (igen) i flatklubbens regi.



 

4/6  
 
 

I måndags fick Vicky och Michael en son. Stort Grattis! Edward ska han heta och var vid födseln 49cm lång och vägde 3,6kg.
Idag dök de upp för att hämta hem Doris och Maggie. Undrar om begreppet "ta det lugnt" överhuvudtaget existerar i Vickys värld? Hon såg som vanligt hur pigg ut som helst.
Själv känner jag mig som en urvriden disktrasa i värmen speciellt då AC:n pajat i bilen. Men man ska inte klaga, försommarkvällarna är underbara.
För övrigt planerar vi de sista detaljerna inför vår Skottlandsresa. Vi åker på midsommardagen och blir borta nästan tre veckor. Vi kommer att bila runt och bo på några olika ställen; Bamburgh, Edinburgh, Drumnadrochit, Dufftown och Perth. Inget hunderi, bara semestra som "vanliga" människor. Fast när vi är i Perth går Scottish Game Fair av stapeln på Scone Palace som ligger i närheten. Det tänker vi inte missa.


 

2/6  
 
 

En intensiv och rolig helg i underbart försommarväder har det varit. I fredags kom Åsa, Stefan och lille Olof upp från Skåne för att delta i våra helgaktiviteter. De hade med sig sina tre vuxna hundar och två valpar. Här hemma fanns ju redan våra hundar samt Doris och Maggie som vi passar några dagar åt Vicky och Michael som ska ha mänsklig tillökning. Jag bävade lite för hur det skulle fungera med fjorton hundar varav fyra valpar. Men det var inga som helst problem, alla skötte sig utmärkt och trivdes tillsammans.
Lördagen ägnades åt en träningsdag huvudsakligen baserad på vattenarbete. Jag tror att det var ungefär tretton hundar på plats. Jättekul att så många hade möjlighet att komma. Det kändes som en "familjedag på stranden", härligt!
Dagen efter var det dags för B2-kullens kursavslutning. Den gjorde vi i form av ett B-prov med vilt och hela alltet. Jättekul att se hur fint hundarna har utvecklats under kursens gång. Det finns en del kvar att slipa på innan det är dags för provstart men det ser riktigt trevligt ut tycker jag. Stort tack för den fina presenten!
Jill hade med sig kameran under helgen så det finns bilder här.
Helgen avslutades med trevlig familjemiddag hemma hos brorsan, behöver jag säga att vi somnade ovaggade...


 

28/5  
 
 

Rykten!
På förekommen anledning vill vi göra ett förtydligande: Svennis ska INTE ta över träningen av Chelsea. Den kommer Lotta att sköta precis som tidigare. Så det så!
Svennis får väl skaffa en egen hund alternativt flytta till Mexico.


 

27/5  
 
 

Hemma igen efter Norrlandsresan. Trevliga och raka provupplägg på lördagen då vi klämde in både öppen-och nybörjarklass. Kursade med en nybörjargrupp på söndagen i Umeå och åkte sen vidare till Skellefteå där jag hade en mer erfaren grupp igår. Roliga dagar i mestadels fint väder. Det är alltid lika trevligt att åka norrut, stämningen är god och alla är så trevliga.
Speciellt tack till Lilian, Anna-Lena, Gunilla och Ingrid!

Som synes på förstasidan vore vi väldigt tacksamma om någon kan tänka sig att byta startgrupp med oss på Unghundsderbyt. Kiwi är inlottad i första startgruppen (har nr 27) men för att få hundpassningen på hemmaplan att fungera behöver vi få en plats i sena gruppen istället. Alltså; någon som vill byta?
Vi försökte få ta Thorsvi Banffs plats som ju är skadad och struken, men det gick inte arrangören med på.


 

23/5  
 
 

Jag försöker träna hundarna så mycket det bara går just nu. Kom på att höstens jaktprov faktiskt närmar sig i ganska snabb takt. Planen är att starta Kiwi i nybörjarklass, Speys i öppen och Guinness i elit. Dessutom vill jag starta Guinness på några A-prov och helst också Speys i kkl. Alltså behövs träning! Efter midsommar åker vi till Skottland på semester några veckor och då får hundarna vila. Sen det är ett par desperata träningsveckor kvar innan B-provs säsongen drar igång. Hmm, undrar just om den här planen kommer att hålla...Kiwi kan ju faktiskt precis lika gärna starta våren -09 istället. Ja, med många hundar blir det till att prioritera!

Otur! Ingela ringde igår och berättade att Lisa (Banff) skadat en klo och blivit tvungen att uppsöka veterinär för borttagande av klokapsel. Inget unghundsderby för henne alltså. Vad synd!

Nu är det dags för väskpackning igen. Flyger från Arlanda i eftermiddag. Dömer i Umeå på lördag och kursar där på söndag. Sen vidare transport till Skellefteå för kurs på måndag. Hemma igen måndag kväll.


 

19/5  
 
 

I lördags tog Kian med mig på ansiktsbehandling. En oerhört behaglig aktivitet. Nu blev man ju inte direkt fräsch som en nyponros på direkten utan snarare mer åt köttfärshållet...(däremot var jag väldigt slät och len på söndagen.)
Under tiden hade Peter och Jörgen förberett maten som bestod av inte mindre än sju rätter. Hjälp vad mätt man blev. Den avslutande brietårtan med hjortron förpassade faktiskt tillbaka till kylskåpet. Den fick bara inte plats!

Igår var det dags för ännu ett kurstillfälle med B2-kullen samt Kånny & Higgins. Den här kullen är som jag tidigare skrivit den mest fotograftäta vi haft. Både Bertil och Jill var på hugget med sina kameror.

Vi får täta rapporter om de allra minsta, Glen2-kullen, som verkar fungera alldeles utmärkt.
Livet som jag nu bestämt blir kvar här hemma apporterade faktiskt en rejäl gräsandsdrake häromdagen. Fattar inte riktigt hur hon lyckades greppa, men hur som helst bar hon mitt på anden med svansen stolt på svaj. Att bytet var hennes var inte att missta sig på. Det krävdes lite mild övertalning för att hon skulle komma och lämna den till mig. Gott gry i den valpen!

 

 

14/5  
 
 

I måndags kväll träffade jag Tina och Inga utanför Södertälje närmare bestämt i Annas och Gazzes mysiga sommarstuga som vare sig har el eller vatten. Men den är såå charmig och mysig. Vi gick igenom provupplägget och sen var det middagsdags. Gazze hade grillat och fixat smaskig potatisgratäng. Något glas vin slank också ned innan det var dags att krypa till kojs.
Funktionärerna var ett riktigt järngäng. Herr o Fru Bergquist och Herr o Fru Raneryd samt inte minst Camilla Damgaard. (fast vid närmare eftertanke är hon faktiskt minst!) Med såna funkisar spelar det liksom ingen roll att det inte finns några passande åror till båten; allting löser sig.
Hundarna däremot hade en hel del problem. Mestadels med sin koncentration, så det blev bara två ettor. Men alla deltagare tog det hela med jämnmod och jag upplevde det som att vi hade en trevlig dag tillsammans.

Ikväll har jag faktiskt tränat lite! Kian, Peter och jag tränade våra unghundar. Några vattenmarkeringar och lite landjobb blev det. På förekommen anledning blev det också någon övning där vi betonade att det är Ytterst Olämpligt att byta dummy. Tror att alla tre hundarna uppfattade budskapet. Bra när man kan rigga en övning och på ett kontrollerat sätt korrigera för att sedan direkt kunna förstärka det korrekta beteendet på ett positivt sätt. Då blir det svart/vitt och lätt att förstå för hunden.

 

 

12/5  
 
 

I helgen var jag och dömde i Örebro. Nybörjarklass på lördagen och öppen igår. Varmt! Igår kom jag dock på den briljanta idén att ta på mig en keps för att undvika solsting. Min omtänksamma sekreterare försåg mig dessutom med solkräm faktor 30 så jag slapp bränna mig mer än jag redan gjort på lördagen.
Trevliga provupplägg bägge dagarna. Rakt och enkelt, precis som jag vill ha det. Tack snälla Kajsa och Kristina för en jättetrevlig helg!

Idag packar jag om väskan för att åka till Södertälje där det ska dömas imorgon. Det är mycket nu...

 

 

8/5  
 
 

Alla valpar utom vår egen Livet (Glenlivet) är nu levererade och allt återgår till det "normala" igen. Jag är inte helt säker på att vi ska ha kvar Livet här hemma, jag inte känner mig helt motiverad för en ny valp just nu. Men vi får se. Hon är väldigt trevlig och lättsam och hänger med på kurser och annat utan att knota så något besvär är hon ju inte.
Valparna har klarat flytten till sina nya hem utan några som helst problem rapporteras det. Några bilder har det också kommit.

I tisdags var jag på Öster-Malma med Speys för att vara med på träning för Jamie Bettinson. Kul och nyttigt, sen gäller det som vanligt att ta till sig det man gillar. Speys gjorde sitt bästa och även jag gjorde så gott jag kunde. Vi var ganska trötta bägge två i slutet på dagen.
Tack snälla Inga-Lena och Lena för att jag fick chansen att vara med!

Igår kväll skulle vi träna lite vatten. Någon IDIOT har skurit sönder min gröna båt! Vad trött jag blir...och ledsen...

Lördag den 31/5 ordnar vi träning för de Thorsviekipage som kan och vill. Vi samlas på Wij klockan 11:00. Maila så vi vet hur många vi blir!
Egen matsäck medtages.
 

 

5/5  
 
 

Hemma igen efter fyra dagars kursande.  LRK/Värmland hade ordnat till ett jättetrevligt träningsläger på och kring vackra Ransbergs Herrgård. Bra boende, god mat, fantastiska träningsmarker och väldigt trevliga kursdeltagare. Idag är jag ganska trött ska villigt erkännas men det var himla kul. En stor eloge till LRK/Värmland med Ingela T i spetsen som organiserat det hela.
 

 

1/5  
 
 

Medan Anita är i Värmland och håller kurs, så håller jag ställningarna här på hemmaplan. Vill passa på att tipsa om två whiskynyheter, läs under Whisky.

 

28/4   
 
 

Jag har varit på Flikens kursgård utanför Norberg i helgen och haft kurs. En liten behändig grupp på sex deltagare. Tre tollare, två golden och en flat. Både stämningen och vädret var på topp så det blev en lyckad helg på alla sätt. Fliken är ett jättebra ställe för kursverksamhet, rekommenderas!
Nu är det valpleveranser för hela slanten ett par dagar och på onsdag eftermiddag bär det av till Värmland för kursande i dagarna fyra. Det är LRK/Värmland som anordnar en "Minicamp" med Inger Johansson, Maria Sundberg och mig som instruktörer.



 

24/4   
 
 

Jaktprovsdebut för året! I domarrollen på B-prov för egen del alltså. Jag hade nöjet att döma ett särskilt prov för LRK/östra på hemmaplan i Bålsta. Härligt väder, duktiga funktionärer, många duktiga hundar, god mat, mycket godis. Det finns sämre sätt att tillbringa en dag!



 

20/4   
 
 

Ja, hur gick det då för tjejerna i Sorunda? Inget vidare kan man väl säga. Det kom några SMS som fick mobilen att spraka. Ankskit! var en kommentar...
Vi förbigår det hela med största möjliga tyssstnad (ja alla var nog faktiskt tysta).

Idag har jag varit på mocktrial (fingerat A-prov). Inte som deltagare, men väl som domare. Arrangemanget var en del av SSRKs satsning på fortbildning av jaktprovsdomare. Superkul och fantastiskt lärorikt! Vi var inte mindre än åtta domare som turades om att skicka hundar, bedöma och diskutera en hel del. Precis hur nyttigt som helst.
Dagens vinnare blev Justlike Prince Henry med Stig Persson vid spakarna.
Jättetack till alla inblandade som gjorde dagen möjlig att genomföra!!

Eftersom jag var upptagen fick Jörgen ta hand om dagens unghundsträning. Alla hjälptes åt så Jörgen fick möjlighet att träna Kiwi också. På träningsmenyn stod "ligga-kvar-i-området" markeringar och sök. Jörgen rapporterar att alla skött sig bra och förklarade sig nöjd med Kiwis arbete.

Det ser ut som om fem av de sex valparna i B2-kullen kommer att vara med på Unghundsderbyt. Viktigt att se det hela som en kul träningsdag och inte sätta press vare sig på hunden eller sig själv som förare.
Have fun!!


 

15/4   
 
 

Chelsea (Arran) debuterade i elitklass på WT i helgen. Fina 75 poäng fick Chelsea och Lotta ihop. En mycket bra debut tycker jag!

Nu till helgen är det WT-dags igen. Vi håller tummarna för Chelsea, Doris, Tindra och Speja som tillsammans med sina mattar ska till Sorunda på lördag.


 

11/4   
 
 

Nu har vi fött upp 40 hundar som är i röntgningsbar ålder. Alla är röntgade, dvs 100%. En stor eloge till våra valpköpare som lojalt ställer upp och röntgar sina hundar.
Totalt har vi en hd-frekvens på 17.5% bestående av 7 individer med C-höfter. Den siffran skulle jag vilja ha lägre så det får vi jobba med i avelsarbetet. Andelen armbågsfel är 2.5% bestående av en individ som tyvärr numera bor i hundhimlen. Det är en låg siffra som vi såklart är jätteglada för men samtidigt inser att den nog inte varar för evigt.
 

 

7/4   
 
 

I lördags hade vi lite minisemester på Friiberghs herrgård, pappas 75-årsdag skulle firas. Jättetrevligt!
Kian och Peter tog hand om hunderiet på hemmaplan, både vuxna och valpar. Tack för det.
Igår eftermiddag var det kursdags för B2:orna som dock var decimerade pga löp. Vi introducerade både sök och vilt samtidigt. Två flugor i en smäll som det heter. Vilthanteringen var oklanderlig och spontan. Sökintresset var stort och speciellt Cobber imponerade med en systematik som man inte ser så ofta i en orutinerad hund. Kiwi var hemma och höglöpte men jag kunde ju inte låta bli att testa med henne också när jag kom hem. Det gick bra och matte var mycket nöjd med hela helgen.
 

 

1/4   
 
 

Idag har vi varit och tränat hos Lena B-K i fint vårväder. Vi jobbade mestadels med markeringar idag och jag fick bra tips om hur jag ska placera mig själv i förhållande till hunden för att undvika ögonkontakt. Eller snarare, se till hur hunden är placerad. Dessutom har jag en ovana att titta på min hund alldeles för ofta. Bra att få det påpekat!
Det var Speys jag hade med mig och jag var väldigt nöjd med henne även om jag fick en ganska lång språngmarsch i samband med att hon valde att inte höra min stoppsignal. Det var ju såklart inte bara vi två utan även Lotta med Chelsea, Vicky med Doris och Agnetha "Barnmorskan" Grankvist med Tindra.

På vägen hem hoppade jag in på Apoteket och köpte en rejäl laddning Exspot, börjar bli hög tid att behandla hundarna mot fästingeländet.
 

 

30/3   
 
 

Jörgen har varit på Labradorklubbens Fullmäktige över helgen. Allt hade gått lugnt och städat tillväga vad jag kunde förstå av hans rapport. Möjligen hade lördagsnatten blivit låång för en del...
B2-kullens fortsättningskurs började idag. Kiwi löper så hon fick stanna hemma. På plats var B2-valparna Lisa, Cobber och Bonus. Samt Peter och Kians härliga unghanar Higgins och Kånny. Vi gjorde en avstämning av hur vinterträningen fortskridit avseende dirigeringsmomenten. Det blev ganska intensivt och det var en fröjd att se dessa underbara unghundar med sina duktiga förare.
Nu kommer inriktningen under våren att bli mer renodlad B-provsträning inför nybörjarklass och det blir vilt som kommer att stå på apporteringsmenyn.
Jill fotade och bilder från dagen finns här.

Positiv rapport från yttterligare en B2:a som bor lite längre bort; Thorsvi Benromach "Acke". Han hade fått vara med på rävklapp, mestadels gående fint i koppel men i en såt strök husse Pär kopplet och lät Acke sträcka ut. Vips hittade han en älgkviga och en förbjuden jakt var på G. Fram med visselpipan och en mycket nöjd husse kunde konstatera att inkallningen fungerade till 100%. Jaktkamraterna hade varit oerhört imponerade av Ackes lydnad rapporterar en stolt husse. Imorgon är det dags för röntgen, vi håller tummarna!


 
 

24/3   
 
 

Träning idag tillsammans med Peter och Kian. Fyra hundar på linje och sen växlade vi mellan bumpermarkeringar och dirigeringar till områden. Imponerade mest gjorde Peters unghane Higgins som fick prova på att vara i hetluften eftersom Harry var lite indisponerad. Kian fick damma av gamla Rikta då Kånny skadat en fot. Hon hade som vanligt bestämda egna idéer (Rikta alltså, inte Kian) men skärpte till sig när uppgifterna blev tillräckligt utmanande. Jörgen och Lystra skötte sig bra och själv var jag mycket nöjd med Speys. Det är en fröjd att träna den hunden, hon satte inte en fot fel. Antagligen inte tillräckligt svåra uppgifter, men ibland är det skönt att bara få njuta.
Sen gick vi in och åt upp resterna av påskmaten och planerade lite för sommarsemestern. Det blir bilresa till Amsterdam, färja till Newcastle och sen vidare med bil upp i Skottland. Några destillerbesök såklart, men även Urquhart, Loch Ness och några andra turistbegivenheter. Ingen hundresa alltså, även om Scottish Game Fair på Scone Palace finns med på programmet.

På onsdag blir en av våra valpköpare rikskändis! Det är Tindras och Saffrans matte Agnetha som är med i nya dokumentären Barnmorskorna. Missa inte det!


 
 

23/3   
 
 

Idag var jag och Kiwi på träning hos Maria S i vackra Sörmland. Grunderna i dirigering stod på programmet. Kiwi skötte sig bra, jag var lite nyfiken på hur hon skulle fungera i grupp med främmande hundar och på främmande mark. Inga problem.
Eftersom det var kallt och vi skulle bli stillasittande hade jag mycket ordentligt tagit med en vetbed för Kiwi att sitta på. Helt plötsligt såg jag blodfläckar och började undersöka hennes tassar. Efter en stund insåg jag att hon börjat löpa...snacka om att ha koll på läget.

Imorgon kommer Peter och Kian för lite träning, bumpern står på laddning. Dessutom ska vi planera lite för vår sommarsemester i Skottland.


 
 

20/3   
 
 

Agnetha med Tindra, Vicky med Doris, Sofia med Speja och jag med Speys har bokat in några träningar hos Helena Lindström under våren. Idag på förmiddagen var det premiär. Vicky har åkt till Blåkulla (eller om det var Skåne) så idag var vi bara tre. I strålande sol hade vi ett par härliga träningstimmar, kan man inleda påsken på ett bättre sätt?

Från en valpköpare kommer här ett recept på en Påsktårta:

1 dl socker
4 ägg
2 dl torkad frukt
1 tsk salt
1 dl farinsocker
4 msk citronsaft
nötter
2 liter whisky

Ta fram en mellanstor skål.
Kolla whiskyn genom att smaka.
Häll whisky i ett decilitermått och drick.
Upprepa.
Sätt på elvispen. Smaka återigen på whiskyn, om den fortfarande håller kvalite.
Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg till 1 msk socker och vispa igen.
Kolla om whiskyn fortfarande är god, drick ännu en kopp.
Schtäng av elvischpen.
Knäck två hönor och schläng i schkålen, med all torkad fjukt.Schätt på elvischpen igen...
Om den fjuktade torken fastnar i schkålen, vrid loss den med en muvschkrejsel.
Schmaka sen om whiskyn forfarande är god.
Schen schka du schila 2 dl schalt, eller nåt schånt.
De ärinte schå noga.
Kolla whischkyn.
Schila citronsaften, lägg till en ma...sched... och schå socker,
eller nåt, va fan.
Schmörj ugnen.
Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte att schtänga av elvischpen.
Schläng ut schkålen genom fönschtret, icg....sch?kolla schen whiskyn.
Gå o lägg dej....


 
 

19/3   
 
 

Kiwi har skördat sin första stora seger!
Vi vann avslutningstävlingen på Rallylydnadskursen. I mördande konkurrens (vi var tre deltagare) vann Kiwi med 92 poäng av 100 möjliga. Av de åtta poängavdragen stod jag för sju och Kiwi för ett. Kiwi var mycket stolt över sig själv och berättade om sin stora seger för mamma Guinness när vi kom hem. Inte så konstigt , sa Guinness, du är ju en wiNNing-dotter.

Nu stundar påskhelg som för vår del kommer att bli lugn. Lite hundträning är det enda som står på programmet. Påsklunch med mamma och pappa också förstås. Det blir lite som lugnet före stormen för snart är alla valpköparna välkomna för att börja titta på valparna.
 
 

17/3   
 
 

Hemma igen efter Norgeresan. Väderprognosen var nästan rätt, men den utelämnade hagelskurarna och vinden, samt den avslutande snöstormen på söndag eftermiddag...
Resan började med att flyget var försenat och att mitt bagage kom bort. Redan när vi landade i Trondheim visste dock SAS att min väska tyvärr blivit kvar på Arlanda och lovade att se till att jag skulle få den under kvällen. Väskan fick flyga till Oslo för att sen ta inrikesflyg till Trondheim, sen tog den båt ut till den halvö där vi befann oss, sista biten blev det taxi. 22:30 på fredagskvällen återförenades Väskan och jag till min stora glädje.
Förutom väsktrasslet och vädret blev helgen mycket lyckad med intresserade och motiverade deltagare och Inga-Lena och jag blev tillfrågade om att komma tillbaka nästa år. Ett gott betyg tycker jag.
Det gick inget flyg hem på söndagen men de förträffliga kursarrangörerna Bente och Berit hade förlagt oss på ett riktigt fint Scandic i Trondheim sista natten. Utvilade och mycket nöjda kunde vi ta flyget hem i förmiddags. Dessutom valde Väskan att följa med hem!

 
 

13/3   
 
 

I morgon bitti flyger jag till Trondheim för att hålla kurs i helgen tillsammans med Inga-Lena Djurberg. Det ska bli jättekul. Väderprognosen lovar snöblandat regn och 3-4 grader. Bäst att packa rejält med kläder.
Jörgen ska hålla ställningarna på hemmaplan.

 
 

12/3   
 
 

Läs mer om linslusen Benny (Thorsvi  Allt-A-Bhainne). Artikeln är hämtad från Mariestads-Tidningen och är skriven av Jenny Allvin.

Stort GRATTIS till Åsa & Stefan på Braheskogens kennel. Deras trevliga gula tik Månstorps Erica fick kennelns första kull för ett par dagar sen. Det finns gula tikar att tinga för den som vill ha en blivande duktig apportör.

 
 

11/3   
 
 

Läs Kians underbara artikel om Benny i senaste  Apportören!
(Det har blivit ett litet fel i en av bildtexterna; det är inte Kian som är på bild med Benny, det är Kajsa.)

 
 

9/3   
 
 

De håller bara på med valparna, ingen bryr sig om mig...stackars, stackars mig.

 
 

5/3   
 
 

Mycket handlar ju om valpar i dessa dagar. Kicki som har Whirre (Glen Grant) ska ha en av hanarna i den nyfödda kullen.  Hon är mer observant än jag och noterade direkt att bägge Glen-kullarna är födda den 4/3. Festligt!

Verkar inte behöva ta Speys till veterinären. Förutom några mystiska bölder runt en tå blev det till slut även ett litet hål i själva trampdynan. Nu ser tassen frisk och fräsch ut igen och hon är ohalt. Det som satt i tassen har nog krupit ut av sig själv i ett obevakat ögonblick.

 
 

4/3   
 
 

Någon som vill köpa en hund billigt? Friröntgad och OptiGen clear.
Edda (Brora) har tuggat sönder en bläckpenna på familjen Simonssons finaste ullmatta. Inte ens Vanish löste problemet...

 
 

29/2   
 
 

Det förb-e tasseländet fortsätter. Nu är Speys rejält halt igen. Tassen är svullen både här och där, även på undersidan mellan trampdynorna. Ska bara klara av Guinness valpning och sen blir det till att besöka veterinären igen. De får väl helt enkelt öppna tassen och kolla om det går att hitta något. Suck!

Hittade blåsippor idag!

 
 

27/2   
 
 

Speys tass verkar äntligen vara på bättringsvägen. Det bildades en rejäl svullnad på ovansidan som nu har spruckit. Idag stöder hon helt och hållet på tassen när hon går.

Igår var Kiwi och jag på Rallylydnadskursen. "Din hund är verkligen jätteduktig" utbrast instruktören. Om mig däremot, sa hon ingenting...

Igår hörde jag gäss för första gången i år. Känns tidigt?

 
 

25/2   
 
 

Nu har Speys äntligen börjat löpa. Nästan 10 månader sen hon löpte sist. Långa löpintervall har både för- och nackdelar. Troligen bra för hunden och definitivt ur aktivitetssynpunkt. Lite mer bevärligt när det gäller avel. Om hon tänker hålla det här löpintervallet innebär det att hon kommer att paras runt årsskiftet 08/09.
En del undrar säkert hur jag resonerar kring att använda en PRA-anlagsbärare i avel. Till att börja med tycker jag att Speys är tillräckligt bra för att ens komma ifråga för avel. Sen är min förhoppning att jag bara ska behöva ta en kull på henne för att undvika att sprida anlaget mer än nödvändigt. Hela kullen kommer testas så snabbt det går, just nu handlar det om en ålder på ca sex veckor. Hanvalparna kommer att levereras som vanligt och sen får ägarna reda på om hundarna är A eller B. Tikarna kommer att bo kvar här tills svaret kommit och sen behåller jag en eller helst två A-tikar. Kanske inte så kul för dem som är intresserade av en tikvalp i kullen men så blir det. Så ser planen ut,  vad som sen händer i verkligheten vet man ju inget om...


 
 

24/2   
 
 

Dags för lite mer organiserad träning, Sofia hade  planerat och fixat.
Jörgen körde med Lystra och själv hade jag ett begränsat urval av hundar. Speys är just nu trebent, Guinness är högdräktig, Joy har passerat "bäst-före" datum. Det blev alltså lilla Kiwi som fick hänga med. Egentligen alldeles för svårt för hennes utbildningsnivå men Sofias upplägg gjorde det möjligt att anpassa alla övningar. Jag var jättenöjd med Kiwi, speciellt hennes förmåga att ligga kvar i ett område och leta tills hon hittar. Inte tränat, bara medskickat av naturen. Tackar!
Dagen avslutades med fika och våfflor, mums.
Tack Sofia för en jättekul träning!


 
 

23/2   
 
 

Helgen inleddes med några timmars har- och rävjakt på förmiddagen. Dåligt med jaktbart vilt idag men såklart var det rådjur överallt helt plötsligt. Hade en bastbock med två kid (ja det var faktiskt så!) på ungefär fem meters avstånd. Bocken tog sats och höll så när på att springa omkull mig medan kiden försiktigt trippade lite vid sidan om. De hade säkerligen mamma get inte alltför långt borta.
Basseten Florrie hade svårt med vittringen i den ganska starka vinden och schillerstövaren Hamilton(!) var för dagen inte speciellt rådjursren och infångades därför ganska snabbt.

När vi kom hem idrottade vi lite. Dvs tittade på TV när Anders Södergren kom trea i Falun. Skönt att slappa en stund framför TVn. "Minimal skaderisk" sa Jörgen.

Egentligen skulle jag ha tagit ut Kiwi på en träningssväng men hade ingen lust, så då struntade jag helt enkelt i det. Det fick bli en skön skogspromenad med hela gänget istället. Inte Guinness förstås, hon går sina promenader ensam för att undvika att någon glädjeberusad unghund springer på henne.

Harry (Craigellachie) bor här några dagar medan Kian och Peter är på lillsemester i Budapest. Han är mycket väluppfostrad och gör inget väsen av sig. Ungtikarna Speys, Valsa och Kiwi fjäskar allt vad de kan för honom men han bara fnyser och går iväg och putsar Joy i öronen istället. Smaken är som baken...

 
 

21/2   
 
 

Speys blev mycket noggrant genomgången idag på Strömsholm. Hela fronten, från klospetsarna upp till nacken. Veterinären kunde konstatera att det inte finns några som helst fel på hennes leder eller ligament, inget som kan orsaka hältan. Han lade pannan i djupa veck och gick igenom tassen minutiöst, och minsann hittade han inte en rodnad som troligen är början till en böld mellan tårna. Hältan har alltså ingenting med den ursprungliga kloskadan att göra! Det troliga är att Speys helt enkel fått in något i tassen i samband med att jag startade igång henne igen efter skadan. Nu ska hon få röra sig fritt någon vecka så ska vi se om inte "vad det nu är i tassen" kommer ut.
Snacka om antiklimax, jag kände mig rätt dum faktiskt. Den trevlige veterinären bara log, han är väl van vid puckade djurägare antagligen...

Hockey var i strålande form och hälsade artigt och vänligt men visade med all önskvärd tydlighet att det är Linda som är hennes allt numera. Det kändes riktigt skönt att se!

 
 

20/2   
 
 

Jag har fixat lite med sidan "Våra hundar". Sett till att varje hund har en infolänk till RasData och att det finns bilder under kameralänkarna.

Imorgon ska jag med Speys till Strömsholm. Hon är fortfarande rejält halt och jag är ganska orolig kan jag säga. Det här känns inte bra...
Det som däremot känns bra är att Linda jobbar imorgon på S-holm så jag ska får träffa Hockey. Det ser jag framemot!

Nu har jag äntligen kommit igång lite bättre med Kiwis träning. Vi kör lite grundläggande dirigeringsövningar blandat med uppiggande markeringar med apportkastare. Buskul, säger Kiwi om varenda övning. Även på Rallylydnaden är hon jätteduktig. Däremot har jag påtagliga problem med att hålla isär 270 och 360 grader för att inte tala om höger och vänster. Som väl är kan ju inte Kiwi läsa så hon har ju inte en aning om att matte gör tokfel då och då.

 
 

16/2   
 
 

Titta gärna in på länksidan då och då. Nya länkar sen sist är Bellmakers, Fabelikas, Labbrets och Qumpans.

Idag hade jag en treman stark grupp från Värmland på träning. En av dem var Ingela med Lisa (Thorsvi Banff). Jag blir så glad av att se det här ekipaget, de är så duktiga tillsammans...
Ibland när jag ser Lisa tänker jag "f-n jag valde fel valp". Men Ingela är väldigt, väldigt duktig med sin hund och jag är lite orättvis mot den tämligen otränade Kiwi. Så nu ska jag verkligen ta stortag gällande Kiwis träning, nu när hon är röntgad och omplaceringsspöket, åtminstone tillfälligt, är bortmotat.

Ringde Strömsholm i fredags för att få en tid åt den haltande Speys. Vilken tur; en av deras duktiga ortopeder hade ett återbud redan nu på torsdag!

 
 

14/2   
 
 

Jag ägnat ett par dagar åt att göra om hundrummet till valprum. Det är i princip klart, valplådan och hagen är på plats. Jag har till och med tvättat gardinerna, fint ska valparna ha det.
Till helgen flyttar jag och Guinness dit på nätterna. Nån som tycker att jag är fånig och daltig med den blivande mamman och kullen? Jajjamen, det är jag och dessutom trivs jag med det!

Lite bekymrad är jag över Speys tass, den hon slet av klon på. Det läkte så fint och allt var frid och fröjd men efter att jag börjat träna henne igen var hon blockhalt. Så nu är det koppel på. Idag är hon i princip haltfri men hon får ta det lugnt ytterligare några dagar innan jag startar upp henne igen. Kanske lite försiktigare den här gången...

 
 

10/2   
 
 

Hela helgen har ägnats åt föreningsarbete närmare bestämt möte i SSRKs retrieverjakt- kommitté, RJK. Mycket jobb men det är ju ett roligt arbetsområde.
Jag kom hem precis innan det mörknade idag så vi försökte få till en bild på Guinness. Tyvärr hann det bli såpass mörkt att blixten måste användas. Svårt det här med hundfotografering...

För övrigt väntar jag med spänning på röntgenresultaten för Kiwi, Cobber och Lisa. Men det är inte så mycket att göra annat än att ge sig till tåls.

 
 

7/2   
 
 

Whirre (Glen Grant) har startat på inofficiellt lydnadsprov tillsammans med matte Kicki. Även om det var en inofficiell tävling så dömdes den av en riktig domare, Whirre och Kicki fick ihop hela 175 poäng trots att de nollade momentet "läggande under gång". Domaren tyckte att Whirre är en härlig hund och Kicki håller såklart med.

Dålig på att kasta dummies? Ja, det är det ganska många som är, eller åtminstone säger sig vara. Men nu finns botemedlet. SSRK/Östra ordnar en heldagskurs i ämnet under ledning av Peggy Westerlund. Gå in på östras hemsida och anmäl!

 
 

6/2   
 
 

Igår var jag och Speys ute på Lidingö för att träna hos Karin T tillsammans med Vicky, Kristina och Monica. Det känns lyxigt att få en träning upplagd utan att behöva planera något själv. Ibland kan jag känna mig lite tom på idéer och tappa lite motivation för egen träning eftersom jag jobbar med andra ekipage dagligdags. Så under våren ska jag och Speys åka runt en del till olika tränare för att hålla ångan uppe.
Speys är duktig och skötte sig jättebra så jag kände mig nöjd med dagens träning.
 
På kvällen var det dags för Kiwi att träna. Vi hade anmält oss till en grundkurs i Rallylydnad på behändigt avstånd hemifrån. Kursgruppen bestod bara av tre hundar så det var gott om tid för oss alla. Förutom Kiwi var det en korthårig collie och en långhårig schäfer. Rallylydnaden kan nog vara en rolig vinteraktivering, den verkar ligga närmare jaktlydnaden än vad tävlingslydnaden gör. Men ni som tror att ni ska få se mig och Kiwi på tävlingsbanorna kommer att bli besvikna, det här gör vi mest för att träna kontakt och följsamhet samtidigt som Kiwi får lite miljöträning. Sen är det ju aldrig fel att lära sig något nytt.

 
 

4/2   
 
 

Kiwi röntgades idag, nu är det bara att ge sig till tåls och invänta SKKs utlåtande. Idag röntgas även syrrorna Edda och Lisa medan Bonus röntgades redan förra veckan. Brorsan Cobber röntgas imorgon. Snacka om att det blir en nervös väntan och tusen dagliga kontroller på SKKs HundData den närmaste tiden.
Eftersom vi var på Hvarsta tog jag såklart med Valsa så att Eva fick se henne. Eva verkade positivt överraskad av Valsas exteriör (förstår jag inte alls, Valsa är ju finast i hela världen!!!) Vi ska försöka oss på en utställning trots hennes lilla överbett, men det blir inte förrän till hösten och det blir Eva som får sköta visningsdetaljen.


 

1/2   
 
 

Idag skriver vi 1:a februari och då är det i stort sett färdigjagat för våra hundar. Igår var sista dagen både för rådjur och fasaner.
Återstår några harjakter och idoga försök att decimera rävstammen. Men det är inga arbetsuppgifter som passar våra hundar.
I onsdags var vi inbjudna till en blandjakt där det jagades fasan, rådjur och hare. Själv sköt jag ingenting även om jag i alla fall bar runt på bössan ett tag. Kul och trevlig dag trots bedrövligt väder.
Igår jagades det på hemmamarken i soligt väder och Valsa drev hare för första gången. Ett jättefint drev på en dryg timme. Haren bestämde sig för att springa långt och stort så efter en timme valde vi att avbryta och jag skulle då försöka få tillbaka Valsa. Jag rörde mig sakta i drevets riktning och visslade och tjoade, hörde att drevet tystnade och en stund senare dök lilla Valsa upp mellan trädstammarna. En riktigt fin avslutning på hennes första jaktsäsong!
Under våren ska jag ta tag i mitt skytte som inte är vad det borde vara. Det ska bli skjutlektioner, mycket träning och jag tänker även investera i en ny bössa. Det känns alltid bättre att skylla på materialet än sin egen oförmåga...

Guinness mår bra och jag tror att hon är dräktig men för säkerhets skull blir det ultraljud på måndag. Då ska vi även passa på att röntga Kiwi.


 

22/1   
 
 

Guinness har tappat matlusten och står mest och petar med innehållet i skålen. Sen äter hon sakta, sakta och lämnar till slut skålen med en min av avsmak. Jag som har en positiv syn tolkar det såklart som ett dräktighetstecken! Fast hon kan ju ha fått någon magbacill också förstås...hmm...

Speys klo börjar läka sakta men ganska säkert. Den har torkat ihop såpass mycket att hon på prov får slippa tratten. Hon får även gå med på långpromenaden med skyddssko och i koppel. Hoppas på att kunna återuppta träningen så smått nästa vecka.

Imorgon fyller jag ca 28 eller om det möjligen är 35, inte klokt vad åren går...

 

17/1   
 
 

Kennel Braheskogens väntar sin första kull.
Jag har träffat både Ica och Alec flera gånger och kombinationen borde ge både trevliga och duktiga hundar.
Lycka till med uppföderiet, Åsa och Stefan!

Kalendern, som bara är för våra valpköpare, är uppdaterad med några nya aktiviteter.


 

16/1   
 
 

Efter att ha varit ordentligt däckad några dagar av förkylning modell rejälare börjar jag komma på benen igen. På sitt sätt har det varit ganska skönt att ha legat nerbäddad i ett par fåtöljer (fötterna i den ena) och titta på TV. Hundarna är bussiga och anpassar sig till den mycket låga aktivitetsnivån. Speys börjar bli riktigt bra på att ta sig fram med tratten utan att riva allt i sin väg.

Munhygien är ju viktigt, även för hundar.
Cobber och hans husse Peter visar hur det ska gå till.

 

12/1   
 
 

Valsa har jobbat i skogen idag, den här gången närmade sig drevtiden en timme innan hon var tillbaka hos husse. Hon är jätteduktig på återgång, Det tar inte många minuter från det hon slutar driva tills hon är tillbaka. Vi är noga med att den som släppt henne inte springer runt i hela skogen och letar bra pass utan blir kvar tämligen stationär så hon vet vart hon ska och blir trygg i det.

Från sjukstugan kan rapporteras att Joys öron är på bättringsvägen. Speys blottade pulpa har märkligt nog inte blivit infekterad än, det tackar vi för och hoppas det fortsätter så. Hon har fortfarande ganska ont och hoppar mycket på tre ben fast mest när vi är utomhus för då åker både bandage och skyddssko på. Inne får hon vara obandagerad men med tratt. Lite trist med den här skadan för det blir nog ett ganska långt träningsuppehåll känns det som. Jag har tipsat henne om att hon kan passa på att löpa under tiden.
Min egen förkylning är på väg ner i luftrören och då brukar jag alltid tappa rösten några dagar. Jörgen ser fram emot det säger han...men man kan ju alltid skriva lappar!!

 

10/1   
 
 

Tro det eller ej; solen skiner här. Underbart.

B2-kullen blir ett år om drygt två veckor. Dags att beställa tid för röntgen och vaccination!

Tips: Optigen har bra rabatt för PRA-test under perioden 28/1 - 8/2. Läs mer här!


 

9/1   
 
 

Rena rama sjukstugan börjar det bli här!
Joy har fått en rejäl öroninflammation och Speys fastnade med tassen i hundgårdsgrinden igår och slet bort en klo. Men hon har gjort det snyggt, inga klorester syns, pulpan ligger helt bar. Tån och tassen i övrigt verkar helt ok. Så nu gäller det att hålla tassen ren och torr vilket inte är det lättaste i den trista väderlek som råder här.
Själv är jag förkyld...


 

7/1   
 
 

Idag har jag varit duktig och städat på länksidan. Lagt till några och tagit bort några sidor som aldrig uppdateras.
Om det är någon uppfödarkollega som känner sig bortglömd så skicka gärna ett mail så ska jag fixa en länk.


 

5/1   
 
 

Göteborgsresan med Guinness gick jättebra. På vägen ner stannade jag till på Strömsholm för att ta ett progesteronprov på henne. Svaret kom några timmar senare på mobilen och visade att vi prickat in rätt dygn för vår lilla utflykt. Hon var då på dygn 14 och det är alltid lite nervöst att man skulle ha haft för mycket is i magen och därmed missat höglöpet. Hur som helst blev det två bra parningar på dygn 14 respektive 16 så det vore väl själva tusan om hon inte blir dräktig. Bara att hålla tummarna.
Jag hann tillbringa en dag på stora utställningen Mydog, kul att titta på alla roliga hundraser som finns och passa på att shoppa lite onödiga saker.
Vi bodde på Scandic Backadal tillsammans med ganska mycket utställningsfolk och det är tydligen helt i sin ordning att man passar på att förevisa sin stora Grand Danois-hane i hotellkorridoren klockan elva på kvällen under publikens jubel. Guinness och jag bara suckade och sträckte behagfullt (i alla fall Guinness) ut oss i varsin säng och tittade på TV (i alla fall jag).
Även resan hem gick helt problemfritt även om det blåste en del. Dessutom hann vi hem till slyngeljakten idag. Speys var såklart helnöjd!
En del av dagen ägnades åt rådjursdrev där Joy fick vara med och flänga omkring. Det går liksom inte att fatta att hon är 12,5 år gammal. Det man kan märka är en markant nedsatt hörsel. Lyssnat har hon väl egentligen aldrig gjort speciellt bra men nu hör hon faktiskt direkt dåligt. Men kul hade hon.



 

 
  Skvaller från 2007

Skvaller från 2006

Skvaller från 2005