31/12   Då kan vi lägga år 2011 till handlingarna och säga välkommen till år 2012.
Vi vill passa på att sända en nyårshälsning till alla våra duktiga och ambitiösa valpköpare och önska er all lycka med era hundar under kommande år.

Årets sista stora GRATTIS går till Cynhinfa Hamik, pappa till vår K9-kull, som tillsammans med sin matte Helena vann cert på sitt livs första A-prov igår.



 

  23/12   Leia, Ardlair, som bott här ett par veckor när matte Lina varit lite krasslig, åkte hem igår. Det har varit väldigt trevligt och enkelt att ha henne här väluppfostrad som hon är.
Speys är i Uppsala hos Åsa medan hennes Mocca är hos oss med sina valpar.
Idag kom Linnea, som är ledig hela tre veckor, och tog med sig Carron hem. Carron avgudar Linnea och kommer att njuta i fulla drag av sin vistelse och dessutom få en hel del miljöträning.
Som ni förstår får jag nästan kolla varje morgon vilka hundar som för dagen ingår i hushållet. Men visst är det en härlig ras som utan problem klarar att flytta lite hit och dit då och då.

Just nu går i princip all tid till valparna och deras besökare. De vuxna hundarnas träning är lagd på is men de får långa härliga promenader och verkar helt nöjda.
Ett välkommet avbrott i valprutinerna får vi på Annandagen då vi ska på Operan och uppleva Carmen. Det har sina fördelar med valpköpare i den svängen. Micke och Anita Weinius som äger Thorsvi Ardmore är det som har tagit initiativet till vår kulturella utveckling. Jag tror det kommer att bli en upplevelse.

Vi håller tummarna för Black-kullens pappa Bierspool Blackbilll of Lakedown som tillsammans med matte Birgitta ska starta på The Irish Retriever Championship i mellandagarna. Heja Will och Birgitta!

Avslutningsvis vill vi önska alla en God Jul!



 

  14/12   Gyllene Anden reportaget och bilder får vänta några dagar till. Just nu hinns det inte med.

I söndags var vi på fasanjakt och då fick Carron chansen att ta sin första runner. En tupp som sprang fort som tusan över en sådd och in i ett tätt granbestånd. Carron som såg tuppen när den sprang jobbade som en dåre inne bland granarna och reste en hel del frisk fågel. Jag blev helt varm i hjärtat när hon så småningom kom tillbaka med rätt tupp. Duktig tjej!

Det är inte bara roliga saker som händer. Vår katt Hugo har varit skröplig en tid och idag blev det dags att låta honom flytta till katthimlen. Hugge har följt samtliga våra valpkullar och gärna deltagit i deras uppfostran. Vi får väl se om det på sikt flyttar in en ny katt som kanske kan axla hans mantel.



Hugge tillsammans med A-kullen född 2005.


 

  10/12   Vinnare av Gyllene Anden 2011 blev Lotta och Chelsea, stort grattis!
Ekipaget tog även hem segern 2008.
På en delad andraplats kom Extra och Ellis tillsammans med Spencer och Ann-Maj. På en fin fjärdeplats placerade sig Scott och Linnea. Dagens stora överraskning var nog femteplacerade Speja som fördes mycket förtjänstfullt av matte Cia. Trots sin relativa ungdom jobbade Speja lugnt och säkert hela dagen.
Guns Choice (skyttens val) blev Joy med husse Benjamin. De lyckades bl a eyewipa Carron och mig...hmm....
Lite mer utförlig rapport och även lite bilder kommer på måndag.
Tack till er alla som var med, kändes häftigt med hela 25 ekipage i startfältet!


 

  8/12   Den här veckan har jag fått en bra insikt i hur livet som kennelflicka kan te sig. 10 vuxna hundar och 9 valpar. Imorgon kväll kommer englandsgänget hem och då åker två av de vuxna hem.
Jag ska inte klaga, igår var Åsa hund- och valpvakt några timmar medan jag var på en liten och mycket trevlig fasanjakt. Carron som har utvecklats till en riktigt duktig apportör eyewipade Guinness på en skammad höna. Det hör inte till vanligheterna att Guinness missar ett vilt men även den bästa...
Thorsvi Ardlair, Leia, som också är inneboende här just nu fick hänga med ett par timmar på jakten för att känna på atmosfären. Hon fick även hämta hem en fågel. Så nu vet hon vad som är meningen med livet.

Ser fram emot en kul helg. På lördag går Gyllene Anden av stapeln. Undrar just vem som ska ta hem den i år? Söndag är det fasandags igen.
Enda orosmolnet är vädret, det verkar ju som om det kommer snö....


 
  2/12   Thorsvi Tamdhu, Viska, föddes i vår första kull. Hon bodde hos oss tills hon var sex år. Numera bor hon hos Göran i Mariestad. Hon är tretton år fyllda och hänger fortfarande med.  Hon är lite stel i benen, men med några lämpliga medikamenter har hon en fin livskvalitet. Så skönt att höra även om vi såklart inser att ett hundliv inte varar för evigt.

Jörgen stryker skjortor och packar. På söndag åker han och Gunnar P tillsammans med nio damer (!) till England för att bevista The Championship. Jag får stanna hemma med valparna...
 

 

  27/11   Thorsvi Ardmore har varit på lydnadsplanen och fixat en etta till i lydnadsklass1. De hamnade precis på rätt sida gränsen, dvs 160 poäng, men då ska man veta att de nollade momentet läggande under gång. Det är till att ha en hög lägsta nivå. Bra gjort Acke och Anita W!

Träningsdags igen idag för Black-kullen. Kan tyckas att vi inte gör så mycket annat än lydnadsövningar och lite linjetag, men det räcker gott och väl i den här åldern. De är duktiga!

Igår var vi på fasanjakt, tidvis i mycket frisk vind. Skyttet var svårt eftersom fasanerna blir minst sagt snabba i vinden. Det var ett gäng duktiga jägare och vi apportörer fick en bra dag med mycket arbete.
Jag hade med mig Mondi och Speys. Mondi visade prov på finfin viltfinnarförmåga och fattade direkt att man måste ner med näsan under vegetationen om man ska kunna fynda. Speys är ju numera en mycket rutinerad viltfinnare och vet precis hur hon ska använda sin skarpa näsa. För dagen var hon dock i självständigaste laget i min smak...hmm....Back to basic!
Jörgen hade med sig våra gamla säkra kort Lystra och Guinness som vet precis vad jobbet går ut på och ibland körs lite på autopilot. Eva gick med Jörgen som "praktikant", det var Scotts (Mannochmore) första fasanjakt och vi gillade verkligen det vi såg.
 

 

  21/11   Inte direkt senaste nytt, men lite kul ändå.
En filmsnutt från Jaktkassans första A-prov, i oktober 1995.
Tillstånd att publicera den har jag fått av P&B Broadcast, Görgen Peterson.
Filmen ingår i en serie av fyra och kan köpas från https://birddog.space2u.com/
Det roliga (för oss) är att Anita är med en hel del, med en av våra gamla hundar, Ricki (Winterman Erica of Drögsta). Karina Sellén vann med Huntrets Nysa-Nysa.
http://www.norrblom.se/filmer/aprov.mov (den tar en liten stund att ladda ner...)

 

     
  20/11  

Även om det mesta handlar om Moccas valpar just nu hinner vi med lite annat också.
Igår var Jörgen och tränade hos Johan (Macallan) tillsammans med Annika (Mackmyra) och Benjamin (Laphroaig). Han fick ta med sig Speys med stränga förmaningar från mig om att inte slarva ett uns med lydnaden o stadgan. Det hade han tydligen följt till punkt och pricka för Speys sov som en stock, och drömde högljutt, hela kvällen.

Idag var det dags för träningsträff med Black-kullen (Will/Kiwi) igen. Fyra av de fem "valparna" på plats, Ellis har dragit på sig en praktförkylning efter sin olivplockningsresa(!) till Italien så hon och Yaga fick lämna w-o.
På programmet stod förstås ett rejält lydnadspass där Jörgen drillade oss efter konstens alla regler. Därefter blev det en del "aktiv passivitetsträning" i samband med några enkla linjetagsövningar. Vi kände oss väldigt nöjda med våra telningar och avslutade dagen med en trevlig knytlunch.
Vi ses nästa helg igen!

Till våra valpköpare; glöm inte att anmäla till Gyllene Anden! Vi saknar några namn på anmälningslistan...


 

  15/11  

Att Mocca har valpat har vi redan basunerat ut på diverse ställen, men hur gick det egentligen med gissningstävlingen? De rätta svaren är att valparna föddes den 14/11 med början kl 06:50. Det blev 4 hanar och 5 tikar. En gul av vardera kön, resten svarta.
En genomgång av listan ger vid handen att:
- Kicki var närmast vad gäller datum o tid. Missade tiden med 1,10. Carina god tvåa med tidsmiss 1,20.
- Annika L och Katarina hade bägge prickat in antalet
- Ingen kom rätt vad gäller könsfördelningen. Bara ett fel hade Gerd, Kicki, Marina och Benita.
- Lollo G prickade in färgfördelningen.
Grattis till er alla, vi får väl se om det blir några priser eller om ni får nöja er med äran...


 

  13/11  

Ena dagen apportör på jakt och andra dagen full koncentration på tävlingsplanen. Det är till att vara allround. Stort grattis till Scott som numera ståtar med titeln LP1 Thorsvi Mannochmore.
Snyggt jobbat Linnea och Scott!

Nästa grattis går till vårt norska ekipage. Thorsvi Macduff och matte Sarita fick ihop fina 80 poäng på WT igår. En prestation eftersom Carmen dragits med en envis tasskada ganska länge och helt enkelt fått vila sig i form.


 

  12/11  

Thorsvi Aberfeldy har gjort debut på tävlingslydnadsplanen idag. Väldig otur vid platsliggningen samt lite strul vid läggande under gång gjorde att det blev ett andrapris. Det bästa var dock att Lakrits och Eva fick hela 9,5 poäng på helhetsintrycket. Bra jobbat!


 

  11/11  

Det har pågått en gissningstävling om Moccas kull på Thorsvi Fanclub (FB)
Nu tar vi inte emot fler gissningar eftersom vi är på dygn 58.
Åsa har gjort en sammanställning, klicka här!


 

  9/11  

Ett något decimerat onsdagsgäng tränade idag. Det blev bara Katarina, Gerd och jag. Inte så bara förresten. Vi körde diverse markeringar och dirigeringar och jag sköt skottapporter både hit och dit. Alliz, Silke och Speys skötte sig nästan äckligt bra och vi konstaterade att s.k. succéträning är bra både för oss och hundarna ibland.


 

  7/11  

Thorsvi Banff startade på WT i helgen. Det blev finfina 84 poäng och en andraplacering i öppenklass.
Det var Lisas och Ingelas andra högpoängare i klassen vilket innebär uppflyttning till elitklass på WT nästa år.
Stort Grattis!

 

  6/11  

Dömde A-prov igen i torsdags, denna gång utanför Uppsala. Vinnare med välförtjänt cert blev Searover Kits Pim med matte Ingela vid spakarna.

Helgen har mest bestått av fest och glam! I fredags träffades träningsgänget för det årliga doppet i badtunnan med efterföljande brakmiddag. Nu får jag det att låta som en mångårig tradition trots att det bara är andra året. Men det är så himla trevligt så därför hoppas jag verkligen att det kommer att bli en tradition. Festligheterna inleddes med ett par timmars bra hundträning. Speys fick äntligen röra på sig efter sin konvalescens. Hon njöt i fulla drag och var dessutom riktigt duktig.
Kvällen blev mycket trevlig och vi var inte speciellt glada när Jörgen SMS:ade oss på morgonen med ett käckt God Morgon! Han skulle på säsongens första fasanjakt och var uppe och igång tidigt.

Min bror hade 50-årsfest igår. Konstigt, det är inte ofta jag är ute på galej och sen blir det evenemang två kvällar i rad. Hur som helst så blev det ytterligare en trevlig kväll.

Idag har vi haft träningsträff för Blackkullen (Will-Kiwi). Eftersom det är hundar med mycket "go" tar vi det väldigt lugnt med dem. Vi inledde med ett gemensamt lydnadspass i Jörgens regi. Därefter sattes hundarna in i bilarna och vi arbetade med en hund i taget. Vilthantering stod på programmet. Jag tror att vi alla kände oss nöjda med våra "telningar" efter avslutad träning. Intrycken sammanfattades över en tallrik soppa i köket på Storsten.

För övrigt går vi ju i väntans tider. Moccas kull beräknas anlända om ca 10 dagar men det är ju långt ifrån ovanligt, snarare en regel, att valparna kommer något tidigare när det gäller en förstföderska. Gissningstävlingen är i full gång på Thorsvi Fan Club (FB).
Imorgon är det dags att ta en ny bild på den blivande mamman. Hon tar det hela med ro och förefaller må alldeles utmärkt.




 

  1/11  

Thorsvi Littlemill har varit på utställning och fått omdömet Very Good. Trevligt!

Thorsvi Meadowburn gjorde sin öppenklassdebut i Jönköping i helgen. Hon gjorde ett prisvärt arbete vilket husse Micke var nöjd med. För att slippa komma hem alltför sent valde han dock att avstå släpspåret. Tanken med starten var i första hand att få en avstämning inför nästa provsäsong så det tycker jag var ett förnuftigt beslut.

I lördags dömde jag A-prov utanför Katrineholm. Det blev ett, i mitt tycke, lyckat prov. Grattis till Happy Birdhunter's John Deere och husse Jens som avgick med segern och knep certet.

Gårdagen tillbringade jag i Skåne där en KKL stod på programmet. Min domarkollega Åke L och jag hade totalt sju hundar, tre av dem blev godkända.

De godkända ekipagen. Fr v; Caper Cailies Challenger, Carbon Bays Preston, Pumpans Harvest Moon.
(Vädigt vad gula de är...)

Stefan startade sin Thorsvi Brora på samma prov men Edda var lite för lätt i rumpan för att kunna godkännas. Efter avslutat prov, vid lunch, fick jag låna Edda av Stefan och stannade kvar och apporterade tills jakten var slut eftersom mitt flyg inte skulle gå förrän till kvällen. Tack för lånet Stefan!

 


 

  26/10  

I elfte timmen av B-provsäsongen tog Thorsvi Glenfiddich ytterligare en etta i öppenklass.
Jättegrattis till Kicki och Treo som därmed är uppflyttade till elitklass!

Mocca flyttade in här på Storsten i måndags. Hon mår utmärkt och magen växer som den ska. Se mer under Valpar.

I morse tog jag bort Speys stygn. Både hon och alla andra tycker att det är skönt att tratten inte behövs längre. Hon får ta det lite lugnt ett tag till eftersom hon fortfarande står på antibiotika. Sen är det förhoppningsvis full rulle igen.

 


 

  23/10  

En helt underbar helg går mot sitt slut.
I fredags andjakt, några minusgrader på morgonen och tunn isskorpa i vattenkanten. Jörgen och jag skötte eftersöket på första såten och jag plurrade med vatten en bra bit upp på låren. Det iskalla vattnet forsade in i stövlarna. Fy satan vad kallt!, rent ut sagt. Inte så konstigt att hundarna blir trötta efter att ha jobbat ett par timmar med eftersök i våtmark i den temperaturen. Konstigt nog inga vattensvansar.
Trots lite "kalla fötter" hade vi en härlig dag.

Lördag-söndag har jag haft förmånen att vara "domar-PRAO" på retrievermästerskapet. Mycket givande att följa domarnas arbete på nära håll. "Men du är ju redan A-domare?", undrade någon. Förkovring är aldrig fel, är mitt svar.
Retrievermästerskapet 2011 kommer att gå till historien som ett i alla stycken utmärkt arrangemang där avdelningarna Bergslagen och Dalarna delade på den tunga och mycket ansvarsfulla uppgiften.
Mästerskapet var öppet för publik men märkligt få hade utnyttjat den möjligheten. Man kanske inte kunde följa varje enskild apport i detalj, men sammantaget var det hela ytterst publikvänligt.
Ett stort grattis till årets vinnare Justlike Prince Philip som fördes lugnt och säkert av Peggy Westerlund.

Efter jakten i fredags var vi till Strömsholm med Speys för att plocka bort dränaget och allmän kontroll. Allt såg bra ut men operationsstygnen får sitta kvar några dagar. Så tratten får bli kvar lite till. Speys är pigg som en pelikan och har ingen som helst förståelse för sin sjukskrivning. Känns bra!


 

  20/10  

Speys läkning går, peppar peppar, helt enligt plan. Förhoppningsvis blir hon av med stygn och drän i morgon eftermiddag.



 

 

  18/10  

I söndags fick Speys feber. Infektion såklart. Igår besök på Strömsholm. Idag mår Speys bättre igen, tömd på var och försedd med dränage och en antibiotikakur. Om inget ytterligare tillstöter är det återbesök på fredag, det blir det sjätte veterinärbesöket pga av en liten sketen pinne eller vad det nu var som hade tagit sig in. Positivt är dock att kroppen verkar ha slutat fylla på vätska och när det här väl läkt ut så kommer Speys att vara lika frisk som tidigare.

 

 

  15/10  

LRK/Östras inofficiella jaktprov på Hassla gick av stapeln idag för 16:e året. Bästa hund idag med 1Hp blev Thorsvi Aberfeldy. Stort grattis till Lakrits och matte Eva! "En hund som stannade på näthinnan hela dagen" sa domare Christine. Lakrits startade nämligen först. Sist startade kullbrorsan Ardmore som också gjorde ett mycket fint arbete och fick en etta. En finfin debut i jaktprovssammanhang av Acke och matte Anita. Göran och Millie gjorde också ett fint arbete och fick en tvåa.
På bilden är det Lakrits och Eva som hämtar hem de inledande markeringarna i det frostiga gräset.



Speys då?
Jo, CT:n igår visade att det inte finns något "främmande" kvar. Följaktligen ingenting att operera bort. Så vi fick hämta hem henne redan igår kväll. Såklart lite yr i mösssan av narkosen men vid hyfsat gott mod. Hon är absurt svullen runt operationssåret vilket beror på ett s.k. serom, en vätskeansamling. Seromet är kroppens sätt att skapa försvar mot den retning kroppen utsatts för. Just nu är strategin att låta hennes kropp försöka lösa det hela på egen hand. Att tömma, alternativt lägga dränage ökar bara risken att kroppen jobbar på med ännu mer vätska. Det enda vi vet är att det kommer att ta tid. I skrivande stund vet jag faktiskt inte hur det kommer att påverka hennes framtid som jakthund, tävlingshund och avelstik. Metacam och vila är det som gäller just nu.

 

 

  14/10  

Dagens glada nyhet är att Mocca är dräktig! Nu ser vi med spänning fram emot mitten av november då valparna beräknas anlända. Om någon vecka eller två flyttar Mocca in här på Storsten, vi får väl se när matte Åsa flyttar in...

Dagens mindre goda nyhet är att Speys är på Strömsholm eftersom det tillstött komplikationer efter operationen i måndags. Under dagen kommer man att göra en CT (datortomografi) och därefter troligen ytterligare en operation. Usch, det är jobbigt att bara gå här hemma och vänta på besked om hur det går. Av analysresultat vet vi dock att det handlar om något "främmande" och inte någon tumör eller liknande.
 

 

  10/10  

Stort grattis till Eva och Lakrits, Thorsvi Aberfeldy, som startade på sitt livs första jaktprov igår. Ett finfint andrapris blev resultatet. Ettan var nära, men lite gnissel i passivitet gjorde att den försvann.
Ettan kommer till våren!

Thorsvi Glenlossie och Ellis startade på Labradorklubbens öppna A-prov i helgen. De gick vidare från lördagens kvalificering vilket var väldigt bra gjort. På söndagens A-prov blev Extra tyvärr lite för het.
Men nu har nog Ellis fått blodad tand när det gäller A-prov!

Hemma igen efter en lyckad tripp till Finland. Ganska trött dock. Inte så mycket beroende på hundträningen utan snarare beroende på språkblandningen engelska/svenska/finska. Kan liksom inte låta bli att försöka förstå finskan, måste ha med mitt ursprung att göra (mamma är från Finland).

Speys lilla operation blev lite större än planerat. Ursprungsplanen var sedering och lokalbedövning men det visade sig att sövning var nödvändigt eftersom det blev en del "karvande" för att få bort en kapsel med okänt innehåll som satt tätt intill revbenen. Delar av kapseln och dess innehåll är nu skickat på analys. Speys mår lite sisådär, lite ynklig efter sövningen och verkar ha ont trots smärtlindring. Det blir till att sova i sängen de närmaste veckorna.
 

 

  6/10  

Igår var vi på vackra Hösterum där Kicki (Whirre o Treos matte) ordnat en träningsjakt för fem Thorsviekipage och gula(!) Viltvårdarns Puma. Jörgen och jag lekte domare och hade tre ekipage var. En riktig toppendag där jakten gick i lugn takt med duktiga skyttar. Vi arbetade under A-provsliknande former med strikt skickordning och på utvalda fåglar. Skadskjutet in först naturligtvis. Ekipagen skötte sig bra och det känns alltid mycket tillfredsställande när man känner sig övertygad om att alla fåglar verkligen kommit in. Stort tack till familjen på Hösterum med pappa Staffan i spetsen, sönerna Fredrik och Peter samt inte minst godsets jägare Thomas. Men det allra största tacket går till Kicki som gav oss chansen att få detta härliga träningstillfälle och dessutom gjorde ett förtjänstfullt arbete som skytt.
Hösterum planerar att satsa på det här med hundar och jakt, håll koll på deras hemsida som är under utveckling. Googla på Hösterum.
Vi kommer mer än gärna tillbaka!

Speys har varit på  veterinärbesök idag. Helt plötsligt fick hon en "bulle" i jämnhöjd med hjärtat. Bullen har svällt i oroväckande hastighet de senaste dygnen och var idag av plommonstorlek. Inför veterinärbesöket påminde jag mig själv om ett litet sticksår hon fick på jakt för exakt 17 dygn sen. Bullen är nu tömd på vätska och hon verkar ha något "organiskt" sittande där. Troligen en pinne eller något liknande. På måndag blir den en liten operation. Jag känner mig såklart lättad att kunna stryka både juvertumör och hjärtfel från listan. Den enda som inte bryr sig det minsta är faktiskt Speys. "Livet på en pinne" konstaterar hon glatt!

Joy (Thorsvi Laphroaig) har flyttat. Numera bor hon på Lidingö hos Benjamin och Annika Lilja samt förstås Thorsvi Mackmyra. Benjamin lånade Joy i somras för att prova på det här med att träna en egen hund och inte bara vara hjälpreda i frugans hundträning. Tycke uppstod mellan J&B, men eftersom Joy inte är till salu så får Benjamin nöja sig med att vara fodervärd. Vi planerar att para Joy 2013. Ska bli kul att följa J&B framöver, ett riktigt härligt radarpar.

Lina o Leia, Thorsvi Ardlair, har startat på lydnadsprov. De var såklart jätteduktiga men saknade en futtig 1/2 poäng till förstapriset. Grattis till en utmärkt debut!

Imorgon flyger jag till Finland för att hålla kurs hos kennel Redadicts under helgen. Ska bli kul att träffa  tollargänget igen.






 

  28/9  

Jättegrattis till Thorsvi Glenallachie som, tillsammans med matte Katarina, blev godkänd i KKL idag.
Samtidigt startade även unga Thorsvi St Magdalene, hon blev inte godkänd då hon helt enkelt inte har tillräcklig rutin och erfarenhet ännu. Matte Sara rapporterar att hon är jättenöjd med sin Malva och ser framtiden an med tillförsikt.
Härligt jobbat tjejjer!

Idag var tanken att Speys skulle bli champion. Tyvärr blev det inte så då hon knallade ett par gånger och dessutom hade den dåliga smaken att gnälla till vid några skick. Het som ett troll alltså, och då blir man minsann inte champion. Underkänt praktiskt jaktprov handlar det om. Såklart kände jag mig oerhört besviken (men inte helt förvånad), men det gick över ganska snabbt. Utmärkt minnesbild av fallet vilt, underbar viltfinnarförmåga och som vanligt lättstyrd är det jag väljer att ta med mig snarare än besvikelsen.
Speys får väl sorteras in i facket "härlig jakthund som dock inte räcker hela vägen in i kaklet" och fortsätta sin karriär som ren apportör. Tror inte hon bryr sig så mycket om den uteblivna titeln och även om jag kände mig besviken på henne "i stundens hetta" så tycker jag väldigt mycket om henne.




 

  26/9  

Några jaktprovsresultat från helgen; bäst gick det för Thorsvi Strathisla som fick en etta på sitt livs första jaktprov. Grattis Lollo och Chippen!
Bröderna Mannochmore och Macallan testade hur det är att ta sig igenom ett öppenklassprov. Inte helt enkelt jämfört med nkl. Bägge två gjorde dock prisvärda arbeten och det tycker jag är bra gjort, det är inte så länge sen de fick sina ettor i nkl. Ska bli kul att följa bröderna M nästa säsong.
Treor i öppenklass blev det även för Banff och Glenfiddich, medan den senares brorsa Glengoyne fick en trea i nkl.
Sen har vi ett par stycken som inte riktigt gjorde som det var tänkt och hamnade utanför prislistan, det är ju inget att skämmas för eftersom vi alla råkar ut för det mer eller mindre ofta.
Bra kämpat allihop!

Brunnsholm 2011 är avklarat. Eftersmaken är utmärkt och vi känner oss riktigt nöjda. Vädergudarna var med oss, domherrarna Sven L och Uffe G trevliga och säkra, provuppläggen funkade bra, vår nya kökskommitté (Ellis, Katarina och Åsa) skötte sig med bravur, våra funkisar var som vanligt helt outstanding, provdeltagarna glada och trevliga och plockade upp allt skräp efter sig. Ja, till och med fåren var samarbetsvilliga och höll sig undan.
Rydbergs hade sponsrat med kylväskor smockfulla med diverse gott, så det var fyra lyckliga hundägare som inte behövde fundera så mycket på middagstillbehören. Tack Rydbergs!
Åsa och Lollo tog några bilder som du hittar här.



 

  20/9  

Parningen Mocca/Kimmi gick helt enligt plan så nu blir det någon månads spännande väntan innan vi med hjälp av ultraljud får veta om hon är dräktig eller ej. Bara att hålla tummarna.

Hälsingeresan, närmare bestämt Delsbo, är också avklarad. Trevliga dagar med trevliga människor i mycket vacker miljö. En hel del duktiga hundar också, så det fanns inget att klaga på. Möjligen att det blev premiär för att skrapa bilrutor på söndagsmorgonen.

Till helgen är det dags för Enköpingsprovet (Brunnsholm). Jörgen är provledare och jag är någon slags allt-i-allo. Det kommer att bli långa dagar och korta nätter, men brukar alltid vara väldigt kul. Kian (kommissarie) och Peter (rutansvarig) flyttar in här på Storsten på torsdag kväll och sen är det full rulle till söndag kväll. Jag håller tummarna för att väderprognosen stämmer, ser ut som om vi kommer att klara oss undan regn.



 

  13/9  

Dömde Eskilstunaprovet i helgen, elitklass i lördags och öppen i söndags. Trevligt och välarrangerat som vanligt!
Glenlossie, Glenallachie, Glengoyne och Macallan startade i sina respektive klasser. Ingen fick något pris de inte redan hade. Någon förare var väldigt nöjd med sin hund medan någon annan hade lättare att hålla sig för skratt. Precis som vanligt alltså.

Imorgon susar jag iväg till Göteborg för att para Mocca. Hemma igen torsdag kväll för att packa om väskan innan jag styr kosan upp till Hälsingland fredag morgon för att döma fre-sön.
Inga direkta sysselsättningsproblem just nu...



 

  5/9  

Vilken helg!
Startade Speys på dubbelprovet i Alfta och kom hem med två ettor. Så nu har vi "bara" det praktiska provet kvar till det hägrande championatet.
Pelle Forslund, Alf Nordlund och Lacke Karlström kan verkligen konsten att lägga upp B-prov som kommer så nära praktisk jakt som det bara går. Många hundar i elden samtidigt, massor av skott, helt oförutsägbart vad som hända, prövningstid 3-4 timmar per släpp. Det var bara några av ingredienserna. Ställer såklart höga krav på hundarnas, och förarnas, koncentrationsförmåga och av/på-knapp. Lördagens prov var tungjobbat och mycket omfattande medan söndagens upplägg var mer "tekniskt".
Speys jobbade bra på lördagen och som en dröm igår. Det var tre timmars ren njutning att föra henne. Eftersom det med största sannolikhet var hennes sista B-prov är det en oerhört skön känsla att bära med sig. Både för henne och mig tror jag. Speys var märkbart uppsluppen efter den avslutande vattendirigeringen som hon skötte med bravur.
Efter prisutdelningen var det dags för det obligatoriska "tre-ettors-badet". Kolla här!

Efter provet i lördags kom dessutom ett mycket trevligt samtal; Thorsvi Banff och Ingela fick allt att stämma på Lillsjöns öppenklassprov. 1Hp!
Härligt jobbat Lisa & Ingela, vi är så stolta över er.

Åsa gjorde säsongens sista start med sin fina Glenburgie. Lite tramsande vid vattnet gjorde att det blev en trea. På kvällen började Mocca löpa så nu är det dags att planera detaljerna inför parningen. Spännande!



 

  2/9  

Det skrivs ofta om de duktiga G2-systrarna här på hemsidan. Men nu är det en brorsa som har slagit till. Igår debuterade Thorsvi Glenfiddich i öppenklass på ett så bra sätt att det blev ett förstapris.
Stort grattis till Kicki och Treo, att ekipaget dessutom utnämndes till provbäst gör ju inte saken sämre!


 

  31/8  

Vi har en ganska märklig granne, det är väl så när man bor på landet. Han är oerhört svår att få kontakt med, avvisar alla kontaktförsök. Dessutom är han helt klart vegetarian och som det inte vore nog har han en väldigt märklig huvudbonad. Nu har han i alla fall kommit med på bild.
Kolla här!



 

  30/8  

Sista vattenträningskvällen för den här säsongen kommer även att gå under namnet Tårtornas Afton.
Förutom träning hann vi alltså smaska i oss tårtor för att fira Scott, Allan och Alliz som tagit ettor. Vi hann precis klart innan ett oväder bröt ut som för att markera att sommaren är slut och hösten har börjat sitt intåg. Hela 26 hundar har varit med på träningskvällarna, kul att intresset varit så stort.

Vi har ändrat lite i vår valpplanering. Helt enligt plan kommer Mocca att paras så snart hon kommer i löp. Vi skjuter däremot upp Mondis parning till hösten 2012. I vår kommer vi istället att para Thorsvi Glen Spey. Mer info finns på valpsidan.



 

  29/8  

Dagens största grattis går till Katarina som med sin Thorsvi Glenallachie, Alliz, fick sin första etta i ökl efter några "stolpe-ut-tvåor". Härligt!

Alliz syster Extra, Glenlossie, startade i KKL igår och skötte sig fint. Bra!

Sen har vi avdelningen för de som "bryter ihop och kommer igen";
Thorsvi Glenburgie var överladdad i inledningen till sitt praktiska jaktprov. Samlade dock ihop sig och jobbade som hon skulle efter ett tag. Men underkänd blev hon såklart.
Thorsvi Glengoyne gjorde en start i nkl igår och skötte sig inte alls som han borde ha gjort.
Någon kanske undrar varför vi även skriver om de mindre lyckade resultaten. Jo, det händer nämligen oss alla trots att man tränar och förbereder sig och sin hund efter konstens alla regler. Det är nog nästan ingen som bara går från klarhet till klarhet, även om det kan se ut så på en del hemsidor.

Igår kom ett SMS: "Excellent med CK, placerad som fyra i bästa tik". Ett väldigt fint UTSTÄLLNINGSRESULTAT alltså. Thorsvi Brora var namnet och duktig handler var husse Stefan. Grattis säger vi till familjen Simonsson!

Vi var i Ludvika i helgen där jag dömde nkl och ökl. Söndagens ökl-upplägg var allt annat än enkelt men de startade hundarna fick det att se väldigt lätt ut. Inte mindre än sex ettor hade jag det stora nöjet att kunna dela ut. Vilket gäng! Bästa hund i ökl blev Reedsweepers Mistral, se även inlägget daterat 5/8.
Provledningen i Ludvika med Karin och Tony i spetsen kan verkligen konsten att ordna jaktprov som både är proffsigt upplagt och där stämningen är avslappnad och familjär. En stor eloge till er och alla duktiga funktionärer!



 

  22/8  

Stort grattis till bröderna Thorsvi Macallan och Thorsvi Mannochmore som bägge fick ettor i NKL igår. Förtjänstfullt förda av Johan respektive Linnea.
Vi vill även passa på att gratulera brödernas pappa Justlike Prins Nikolai som vann bruks-SM i sök tillsammans med duktiga Sandra Jansson.

En tvåa är ett pris som kan upplevas på olika sätt. Ibland är man helnöjd och ibland lite besviken. Blandade känslor var det i helgens tvåa-gäng;
Glenallachie i ökl. Glenlossie, Glenburgie och Glen Spey i ekl.
Men vi kommer igen!

Thorsvi Benriach gjorde debut i öppenklass och fick en trea. Duktigt av Peter att hitta tid att träna målmedvetet trots att Projekt Lilla Träskaten tar sin lilla tid.

Vattenträningen ikväll började med vatten från alla håll. Efter ett tag avtog dock regnandet och vi fick en riktigt hyfsad kväll. Att Sara bjöd på blåbärspaj gjorde ju inte kvällen sämre precis. Roligast ikväll var när Marina skickade sin Reko (Aultmore) på en 70-meters dold vattenapport som Reko tuffade ut och hämtade som ingenting. Ibland är det bra att inte ha så stor erfarenhet av retrieverträning och därmed inte ha en massa förutfattade meningar om vad som är svårt...
Nästa måndag är sista gången för den här säsongen. Den stora frågan är väl vem som ska bjuda på fika?



 

  15/8  

Labradormästerskapet gick av stapeln på Säbyholm i helgen. Vi är såklart extremt stolta över att vår egen Thorsvi Cardhu blev Veteranmästare. Jörgen är en riktig klippa när det gäller Veteraner, han har tagit hem titeln två gånger tidigare med SJCH Bjälkens Andromeda och Colhook Ode to Joy.
Cardhus barnbarn Thorsvi St Magdalene, Malva, vann nybörjarklassens WT på fina 93 poäng. Även Thorsvi Macallan gjorde en fin insats med 83 poäng.
Några ut M-kullen startade i öppenklass. Bäst gick det för Thorsvi Mackmyra som tillsammans med Annika gjorde debut i klassen och fick ihop 75poäng.
I elitklassen visade Extra, Thorsvi Glenlossie, fin form trots att hon gått B-prov dagen innan och hamnade på en fjärdeplats med 81 poäng.

Några B-provsresultat;
Thorsvi Glenlossie, Extra, har tillsammans med matte Ellis debuterat i elitklass. En bra debut som resulterade i en tvåa på provet i Roslagen i fredags. Även Thorsvi Arran var i Roslagen och jagade sin tredje etta, fast det blev en trea...
Thorsvi Glenburgie och matte Åsa åkte till Sundsvall och fixade en tvåa i elitklass.
Thorsvi Glenallachie startade på Laxå-provet och fick en tvåa i ökl. Matte Katarina meddelar att hon inte vill ha fler tvåor nu...
Hur som helst, tjejjerna är duktiga och det gäller både hundar och förare!

Själv har jag haft några härliga dagar i Umeå. Har hunnit med att hålla kurs, besöka Nolia-mässan och inte minst att döma Flatmästerskapet. Stort tack till familjen Gäärd för det nyrenoverade gästrummet och all omtanke. Pizzan och champagnen i söndags kväll var inte heller fel!

Jag flög hem från Umeå på förmiddagen idag och hann bara hem och packa upp innan det var dags att bege sig till Wij för vattenträning. Trots att många varit ute på både det ena och andra under helgen var det åtta ekipage som kom och tränade. Dessutom bjöd Linnea på tårta så kvällen blev riktigt bra i många avseenden.
Hundarna var duktiga, speciellt kul var det att se när Lakrits (Aberfeldy) helt obekymrad simmade ut ca 60m och plockade in en dummy som lagts dit utan hans vetskap. Härligt självförtroende i den jycken!



 

  9/8  

Efter en regnig och mycket lång dag på Gyllerboda där det ordnades WT visade det sig att Thorsvi Mannochmore och Linnea återigen vunnit nybörjarklassen. 94 poäng i svåra förhållanden är en mycket fin prestation. Grattis!
Tror det var inte mindre än åtta Thorsvihundar som startade, vi kämpade på bra allihop även om ingen av oss nådde upp till Scott och Linneas nivå. Alla resultat finns här.

Sarita räds inte att ge sig ut på långa bilresor från hemmet utanför Oslo. I helgen susade hon iväg till Danmark där hon startade sin Thorsvi Macduff i öppen klass. Carmen gjorde en hel del bra saker och belönades med ett tredjepris. Sarita konstaterar att det är en del jobb kvar avseende dirigerbarheten men att Carmen hela tiden var i rätt sinnesstämning. Bra!

Trots att det var lite blåsigt igår kväll var det 12 ekipage som kom och tränade vatten. En klar fördel med vattenträningskvällarna är att jag får bra motion för armarna genom allt roende. Dessutom är det väldigt trevligt att träffas. Att hundarna dessutom är riktigt duktiga är ju grädden på moset.

Imorgon flyger jag till Umeå för att ha en dags A-provsträning och därefter döma flatmästerskapet. Det ska bli kul. Hemma igen på måndag.
Samma helg går Labradormästerskapet och Jörgen ska starta Guinness och Lystra i veteranklass. Jag håller såklart tummarna för dem och alla andra Thorsviekipage som ska starta. Have fun!




 

  5/8  

Stort grattis till Linnea som igår i sin jaktprovsdebut fixade ett förstapris i nkl med Thorsvi Speyburn i Falun. Carron gjorde ett jättefint jobb trots värmen och en och annan fluga. Thorsvi Macallan och Johan gjorde också ett finfint jobb i nkl igår och fick en tvåa "med mersmak". Eva startade Scott, Mannochmore, i nkl för mig på onsdagen och gjorde en riktigt fin provdebut och belönades med en tvåa. Scott kom med även igår men var dock lite trött i värmen och fick en trea.
Igår dömde jag ökl och på min ruta hade jag Ingela och Lisa (Thorsvi Banff) som alltid är lika härlig att se i sitt frejdiga arbetssätt. Tyvärr blev Lisa gruvligt envis på vattendirigeringen så det räckte "bara" till en trea.

Det skulle utses bästa hund i respektive klass bägge dagarna. Min bästa nkl-hund på onsdagen blev Streamlight's Dana's Princess. En härlig GUL tik som startade som sista hund i gräslig värme och tillsammans med en del flugor. Hon visade verkligen hur det hela ska gå till och jag gav henne ett Hp vilket jag ganska sällan gör. Grattis matte Monika!
På torsdagens ökl-prov blev Reedsweepers Mistral min bästa hund som, förutom att vara väldigt duktig själv, fördes på ett sympatiskt sätt av matte Anna.

Jag hade nöjet att ha Gustav Nilsson som provuppläggare, tillika skytt, både onsdag och torsdag. Då är det inte svårt att vara domare. Torsdagen förgylldes ytterligare av att Herr Jan Lagg jobbade på min ruta. Utöver att lägga ut sökviltet såg Janne till att hålla oss andra på gott humör bl a genom att servera Britts goda hallongrottor till fikat.
Vi bodde trevligt och bra hemma hos Ulla och Leif Hernefalk där vi serverades god mat och hade en fin stuga att bo i där även hundarna var välkomna.
Tack snälla alla för ett par härliga jaktprovsdagar!




 

  2/8  

Ellis ringde precis och berättade att Thorsvi Glenlossie numera titulerar sig SEVCH. Bra gjort att spåra så fint i den här värmen. Grattis!

Thorsvi Glenfiddich har startat på inofficiellt jaktprov, "Lilla Retriever" i Östergötland. Treo uppförde sig fint och fick ett förstapris, placerades som tvåa och blev bästa labrador. Kul Kicki!

Inte mindre än 14 ekipage deltog på gårdagskvällens vattenträning. När man är så många gäller det att alla kan ta lite eget ansvar och dessutom hjälpas åt. Från min plats i båten verkade allt funka bra och stämningen var god. Välkomna igen nästa måndag.

Nu sticker vi till Falun där jag ska döma onsdag-torsdag. Bävar lite inför värmen och viltet. Gillar inte flugor!



 

  29/7  


Grattis säger vi till Anita W som med sin Thorsvi Ardmore "Acke" tagit en etta i Lkl1 med klassvinst!
Acke hör till kull 13, Tweed/Guinness.

I upprymdheten över Moccas elitettor glömde jag att nämna ett det var två Thorsvihundar till som startade förra helgen. Thorsvi Glen Elgin i ekl samt Thorsvi Glenallachie i ökl. Bägge gjorde bra arbeten men nådde inte hela vägen fram till det åtråvärda förstapriset. Hur som helst, bra jobbat!

Mondis tass läker äntligen som den ska och jag räknar med att kunna sätta igång hennes träning så sakteliga i slutet av nästa vecka. Något som både jag och Mondi ser fram emot.

Igår var tredje och sista övningsprovet i Nybörjarklass för våra valpköpare. Några ekipage har varit med alla tre gångerna och det är härligt att se framstegen. Totalt är det hela tretton ekipage som provat på.
Flera ligger i startgroparna för officiell start medan en del av framförallt de yngre bidar sin tid lite grann.

På måndag drar vi igång de "traditionella" vattenträningskvällarna på Wij för våra valpköpare.
Mer info finns här!


 

  25/7  

Vilken prestation!
I helgen debuterade Mocca och Åsa i elitklass på dubbelprovet uppe i Lövnäs. De åkte hem med två förstapriser i bagaget.
Till hösten ska vi para Mocca med Kimmi och jag ser fram emot att spara en egen valp ur den kombinationen. Läs mer under Valpar!

Kursen i Jälluntofta blev riktigt lyckad i mitt tycke. Seriösa kursdeltagare som verkligen ville ha hjälp med sina hundar och som köpte vårt resonemang kring vikten av grundträning. Dessutom pratade vi mycket om begreppet sinnesstämning. De diskussionerna blev ibland smått hejdlösa och många gapskratt blev det.
Titta gärna in på Ann-Hilde och Bertholds kurssida!



 

  20/7  

Hann ju knappt skriva att Mondis tass läkte fint innan det strulade till sig. Trycksår av bandaget som såklart blev infekterade. Antibiotika och diverse fiffiga sätt att försöka lägga bandage utan att förvärra. Det går väl si så där. Den ursprungliga skadan läker dock perfekt. Nytt återbesök hos våra duktiga veterinärer i Enköping imorgon.

Alfta-resan blev tyvärr inställd då det körde ihop sig med krassliga föräldrar. Mina alltså. Mamma just nu på St Göran och pappa på vårdhem. Fantastisk människa inom hemtjänsten har förbarmat sig över deras lilla katt. Vi tar en dag i taget på den fronten...

Mitt i allt elände har vi dock hunnit med ett härligt uppdrag på Huntrets kennelträff på Gryt, samt ett par dagars riktigt bra egen hundträning på hemmaplan.
Imorgon blir det veterinärbesök med Mondi, och mamma-pappa besök.
På fredag styr vi kosan mot Jälluntofta där jag ska hålla kurs hos Hundsystrarna med Jörgens benägna bistånd.
Det är skönt att ha varandra!




 

  15/7  

I riktigt skönt hundträningsväder hade vi den andra NKL-träningen igår. Inga flygfän att tala om så viltet höll sig fräscht och fint. Precis som förra gången var det åtta ekipage som var med. Kul att träningarna är uppskattade.
Tredje och sista tillfället är torsdag den 28 juli. Obs! anmäl via mail senast den 25/7.
Vill också passa på att påminna att träningarna bara är för våra valpköpare.

Mondis tass läker som den ska, men det är minst sagt träligt med tasskador. Fortfarande flera veckor kvar innan det hela ska vara klart. Tycker uppriktigt synd om Mondi som bara får gå minipromenader i koppel och dessemellan ha tratt. Hon tar dock det hela med jämnmod, men ibland spritter det såklart i hela kroppen.

I eftermiddag åker vi till Huntrets kennelträff på Gryt för att jobba under helgen. På måndag åker vi till Alfta för att träna egna hundar och umgås med goda vänner. Veckan avslutas med en tur till Jälluntofta och hålla kurs hos Hundsystrarna.


 

  8/7  

Gårdagskvällen ägnades åt NKL-träning för de av våra valpköpare som siktar på start framöver. Kanske inte så fiffigt att välja en av sommarens hittills varmaste eftermiddagar/kvällar för att träna med vilt. Å andra sidan kan man konstatera att hundar som apporterar korp översållad med spyflugor troligen inte kommer att ha några större problem avseende spontaniteten.
Åtta ekipage på plats, alla var väldigt duktiga utifrån sin ålder- och utbildningsnivå. En del frågetecken rätades ut till utropstecken. En bra kväll!

Mindre bra är att Mondi skar sig i en trampdyna i tisdags. Rejält djupt dessutom, men som tur var inga senskador. Sydd med fem ståltrådsstygn. Ca 4 veckors konvalescens vilket såklart påverkar jaktprovssäsongen i negativ riktning. Jag har bestämt mig för att inte starta henne i höst utan väntar till våren vilket i sint tur påverkar avelsplanerna. Planen har ju varit att para Mondi i vår men nu lutar det kraftigt åt att det blir Speys som paras istället och Mondi får vänta med att ligga i valplådan lite till. Återkommer i ärendet som det heter.

Vi har Lisas goldenhane Linus här några dagar medan matte är på goldenlägret och instruerar. Valsa höglöper och Linus tror att kombinationen golden/tax är något som hela världen verkligen ropar efter. Månne det...?


 

  4/7  

Kennelträffen



Vilken helg det blev! En optimal kombination av härliga deltagare, bra boende, superduktiga instruktörer (Fredrik och Helena Lindström, Lisa Falck, Peter och Kian Wingård) och gynnsamt väder gjorde att stämningen var på topp.
Jörgen och jag gick omkring bland grupperna där alla fick bra träning på sin respektive nivå. Kul att se så många duktiga ekipage på en och samma gång. På kvällarna blev det långbord med många skratt och mer eller mindre seriösa diskussioner.
Innan vi lämnade Herrfallet passade vi på att boka både stugor och instruktörer för Kennelträffen 2012.
Boka alltså in helgen 29/6-1/7 för en favorit i repris!

Klicka här för att se Jörgens bilder.
Klicka här för att se Åsa Eckerrots bilder
(om det är någon annan som har bilder på länkbar plats, meddela gärna mig)



 

  23/6  

Idag har Carron flyttat, Eva och Linnea var här och hämtade henne i eftermiddags. Eftersom de hade en ögonlysningstid till Scott så fick Carron också hänga med. Så nu är både Thorsvi Mannochmore och Thorsvi Speyburn ögonlysta utan anmärkning.
Carrons flytt är såklart på prov till att börja med, jag försöker intala mig att hon bara åkt på några veckors semester. Det känns i hjärterötterna att placerar om en älskad familjemedlem...

Nu blir det midsommarfirande hemma hos Kian och Peter innan jag sticker till Kiruna på söndag för att hålla kurs ett par dagar. Där väntar ett mycket trevligt gäng med duktiga hundar som jag träffat flera gånger tidigare. Kommer att bli kanonkul, det känner jag på mig.
Hemma igen på onsdag och då börjar vi ladda för Kennelträffen!



 

  22/6  

Grattis säger vi till Katarina som med sin Thorsvi Glenallachie fixade sin andra viltspåretta idag!

Fart2 två för Aberfeldy, Ardmore och Ayrshire (Tweed/Guinness) idag på Gryt. Härliga hundar!
Ayrshire glänste såklart lite extra precis som vid Fart1, "helt nervfast" sa Johanzon och myste som bara han kan göra.

Är det någon som har en vuxen tik "till övers"? Försöker hjälpa en god vän att hitta en sån. Aktivt och gott hem utlovas, dock inte som jakthund.




 

  20/6  

Har tillbringat helgen i Finland där jag haft kurs för ett gäng duktiga tollare. Lite trött i mössan blir man av att hålla kurs på engelska som vare sig är mitt eller kursdeltagarnas modersmål. Men om man vill förstå varandra så är det inget problem även om det ibland blev en blandning av engelska, svenska och finska. Jag blev oerhört väl omhändertagen. Tack snälla alla men framförallt Annina och Jaani, kennel Redadicts, som höll i trådarna och dessutom fött upp de flesta av de deltagande hundarna.

Idag har jag varit på Gryt där två av hundarna i A2-kullen (Tweed/Guinness) genomgått Fart2. Det var Aultmore (Reko) och Ardlair (Leia) som var i elden idag. Reko och Leia visade prov på riktigt bra dådkraft och fina nerver. Det ska bli mycket spännande att se de resterande tre syskonen som testas på onsdag.
På tal om A2 kullen så har vi nu fått det sista röntgenresultatet, Aultmore har fina armbågar precis som sina syskon men har tyvärr B/D på höfterna. Tyvärr bara att konstatera att kullen som helhet inte riktigt håller hälsomässigt. Jättetråkigt med tanke på att de är väldigt trevliga och bra i alla andra avseenden. Men framförallt lider jag med valpköparna som drabbas. Just nu känns det inte så kul att vara uppfödare...




 

  12/6  

Hemma igen efter fullgjort uppdrag som domare på Unghundsderbyt som gick av stapel i lördags utanför Östra Ljungby. Ett, i mina ögon, fantastiskt välordnat arrangemang. Tror faktiskt att de flesta som var där är böjda att hålla med. En stor eloge till er som rodde det hela i land!
Som sig bör bestod de fem stationerna av enbart enkelmarkeringar. Men inte alltid så enkla att lösa på ett bra sätt.
Min station låg i en nerbetad kohage där markeringen landade i ett bestånd av mestadels hundkex ca 50 meter från startplatsen. Till min hjälp hade jag Åsa och Patrick som inte missade ett enda av de 99 kasten. Eddie Nilsson var rutvärd och såg till att alla startande fick den info de behövde innan det var dags att ge sig in i hetluften. Tack för ovärderlig hjälp!
Lättsprungen mark ut till markeringen där det dock gällde att bromsa farten och slå på näsan innan det bar av ut i den bakomliggande ån. Många av hundarna plumsade såklart ut i ån, några insåg av egen kraft att de kommit fel och vände tillbaka på ett förnuftigt sätt. En hel del förare valde att försöka "handla" sina unghundar vilket i de allra flesta fall resulterade i att hundarna koncentrerade sig på att LYDA och därmed tappade både näsa, koncentration och minnesbild. Alternativt gav fullständigt tusan i sin förare och letade här&där efter bästa förmåga. Den där balansen mellan kontroll och självständigt arbete är sånt som kommer med ålder och erfarenhet. Man ska nog vara lite försiktig med att ställa för höga krav på sin unghund...
Ett stort GRATTIS till Maggan H som vann med sin fina Searover Day Mac Bassi! Ekipaget ledde efter grundomgången och klämde till med en prydlig "tjuga" även i finalen. En helgjuten insats alltså!

Det gick inget flyg hem på lördagen så det blev en trevlig kväll tillsammans med Eva U och mina två domarkollegor Peter och Mats. I förmiddags tog vi en tur ut till provområdet för att leta efter 15 saknande dummies. Jag vann eftersökstävlingen överlägset genom att snabbt hitta sju av dem...på min egen ruta...där jag själv hade lagt dem...hmm...
Inför landningen på Bromma lät kaptenen meddela något i stil med " det ligger ett åskväder över Stockholm så det kan bli en skumpig inflygning, dra gärna åt säkerhetsbältet lite extra."
Såna meddelanden ger mig en puls på ca 200 och handsvett som skulle kunna släcka törsten på en kamel! Åskvädret hade dock givit sig iväg och allt gick lugnt och fint. Pulsen är numera normal och händerna har torkat...




 

  9/6  

En duktig husse till har varit ute med sin hund och spårat. Thorsvi Millburn, Tuva, kan numera ståta med ett mycket väl godkänt anlagsspår. "Hon är grym på spår" rapporterar Niclas. Bra gjort!

Imorgon bär det av till Skåne där jag ska döma Unghundsderbyt på lördag. Det ska bli så kul!



 

  8/6  

Leia, Thorsvi Ardlair (Tweed/Guinness) är godkänd i anlagsklass viltspår. Husse Björn skötte spakarna med bravur. Grattis!



 

  7/6  

Thorsvi Macduff, Carmen är ögonlyst utan anmärkning. Tack för det Sarita!

Carmens syster Meadowburn, Cayenne, har också varit på veterinärbesök idag men av en helt annan anledning. Ormbett! Efter lite dropp och allmän omvårdnad är Cayenne på bättringsvägen.


 

  6/6  

En härlig långhelg lider mot sitt slut...

I torsdags stack ett gäng valpköpare till Edske Masugn för att starta på WT. Inga topplaceringar blev det men klart värt att notera att Alliz (Glenallachie) och Katarina blev uppflyttade till elitklass samt att Silke (Glenkinchie) och Gerd fick poäng på samtliga stationer i sin elitklassdebut. Själv höll jag mig hemma och jobbade i trädgården vilket inte hör till vanligheterna.

Fredagen ägnades även den till viss del åt trädgårdsarbete(!). På eftermiddagen hade jag en grupp duktiga tollare på Wij. Mycket trevligt!

Valpträff med Black-kullen (Will/Kiwi) stod först på lördagens agenda. De är i det närmaste sex månader gamla nu och det börjar bli dags att börja med lite mer seriös träning gällande kontakt, fotgående och stadga. Vi introducerade även närsökssignalen i samband med godisletande. En riktigt trevlig kull!
Det togs några bilder som kommer på hemsidan vad det lider.

På eftermiddagen var det dags för exteriörbeskrivning. Vi hade byggt upp en utställningsring med tält och allt för att få en bra inramning. Inger Boström skötte beskrivandet medan jag var någon slags ringsekreterare. Inte mindre än 16 hundar beskrevs, tre "externa" medan resten var Thorsvihundar. Inger tog hand om ekipagen på ett mycket trevligt sätt och höll öppen kritik efter varje hund. Det hela blev väldigt lyckat, tycker i alla fall vi. En liten tankeställare fick jag dock gällande att lägga in hanteringsträning lite mer strukturerat t.ex. i samband med valp- och träningsträffar.
Jörgen tog en hel del bilder men de har jag inte hunnit göra så mycket med. Så tillsvidare rekommenderar jag ett besök hos Åsas bilder!

Igår hade vi sista träffen i A2-kullens "grundpaket". Jättekul att se deras framsteg. Från de första "trevande stegen" på första valpträffen till att nu i princip genomföra ett jaktprov. Ska bli kul att följa deras utveckling framöver. Evas blogg är väl värt ett besök, där det bland annat finns jättefina bilder tagna av Rolf Sävström.

Direkt efter den träffen begav vi oss hem till Kian & Peter. Så härligt med riktigt goda vänner, även om vi periodvis inte ses så himla ofta är det bara att ta vid där vi slutade senast. God mat och en mycket trevlig kväll!
När vi skulle åka hem idag kom vi på den ljusa idén att stanna till på Wij för lite vattenträning. Kian & Peter hängde på och vi lyckades genomföra en riktigt bra träning där alla hundarna fick jobba. Deras fyra (Rikta, Kånny, Higgins och Maggan) och våra sex (Lystra, Guinness, Speys, Mondi, Joy och Carron). Valsa valde att avstå!




 

  30/5  

Thorsvi Mannochmore (Scott) har varit på WT igen. Den här gången tog han med sig Eva och drog till Halmstad där de håvade in 88 poäng och placerades tvåa (vinnaren hade samma poäng). Snyggt jobbat!

Thorsvi Banff och Thorsvi Glenallachie har startat på jaktprov i helgen (ökl), men mattarna Ingela och Katarina är inte helt nöjda så vi förbigår det hela med största möjliga tyssssstnad...

Jag blev som vanligt mycket väl omhändertagen hemma hos Kicki i helgen. God mat och dryck. Kursandet gick bra med engagerade deltagare. Fast jag tycker att jag börjar låta som en sprucken gammal grammofonskiva när jag tjatar om vikten av en noggrann grundträning. Men det är ju så himla viktigt.



 

  27/5  

Sara W har varit och röntgat om sin Malva med lyckat resultat. Thorsvi St Magdalene (Arron/Speys) har numera fria höfter. Tack för det!

Igår kväll var det träningsdags för A2-kullen. Nyopererad Eva, Marina med brutet och gipsat finger, Cia verkade helt frisk. Ett tappert gäng.
Vi lade upp en light-version av ett nybörjarprov för att testa av hundarnas reaktioner när flera moment skulle göras i en följd. Tranport, två enkelmarkeringar, lång transport, sök, transport, linjetag och en avslutande tranport. Alla tre ekipagen skötte sig jättefint, trevligt att se!
Den 5 juni är det avslutning på kullens träning/kurs och då är planen att göra ungefär samma sak men med vilt, skott och även lägga till vattenmarkeringar.

Östersundstrippen var både trevlig och lyckad tycker i alla fall jag. Finns bilder på Gottands hemsida.
Efter det har jag hunnit ha en nybörjarkurs på Lilla Träskaten och idag beger jag mig till Östergötland för att ha en apporteringskurs i LRK/Ög:s regi.
Det är kul att åka runt och hålla kurser men tyvärr blir den egna hundträningen sorgligt eftersatt. Dags för skärpning!

Lakrits (Aberfeldy) har bott här i drygt två veckor och återbördades till matte Eva i samband med gårdagens träning. Lydig och trevlig kille men tyvärr sammanföll hans vistelse här med löp vilket innebar dubbla promenader, hundar i olika rum o.s.v. Jag skulle ju gärna vilja ha en egen hane men vid såna här tillfällen inser jag fördelarna med att inte ha en blandflock. Såklart kommer saken i ett annat läge om man har hundarna kennlade, men våra bor ju inne. Lakrits har uppfört sig som en ängel men man hör ju talas om hanar som ylar sig igenom höglöp och matvägrar. Det är fördelar och nackdelar med allt.



 

  19/5  

En G2:a till har varit ute och spårat. Idag var det Thorsvi Glenlossie som var på klövjakt. Grattis till andra ettan Extra och Ellis!



 

  18/5  

Thorsvi Glenallachie och matte Katarina tog en sväng i spårskogen. De hittade det de skulle på ett bra sätt och fick därmed sin första viltspåretta. Grattis!

Trevlig egen träning på Wij idag med onsdagsgänget. Dirigeringar i skogsterräng är inte lätt kunde vi konstatera...

Dags att packa väskan igen. Denna gång blir det en tripp till Östersund. Ska bli kul, av förhandsinformationen att döma verkar det vara ett trevligt gäng som ska drillas. Flera av dem har satt upp fotgående på önskelistan. Det gillar jag!



 

  15/5  

Idag gjorde Thorsvi Mortlach sin jaktprovsdebut. Matte Lotta skötte spakarna och arbetet belönades med en etta. Stort grattis till Lotta, Uffe och Duffie.

På tal om jaktprov så hävdar Carron att hon blev utsatt för ett sabotage på provet i Veckholm förra helgen. Vilten hon tappade och sedan hade svårt att greppa var SÅPADE påstår hon. Mycket ska man höra innan öronen ramlar av...
Förutom Carron startade jag även flatcoaten Sigge i Veckholm. På bilden är vi på väg från vattnet, där han gjorde två fina markeringar, till söket där det tyvärr gick åt pepparn. Lite mer viltvana behövs.




 

  14/5  

Ibland måste man uppdatera hemsidan flera gånger per dag men det är ju ett kärt nöje. Sara ringde just och berättade att Malva (St Magdalene) fixat en etta i nbkl idag. Stort grattis!

Thorsvi Mannochmore, Scott, har fixat sin andra lydnadsetta i klass1 idag. Grattis!

Ytterligare två röntgenresultat för A2-kullen har kommit;
Ardlair/Leia har A-höfter och fria armbågar
Ayrshire/Speja har C-höfter och fria armbågar.

Ögonlysningsresultat; Thorsvi Glenkinchie är lyst ua. Tack för det Gerd!

Träningsgänget har varit på Gryt hos Karina och Håkan i några dagar. Nyttig och tankeväckande träning. Tänk vad lätt det är att man slarvar med de små detaljerna. Ett kommande bevingat uttryck myntades: "Jag gick ur hand på mig själv".
Utöver bra träning hade vi såklart också hur kul som helst. Tack Bobo, Gerd, Ellis, Katarina, Agnetha och Kicki för härliga dagar och kvällar.



 

  8/5  

Uppdateringstakten på hemsidan är inte var den borde vara...

Alingsåsresan var mycket lyckad. Trevligt upplagt prov med många duktiga hundar i måndags och sen kurs med ett härligt gäng som jag träffat flera gånger tidigare.

Under senare delen av veckan blev det ytterligare en sväng till "framsidan". Åsa E och jag var och tittade på Thorsvi Glenburgies tilltänkte Cynhinfa Hamik. Vi gillade verkligen det vi såg så nu är det bara att vänta till höstens planerade parning.
Vi hann med en sväng till kennel Minnows så Åsa fick se Moccas pappa Flint. De är faktiskt nästan löjligt lika.

Thorsvi Banff har startat i ökl på WT och fixade en tredjeplacering med fina 85 poäng. Bra jobbat Ingela och "lilla lilla Lisa".

Ett par röntgenresultat för A2-kullen har kommit;
Ardmore/Acke har A-höfter och fria armbågar
Aberfeldy/Lakrits har en C-höft och fria armbågar. Vi blev lite snopna över C-avläsningen då den röntgande veterinären, som är mycket skicklig och har oceaner av erfarenhet, trodde att Lakrits skulle klara sig genom SKKs nålsöga. Nåväl, eftersom det måste ha handlat om målfoto kommer Lakrits väl och ve inte att påverkas.

Thorsvi Speyburn, Carron, gjorde sin jaktprovsdebut idag på ett mycket trevligt och välarrangerat särskilt prov i LRK/Östras regi. Det blev en tvåa pga av några helt oförklarliga avbrutna inlevereringar där hon la ner viltet och efter en stunds funderande greppade igen och lämnade i hand. Jag tyckte att det passade bra att fälla kommentaren "så har hon aldrig gjort förut". Helnöjd med Carrons arbete för övrigt, speciellt söket som hon gjorde riktigt bra.

Sist men inte minst måste jag slå ett slag för Jill Raneryds härliga bilder från påskträningen på Lilla Träskaten. Ni vet väl att man kan beställa förstoringar på tjusigt papper från Jill och Peter.
Klicka här!



 

  30/4  

Snabb revansch blev det för Thorsvi Mannochmore på tävlingslydnadsplanen. Igår fixades ettan med finfina 191 poäng. Vid spakarna hans tävlingsförare Linnea. Jättegrattis!
Scott har det väldigt bra som har två förare, både Eva och Linnea (mor och dotter).

Idag hade vi valpträff för Black-kullen (Will/Kiwi). De är bara 4,5 månad gamla så det handlar inte om någon regelrätt träning. Vi började med ett pass "lugn & ro", dvs vi tvåbeningar satt på våra ryggsäckar och diskuterade valparna medan de tog det lugnt i största allmänhet. Därefter några enkla övningar som syftar till att bygga upp kommunikation och följsamhet. Vid den här åldern brukar vi alltid testa valparnas apporteringsintresse både på dummy och vilt. Men nu tog vi en valp i taget medan de andra fick vänta i bilarna. Jag kan bara säga att jag är mycket nöjd med det jag fick se.

Imorgon är det träningsdags för A2-kullen som ju är året fyllda och såklart kommit en bit på väg i sin utbildning. Vilthantering och sök står på programmet.
På eftermiddagen beger jag mig till Alingsåstrakten där jag ska döma en nybörjarklass på måndag och hålla kurs tisdag-onsdag.



 

  28/4  

Grattis till Thorsvi Miltonduff, Skye, som fått en etta i lydnadsklass 1. Brorsan Scott, Thorsvi Mannochmore, har också varit på lydnadsplanen men han fick nöja sig med en tvåa.

Thorsvi Glenallachie, Alliz, har varit ute och spårat sig till en tvåa i öppen klass. Matte Katarina säger att det behövs lite mer träning och sen kommer ettan. Tror jag med.
Dessutom har Alliz varit på ögonlysning och befunnits vara utan anmärkning. Som jag skrivit tidigare är jag väldigt tacksam om ni ögonlyser hundarna vid ca tre års ålder. Tack Katarina!

Precis hemkommen från Lilla Träskaten (igen) där jag haft A-provskurs i två dagar. Duktiga och trevliga deltagare, underbart väder och sist men absolut inte minst den fantastiskt goda maten gjorde att det blev två toppendagar. Lilla T är verkligen ett härligt ställe!

Sugen på att starta i nybörjarklass? LRK/ö har lediga platser på provet i Veckholm den 8 maj.
Mer info här.



 

  25/4  

Lilla Träskaten var platsen för årets påskträning. Femton ekipage slöt upp, på olika nivåer utbildningsmässigt men vi anpassade apporterna efter bästa förmåga så det skulle passa alla. Vi hade en supertrevlig dag. Träning ett par timmar på förmiddagen innan det var dags för lunch i form av varmrökt lax med potatisgratäng, hur gott som helst. Sen körde vi på ett par timmar till innan både förare och hundar var ganska färdiga i den plötsliga, närmast försommarlika, värmen.
Jättekul att så många ville komma. Det var faktiskt sexton ekipage på plats vid närmare eftertanke. Eva var där med sin lilla Virvla (Black Bottle) bara för att insupa miljön. Medan det sköts hejvilt och det sprang hundar kors och tvärs slumrade Virvla obekymrat mitt i alltihop. Härligt att se.
Tack snälla Jill & Peter för allt!




 

  24/4  

Snabbuppdatering efter fullgjort domaruppdrag på Bro-provet.
Kullsyskonen Thorsvi Mackmyra (Mackan) och Thorsvi Meadowburn (Cayenne) fixade varsin etta i sina provdebuter. Bägge var jätteduktiga och det var inte svårt för domaren, tillika den kritiska uppfödaren, att sätta priserna.
Bra jobbat Annika och Micke!



 

  19/4  

Dags att få säga Jättegrattis igen, den här gången till Lotta som med sin Thorsvi Arran "Chelsea" segrade i elitklassen på FRK/östras WT i söndags. Hela 94 poäng fick de ihop.

Thorsvi Mannochmore "Scott" och Thorsvi Speyburn "Carron" har varit på MH. Linnea har skrivit om det i sin nya blogg.
Vi kan passa på att skvallra om att Carron kommer att flytta hem till Scott, Eva och Linnea framåt sommaren. Till att börja med på prov såklart, men jag tror och hoppas att de kommer att trivas tillsammans.

Du har väl sett på framsidan att det ordnas en exteriörbeskrivning för våra valpköpare den 4/6. Nja, det är ju förstås inte valpköparna som ska beskrivas utan deras hundar :-)

April-juni är nog min mest intensiva arbetsperiod på hela året. Kurser och domaruppdrag står som spön i backen. Har avverkat en helg med de Nordiska tollarna här på hemmaplan. Dömt/handlett ett privat mocktrial. Var i Östergötland i helgen och hade kurs för FRK/Ög, tack snälla Kicki E som tog så väl hand om mig och Joy som fick följa med. Idag flyger jag till Malmö för att kursa några dagar med tollare från kennel Riverfox. På långfredag och annandagen är det aktiviteter för våra valpköpare och däremellan ska jag döma jaktprov i Bro. Framöver rullar det på i samma stil.

Ni som anmält till kennelträffen och undrar var den utlovade infon tagit vägen får ge er till tåls lite till. Kommer snaaart!

På tal om kurser, 27-28 april håller jag en A-provskurs på Lilla Träskaten. Hörde av Jill igår att det finns en ledig plats. Först till kvarn...



 

  10/4  

Jättegrattis till Thorsvi Mannochmore "Scott" som tillsammans med sin duktiga förare Linnea vann nybörjarklassen på Lidingös stora WorkingTest. Ekipaget fick ihop hela 96 poäng och vann en säker seger!
Flera Thorsviekipage ställde upp och kämpade på bra men det är svårt att få till höga poäng på samtliga stationer. Marginalerna är små och tillfälligheterna många. Ni är duktiga!





 

  6/4  

Idag "tävlingstränade" vi på Unsta, Åsa hade lagt upp tre WT-stationer. Vi turades om att gå med hund och att vara funkis. Jag lyxade till det och körde för ovanlighetens skull två hundar vilket jag nästan aldrig gör på våra onsdagsträningar. Mondi gjorde sitt bästa så henne var jag nöjd med. Speys hade den dåliga smaken att flagrant nonchalera en stoppsignal vilket föranledde matte att ta en "uppfriskande språngmarsch".
Väldigt nyttig träning med många bra diskussioner. Tack för det Åsa!
Efter vårt lilla WT var det dags att testa Katarinas jättefina nytillverkade hinder. Finns några bilder på Åsas blogg.

Framåt sen eftermiddag kom Cia med Speja (Ayrshire) och Anita med Acke (Ardmore) för ett par timmars träning. Härliga unghundar med mycket driv. Tricket är bara att få ut energin i rätt kanaler.
Om man har mycket att åka med ställer det höga krav på den som håller i ratten. Cia och Anita är jätteduktiga med sina hundar!



 

  4/4  

Thorsvi Strathmill, Sigge, har fått en lillmatte till. Det lilla miraklet heter Astrid.
Stort grattis till stolta föräldrarna Helén och Thomas samt förstås till storasyster Alice.




 

  28/3  

Hemsidan har tyvärr blivit lite eftersatt på sista tiden. Extrahundar hemma och kurser/träningar gör att tiden bara flyger iväg. Just nu är vår egen flock utökad med taxen Lollo samt labradorerna Tindra, Kiwi och Nikka. Inalles elva jyckar.

Igår var A2-kullen här på träning. Jag hade gjort ett mycket pedagogiskt upplägg (i mitt tycke) som bestod av en väldig massa fotgående och minimalt med apporter. Som vanligt avslutade vi träningen i köket med fika och hundsnack och det var då Marina myntade uttrycket "lulla". Det hon menade var det oerhört pedagogiska fotgåendet! Så om någon hör valpköpare från kennel Thorsvi prata om att de är ute och lullar i skogen så handlar det om idog träning.

I helgen hade Labradorklubben sitt Fullmäktige. Några händelser under mötet gör mig mindre väl till mods:

- Endast 16 av de totalt 26 delegaterna fanns på plats. Sju regioner lyste helt med sin frånvaro! Att överhuvudtaget tänka tanken att LRK skulle kunna bli en specialklubb känns tyvärr lite patetiskt.
- Majoriteten av de närvarande delegaterna valde att gå emot valberedningens förslag avseende en suppleantpost. Istället för den föreslagna kandidaten som har en jaktlig kompetensprofil valde man istället en person med övervägande utställningskompetens. Tråkigt, eftersom styrelsen bör vara i balans gällande de olika intressesfärerna. För att ingen ska missförstå mig vill jag poängtera att den invalda suppleanten enligt min mening är en mycket trevlig och rar person.
- Motionen angående höjning av utställningsmeriten för Bruksavels- respektive Bruksuppfödarpris antogs. Gagnas vår ras av det? Nej, inte ett dugg. Snarare tvärtom.

Nu ska man ju förstås inte sitta på sin kammare och gnälla. Speciellt inte när man tackat nej till en förfrågan från valberedningen. "Som man bäddar, får man ligga" heter det som bekant.
Just nu känns dock sängen så illa bäddad att jag funderar på att sova på golvet istället...



 

  22/3  

Thorsvi Glenburgie, Mocca, är ögonlyst utan anmärkning. Så nu kan vi bocka av en punkt till på "to-do"-listan inför parningen i höst.
Även Thorsvi Littlemill, Millie, har varit iväg på ögonlysning idag och även där var allting som det skulle. Bra!

Birgitta Staflund-Wiberg på kennel Meadowlark har gjort ett par tänkvärda reflexioner på sin blogg. Med Birgittas tillstånd har jag kopierat in dem hit. Klicka på rubrikerna nedan, läs och begrunda!
Träning igen
Behövs ledarskap och vad är det?



 

  20/3  

Vårtecknen står som spön i backen, har sett både svanar och tofsvipor samt ett antal ospecificerade småfåglar. Att Kung Bore gör ett ryck då och då, som i fredags när jag stod ute i ovädret tillsammans med ett tappert gäng, får väl anses vara helt normalt.

Thorsvi Lochside, Loke, är här på besök medan hans husse och matte är på semester i alperna. Loke är en mycket väluppfostrad kille men som "ensamstående hanhund" är det lätt att få dåndimpen när man hamnar i en tikflock. Dåndimpen gick dock över efter någon dag som väl var. Nu har han insett att ingen löper och de enda lekar man ägnar sig åt är av mycket oskyldig natur.

Om en månad ska jag döma jaktprovet i Bro, uj uj uj vad kallt det kommer att vara i vattnet...
Fast man vet ju aldrig, det kanske smäller till och bli varmt som bara den.
 


 

  15/3  

En släng av kennelhosta får man väl se som ett vårtecken? Eftersom flocken är vaccinerad blir hostan väldigt lindrig och hundarna är pigga och glada som vanligt. Men för säkerhets skull får de hålla sig på hemmaplan en tid för att inte föra smittan vidare.
Tyvärr är det nog många hundägare som inte inser att deras hundar faktiskt har kennelhosta när de låter som de har en pinne eller nåt i halsen. Det kan ju svida lite att stå över en träning eller kurs så man väljer att låtsas som om det regnar och sen är smittspridningen i full gång. Å andra sidan blir ju sjukdomsförloppet som sagt lindrigt när hundarna är vaccinerade. Känns väldigt bra att vi inte har någon valpkull just nu, då hade läget varit ett helt annat.
 


 

  10/3  

 Igår var det Ellis som hade lagt upp träningen för "G2 & Friends. Genomtänkt och väl förberett. Vi jobbade med trippelmarkeringar och diverse dirigeringsuppgifter där det fanns stora möjligheter att variera svårighetsgraden. En riktigt bra träning!

Av praktiska skäl har vi ändrat tidplanen för de närmaste två planerade kullarna. Vi skjuter upp Mondis parning till våren 2012. Nu i höst kommer vi istället att låna Åsas Thorsvi Glenburgie "Mocca" för en kull. Mer info under Valpar. 


 

  3/3  

Igår var jag på Gryt hos Håkan och Karina och tittade på när två av grabbarna i S-kullen (Arron/Speys) gjorde FART2. Det var Yoshi (Springbank) och Chippen (Strathisla) som stod för dagens underhållning tillsammans med sina ägare Benita och Lollo. Även Lollos kompis Gunilla var med och testade sin unge Masterkey's Ice Cracker, Isse kallad, som var en trevlig bekantskap.
Grabbarna Grus visade sig ha mycket arbetslust, Yoshi i det närmaste hur mycket som helst medan brorsan Chippen är mer "lagom". Som vanligt förmedlade Håkan och Karina råd och tips kring hundarnas hantering och träning. Tjejerna hade dessutom bokat in en träningsdag idag för att omsätta teori till praktik. Fiffigt!

Våren är här nu! Det känns i luften. Dagarna blir allt längre och fåglarna kvittrar. Att det fortfarande är snö kvar får man passa på att utnyttja i träningen. Små dummies eller bollar som försvinner ner i snön ställer krav på noggrant näsarbete. Man kan trampa upp fiffiga stigar antingen för att hjälpa hunden eller för att försvåra. Som ni förstår har jag äntligen kommit igång med träningen. Mycket strukturerat, har till och med gjort en träningslogg som ligger lättåtkomlig på datorns skrivbord. Inget avancerat, syftet är framförallt att notera småsaker som ska tas om hand innan de utvecklas till problem. T.ex position i fotgående, lyhördhet för stoppsignal, noggrannhet i närsök mm mm.
 


 

  28/2  

Idag har lille Spike (T Black Grouse) varit här. Han ska gå på dagis hos oss ett par dagar i veckan tills han blir skolmogen, dvs fyra månader, för då får han följa med matte Katarina till Säbyholms Naturbruksgymnasium där hon jobbar.
Han fann sig snabbt väl tillrätta, försökte få igång lite lek med de vuxna hundarna utan någon som helst framgång. De tittade bara trött på honom.


 

  27/2  

Mycket hundträning i helgen, men inte med mina egna som fortfarande står stilla. I lördags kurs med ett gäng bestående av fem hundar ur M-kullen (Nicke/Guinness) samt Carron (Arron/Speys) som Linnea förde på ett utmärkt sätt..
Idag var det dags för A2:orna (Tweed/Guinness). Hela kullen var på plats, jättekul!
De hundar jag sett under helgen är fortfarande relativt unga, under två år, men jag gillar det jag ser. En stor eloge till våra duktiga valpköpare som förvaltar sina hundar på ett så bra sätt.

Hundarna på Storsten har i princip haft träningsledigt under februari men nu stundar mars månad och nya tag. Här ska tränas!


 

  21/2  

Eftersom jag inte tränar sådär våldsamt aktivt med hundarna just nu har jag istället lagt en del energi på att fundera kring träningsmetoder o sånt. För att få in lite nytänk har jag både varit på seminarium och varit med som åhörare på en valpkurs. Seminariet/föredraget hölls av Tobias Gustavsson och Jens Karlsson som var kunniga inom sina respektive områden och lätta att lyssna på. Tiden var kort så det blev att man skrapade på ytan kring flera intressanta problemställningar.
Valpkursen hölls av duktiga Eva Bodfält och var nu i helgen. Kursen var anpassad för den blivande arbetande retrievern och handlade om hur man lär in de viktigaste grunderna. Filosofin var såklart att inlärningen ska ske med positiva förtecken utan att hämma hunden. Eva var också mycket noga med att poängtera vikten av att hålla både sig själv och hunden i rätt sinnesstämning. En bra och givande helg tycker jag.

A2-kullen, dvs Guinness valpar med Harperrig Tweed som pappa, är nu igång med sin "vårträning". Fyra av de fem valparna i kullen var här, den femte blev tyvärr insnöad! Vi stämde av hur grunderna ser ut nu efter vinteruppehållet. Alla har jobbat på jättebra på egen hand och det mesta fungerade precis så bra man kan begära av hundar i den här åldern (10 månader). Inte helt förvånande är det fotgåendet som behöver slipas lite till.
 


 

  15/2  

Jag har fått en sprillans ny och fin dator. Dvs allting går lite långsamt och taffligt. Det är dock inte datorns fel, tvärtom så har Jörgen installerat en del nya programversioner och jobbat hårt med att få över allt gammalt data. Det är jag som är problemet. Jag är ingen "early adaptor" direkt, snarare teknikfientlig. Men det går sakta framåt!

På hemmaplan är det lugnt och tyst i huset eftersom valparna har flyttat. De har funnit sig fint tillrätta i sina nya hem. Hundarna njuter av att de har fått tillbaka köket och valprummet.
Så mycket träning har det inte blivit på sistone, närmare bestämt ingen alls. Långa härliga promenader har har jag ägnat mig åt så hundarnas kondition är det nog inget fel på.
Imorgon är det dags för träning med onsdagsgänget, jag planerar att ta med Joy för det känns som det var väldigt länge sen jag hade med henne på gruppträning. Med lite tur får jag massor av inspiration och sätter igång att träna som tusan. Eller så blir det träningsledigt i februari...

Du som inte lämnat intresseanmälan till kennelträffen; gör det snarast!!!
 


 

  31/1  

Jag ägnade större delen av helgen åt att vara Labradorklubben behjälplig med en provledarutbildning. Vi höll till på Bogesunds slottsvandrarhem som var ett nytt ställe för mig. Fantastiskt vacker natur och en mat som inte gick av för hackor. Värdparet Kicki och Andreas tog hand om oss på ett mycket trevligt sätt. Ett besök där rekommenderas varmt.
Själva utbildningen flöt på bra. Eftersom årstiden gör att praktiska övningar utomhus mest blir fåniga valde vi att hålla oss inne. Gruppen bestod av sju engagerade deltagare, med en så liten grupp blir stämningen tämligen otvungen och jag tror att alla kände att de kom till tals.

Våra hundar sover minsann inte i sängen. Utom Valsa då förstås, eftersom hon är tax. Lystra är ju äldst i flocken och har därmed vissa privilegier, därför sover hon också i sängen. Ibland hamnar även någon av de yngre hundarna i sängen av okänd anledning. När vi gick och la oss igår kväll var det dessutom någon som helt enkelt smet med upp i sovrummet. Alltså fyra hundar i sängen, ganska märkligt eftersom våra hundar minsann inte sover i sängen?!

Du som inte lämnat intresseanmälan till kennelträffen; gör det!
 


 

  24/1  

Tackjakt på fasan i lördags. Jörgen var skytt och konstaterade att övning ger färdighet, dvs skulle ha övat mycket mer. Jag stannade hemma och tog hand om valparna men två av hundarna fick chansen att vara med på jakten ändå. Ingas hund Kenzo är tyvärr skadad så hon lånade Guinness som gjorde det hon skulle rutinerad som hon är. Agnetha hade med Joy. Det är Joys andra fasanjakt och Agnetha var lite imponerad över hur mycket en hund faktiskt kan lära sig från en gång till en annan. Duktig Joy!

Thorsvi Miltonduff, Skye, är ögonlyst utan anmärkning. Tack för det Anne-Marie!
Vore tacksam om ni som har en Thorsvihund, äldre än tre år, som inte är lyst gör det! Det är bra ur avelsutvärderingssynpunkt om så många hundar som möjligt ögonundersöks även om de inte ska gå i avel.

Du som inte lämnat intresseanmälan till kennelträffen; gör det!
 


 

  20/1  

Dags att börja planera för årets jaktprovsstarter. Provprogrammet ligger ute på SSRKs hemsida och flera avdelningar har uppdaterat sina sidor med information om kommande prov.
Lite trickigt är det dock att få ihop egna provstarter och de domaruppdrag jag åtagit mig. Genomgång av uppdragen gav vid handen att jag har femton domardagar inbokade. Då är det inte så många provdagar kvar för de egna hundarna. Nu gäller det att träna på som tusan så att det inte behövs så många starter för att nå målen.
Dessutom har jag lovat mig själv att inte döma så mycket 2012. Fast det är ju så himla kul!

 


 

  16/1  

Vintern innebär ju lite stiltje på hundfronten. Jag försöker träna en del med framförallt Mondi, Joy och Carron. Har trampat upp en "dirigeringsbana" där vi kämpar på med diverse tecken, signaler och skick "hit o dit".  Mondi och Joy är sex månader äldre än Carron men det är nog den senare som lär sig snabbast. I alla fall just nu.
En fasanjakt har vi kvar innan jaktsäsongen i princip är slut. För Valsas del tog ju säsongen slut nästan innan den börjat pga av snön.
I övrigt tar ju valpkullen en del tid. Det är både fördelar och nackdelar med vintervalpar. Fördelen är att  jag har mycket tid, både för valparna och för valpköparbesök. Nackdelen är att de inte kommer att kunna vara utomhus i samma omfattning som en vår/sommarkull. Men det får man försöka kompensera på andra sätt.

 


 

  13/1  

Onsdagsgänget tränar på trots snö och ibland kyla. Eftersom jag är lite låst här hemma pga av valparna håller vi till på Storsten de närmaste veckorna. Dessutom ska ju fyra i gänget ha valp ur den nya kullen  så det faller sig ju naturligt att avsluta träningen med lite valpgullande.
Igår tränade vi markeringar, tripplar närmare bestämt. För att skärpa hundarnas koncentration och minnesfunktion försökte vi undvika att hjälpa hunden med diverse "pass på", pekande och sånt. Att man sedan använder det i en mer skarp situation är ju självklart. Men nu gällde det träning/utveckling. G2-tikarna Mocca, Alliz, Extra och Silke var verkligen jätteduktiga. Totalt fokuserade med precisa minnesbilder. Jag körde Speys som på det hela taget också skötte sig bra även om hon försprang sig lite på en av markeringarna som vi fick kasta om ett par gånger. Trots det kom hon ihåg de andra två kasten i den trippeln, så det var ju positivt.

Det blir en kennelträff i år. Närmare bestämt 1-3 juli. Jag skulle vilja ha in intresseanmälningar via mail redan nu. Läs mer här!


 

  9/1  

Trevlig fasanjakt igår, även om snöpulsandet var jobbigt. Stämningen var som vanligt på topp med många skratt och en och annan tråkning. "Trodde det var fel på min radio" sa en kamrat glatt när jag efter några hundra meters pulsande försökte säga att jag kommit fram till min plats och det enda jag fick fram var några halvkvävda rosslingar.
Mondi fick ynnesten att gå med matte hela dagen vilket hon uppskattade. Ingen egentlig apportering eftersom vi mest gick drev och stoppade. Bra stadgeträning blev det när det i ett av dreven fräste förbi ett par harar i god fart. Mondi höll sig lugnt och fint kvar vid sidan även om halsen var en dryg halvmeter. Hon fick jobba en del på eftersöket och lyckades lokalisera ett lätt påskjuten tupp som hon fångade in och apporterade mycket beslutsamt. Bra!

Idag har det nästan varit lite vår i luften. Plusgrader med takdropp men tyvärr fullständigt livsfarligt halt på sin ställen. Funderar på att införskaffa ett par Icebugs.

 


 

  2/1  

Så har vi då ett nytt år framför oss som ett oskrivet blad. En skön känsla!
Efter sedvanligt trevligt nyårsaftonsfirande med K&P följde vi upp med vår senaste tradition (tradition= något man gör för andra gången i rad); engelsk frukost serverad som lunch på nyårsdagen. Inte dumt alls.

Ett av mina nyårslöften är som vanligt att träna hundarna oftare. Det brukar funka bra några månader sen är allt som vanligt igen. 2011 är det fyra hundar som ska tränas lite mer seriöst. Jag vill väldigt gärna få en championattitel på Speys, få öppenklassmeriter på systrarna Mondi och Joy samt såklart få Carron klar i nybörjarklass. Sen vill jag ha en godkänd KKL för åtminstone Mondi eftersom hon är närmast i tur att hamna i valplådan.
Carron borde egentligen placeras om eftersom vi inte tänker använda henne i avel. Vi får se vad som händer på den fronten, jag tycker väldigt mycket om henne...

Redan idag påbörjades tränandet då fem av oss i "G2 & friends" träffades på Unsta och körde markeringsarbete. Bra början!
Dessutom hade Åsa gjort en härlig chili con carne som passade finfint efter ett par timmar ute i vintervädret. Tack för det!

Acke (Ardmore) som varit här i tre veckor åkte hem till Lidingö idag. Han är en helt okomplicerad hund som varit en fröjd att ha som inneboende ett tag. Brunbränd matte (Thailand) kom och hämtade sin lille dyrgrip i förmiddags. Det blev ett kärt återseende från bägge parter.
 


 

     
     
    Senaste Nytt från 2010
Aktuellt från 2009 Skvaller från 2009
Aktuellt från 2008 Skvaller från 2008
Aktuellt från 2007 Skvaller från 2007
Aktuellt från 2006 Skvaller från 2006
Aktuellt från 2005

Skvaller från 2005

Aktuellt från 2004  
Aktuellt från 2003  
Aktuellt från 2002  
Aktuellt från 2001  
Aktuellt från 2000  
 

blog counter