Valpkullen efter Moorman's Spitfire Ale 
undan Manymills Little Grebe föddes den 19 november 2005
Följ dom tre valparna här i dagboken!

 
23 jan
De tre valparna har enligt rapporterna funnit sig väl tillrätta i sina nya hem. 

Lycka till med era små guldklimpar!

Nu stänger vi valpdagboken för den här gången och önskar alla läsare välkomna tillbaka när det är dags för nästa kull att se dagen ljus.


21 jan
Idag hämtade Annika och Lasse sin nye familje- medlem Gordon. Från början ville de ha en svart tik och här står de nu med sin gule hane.
Nu blir det tomt i huset ett tag, de vuxna hundarna pustar ut och allt återgår till det "normala".


 

 

19 jan
Idag var det dags för Saffran att flytta hem till Agnetha. De ser redan ut att trivas ihop.


 

 

17 jan
Så var det dags för valparna att börja flytta. Försten ut var Maja-Piraya som här är på väg hem till Västerås tillsammans med Jennie och Micke. 
(ja, jag vet att julgardinen fortfarande hänger uppe...)

 

16 jan
58 dygn 
Nu är de veterinärbesiktigade, vaccinerade och chippade. Övningen ägde rum hemma i köket så de tog det hela med stor fattning och tyckte att veterinären Sofia var en trevlig bekantskap. De har antagligen ingen aning om att de träffade henne redan när de föddes.
De får komma ut på små skogspromenader några gånger per dag, de har blivit riktigt modiga och tar sig fram över både stock och sten utan problem.
Idag har de fått prova på att apportera en dummy och inte helt förvånande tyckte de att det var kul.

 
Bilder på valparna
13 jan
55 dygn 
Imorgon blir valparna åtta veckor och är därmed "flygfärdiga". Under kommande vecka flyttar de till sina nya hem. Det är inte klokt vad fort tiden går när man har roligt. Den här lilla kullen har varit så enkel och behändig så vi har bara njutit av dem. Men nu börjar man märka att de kräver mer och mer uppmärksamhet på individnivå så det kommer att göra dem gott att få varsin egen familj. I skrivande stund hör jag hur de röjer i köket; jag hör ett ljud som jag inte riktigt känner igen så det är väl bäst att gå och kolla vad de små änglarna har hittat på...

 

Bilder på valparna
11 jan
53 dygn 
Igår var Folkes matte Marie med familj och hälsade på och inspekterade valparna som tyckte att framförallt lillhusse Felix var en kul liten figur.
Tidigare på dagen såg köket ut som ett slagfält när jag ordnade till en liten balansträningsbana åt dem med diverse brädor och kartonger vilket var mycket uppskattat.
Idag har det också varit en händelserik dag som började med att de fick gå ut på skogspromenad en i taget. Det är alltid lite skillnad mot när de har tryggheten av sina syskon. Lite inkallningsträning med visselpipa blev det också, det är oerhört effektivt att befästa signalen via matskålen. Alla tre reagerade mycket snabbt på signalen och kom farande som små raketer. 
På eftermiddagen packade jag in dem i bilen och körde runt med dem i en dryg timme. Ingen mådde illa och efter en stund hade alla tre somnat. Skönt.

 

Bilder på valparna
9 jan
51 dygn 
Idag har valparna bland annat varit ute i skogen en liten sväng. Jättespännande tyckte de och hoppade runt och undersökte saker samtidigt som de försökte hålla reda på vart jag gick (i snigelfart cirka 50m). Tyvärr kom jag inte ihåg att ta med kameran, den hade varit kul att ha när Saffran slet tag i en granruska och fick massor av snö över sig. Hon såg oerhört förvånad ut men blev inte ett dugg rädd.
På eftermiddagen fick de träffa Lystra som är väldigt signalsäker och eftersom valparna redan gått i språkskola hos Java, Joy och Karma så avlöpte mötet helt problemfritt.

 

Bilder på valparna
7 jan
49 dygn 
Sju veckor gamla valpar har rätt så mycket energi...
Även om de bara är tre så gör de sitt absolut bästa för att verka som om de är många fler. Det börjar redan på morgonen när de mycket högljutt talar om att de vill komma ut ur natthagen. Väl ute i köket gäller att snabbt kolla om något har förändrats under natten. Dagarna ägnas och Lek & Bus, äta, sova och Kiss & Bajs. Då och då brakar fyrverkerierna loss (CDn) men det bryr de sig inte om det minsta. Framåt kvällen bryter Stora Kvällsröjet ut, då far de omkring som små galenpannor, sen går proppen ur totalt och de blir burna tillbaka till natthagen.
Ungefär så ser en dag ut just nu.

Valparnas namn ->

 

Bilder på valparna
3 jan
45 dygn 
Dagens stora upplevelse var att få komma ut i snön. Tämligen orädda kryllade de runt och försökte förstå hur det hela hängde ihop och om det där vita gick att äta. Utevistelsen varade bara knappa tio minuter eftersom det var dryga 10 minusgrader.
 Igår provade vi på "rulla tennisboll" i vardagsrummet och alla skuttade efter bollen och greppade riktigt fint. Inlevereringen var av skiftande kvalitet kan man väl säga...

Via mailen kom en så fin bild som visar när Annika  träffar sin Gordon för första gången. Det är kärlek det!


Bilder på valparna
1 jan
43 dygn 
Igår på nyårsafton fyllde valparna sex veckor och är precis hur gulliga och charmiga som helst. De har fått börja komma ut på enskilda små utflykter. Vardagsrummet var målet för det första äventyret på egen hand. Lite läbbigt i några sekunder men sen tog nyfikenheten överhand. Många spännande saker att undersöka...
Joy och Karma hjälper Java med språkträningen. Det tog Joy ungefär 30 sekunder att lära valparna "Gå och lägg er för h-e!". Nu hukar de artigt så fort Joy dyker upp och de skulle inte drömma om att rusa fram till henne hur som helst. En nödvändig kunskap för en liten valp som inte vill råka i trubbel.
De får också en daglig dos ljud, förutom TVn som står på och skrålar i köket, i form av en CD med fyrverkerier, åska och skott.
Intresset för torrfodret har ökat och de har börjat reagera på visselpipan som vi använder i samband med serveringen.


Bilder på valparna
29 dec
40 dygn 
Valparna har fått många besök under mellandagarna, såväl blivande valpköpare som diverse goda vänner (våra alltså). Speciellt kul var när en inbiten flatcoat-människa satt med Gordon i knät och tyckte att det här med labrador är nog inte så tokigt ändå. Idag gjorde de en utflykt in i tvättstugan vilket var precis hur spännande som helst.


Bilder på valparna
26 dec
37 dygn 
Valparna har hunnit fira sin första jul. Det roligaste var mina brorsdöttrar Emelie och Madeleine som var här på julafton och tillbringade mesta tiden hos valparna. Svårt att avgöra vilka som njöt mest, tjejerna eller valparna.
Ingen julskinka blev det för valparna, men väl torrfoder. Numera utan köttfärs och serverat fyra gånger per dag. Mamma Java ger fortfarande valparna några rejäla mjölkslurkar per dag och även något mål nattetid. Då och då fräser hon till rejält åt dem och det börjar de så sakta acceptera.
För övrigt handlar de vakna stunderna, som blir allt längre, åt aktiviteten Lek & Bus.Bilder på valparna
21 dec
32 dygn 
Valparna får vara i köket på dagarna, det tycker de är väldigt spännande. Fast mesta tiden tillbringar de sovande i en biabädd. De får lite torrfoder i köttfärsen och snart kommer färsen att försvinna och helt ersättas av torrfoder. Java har börjat säga till dem att de inte får dia hur som helst och när som helst. Så här i början har hennes morranden ingen som helst effekt. Men det är bara början...


Bilder på valparna
19 dec
30 dygn 
Tre fasta mål mat per dag, än så länge bara bestående köttfärs, står på menyn. De äter snyggt och prydligt ur varsin liten skål. Mammas mat är dock fortfarande det som smäller högst. De gör tappra försök att ta sig ur hagen och ska få komma ut i köket vilken dag som helst nu. 
Dagens stora drama var när två leksakstjuvar togs på bar gärning i valphagen. Det var Guinness och Hockey, bägge försvann på "flyende fot" när jag upptäckte det pågående inbrottet. För övrigt är allt lugnt!


Bilder på valparna
17 dec
28 dygn 
Fyra veckor gamla idag och riktiga små hundar. De leker under de korta vakna stunderna. Då och då utstöter de skräckinjagande ljud och tittar sig för- virrat omkring och undrar var ljudet kom ifrån. De kommer gärna fram och gosar och provsmakar (aj!) när man sitter hos dem. Både Java och valparna mår bra. Det är knappt så man vågar skriva det, men hittills känns det som om allt går så lätt...


Bilder på valparna
15 dec
26 dygn 
Idag vågade de sig ut i hallen alla tre. Till sin stora glädje hittade de Java under trappen och passade på att ta en mellanmålspaus innan undersökningen fortsatte. 
De får lite köttfärs två gånger per dag. Serverat från fat. Det är inga som helst problem, de sväljer helt enkelt hela klutten i en munsbit. Annars så har de faktiskt lite tänder nu som de har börjat använda framförallt på varandra. Maja och Saffrans blivande ägare har varit på en första titt. 


Bilder på valparna
13 dec
24 dygn 
Köttfärspremiären har ägt rum. En riktig höjdare tyckte alla tre och lät sin väl smaka.
När hagen städas får valparna sköta sig själva i sovrummet, jag lägger dem i den blåa korgen men därifrån kryllar de snabbt iväg på äventyr..
Glad Lucia på er allihop!


Bilder på valparna
11 dec
22 dygn 
Nya valphagen sattes upp igår. Bra mycket snyggare än kompostgaller och framförallt stabilare. Ett par sektioner av valplådan får stå kvar några dagar så att valparna inte blir helt desorienterade. De verkar trivas bra i sin nya värld. Java låter de andra hundarna komma in i valprummet och titta på de små underverken. Joy stoppade in huvudet i hagen, nosade på valparna, morrade lite åt dem och gick därifrån. Hon tar sin kommande uppfostrarroll på största allvar...


Bilder på valparna
9 dec
20 dygn 
De börjar bli nyfikna på världen utanför valplådan och  det är bara en tidsfråga innan de börjar ta sig ur den. Lekbeteendena utvecklas och de brottas lite tafatt och har börjat vifta på svansen. Igår var det dags för avmaskning men då var det minsann ingen som viftade på svansen. Både Gordon och jag var vackert rosafärgade av Welpan när han passade på att spotta och fräsa rejält precis när han fick sin dos. 

Bilder på valparna
7 dec
18 dygn 
De hör, men kan inte lokalisera varifrån ljuden kommer. De ser, men mycket begränsat än så länge. De går, men är är väldigt ostadiga. Men helt klart är de på G att bli riktiga små hundar. Tänderna har börjat bryta fram så de vill gärna smaka på träsargen i valplådan. Java är cool, det märks att hon varit med förr. Guinness råkade hamna i valprummet och var ju bara tvungen att kolla läget men det tyckte Java var helt okey. 

Bilder på valparna
5 dec
16 dygn 
Nu kan alla tre ta sig fram på ett besynnerligt raglande sätt. Muskelkontrollen ökar snabbt nu så de korta stunder de är vakna är de riktigt roliga att titta på. Det verkar också som de börjar uppfatta en del ljud. 

Bilder på valparna
3 dec
14 dygn 
Två veckor gamla idag och alla tre har öppnat ögonen. Fast än så länge ser de nog inte så speciellt mycket. Vid den här åldern är ögonen blå och förblir så en tid framöver innan de börjar skifta över i brunt. Java lämnar valparna ganska långa stunder på dagen men sover hos dem större delen av natten. 

Bilder på valparna
1 dec
12 dygn 
Det glimtar lite i ögonvrårna så ögonen är på väg att öppnas. De försöker också ta sig upp på alla fyra benen vilket inte går något vidare, när bakbenen väl kommer på plats så leder det ofelbart till att valpen tippar framåt pladask på nosen. Tyvärr har vi inte lyckats fånga drullandet på bild men det kanske är lika bra.


Bilder på valparna
29 nov
10 dygn 
Kloklippningen gick bra även om de inte direkt njöt. När de är så här små tycker de inte om att bli lyfta så jag rör dem så lite som möjligt än så länge. Java däremot pysslar för fullt. 
Alla mår bra, de ökar ganska mycket i vikt men magarna verkar hålla för mjölkmängden. Det gäller att reglera Javas foderintag så att valparna inte får överbelastningsdiarré. 
Nu väntar vi på att valparna ska öppna ögonen vilket borde ske inom några dygn.

Bilder på valparna
27 nov
8 dygn 
Valparna har hunnit fylla vecka med en dags marginal. Det är inte bara magarna som växer utan även klorna så imorgon är det dags att ta fram saxen för första kloklippningen. Vi har inte så mycket att
rapportera mer än att Java och valparna mår utmärkt.

 

Bilder på valparna
25 nov
6 dygn 
De tre tjockisarna har dubblat sin födelsevikt och väger nu nu cirka ett kilo. Förövrigt händer det inte
så mycket, och det känns riktigt skönt.

 

Bilder på valparna
23 nov
4 dygn 
Det händer inte så mycket mer än att valparna ökar i vikt, och det rejält. Java mår bra och har börjat lämna valplådan korta stunder då och då för att få lite sällskap. Dessutom är hon ganska hungrig men vi
vågar inte öka maten för då spricker valparna...

 

Bilder på valparna
22 nov
3 dygn 
I lördags var det så dags för valparna att komma ut. Javas jättemage gjorde att vi trodde på en ganska stor kull men den innehöll bara fyra valpar varav en var död. Men de resterande tre var pigga och starka. Två svarta tikar och en gul hane. Java klarade valpningen på egen hand med oss som ivriga påhejare.
Hela den lilla familjen mår utmärkt, Java pysslar och fixar med valparna som äter och sover. De är inte direkt trådsmala...
Ni som tror att ni hittat logiken i hur vi namnsätter våra kullar kommer troligen att bryta ihop nu; den här kullen kommer att ha begynnelse-bokstaven T.
Thorsvi Talisker (gula hanen)
Thorsvi Tomatin
Thorsvi Tullibardine
Bilder på valparna
 

Copyright
Jörgen & Anita Norrblom

Design
Webbans Illustrationer 2005