Valpkullen efter Stenbury Askrike Black Nash och Thorsvi KIntyre föddes den 21/2 -16.
Kullen består av en tik och fyra hanar. Alla är svarta.
Följ dom fem valparna från födsel till leverans här i dagboken!
Kullen kommer att gå under benämningen "H-kullen"
Klicka här om du vill läsa mer om kombinationen!

 

 
   
Dags för valparna att flytta! Åtta veckor går oerhört fort.
Dimma har flyttat hem till Sara igen, vi är glada och tacksamma för att Sara gav oss förtroendet att låna Dimma. Det ska bli väldigt spännande att följa hennes kull.


Grete och Göran med dotter Hanna hämtade lilla Tia/HazelburnSara och Claes med Thorsvi Huntly som helt enkelt kommer att kallas Huntly.Towa och dotter Sara tillsammans med sin valp Thorsvi Harris.
Vad han ska kallas får vi återkomma till.Mikaela, Johan och Fabian med sin efterlängtade valp Hugin/Highland Park.Kristian och Åsa som hämtade Thorsvi Balmenach, Dallas, för ungefär tolv
år sedan. Nu är det dags igen, denna gång kallas valpen Kansas och heter i stamtavlan Hillside. 

Stort Lycka till allihop! 
 

 

13/4
52 dygn
Nu vet vi vem som är vem och jag har uppdaterat senaste inläggets bilder med valparnas stamtavlenamn. Några nya bilder på dagens blandade aktiviteter.
Imorgon är det dags för besiktning och på söndag åker de första två valparna till sina nya hem. 
 

 

Bilder på valparna
11/4
50 dygn
Sista veckan med valparna är intensiv på många sätt. Valparna blir allt mer aktiva och behöver mer och mer uppmärksamhet och tid. Mycket ska förberedas inför valpleveranserna; pärmar, medskickspåsar, köpeavtal mm mm.
Vi har också den grannlaga uppgiften att bestämma vilken valp som passar bäst för respektive ägare. På torsdag är det dags för besiktning och chippning och då måste det vara klart.  
Jag har testat valparna på lite olika sätt idag och har en hyfsad bild av deras personligheter. I alla fall som de är just idag. 
En biltur har vi också hunnit med, de knorrade lite inledningsvis men fann sig snabbt i sitt öde. Efter att ha puttrat omkring på småvägar i en dryg timme kan jag konstatera att det är väldigt vackert på landet på våren. 
 

 

Bilder på valparna
8/4
47 dygn
Nu blev det så där långt mellan uppdateringarna igen!
Valparna närmar sig sju veckors ålder och nu är det verkligen full fart. Aprilvädret är helt oberäkneligt så de tillbringar större delen av dagarna inomhus. Vi försöker få till några utevistelser per dag mellan regnskurarna. De gillar att vara ute och blir modigare och modigare för var gång. 
Dimma låter valparna snutta några gånger per dag, hon leker mycket med valparna och puttar bort dem vänligt men bestämt när hon inte vill att de ska försöka dia. 
Valparna äter torrfoder fyra gånger per dag och klarar sig egentligen utan mjölk. 
Det går hett till ibland, valpar i den här åldern kan vara ganska tuffa mot varandra. De leker och brottas och smockar till varandra, men däremellan sover de tätt tillsammans.

 

Bilder på valparna
31/3
39 dygn
Några bilder från gårdagens utomhuspremiär! 

 

Bilder på valparna
29/3
37 dygn
Dryga fem veckor nu och precis hur gulliga som helst...och busiga.
De blivande valpägarna och några till passade på att träffa valparna under påskhelgen till valparnas stora förtjusning.
Igår var en lugnare dag då vi var ute på kennelaktiviteter och Hazelburns blivande ägare, Grete, var bussig nog att ta hand om det hela på Storsten. Vi kom hem kort efter att Grete åkt hem, men då var en av valparna inte kvar i hagen längre. Lilla Hazelburn hade minsann kravlat sig över skivan ur hagen och var helnöjd med att ha mamma Dimma helt för sig själv. Samma syn mötte mig i morse, så nu är skivan högre och omöjlig för en valp att ta sig över. Samtidigt passade vi på att bygga ut hagen.
De gillar fortfarande att dia och Dimma har inte alltför mycket emot det heller. Valparna får torrfoder fyra gånger om dagen. Samtidigt som deras mat ökas drar vi ner Dimmas portioner så att mjölkproduktionen minskar och till slut upphör.

 

Bilder på valparna
23/3
31 dygn
Oj, det blev långt mellan uppdateringarna nu!
Det har varit en hel del besökare här och hälsat på valparna som tar för sig av världen alltmer för varje dag som går. De får fortfarande mycket mjölk av Dimma men äter fast föda tre gånger per dag just nu. Eftersom de bara är fem blir det ganska mycket mat totalt sett och de är inte direkt undernärda.
När de är vakna är det full rulle, men största delen av dygnet ägnas åt att sova.
De använder sina tänder alltmer och börjar få lite tryck i käkarna. Det gör ont att umgås barfota med dem...

 

Bilder på valparna
16/3
24 dygn
Nu har vi påbörjat avvänjningen. Valparna ska börja lära sig äta fast föda. I förrgår fick de provsmaka lite rå köttfärs. Smaktestet utföll till mycket stor belåtenhet. Första dagarna har de fått äta från handen men idag fick de prova att äta ur små skålar. Det gick riktigt bra.
Valparna leker med varandra under sina korta vakna stunder och är hur gulliga som helst.

 

Bilder på valparna
13/3
21 dygn
Tre veckor gamla nu. Ett par timmar efter det att jag skrivit föregående inlägg kravlade två av valparna ur lådan. Den är nu ersatt av den betydligt större valphagen. Första timmarna i den är valparna lite desorienterade men de vänjer sig snabbt. De försöker efter bästa förmåga att kissa/bajsa på tidningarna och lyckas ganska ofta.
Avmaskning har stått på schemat de tre senaste dagarna. Flytande Axilur till valparna och dito i tablettform till Dimma. Valparna spottar och fräser och det är Axilur överallt, förhoppningsvis hamnar en del även i valpmagarna.

 

Bilder på valparna
10/3
18 dygn
Den period i livet som valparna befinner sig i kallas Övergångsfasen då de utvecklas från små halvfabrikat till början på en riktig hund. Det går i rasande fart. Motoriken utvecklas för varje vaken stund, de går bättre och bättre, har börjat vifta lite på svansen, kan utstöta "skräckinjagande ljud" och börjar ta kontakt med varandra.
Än så länge är de kvar i valplådan men vilken dag som helst kommer de att lyckas kravla över kanten och då är det dags att ersätta lådan med en hage. 

 

Bilder på valparna
7/3
15 dygn
Alla ögon är öppna och de kan ta sig fram på alla fyra även om koordinationen och balansen lämnar en del övrigt att önska. De liksom "raglar" fram vilket ser oerhört gulligt ut.
Dimma mår utmärkt och sköter om sina valpar precis lagom mycket. Hon håller dem rena och mätta och det är tyst och lugnt i lådan. På dagarna kan man ibland hitta henne i sängen där hon har perfekt överblick över valplådan. På nättterna sover hon hos sina ungar i valplådan.  
I onsdags skickade jag in registreringsanmälan till SKK och redan i fredags gick det att se kullen på SKKs Hunddata. 

 

Bilder på valparna
2/3
10 dygn
Det händer inte speciellt mycket. Både Dimma och valparna mår utmärkt. 
Jag klippte valparnas klor för ett par dagar sedan och kommer att fortsätta klippa en gång i veckan. Inte helt enkelt att klippa klor på så små valpar men med lite tålamod går det bra. När jag var klar med två av dem bestämde sig Dimma för att det var matdags för valparna och då var det bara att vänta.
Man kan se att valparna så smått börjar få koll på att de har bakben. De har inte kommit upp på alla fyra ännu, långt därifrån, men man kan se ansatser till "steg".
Om några dagar börjar de öppna ögonen.

 

Bilder på valparna
27/2
6 dygn
Allt rullar på precis som det ska. Dimma lämnar valplådan korta stunder då och då och vill vara med oss i köket. De andra hundarna är ganska nyfikna på valparna och går ibland fram till grinden till valprummet och snusar lite. Dimma är helt trygg och låter dem hållas. Grinden är såklart ordentligt stängd.
Valparna mår bra och ökar i vikt i lagom takt. Åter och sover. Gnölar lite ibland när mjölken inte rinner till i den takt som önskas eller när Dimma håller på med stortvätt.
I övrigt är de tysta vilket är ett tecken på välbefinnande.
När både tik och valpar mår bra och allt fungerar är de första två-tre veckorna väldigt enkla för uppfödaren. Tiken tar hand om allt. Bara att njuta, det blir mer att göra längre fram.

 

Bilder på valparna
24/2
3 dygn
Nu har kullen hunnit bli tre dygn och både Dimma och valparna mår bra. Men vi tar det från början.
På kvällen den 20/2 bäddade Dimma lite förstrött i valplådan och tempen var ganska låg, men hon visade inga större tecken på nära förestående valpning. Jag vaknade både vid 3- och 4-tiden och då sov Dimma som en stock i valplådan. Strax före 5 vaknade jag igen och hörde att hon andades ganska tungt. Det tog några sekunder innan min sömniga hjärna fattade att hon hade värkar. Precis när jag satte mig upp i sängen och tände lampan kom första valpen. Snabbt upp ur sängen och hjälpa Dimma med hinnor, navelsträng och torkning. Det tog några sekunder innan Dimma fattade att det var hennes valp. Hon var väl sömning hon också. Men sen tog modersinstinkten över och det blev ett väldigt putsande och fixande med den förstfödda som skulle visa sig vara den enda tiken. Ringde och väckte Dimmas matte Sara som kom hit och hann vara med på de sista två hanarnas födsel. Sen väntade vi...och väntade....men det kom inga fler. En nätt liten kull.
Kullen kommer att kallas H-kullen och namnen blir Hazelburn, tiken, och hanarna Highland Park, Hillside, Huntly och Harris. När ni tittar på bilderna syns vita fläckar på valparna, det är Tippex som vi använder för att snabbt kunna identifiera varje valp. Tiken är märkt på rumpan och hanarna vänster och höger fram samt vänster och höger bak.
Dimma sköter om sina små på bästa sätt, hon är lugn och trygg. Idag tyckte hon till och med att de kunde klara sig själva en stund och ville vara med oss andra i köket. Efter fem minuter var ledigheten tydligen slut för då ville hon tillbaks in i valprummet igen.

Klicka på kamerasymbolen för att titta på bilder!
Bilder på valparna