Valpkullen efter Cynhinfa Nabil och Stenbury Black Stingray föddes den 23/12 2018.
Kullen består av åtta svarta valpar, en hane och sju tikar. Alla är tingade.
Följ de åtta valparna från födsel till leverans här i dagboken!
Kullen kommer att gå under benämningen "Isle-kullen"
Klicka här om du vill läsa mer om kombinationen!

 

 
15/1
23 dygn

Allt funkar bra med valphagen. Ingen har kommit bort. De får öva sig på att äta fast föda ett par gånger per dag, de tycker det är intressant även om mammas mjölk tveklöst är bäst.
Jag byter vetbeds och tidningar en gång per dag i hagen och då får valparna vara utanför hagen i en biabädd. Rätt var det är ramlar någon ur biabäden och tultar iväg på upptäcktsfärd.


 

Bilder på valparna
13/1
21 dygn

Tre veckor gamla och det har hänt massor!
Den s.k. socialiseringsfasen är igång och pågår till de är ca 12 veckor. De lär sig att samverka både med sina artfränder och med oss människor
De senaste dagarna har de varit med om både något de inte gillade, avmaskning, och något de gillade, smaka på lite rå köttfärs. 
Idag tog vi bort valplådan och ersatte den med en valphage som har en avsevärt större yta. Senaste dygnet har de hängt över kanten på valplådan och någon drullade över, då vet vi att det är dags att utöka deras värld.
I och med att de har börjat äta lite fast föda utöver Rockas mjölk slutar hon ganska snart att städa efter dem (äta bajset för att tala klarspråk). 

 

Bilder på valparna
9/1
17 dygn

Allt rullar på utan dramatik. De äter och sover. Vid de korta vakna stunderna kan man se antydan till kontaktbeteenden, det ser ut som om de smakar på varandra. De kan använda alla fyra benen även om de är minst sagt ostadiga.
Det är väldigt enkelt att ha valpar i den här åldern när alla mår bra. Men vi vet ju att det är lugnet före stormen...

  

Bilder på valparna
6/1
14 dygn
Två veckor gamla idag.
Ögonen är öppna!

  

 

Bilder på valparna
4/1
12 dygn
När vi vägde dem på dygn åtta hade alla dubblat sin födelsevikt. Det går fort.
De små vassa klorna är klippta för första gången så att de inte ska rispa Rockas juver. Nu blir det kloklippning en gång i veckan. 
Ögonen kommer att öppnas vilken dag som helst och de försöker använda sina bakben alltmer. Snart är de uppe och tultar.
Rocka mår bra, tar hand om valparna alldeles utmärkt men lämnar dem då och då för lite egen tid eller rättare sagt för att tigga mat i köket. Jag sover fortfarande i valprummet för jag tycker det är mysigt och inatt fick jag sällskap av Rocka under de tidiga morgontimmarna. Väldigt trångt blev det. 

  

 

Bilder på valparna
30/12
7 dygn
En vecka gamla!
Allt går sin gilla gång. När både tik och valpar mår så här bra är det bara att njuta av lugnet. För att ha någonting att göra bytte jag bian i valplådan inte för att det behövdes egentligen. Rocka håller rent och snyggt. Väldigt praktiskt att ha två stora biabäddar med överdrag. Bara att lyfta ur den ena och trycka dit den andra. Överdraget och vetbedden som ligger under åker i tvättmaskinen. 
Gott Nytt År säger vi från valplådan!
 

 

Bilder på valparna
27/12
4 dygn
Jag kommer inte att uppdatera valpdagboken varje dag framöver, troligare ett par gånger per vecka. 
Rocka och valparna mår bra. Rockas temp har varit förhöjd några dagar vilket är helt normalt efter en valpning men nu ligger den där den ska. 
På bilderna ser det ut som om valparna har vita tecken lite här och där men det är tippex som vi använder för att kunna identifiera var och en. Även den ende hanen är märkt (svansen) vilket kan verka onödigt men det är praktiskt att slippa vända upp och ner på honom.

 

Bilder på valparna
26/12
3 dygn
Valparna föddes den 23/12, redan på dygn 58. Valpningen gick fort och lätt och när vi var klara hade vi en hane och sju tikar i valplådan tillsammans med sin duktiga mamma Rocka. Jag kollade valparnas kön mer än en gång för att verkligen vara säker på den något ojämna fördelningen. Det är inte ett dugg svårt att se skillnad på hanar och tikar, men för säkerhets skull...

Nu är valparna tre dygn, de diar eller sover. Rocka ser till att de kissar och bajsar och håller dem rena och fina. Lugnt och skönt för oss tvåbeningar som bara behöver hålla ett vakande öga/öra och se till att Rocka kommer ut och rastar sig då och då. Tar tempen på Rocka en gång om dagen och kollar juver. Hon är väldigt hungrig men matmängden måste hållas nere de första dygnen så det inte blir för mycket mjölk för snabbt. Allt rullar på som det ska helt enkelt, hoppas det fortsätter så! 

Jörgen har funderat klart när det gäller namnen. Det blir skotska öar som har minst ett destilleri. Whiskytema som alltid.
Thorsvi Isle of Lewis, hane
Thorsvi Isle of Arran, tik
Thorsvi Isle of Barra, tik
Thorsvi Isle of Islay, tik
Thorsvi Isle of Jura, tik
Thorsvi Isle of Mull, tik
Thorsvi Isle of Raasay, tik
Thorsvi Isle of Skye. tik

Klicka på kamerasymbolen för att titta på bilder!
Bilder på valparna